fonzi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2016 Μητρική Gigabyte p35-ds4 με raid controller intel ICH9RΕίχα 2 μηχανικούς δίσκους σε διάταξη raid-0 με windows 7. Όλα ΟΚ.Χρειάστηκα χώρο και επίσης επανεγκατάσταση των windows 7 καθότι είχε αρκετά χρόνια το λειτουργικό και ήθελε μια φρέσκια εγκατάσταση να ανασάνει.Έτσι πήρα έναν ssd (OCZ ARC100) με σκοπό να εγκαταστήσω σε αυτόν λειτουργικό και να παραμείνουν οι δυο μηχανικοί για data. Έκανα τα παρακάτω: Τοποθέτησα τον ssd στον intel ICH9R (έχει 6 θύρες).Αποσύνδεσα τους άλλους δύο σκληρούς.Άφησα στο bios τη ρύθμιση raid για τον intel controller.Έκανα εγκατάσταση τα windows 7.Επανασύνδεσα τους 2 μηχανικούς.Όρισα από bios να εκκινεί από τον ssd (μου τον δείχνει σαν scsi). Ξεκινάει κανονικά και φορτώνει λειτουργικό σφαίρα (τερματίζει φυσικά στις ταχύτητες του sata 2). Το πρόβλημα: Όποιους drivers rapid storage technology και αν βάλω TRIM δεν φαίνεται να λειτουργεί. Τσεκαρισμένο με checktrim αλλά και με το ssdguru της ocz όπου ενώ φαίνεται ότι ο δίσκος υποστηρίζει AHCI δεν μου επιτρέπει ούτε να κάνω εξαναγκασμένο trim (ο διακόπτης είναι γκρί-ανενεργός) ούτε και οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά το δίσκο. Στο bios η ρύθμιση του intel controller είναι σε raid. Αν τον αλλάξω σε AHCI τότε δεν εκκινεί windows και τρώω μπλε οθόνη και επανεκκίνηση. Προφανώς έχω πρόβλημα με τους drivers. Αν το αφήσω ως έχει και δεν κάνει trim θα έχει σημαντική επίπτωση στις επιδόσεις του ssd; Μήπως να ξαναπεράσω τα windows αλλά να δηλώσω AHCI στο bios; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χαθεί η συστοιχία raid των δυο μηχανικών δίσκων; Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Ιανουάριος 20, 2016 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2016 Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις θα ήταν να ζητήσεις είτε σε σχετικό θέμα στο tweaktown είτε στο win-raid να σου περάσουν στο bios σου κάποιο από τα trim-modded Raid OROMs. Aπό όσο θυμάμαι δουλεύουν και σε ICH9R (αν δεν κάνω λάθος). Έτσι θα κρατήσεις την εγκατάστασή σου σε raid και θα έχεις και trim. Καλύτερα όμως να ρωτήσεις, ωστε να μην υπολογίζεις χωρίς τον ξενοδόχο. Από την άλλη, θα μπορούσες να αφήσεις έτσι όπως έχει την εγκατάσταση σου και να αρκεστείς στο εσωτερικό Garbage Collection του Controller του SSD σου. Τέλος η τρίτη εκδοχή είναι να σπάσεις το RAID και να έχεις τους HDD απλά ώς αποθήκες, με το λειτουργικό να είναι στημένο σε AHCI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonzi Ιανουάριος 20, 2016 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 20, 2016 Έχω δει και τις τρεις αυτές λύσεις αλλά δεν έχω πάρει απόφαση διότι: Αν περάσω αναβάθμιση OROM από win-raid μάλλον θα χάσω τη συστοιχία που έχω τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστώ αντίγραφο (δύσκολο - μιλάμε για μεγάλες χωρητικότητες) και μετά να ξαναστήσω το raid από την αρχή. Η δεύτερη λύση με χρήση μόνο του GC controller του ssd δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα που έχει η trim και φοβάμαι μακροχρόνια θα πέσουν οι επιδόσεις του ssd. Αν σπάσω το raid και τους βάλω ως απλούς δίσκους πάλι θα θέλω όλη τη διαδικασία για backup και επίσης θα χάσω πολύ σε ταχύτητα διότι άντε να φορτώνεις εικόνες και βιντεο από απλό μηχανικό... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasjohn Ιανουάριος 21, 2016 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 21, 2016 (edited) Να υποθέσω ότι τις εικόνες και τα βίντεο τις έχεις αποθηκευμένες και αλλού ε? Τότε τι σε πειράζει να χαλάσεις το raid? Έχεις raid 5 ε? Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 21, 2016 από pasjohn Link to comment Share on other sites More sharing options...
fonzi Ιανουάριος 21, 2016 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 21, 2016 Raid 0Δεν είναι μόνο το υλικό βιντεο κλπ. Είναι και εκκίνησης με dual boot vista και 7. Καλό θα ήταν να παραμείνει ως έχει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts