Jump to content

Επιλογή υποσυστημάτων Νέου Η/Υ

melios_par

Recommended Posts

Αυτή τη σύνθεση έχω εγώ ακριβώς.

Asrock Extreme 4 Z170/ i7 6700k/ Cryorig R1 Ultimate .

Καμία ασυμβατότητα, το μόνο θέμα που έχω είναι ότι στο bios όταν βάζω on power loss > power off , όταν ξανά έρχεται το ρεύμα, ανάβει για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά κλείνει, και όταν το ανοίγω ξανά από το power button μπαίνει στο bios αντί να bootάρει κανονικά.

Κάποιο bug με το ultra fast boot, αλλά δεν το έχω ψάξει επισταμένα.

Προσωπικά την R1 την πήρα για την εμφάνιση αλλά όπως είπαν και οι υπόλοιποι είναι υπερβολή οι R1/D15/κλπ, ειδικά αν δεν κάνεις ΟC, οπότε και με κάποια φθηνότερη/μικρότερη θα είσαι μια χαρά.

Ποια windows έχεις περάσει γιατι ακούω πως υπάρχουν κάποια θέματα με τα windows 7.... και τον 6700κ. Αν είναι οκ προχωράω με τον 6700κ

ΓΙΑΤΙ να υπαρχουν προβληματα με τα WIndows 7 και τον 6700Κ ; Το προβλημα που λες, μπορει να ηταν στην μητρικη , αυτη τη μια και μοναδικη που μπορει να το ειχε ,και τους drivers , οχι στην συνεργασια επεξεργαστη/Windows. Τα Fast boot και αυτα δε δουλευoυν στα Windows 7, οποτε προβλημα δε τιθεται. 

ΓΙΑΤΙ να υπαρχουν προβληματα με τα WIndows 7 και τον 6700Κ ; Το προβλημα που λες, μπορει να ηταν στην μητρικη , αυτη τη μια και μοναδικη που μπορει να το ειχε ,και τους drivers , οχι στην συνεργασια επεξεργαστη/Windows. Τα Fast boot και αυτα δε δουλευoυν στα Windows 7, οποτε προβλημα δε τιθεται. 

στην εγκατασταση απο οτι ξερω δεν αναγνωρίζει τις usb οποτε κάνεις εγκατασταση μονο απο cd κai ποντικι/πληκτρολογιο καρφωμενα σε ps2. επισης μερικες φορες δεν αναγνωριζει τις usb και μετα την ολοκληρωση της εγκατάστασης...

• Like 1

Ποια windows έχεις περάσει γιατι ακούω πως υπάρχουν κάποια θέματα με τα windows 7.... και τον 6700κ. Αν είναι οκ προχωράω με τον 6700κ

Windows 10.

Στην συγκεκριμένη μητρική υπάρχει θέμα με τα W7, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν usb 2.0 ports στο backpanel και τα W7 δεν έχουν XHCI drivers, οπότε και στην εγκατάσταση των 7 δεν βλέπει keyb/mouse. 

Λύνεται με 2 τρόπους.

1. Συνδέεις keyb/mouse στο front panel του κουτιού σου αν αυτό έχει usb 2.0 ports και βάζεις τους drivers των usb 3.0/3.1 όταν τελειώσεις την εγκατάσταση.

2. Κατεβάζεις το utility της ASRock από το site, και προσθέτεις τους XHCI drivers στο usb stick σου, και κάνεις κανονικά το install.

Το fastboot θεωρητικά δουλεύει και στα 7, αλλά είναι τόσο σκότωμα να τα κάνεις install σε GPT partition που δεν αξίζει ο κόπος.

Επίσης χθες το έψαξα με το power off, και κλείνοντας/ξαναανοίγοντας το ultra fast boot στο bios και κάνοντας 1-2 restart, πλέον δουλεύει όπως θα έπρεπε, δηλαδή μένει κλειστό στο power loss (πάλι κάνει το άνοιγμα για 2-3 sec για diagnostics, αλλά αυτό προφανώς είναι feature), και στο επόμενο power on με το χέρι ή με WoL δεν μένει πια στο bios.

Έγινε επεξεργασία από Larry
  • Like 1

Σοβαρα τωρα υπαρχει τετοιο θεμα; Νομιζω οτι μου ακουγεται τελειως κουφο :p

Ειχα ενα παρομοιο θεμα με ενα Pentium D και Windows XP , οπου επρεπε να κανω πατεντες για να δουλεψει ενα ποντικι. Να υπαρχουν τετοια αστεια θεματα σε συγχρονα μηχανηματα ομως...

Αν παρει το define r5 που λεγαμε παρολα αυτα εχει usb2.0 μπροστα. Επισης εαν εχει DVD , δεν νομιζω οτι θα εχει προβλημα.

*Αυτο που κανει σε σενα larry μηπως ειναι αυτο που ανοιγοκλεινει το pc για πολυ λιγο (στο πρωτο boot ΑΦΟΥ εχεις κλεισει και το τροφοδοτικο απο πισω) , και μετα ανοιγει; Απλα εσενα σε πεταει στο bios? Εμενα μονο μετα απο fault θα το κανει αυτο (2 φορες μου ετυχεε μονο). Ειναι κατι της Asrock προφανως , στις σειρες Ζ φανταζομαι. ( εχω και Η87 και δε το κανει ) .

στην εγκατασταση απο οτι ξερω δεν αναγνωρίζει τις usb οποτε κάνεις εγκατασταση μονο απο cd κai ποντικι/πληκτρολογιο καρφωμενα σε ps2. επισης μερικες φορες δεν αναγνωριζει τις usb και μετα την ολοκληρωση της εγκατάστασης...

Οκ γι'αυτο , τι σχεση εχει ομως με τον 6700Κ ; :p 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen

αμεση σχεση με τον 6700κ δεν εχει αλλα με το ζ170. Στην μητρική που μου προτείνατε ο Samsung 950 PRO 256GB M.2 NVMe PCIe θα δουλευει ξέρετε? ο Samsung 850 PRO που δουλευει σε sata φαντάζομαι δεν θα έχει θέμα.

οπότε για την μητρική  την Asrock Extreme 4 Z170 (υποστηρίζει PWM?) ή

Asus-Z170-Pro-Gaming η οποία εχει vga port (το οποιο μου είναι χρησιμο, αλλα δεν θα παρω την τελική μου απόφαση απο αυτο το χαρακτηριστικό μόνο)

*Αυτο που κανει σε σενα larry μηπως ειναι αυτο που ανοιγοκλεινει το pc για πολυ λιγο (στο πρωτο boot ΑΦΟΥ εχεις κλεισει και το τροφοδοτικο απο πισω) , και μετα ανοιγει; Απλα εσενα σε πεταει στο bios? Εμενα μονο μετα απο fault θα το κανει αυτο (2 φορες μου ετυχεε μονο). Ειναι κατι της Asrock προφανως , στις σειρες Ζ φανταζομαι. ( εχω και Η87 και δε το κανει )

Ναι αυτό είναι. Δεν με ενοχλεί(-ούσε) το άνοιγμα για λίγο, αλλά ότι στο επόμενο κανονικό άνοιγμα κολλούσε στο bios και ήθελε discard and exit.

Ήταν λίγο bummer γιατί πολλές φορές ανοίγω το pc μέσω internet και αν συνέχιζε να το κάνει, θα ήμουν και μακριά και χωρίς τρόπο να χειριστώ ή να κλείσω το pc αν τυχόν είχε πέσει το ρεύμα.

Τώρα με την αλλαγή φαίνεται ότι δουλεύει όπως πρέπει.

Δουλεύει μια χαρά ο 950 pro, απλά θέλει αναγκαστικά uefi install στα windows. Δηλαδή usb flash σε fat32, csm disabled στο bios για να γίνουν σωστά install σε gpt. Σε 7 θα δυσκολευτείς, θέλει αρκετούς παπάδες. Πήγαινε κατευθείαν σε 10 κατά τη γνώμη μου.

Επίσης για να μην πάθεις κανένα καρδιακό, ο 950 ΔΕΝ φαίνεται στο bios πουθενά, παρά μόνο στο διάγραμμα που σου δείχνει τι έχεις συνδεδεμένο (ωραίο feature btw).

Αν κάνεις εγκατάσταση φαίνεται ο Windows boot manager στο boot menu.

Ναι αυτό είναι. Δεν με ενοχλεί(-ούσε) το άνοιγμα για λίγο, αλλά ότι στο επόμενο κανονικό άνοιγμα κολλούσε στο bios και ήθελε discard and exit.

Ήταν λίγο bummer γιατί πολλές φορές ανοίγω το pc μέσω internet και αν συνέχιζε να το κάνει, θα ήμουν και μακριά και χωρίς τρόπο να χειριστώ ή να κλείσω το pc αν τυχόν είχε πέσει το ρεύμα.

Τώρα με την αλλαγή φαίνεται ότι δουλεύει όπως πρέπει.

Δουλεύει μια χαρά ο 950 pro, απλά θέλει αναγκαστικά uefi install στα windows. Δηλαδή usb flash σε fat32, csm disabled στο bios για να γίνουν σωστά install σε gpt. Σε 7 θα δυσκολευτείς, θέλει αρκετούς παπάδες. Πήγαινε κατευθείαν σε 10 κατά τη γνώμη μου.

Επίσης για να μην πάθεις κανένα καρδιακό, ο 950 ΔΕΝ φαίνεται στο bios πουθενά, παρά μόνο στο διάγραμμα που σου δείχνει τι έχεις συνδεδεμένο (ωραίο feature btw).

Αν κάνεις εγκατάσταση φαίνεται ο Windows boot manager στο boot menu.

usb flash σε fat32, csm disabled στο bios για να γίνουν σωστά install σε gpt ???? κινεζικα είναι ????? παιζει κανα βιντεο youtube ή κάποιο tutorial που να τα εξηγεί?

USB flash σε fat32: Το usb stick που θα χρησιμοποιήσεις για την εγκατάσταση των Windows να είναι φορμαρισμένο σε fat32 αντί ntfs. 

CSM: Compatibility Service Module, και είναι επιλογή στο bios. Πρακτικά στο enabled είναι σαν να έχεις ένα παλιό κλασσικό bios, και στο disabled είναι το full uefi. Στο full uefi έχεις υποστήριξη για nvme boot disk , πιο γρήγορο boot time συν κάτι άλλα ψιλά, αλλά χάνεις την συμβατότητα με παλιά boot disks, λειτουργικά κλπ.

GPT: GUID Partition Table, ένα διαφορετικό σύστημα για partition από το κλασσικό MBR.  Έχει διάφορα καλά, αλλά και πάλι χάνεις συμβατότητα.

Χρειάζεται για full uefi install και είναι απαραίτητο αν έχεις nvme boot disk. Tα windows δημιουργούν μόνα τους το GPT άν δεν έχεις ήδη partition table στον δίσκο που θες να κάνεις εγκατάσταση και το usb stick σου είναι σε fat32 και έχεις bootάρει σε full uefi mode.

USB flash σε fat32: Το usb stick που θα χρησιμοποιήσεις για την εγκατάσταση των Windows να είναι φορμαρισμένο σε fat32 αντί ntfs. 

CSM: Compatibility Service Module, και είναι επιλογή στο bios. Πρακτικά στο enabled είναι σαν να έχεις ένα παλιό κλασσικό bios, και στο disabled είναι το full uefi. Στο full uefi έχεις υποστήριξη για nvme boot disk , πιο γρήγορο boot time συν κάτι άλλα ψιλά, αλλά χάνεις την συμβατότητα με παλιά boot disks, λειτουργικά κλπ.

GPT: GUID Partition Table, ένα διαφορετικό σύστημα για partition από το κλασσικό MBR.  Έχει διάφορα καλά, αλλά και πάλι χάνεις συμβατότητα.

Χρειάζεται για full uefi install και είναι απαραίτητο αν έχεις nvme boot disk. Tα windows δημιουργούν μόνα τους το GPT άν δεν έχεις ήδη partition table στον δίσκο που θες να κάνεις εγκατάσταση και το usb stick σου είναι σε fat32 και έχεις bootάρει σε full uefi mode.

ναι ok

βρήκα οτι μπορεις να κάνεις και migration του συστήματος και στον 950 και να δουλέψει. εχεις δει διαφορα απο κλασικο ssd? κυριως σε μικρα αρχεία?

απο μητρικη λεω να παω στην asrock Απο Ram έχεις G.Skill RipjawsV?

Έγινε επεξεργασία από melios_par

Είναι σαφέστατα πιο γρήγορος από τον 840 evo που είχα, δηλαδή φαίνεται και με το μάτι όταν ανοίγεις π.χ. Chrome.

Τώρα αν αξίζει η χρηματική διαφορά για απλές χρήσεις μάλλον όχι, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το nvme είναι μονόδρομος.

Edit: Corsair LPX 2666 MHz έχω.

Είναι σαφέστατα πιο γρήγορος από τον 840 evo που είχα, δηλαδή φαίνεται και με το μάτι όταν ανοίγεις π.χ. Chrome.

Τώρα αν αξίζει η χρηματική διαφορά για απλές χρήσεις μάλλον όχι, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το nvme είναι μονόδρομος.

Edit: Corsair LPX 2666 MHz έχω

απο θερμοκρασιες πως παει?

Δοκιμασμένη προτασή απο γνωστό σου?

Οι τύποι που αλλά κάνουν register απλά για να ρωτήσουν, έχουν αρχίσει και έχουν αυξανόμενες απαιτήσεις χαχαχαχ

---

Χρήση τα καθημέρινα, ιντερνετ με πολλααα tab ανοιχτα, κανα σχέδιο και προσομοιώσεις....

οκ για την ψυκτρα δεν ξερω όμως γιατι θα παω σε κ επεξεργαστή. Δεν ξέρω ουτε και για την Noctua αν θα επαρκεί ή αν θα πρεπει να πάω σε υδρόψυξη

τα μέλη του lab πρέπει να εργαστούν σκληρά, ούτε ο Steve jobs τόσες απαιτήσεις
  • Like 2

Οι τύποι που αλλά κάνουν register απλά για να ρωτήσουν, έχουν αρχίσει και έχουν αυξανόμενες απαιτήσεις χαχαχαχ

τα μέλη του lab πρέπει να εργαστούν σκληρά, ούτε ο Steve jobs τόσες απαιτήσεις

ΟΚ θα δοκιμάσω και την δική σου προταση.... ;)

Διαβαζω εδω και εχω μια απορια. Δηλαδη noctua d15 και cryorig r1 ας πουμε εχουν αντιστοιχη αποδοση με υδροψυξεις corsair πχ και αλλες ετοιμες? Αν ναι τοτε γιατι καποιος να παει σε κατι που ειναι κανενα 20-50 ευρω πιο ακριβο με το ιδιο αποτελεσμα?

Διαβαζω εδω και εχω μια απορια. Δηλαδη noctua d15 και cryorig r1 ας πουμε εχουν αντιστοιχη αποδοση με υδροψυξεις corsair πχ και αλλες ετοιμες? Αν ναι τοτε γιατι καποιος να παει σε κατι που ειναι κανενα 20-50 ευρω πιο ακριβο με το ιδιο αποτελεσμα?

επειδη δεν χωράει η ψύκτρα στο κουτι, επειδη το κουτι του δεν εχει καλο airflow αρα δεν θα του δουλέψει καλα η ψύκτρα, λογω εμφανισης... κτλ

Έγινε επεξεργασία από melios_par

απο θερμοκρασιες πως παει?

Μέχρι 58 C έχω δει αλλά μόνο σε full load με prime95 avx. Συνήθως σε games το βλέπω μέχρι 40-42. Θέλει παρατεταμένο load για να ζεσταθεί, τα games που παίζω δεν φαίνεται να το ζορίζουν αρκετά. Όλα αυτά με όλους τους ανεμιστήρες (και της Cryorig και του κουτιού) στο πιο χαμηλά που πάνε (~700RPM). Προτιμώ την ησυχία σε σχέση με τους 2-5 βαθμούς κάτω.

Και την παλιά Thermalright Macho που είχα στον 2500k να έβαζα, δεν νομίζω ότι θα είχε ιδιαίτερες διαφορές, απλά μου άρεσαν τα looks της R1 Ultimate για το νέο build. Οποιαδήποτε και να βάλεις αν δεν κάνεις κλόκια στον θεό μια χαρά θα πηγαίνει, εδώ και η intel stock μια χαρά κρατάει το cpu σε λογικά πλαίσια.

Αναλόγως τι θεωρείς εσύ σημαντικό και πόσα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις.

επειδη δεν χωράει η ψύκτρα στο κουτι, επειδη το κουτι του δεν εχει καλο airflow αρα δεν θα του δουλέψει καλα η ψύκτρα, λογω εμφανισης... κτλ

1. Τα AIO είναι μόδα.

2. Σε κάποιους αρέσει η εμφάνιση και ο μινιμαλισμός των AIO.

3. Σε απόλυτες επιδόσεις ένα κορυφαίο AIO ψύχει καλύτερα από τις κορυφαίες αερόψυχτρες, αλλά το πληρώνεις με τον θόρυβο.

4. Οι μεγάλες αερόψυχτρες συνήθως έχουν περιορισμούς στο ύψος των ram sticks που μπορείς να βάλεις, οπότε αν θες bling bling ram sticks βάζεις AIO και δεν σε νοιάζει.

Αν δεν έχεις πρόβλημα στο κουτί ή στο mobo (π.χ. η D15  έκοβε το 1ο PCI-E σε αρκετές μητρικές), μια καλή αερόψυχτρα έχει παραπλήσιες επιδόσεις, λιγότερο θόρυβο, κανένα κομμάτι που θα χαλάσει (looking at you pump), λιγότερο maintenance και προσωπικά θεωρώ ότι φαίνεται και πιο όμορφο το σύνολο. 

Ωραια. Γιατι θελω να αλλαξω αυτη την κοφα ψυκτρα που εχω εδω κ 3 χρονια. Αν ειναι τοσο κτηνος η d15 και σου κοβει την πρωτη pcix στην οποια εχω την sb z να παω για r1 λετε?

Δες και την D15S (o @Seafalco έχει κάνει τρελό review) που διορθώνει το "πρόβλημα" με το 1o pci-e, αλλά δεν έχει δεύτερο φουρφούρι. 

Η R1 Ultimate είναι περίπου στα ίδια από επιδόσεις με την D15/S, έχω την εντύπωση ότι οι Noctua είναι πιο ήσυχες λόγω των ανεμιστηριών τους.

Αν σε νοιάζουν τα looks όμως, η R1 είναι μονόδρομος.

Edit: Ρίξε και μια ματιά στην Phanteks PH-TC14PE, στα ίδια απο επιδόσεις, ομορφούλα και σε διάφορα χρώματα για να την ταιριάξεις με το υπόλοιπο build.