Jump to content

MSI R9 390 ή 970

psyber

Recommended Posts

Σκοπεύω σε λίγο καιρό να πάρω vga. δεν ξέρω αν είναι καλύτερη η 390 ή η 970. Σκέφτομαι την msi γιατί μου αρέσει πολύ το backplate (ίσως λίγο περίεργο που δίνω βάρος εκεί αλλα το βρίσκω πολύ όμορφο). Καταλαβαίνω όμως ότι τα 8gb είναι πιο πολύ κράχτης παρά ουσία και εκτός αυτού βλέπω ότι υπάρχουν games στα οποία η 970 υπερτερεί. Εσείς τι λέτε; Θα δούμε κανα σοβαρό driver από amd που να μεταμορφώσει την κάρτα ή να προτιμήσουμε την παλιότερη 970.

Η ανάλυση της οθόνης μου είναι 1920x1200. Περιμένω τις συμβουλές σας και καλό είναι να αποφύγουμε την οπαδιστική νοοτροπία. Για να είμαι και εγώ ευθύς είμαι λίγο προκατειλημμένος υπερ της Nvidia λόγω drivers και κατανάλωσης αλλά γενικά θέλω να στοχεύω σε προϊον που μου δίνει περισσότερα. Και γενικά λόγω εξαιρετικά κακής εμπειρίας στο παρελθόν δεν θα παρω sapphire. Ευχαριστώ πολύ.

το οτι στα τελευταια games π.χ just cause 3 εδειξε οτι η 970 πηγαινει καλυτερα ηταν απλα θεμα drivers,το οποιο απο τι ειδα λυθηκε και δεν υπαρχει θεμα.

για μενα προσωπικα  εφωσον δεν εχεις με τροφοδοτικο ωστε να επιλεξεις την 970 λογο χαμηλοτερης καταναλωσης, πας  καρφι για 390 η οποια πλεον στα περισσοτερα παιχνιδια πηγαινει καλυτερα αλλα και σε υψηλοτερες αναλυσεις.Η msi επισης εχει πολυ καλο oc potential οποτε νομιζω σε καλυπτει

• Like 1

Στην θεση σου(σημερα-γιατι την 970 την εχω 1 χρονο) και εγω δεν ξερω τι θα διαλεγα..

Στα <χαρτια> η 390 φαινεται ανωτερη..στις πραξεις ομως..δεν ξερω(βαζω και τα οποια θεματα με amd drivers)..Διαλεξε αναλογα τα games που παιζεις.

Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω, η 390 δείχνει πιο δυνατή και ενώ τα 8 γίγα δεν είναι ουσιαστικά τώρα, ίσως γίνουν στο μέλλον.

Η 970 από την άλλη, είναι λιγότερο ενεργοβόρα, πιο συχνούς οδηγούς και πιο gameworks... Από την άλλη έχει 3,5+.0,5 gb vram, αν σε νοιάζει (σε εμένα καμία διαφορά δεν έχει κάνει)

Τέλος η msi 970 gaming που έχω, δεν έχει backplate! Μόνο η gold και η 100 edition (πράσινη) έχουν backplate, από όσο γνωρίζω.

Σαν κάτοχος της MSI R9 390 8BG μπορώ να πω ότι οι idle θερμοκρασίες της είναι τουλάχιστον στους 40 βαθμούς. Οι τελευταίοι οδηγοί σε συνδυασμό με το MSI gaming app και MSI Afterburner δώσανε άλλον αέρα στην κάρτα.

Δοκιμάσαμε το Shadow of Mordor σε 4κ σε σύγκριση με την 970 και ενώ ήτανε λιγάκι πιο κρύα αλλά μας έκανε κάτι μικρά κολληματάκια. Η R9 390 το πήγαινε νεράκι και για αυτό τσίμπησα αυτήν. 

Θα δούμε κανα σοβαρό driver από amd που να μεταμορφώσει την κάρτα ή να προτιμήσουμε την παλιότερη 970.

Η 970 μονο παλαιοτερη δεν ειναι, η 390 δεν ειναι τιποτε περισσοτερο απο μια 290 με ελαφρως σηκωμενα ρολογια by factory και 8gb vram, hawaii πυρηνας ειναι.

Ειδικα στην αναλυση που εισαι 970 παρε. 

Έγινε επεξεργασία από 9000+rpm

Η 970 μονο παλαιοτερη δεν ειναι, η 390 δεν ειναι τιποτε περισσοτερο απο μια 290 με ελαφρως σηκωμενα ρολογια by factory και 8gb vram, hawaii πυρηνας ειναι.

Ειδικα στην αναλυση που εισαι 970 παρε. 

Η 390 έχει 5.1TFLOPs vs the 290's 4.8 TFLOPs

Και μερικά συγκριτικά http://www.techspot.com/review/1019-radeon-r9-390x-390-380/page3.html

Η 390 είναι μπροστά και η 970 την γλύφει από πίσω. Φυσικά performance per euro η 390 είναι νικητής.

Σημείωση: Με βάση τα παραπάνω συγκριτικά βάλτε ένα 5% παραπάνω στην Radeon γιατί οι Crimson drivers της έδωσαν άλλον αέρα.

Η 390 έχει 5.1TFLOPs vs the 290's 4.8 TFLOPs

Και μερικά συγκριτικά http://www.techspot.com/review/1019-radeon-r9-390x-390-380/page3.html

Η 390 είναι μπροστά και η 970 την γλύφει από πίσω. Φυσικά performance per euro η 390 είναι νικητής.

Σημείωση: Με βάση τα παραπάνω συγκριτικά βάλτε ένα 5% παραπάνω στην Radeon γιατί οι Crimson drivers της έδωσαν άλλον αέρα.

Ειπα οτι η 390 ειναι μια 290 με σηκωμενα ρολογια και 8gb vram, ειναι φυσικο να ειναι λιγο ταχυτερη απο 290 out of the box.

Αν πας και κλοκαρεις την 290 ακριβως στα  ρολογια της 390 θα παρεις ακριβως τα ιδια καρε.Ιδιο πυρηνα εχουνε καρτες.

290_390.png

Η 970 ιδιως σε 1080/1200P ειναι ταχυτερη καρτα-πιο κρυα-καταναλωνει αισθητα λιγοτερο-κλοκαρει  καλυτερα-εχει καλυτερη υποστηριξη οδηγων.

Έγινε επεξεργασία από 9000+rpm
  • Like 2

Σαν κάτοχος της MSI R9 390 8BG μπορώ να πω ότι οι idle θερμοκρασίες της είναι τουλάχιστον στους 40 βαθμούς. Οι τελευταίοι οδηγοί σε συνδυασμό με το MSI gaming app και MSI Afterburner δώσανε άλλον αέρα στην κάρτα.

τι εννοείς ; είχες καλυτερες θερμοκρασίες με τους καινουριους drivers;

Η 390 πιθανότατα να σε κρατήσει λιγο περισσότερο καιρο λόγω διπλάσιας μνήμης και για 1440p αν πας. Από μενα amd 390 . Βέβαια σκέψου τι παιχνίδια παίζεις. Αν πχ παιζεις παιχνίδια της Dice που ειναι πιο amd friendly

Επίσης στο θεμα των οδηγών ειναι ανάλογα. Πλέον η κόκκινη δεν εχει να ζηλέψει κατι απο την πράσινη. Απλώς επειδή ειναι λιγο μικρότερη η ομαδα ανάπτυξης οδηγών αργούν λιγες μερες περισσότερο για νεους drivers.

Έγινε επεξεργασία από SpirosKGR

τι εννοείς ; είχες καλυτερες θερμοκρασίες με τους καινουριους drivers;

Για κάποιο λόγο ναι, οι ανεμιστήρες τις MSI δουλεύουν μόνο όταν χρειάζεται με αποτέλεσμα να την κάνει απολύτως αθόρυβη. Όταν την πρωτο κούμπωσα  οι θερμοκρασίες ήτανε 10 βαθμούς παραπάνω.

Ίσως οι Crimson έχουν καλύτερο utilization πάνω της.

Όταν την πρωτο κούμπωσα  οι θερμοκρασίες ήτανε 10 βαθμούς παραπάνω.

Το πιθανοτερο ειναι να βλεπεις καλυτερη θερμικη συμπεριφορα της καρτας το τελευταιο διαστημα διοτι εχει χειμωνιασει πλεον για τα καλα, παγωνια εχει φυγανε οι ζεστες.

Να σου ριξει 10 ολοκληρους βαθμους κατω ο οδηγος ειναι κομματακι απιθανο.

• Like 2

Το πιθανοτερο ειναι να βλεπεις καλυτερη θερμικη συμπεριφορα της καρτας το τελευταιο διαστημα διοτι εχει χειμωνιασει πλεον για τα καλα, παγωνια εχει φυγανε οι ζεστες.

Να σου ριξει 10 ολοκληρους βαθμους κατω ο οδηγος ειναι κομματακι απιθανο.

Πολύ πιθανό αλλά δεν στο διαμέρισμά μου έχω σχεδόν πάντα σταθερή θερμοκρασία. Μένω στο εξωτερικό και το καλοκαίρι δεν είναι ζεστό όπως στην Ελλάδα

Η 390 περναει τις REFERENCE GTX970 κυριως. Οι custom 970 με εργοστασιακο oc ειναι ακομα μπροστα στα 1080p και στα 1440p η μια περναει την αλλη αναλογως τον τιτλο. Αυτα οσον αφορα τα τεχνικα. Αν ομως αφησουμε στην ακρη αυτο το καρκινωμα που λεγεται msi afterburner και osd και κοιταξουμε απλα να ευχαριστηθουμε κανα παιχνιδι τοτε τοσο με τη μια οσο και με την αλλη θα ευχαριστηθεις gaming ακριβως ΤΟ ΙΔΙΟ!

Το θορυβο οσο κυμαινεται σε λογικα πλαισια δεν τον λαμβανω καν υποψην. Οταν παιζεις ειτε ακους απο τα ηχεια ειτε ακουστικα οποτε ο ηχος του παιχνιδιου θα σβησει τον ηχο απο τα φαν μιας καλης υλοποιησης.

• Like 1

Εγω θα σου προτεινα 970.....Εχω δοκιμασει και 390 και 2-3 970.....Αν θελεις καλυτερες θερμοκρασιες λιγοτερη καταναλωση πιο συχνα drivers πας σε 970....Σε stock η 390 ενδεχομενως να ειναι 2-3 fps πιο γρηγορη...Αν ομως κλοκαρεις την 970 περναει μπροστα....Εγω τωρα εχω μια 970 MSI και παει στα 1566/1980 χωρις να πειραξω τιποτα και ουσιαστικα ειναι stock 980....Οσα bench δοκιμασα ειναι ελαφρως πιο γρηγορη απο την 390 που ειχα κλοκαρισμενη και αυτη στα 1150/1550 αν θυμαμαι καλα.....Οσο για τα 8GB ''αχρηστα'' απλα κατι επρεπε να βαλει για να πουλησει το καινουργιο προιον....Τωρα αν βγει ενα παιχνιδι που να χρειαζεται 6GB μνημης δεν μου λεει κατι...Και ολα αυτα απο ενα χρηστη που αγοραζε μονο κοκκινες

Σωστός ο zapata, αλλά δυστυχώς ετσι που το πανε λόγω κονσολών τα 3.5+0.5 gb της 970 aka 4GB θα είναι το πρώην 2GB. Θα δείτε οτι σε 1.5 χρονο απο τωρα θα τρωμε στη μαπα πορτς που στα medium-high θα θελουμε 4αρα μνημη και στα very high / ultra 6-8. Ελπίζω να βγω ψεύτης

Έγινε επεξεργασία από SpirosKGR
  • Like 1

Γενικα θα εκλινα προς 390.

Αποκει και περα ειδικα αφου δε θα ασχοληθεις με overclocking κλινω ακομα περισσοτερο σε 390 (ειναι αρκετα πουσαρισμενες απο stock κατα καποιο τροπο, οι 970 εχουν μεγαλυτερο περιθωριο).

Παιζει μεγαλο ρολο ομως και το ποσο καιρο σκοπευεις να κρατησεις την καρτα.

Για σημερα, η 970 ειναι ελαφρως καλυτερο πληρες πακετο στην αναλυση σου (1080). Αλλα για αυριο, πολλα ακουγονται για καταποντισμο των maxwell στο DX12 και τα 8gb vram σε σχεση με τα 3.5 της 970 ειναι αλλο ενα μελλοντικο ατου.

Οποτε ασχετα αν για την αναλυση σου νομιζω η 970 θα ειναι αμυδρα καλυτερη σημερα (+μικροτερη καταναλωση +χαμηλοτερες θερμοκρασιες), ειναι τοσο μικρη η διαφορα που προσωπικα θα προτιμουσα να εχω το κεφαλι μου ησυχο για το αυριο (DX12, 8gb vram).

Απλα φροντισε σε 390 να παρεις μια που να εχει και ενα καλουτσικο εργοστασιακο overclock (η MSI ειναι κομπλε με 1100 πυρηνα και εχει και πολυ καλη υλοποιηση γενικα).

Μονος λογος να σκεφτεις σοβαρα την 970 ειναι αν εχεις λιγο θεμα με τροφοδοτικο ή/και στριμωγμενο μικρο κουτι.