ioanniskar Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2015 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 27, 2015 Έχω ένα Vaio με Windows 7 και θέλω να εγκαταστήσω Kubuntu σε άλλο διαμέρισμα του δίσκου με δυνατότητα dual boot.Αυτή τη στιμγή ο δίσκος έχει ήδη 3 primary partitions και δεν μπορώ να έχω πάνω από 4 primary στον δίσκο μ ου. Θα πρέπει λογικά να φτιάξω ένα 4ο extended partition και μέσα σ' αυτό να φτιάξω logical partitions για τα Kubuntu (root, home, swap).Υπάρχει κάποιος οδηγός για να δημιρυργήσω manually αυτά τα partitions κατά την εγκατάσταση των Kubuntu; Σε ποιο partition θα εγκατασταθεί ο boot loader των Kubuntu; Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 5, 2016 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 5, 2016 Όταν θα κάνεις την εγκατάσταση θα σε ρωτήσει αν θέλεις να μοιράσεις τα partitions μόνος σου ή με τη βοήθεια του οδηγού εγκατάστασης.O boot loader πάει στην αρχή του δίσκου πάντα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ελέγχεις εσύ.Κατά την εγκατάσταση δες τι θα σου προτείνει ο οδηγός και αν δε σου κάνει, μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιανουάριος 5, 2016 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 5, 2016 (edited) Έχω ένα Vaio με Windows 7 και θέλω να εγκαταστήσω Kubuntu σε άλλο διαμέρισμα του δίσκου με δυνατότητα dual boot.Αυτή τη στιμγή ο δίσκος έχει ήδη 3 primary partitions και δεν μπορώ να έχω πάνω από 4 primary στον δίσκο μ ου. Θα πρέπει λογικά να φτιάξω ένα 4ο extended partition και μέσα σ' αυτό να φτιάξω logical partitions για τα Kubuntu (root, home, swap).Υπάρχει κάποιος οδηγός για να δημιρυργήσω manually αυτά τα partitions κατά την εγκατάσταση των Kubuntu; Σε ποιο partition θα εγκατασταθεί ο boot loader των Kubuntu; 1) πριν κάνεις οτιδήποτε BACKUP BACKUP BACKUP 2) Από το live περιβάλλον, θα επιλέξεις install και όταν φτάσεις στην επιλογή για εγκατάσταση στον δίσκο, θα επιλέξεις "something else", ώστε μόνος να φτιάξεις και να διαμορφώσεις τον χώρο που θέλεις σε root, home, swap. O grub2 (boot loader) θα εγκατασταθεί αυτόματα στην αρχή του δίσκου και θα σου δίνει επιλογή για win/kubuntu/whatever. 3) Ένας οδηγός είναι εδώ: http://www.tecmint.com/ubuntu-14-04-installation-guide/ Αυτός είναι για "καθαρό δίσκο", αλλά τα ίδια είναι και στην περίπτωσή σου, με τη διαφορά ότι θα ασχοληθείς με το κομμάτι του δίσκου που έχει ελεύθερο χώρο. Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 5, 2016 από gdp77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιανουάριος 6, 2016 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 6, 2016 Με αφορμή το ερώτημα σου, έφτιαξα ένα video tutorial 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ioanniskar Ιανουάριος 17, 2016 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 17, 2016 (edited) Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό προσπαθούσα να κάνω αλλά μάλλον είχε πρόβλημα το KDE Partition Manager του Kubuntu 15.10 και δεν μπορούσε να διαμορφώσει τα καινούρια partitions. Δοκίμασα από το live περιβάλλον του kubuntu 14.04 και δούλεψε επιτυχώς. Μια άλλη ερώτηση σχετικά με τα αρχικά partitions του Vaio. Πώς μπορώ να κρατήσω backups αυτών των recovery partitions ώστε να χρησιμοποιήσω όλο το δίσκο για Linux και αν θελήσω αργότερα να τα επαναφέρω; Έγινε επεξεργασία Ιανουάριος 17, 2016 από ioanniskar Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 19, 2016 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 19, 2016 Μέσα από linux μπορείς με το dd να πάρεις αντίγραφο ολόκληρου του partition και να το έχεις ως αρχείο. http://www.computerhope.com/unix/dd.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Ιανουάριος 19, 2016 #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 19, 2016 Μια άλλη ερώτηση σχετικά με τα αρχικά partitions του Vaio. Πώς μπορώ να κρατήσω backups αυτών των recovery partitions ώστε να χρησιμοποιήσω όλο το δίσκο για Linux και αν θελήσω αργότερα να τα επαναφέρω; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο clone/image tool, όπως το clonezilla Link to comment Share on other sites More sharing options...
adpanos Φεβρουάριος 26, 2016 #8 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 26, 2016 On 5/1/2016 at 6:04 PM, gdp77 said: 1) πριν κάνεις οτιδήποτε BACKUP BACKUP BACKUP 2) Από το live περιβάλλον, θα επιλέξεις install και όταν φτάσεις στην επιλογή για εγκατάσταση στον δίσκο, θα επιλέξεις "something else", ώστε μόνος να φτιάξεις και να διαμορφώσεις τον χώρο που θέλεις σε root, home, swap. O grub2 (boot loader) θα εγκατασταθεί αυτόματα στην αρχή του δίσκου και θα σου δίνει επιλογή για win/kubuntu/whatever. 3) Ένας οδηγός είναι εδώ: http://www.tecmint.com/ubuntu-14-04-installation-guide/ Αυτός είναι για "καθαρό δίσκο", αλλά τα ίδια είναι και στην περίπτωσή σου, με τη διαφορά ότι θα ασχοληθείς με το κομμάτι του δίσκου που έχει ελεύθερο χώρο. Αυτό κάνω και εγώ πάντα αλλά : Σήμερα μετά από καιρό μου ζητήθηκε να κάνω dual boot σε ένα καινούριο pc με UBUNTU 15.10 και WINDOWS 7 64BIT ! Αφού είχαν εγκατασταθεί τα 7άρια και είχα αφήσει ελεύθερο αδιαμόρφωτο χώρο 56GB για SWAP και λειτουργικό , έκανα όλη την παραπάνω διαδικασία που αναφέρεις σε σύστημα με UEFI BIOS για πρώτη φορά ! Το αποτέλεσμα πλέον είναι να μην έχει ο grub επιλογή για τα WINDOWS 7 .............. Ξέρει κανείς πως μπορώ να το επαναφέρω ? Δεν θέλω να χάσω την έτοιμη εγκατάσταση των win ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gdp77 Φεβρουάριος 26, 2016 #9 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 26, 2016 (edited) 1) Δεν χάνεις τίποτα, οπότε relax 2) Είναι γνωστό θέμα του grub με περίεργες uefi μητρικές. Καταρχήν μπες ubuntu και δώσε sudo update-grub και κάνε restart. 3) Αν ακόμα δεν βλέπεις win entry, τότε βάλε το "καρφωτά" ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες: The GRUB menu can be unhidden by commenting out the two lines regarding GRUB_HIDDEN in /etc/defaults/grub and running update-grub as root. Next, the entry for windows can be manually added by appending the following lines to /etc/grub.d/40_custom: menuentry "Windows" { search --fs-uuid --no-floppy --set=root YOUR-EFI-PARTITIONS-UUID-HERE chainloader (${root})/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi } Find your EFI partitions UUID by running 'ls -la /dev/disk/by-uuid/'. As the EFI partition is a FAT32 partition, the UUID is of the form XXXX-XXXX. If you have more than one FAT partition, you can verify if one is the EFI partition by checking the partition map with gdisk (not installed by default). Run gdisk on the device, 'sudo gdisk /dev/DEVICE', press 'p' to print the partition table, and then 'q' to quit. DON'T make any changes to the partition table. The EFI partition will have the code type 'EF00' and most likely a name/label that says it is a EFI system partition. Then you ofcourse need to run 'update-grub' after editing the 40_custom file for this change to take effect. Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με dual boot σε uefi συστήματα και δεν έχω περαιτέρω πείρα για να σε βοηθήσω πιο συγκεκριμένα. Τα παραπάνω τα βρήκα στο net ΥΓ Υποθέτω ότι δεν ακολούθησες τη Νο1 οδηγία μου για "backup backup backup"... Έγινε επεξεργασία Φεβρουάριος 26, 2016 από gdp77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts