MasterDAL Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2005 Έχοντας πρώτα διαβάσει τα ανάλογα post (άλωστε φαίνεται και η αγορά που έκανα) έχω το ακόλουθο πρόβλημαΕδώ και μερικούς μήνες έχω συναρμαλογήσει το καινούργιο μου σύστημα, το οποίο δεν είχα χρόνο να το αξιοποιήσω πλήρως λόγω φόρτου εργασίας. Το συναρμολόγησα δούλεψε με τον παλαιό δίσκο χωρίς format και εγκατάστασεις και όλα καλά. Όμως τώρα έφτασε ο καιρός να ασχοληθώ περισσότερο μαζί του και μαζί εμφανίστηκαν και τα προβλήματα. Μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσα αποκλειστικά για τη δουλειά μου, οπότε και οι απαιτήσεις από αυτό περιορισμένες. Δεν εμφάνιζε καθηστερήσεις στα προγράμματα που χρησιμοποιηούσα και άρα όλα καλά (έχω την αρχή του αν δουλεύει κάτι δεν το πειράζουμε. Πρώτα τελειώνουμε τις επίγουσες εργασίες και προλαβαίνουμε τις προθεσμίες και μετά τον θιάχνουμε για να πηγαίνει γρηγορότερα. Τώρα όμως χρόνος υπάρχει οπότε πήρα και μία κάρτα γραφικών προκειμένου να παίξω και κανένα παιχνίδι της προκοπής.Το σύστημα:Athlon 64 3000+ στην Asus k8n (nforce 3 250g) με kingstom value 512mb PC3200 cl3, sata 160άρι hitachi, nec 2410a, herolchi 350watt. Η κάρτα γραφικών είναι η pixelview 6600gt (agp). Επίσης υπάρχει ένα zoom56αρι εσωτερικό modem, sb live 5.1 και μία κάρτα τηλεόρασης-ραδιοφώνου της avermediaΤο πρόβλημα:Βάζοντας την νέα κάρτα γραφικών και τρέχοντας το 3dmark05 μου έβγαλε το άθλιο νούμερο των 700 μονάδων!!! Στο δίκτυο για την εν λόγω κάρτα οι περισότεροι βγάζουν γύρω στο 3200!! (με τους 66.93 και χωρίς overclocking). Αρχικά υπέθεσα ότι θα έφτεγαν οι drivers καθώς η προηγούμενη κάρτα μου ήταν η gforce3 ti 200 (ναι είχα μήνει λίγο πίσω αλλά πού χρόνος για παιχνίδια) και είχα αρκετό καιρό να περάσω νέους drivers. Παιρνόντας λοιπόν τους τελευταίους (66.93) το σκορ και πάλι στα ίδια επίπεδα. Στη συνέχεια βάζω μία πηραγμένη έκδοση (71.84) οπότε και βελτιώθηκε ολίγον (1400) Στη συνέχεια ο αφελής υπέθεσα πως αντί να κάθομαι να ταλαιπωρούμαι άδικα, ήταν καιρός για format. Στο σημείο αυτό μία σημείωση για πατάτα της Asus. To manual είναι απαράδεχτο καθώς δεν εξηγεί την κατάσταση με το chipset ακριβώς. Τελικά αποδείχθηκε ότι έχει έναν controller της nvidia για τις ata συσκευές και έναν της sis για τις sata, οπότε η εγκατάσταση δημιούργησε διάφορα προβλήματα καθώς προσπαθούσα να κάνω εγκατάσταση στον sata δισκο με λάθος drivers, αφού έχει άλλο chipset. Τελικά με καθαρό σύστημα μόνο windows drivers 3dmark05 τα νούμερα περέμηναν περίπου στα ίδια επίπεδα (με τις ίδιες εκδόσεις οδηγών). Λόγω των διαφόρων πηραματισμών που έκανα (ιδικά με τους drivers της μητρικής) ξανακάνω format (τωρα που πήρα ρυθμό άλλωστε και έμεινα μέσα, τι είναι μερικές ακόμα χαμένες ώρες Κυριακής...) και αυτή τη φορά πέρασα τους οδηγούς από το cd εγκατάστασης (66.97) οπότε το σκορ ανέβηκε στο 2700. (κατι παει να γίνει). Οτι και αν δοκίμασα αργότερα τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.Τρέχοντας και το sisoft Sandra pro 2005 θα έλεγα ότι υπάρχει πρόβλημα και στις επιδώσεις και επεξεργαστή (η έκδοση μου δεν έχει 64αριδες αλλά κάτι δεν μου πάει καλά).Μήπως το τροφοδοτικό είναι μικρό ? (πάντως στο δίκτυο μετά από ψάξιμο, δεν φαίνεται να μην αρκεί)Κάτι δεν κάνω καλά με τις εγκαταστάσεις? Παρότι που στην αρχή της εγκατάστασης των windows έβαλα τους drivers της sis, στο system manager βλέπω εκδόσεις των windows (και για τους sata και για τους ata) Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη. Βοηθήστε έναν άθρωπο που βρήκε χρόνο να παίξει άνετα και κανένα παιχνίδι (πάντως το NFS2 underground παίζει μία χαρά με full γραφικά, αλλά το half live 2 στα 1024x768 δεν μπορώ να ανεβάσω full γραφικά.....)Σημειώσεις: Τα windows είναι τα ΧΡ sp2. Ναι έχω βάλει τροφοδοσία ρεύματος στην κάρτα γραφικών. Όχι δεν έχω ενεργοποιήσει το cool and quit του amd Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_000 Μάρτιος 3, 2005 #2 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Noμίζω το 2700 είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για stock σύστημα, τόσο είδα και σε έναν φίλο προχτές που έχει ακριβώς ιδιο συστημα με εσένα stock speeds (3000+ , 6600GT, nf3 250, 512ραμ).Το παραπάνω σύστημα και εμένα μου φάνηκε "λίγο" καθώς εκτός του doom 3 σε αλλά παιχνίδια που δοκιμάσαμε (HL2 , riddick ) εβγαζε ίδια περίπου frames με εμένα , με ίδιες ρυθμίσεις και ανάλυση φυσικά. ( Athlonxp @ 2300 , 9700 pro) .. Εψαξα τα πάντα του εβαλα chipset και VGA drivers καινουριους κτλ αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Δεν ξέρω τι συμπερασμα να βγάλω, είτε η κάρτα δεν ειναι όπως περιγράφεται ή κατι κάνουμε όλοι λάθος. Το τροφοδοτικό φίλε δεν επιρεάζει το score. Αν εχεις πρόβλημα στο τροφοδοτικό θα εχεις προβλήματα σταθερτότητας (κολλήματα , artifacts κτλ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 3, 2005 #3 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 είσαι σίγουρος για τον sis sata ελεγκτή;εκτός του ότι δεν το έχω ξανακούσει, για κοίτα και εδώ:http://uk.asus.com/prog/spec.asp?m=K8N&langs=11αν παρόλαυτά όντως έχει και sis, ποιος ο λόγος να μην χρησιμοποιήσεις τον nvidia που είναι και πάνω στο chipset; Link to comment Share on other sites More sharing options...
apocalypse Μάρτιος 3, 2005 #4 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Το 2700 είναι σωστό , σε παρόμοιο σύστημα (3000+ 939 , 1GB Valueram CL3 , 6600GT) έβγαλα ~3000 σε stock αλλά με τους 71.20 , που φουσκώνουν το 3DMark05.Μήπως σου είναι εύκολο να τρέξεις και κανένα άλλο benchmark (το Doom3 timedemo είναι πολύ βολικό);Η δική μου γνώμη για την συγκεκριμένη κάρτα είναι οτι απλά δεν τα πάει καθόλου καλά με τα φίλτρα.Με φίλτρα έπεφτε σχεδόν στα επίπεδα της 9800pro , χωρίς φίλτρα ήταν πάρα πολύ πάνω.Είδα πάντως και παιχνίδια οπου έχανε άγρια απο την 9800pro (πχ NFSU2).alex_000 , χωρίς να το έχω δοκιμάσει σε 6600GT , είσαι σίγουρος για το Riddick?Γιατί απ'ότι βλέπω στις δικές μου (6800 & Χ800ΧΤPE) , το παιχνιδάκι γουστάρει nvidia ακόμα περισσότερο και από το Doom3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_000 Μάρτιος 3, 2005 #5 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από apocalypse [Σήμερα, στις 19:50] alex_000 , χωρίς να το έχω δοκιμάσει σε 6600GT , είσαι σίγουρος για το Riddick?Γιατί απ'ότι βλέπω στις δικές μου (6800 & Χ800ΧΤPE) , το παιχνιδάκι γουστάρει nvidia ακόμα περισσότερο και από το Doom3. Eίμαι απολυτα σίγουρος φίλε αλλιώς δεν θα το ανέφερα. 1024x768, shadows off , textures full ps 2.0 και οι δύο αυτός επαιζε μεταξύ 34-28 και εγώ μεταξύ 30 και 26 . (οι μετρήσεις εγιναν με fraps στην 1η σκηνη που είναι εξω και εχει λιγο χαμηλότερο frame rate). Εγω περίμενα να δω 50αρια...Και εμένα μου φάνηκε περίεργο καθώς εχει μηχανή doom3 και η 6600gt είναι optimized γερά εκει. Ειχα αποφασίσει να μεταβώ σε 6600GT αλλά μετά απο αυτό που είδα αρχισα να έχω second thoughts να περιμένω για κάτι καλύτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #6 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις γρήγορες απαντήσεις. Πρώτη φορά γράφω σε forum καθώς είμαι φανατικός των newsgroup.Αρχική απάντηση από spc [Σήμερα, στις 17:24] είσαι σίγουρος για τον sis sata ελεγκτή;εκτός του ότι δεν το έχω ξανακούσει, για κοίτα και εδώ:http://uk.asus.com/prog/spec.asp?m=K8N&langs=11αν παρόλαυτά όντως έχει και sis, ποιος ο λόγος να μην χρησιμοποιήσεις τον nvidia που είναι και πάνω στο chipset; Ναι γιατί με τους drivers τις nforce δεν έκανε εγκατάσταση τα xp (στην αρχή που ζητάει οδηγούς για τις sata συσκευές). Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω των nvidia γιατί είναι στους ata δισκους και εγώ έχω sata. Και ο sis ειναι ενσωματομένος στη μητρική!!!Για το λόγω αυτό άλωστε είπα για την άθλια την asus και το τρισάθλιο manual. Έδωσα κάτι παραπάνω για να έχω το κεφάλη μου ύσηχο και όχι να τρέχω χειρώτερα....http://www.thelab.gr/newreply.php?s=&action=newreply&postid=186146#http://www.thelab.gr/newreply.php?s=&action=newreply&postid=186146# Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #7 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από apocalypse [Σήμερα, στις 17:50] Το 2700 είναι σωστό , σε παρόμοιο σύστημα (3000+ 939 , 1GB Valueram CL3 , 6600GT) έβγαλα ~3000 σε stock αλλά με τους 71.20 , που φουσκώνουν το 3DMark05.Μήπως σου είναι εύκολο να τρέξεις και κανένα άλλο benchmark (το Doom3 timedemo είναι πολύ βολικό);Η δική μου γνώμη για την συγκεκριμένη κάρτα είναι οτι απλά δεν τα πάει καθόλου καλά με τα φίλτρα.Με φίλτρα έπεφτε σχεδόν στα επίπεδα της 9800pro , χωρίς φίλτρα ήταν πάρα πολύ πάνω.Είδα πάντως και παιχνίδια οπου έχανε άγρια απο την 9800pro (πχ NFSU2). Κλασικά το Doom 3 το έχω δανίσει σε ένα φίλο. Θα το πάρω αύριο και θα σας πω τα score.Γιατί όμως με τους 66,93 έχω τόσο χαμηλά νούμερα? Όλοι εδώ έχετε χαοτικά μεγαλύτερα και με την ίδια κάρταΌταν λες για φίλτρα τι εννοείς? :giveup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 3, 2005 #8 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από MasterDALΝαι γιατί με τους drivers τις nforce δεν έκανε εγκατάσταση τα xp (στην αρχή που ζητάει οδηγούς για τις sata συσκευές). είσαι σίγουρος ότι είχες βάλει τους σωστούς οδηγούς;Αρχική απάντηση από MasterDAL Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω των nvidia γιατί είναι στους ata δισκους και εγώ έχω sata. ?????Αρχική απάντηση από MasterDAL Και ο sis ειναι ενσωματομένος στη μητρική!!!άλλο πάνω στην μητρική (δηλ. στο pci bus) και άλλο στο chipset.....δώσε ένα Link για την μητρική σου γιατί κάτι δεν μου πάει καλά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #9 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Το link είναι ίδιο με αυτό που έδωσες παραπάνω. Ειναι η asus k8n ΛΕΩ ότι είμαι σίγουρος με βάση τη μέθοδο try and fail. Με τους drivers της nvidia για sata δισκους από το cd εγκατάστασης, απλά δεν γινόταν η εγκατάσταση των win καθώς ενώ η μητρική έβλεπε το δίσκο, τα win δεν τον έβλεπαν. Το ίδιο και με τους οδηγούς που κατέβασα από το net. Ψάχνοντας το cd της asus άρχισα να ψιλιάζομαι τη δουλειά, καθώς βρήκα εκεί drivers για sis, οπότε στην προσπάθεια εγκατάστασης των win με αυτούς τους οδηγούς όλα έγιναν κανονικά (???). Ψάχνωντας στο net βρήκα και άλλους με την ίδια μητρική και το ίδιο πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει όμως σε όλους τους κατόχους αυτής της μητρικής. Ελπίζω να περιγράφω επαρκώς το πρόβλημα. Αν όχι θα προσπαθήσω ξανά (καπου εδώ έχω και τα σύνεργα ζωγραφικής ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 3, 2005 #10 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 φίλε μου νομίζω ότι έχεις μπλεχτεί αρκετάόπως φαίνεται και από το link που έδωσα, η μητρική δεν έχει sis sata controller (δεν νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει καμία - πλην αυτών βέβαια που βασίζονται σε SB SIS)το ότι το CD είχε τους οδηγούς, δεν έχει καμία σχέση καθώς πολλές φορές τα cd είναι κοινά για πολλές μητρικέςτο ότι δεν κατάφερνες να περάσεις τους οδηγούς μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους (πχ αν το cd δεν ήταν sp2 κλπ - λύση γι αυτό μπορείς να βρεις αν ψάξεις στο forum)βέβαια τα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος αν έχουν να κάνουν με το ''πρόβλημά'' των επιδόσεωνπάντως, κατά την γνώμη μου, μία σωστή ''καθαρή'' εγκατάσταση επιβάλλεται... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #11 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από spc [Σήμερα, στις 18:59] φίλε μου νομίζω ότι έχεις μπλεχτεί αρκετά όπως φαίνεται και από το link που έδωσα, η μητρική δεν έχει sis sata controller (δεν νομίζω άλλωστε ότι υπάρχει καμία - πλην αυτών βέβαια που βασίζονται σε SB SIS) το ότι το CD είχε τους οδηγούς, δεν έχει καμία σχέση καθώς πολλές φορές τα cd είναι κοινά για πολλές μητρικές το ότι δεν κατάφερνες να περάσεις τους οδηγούς μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους (πχ αν το cd δεν ήταν sp2 κλπ - λύση γι αυτό μπορείς να βρεις αν ψάξεις στο forum) βέβαια τα παραπάνω δεν είμαι σίγουρος αν έχουν να κάνουν με το ''πρόβλημά'' των επιδόσεων πάντως, κατά την γνώμη μου, μία σωστή ''καθαρή'' εγκατάσταση επιβάλλεται... Αν ισχύει αυτό που λές (το οποίο βέβαια είναι καθόλα λογικό) τότε τα 15 χρόνια που ασχολούμε με υπολογιστές (από εποχή 8088) πάνε χαμένα. Ακολούθησα πλήρως τις οδηγίες της μητρικής καθώς και από το δίκτυο για την εγκατάσταση sata δίσκων ώς bootable. Αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες με τους οδηγούς της nvidia (και χειροκίνητα και με το makedisk αρχειάκι και από το cd και από το δίκτυο) πήγαν χαμένες. Όταν μέσα στην απελπισία μου βρήκα στο cd εγκατάστασης τα περί sis και δοκίμασα .......... Εφόσον λοιπόν ότι έκανα με τους nvidia δεν έπιασε και έπιασε με τους sis τα συμπεράσματα δικά σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
apocalypse Μάρτιος 3, 2005 #12 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από MasterDAL [Σήμερα, στις 20:31] Κλασικά το Doom 3 το έχω δανίσει σε ένα φίλο. Θα το πάρω αύριο και θα σας πω τα score.Γιατί όμως με τους 66,93 έχω τόσο χαμηλά νούμερα? Όλοι εδώ έχετε χαοτικά μεγαλύτερα και με την ίδια κάρταΌταν λες για φίλτρα τι εννοείς? :giveup: Οι drivers σειράς 70 απλά κλέβουν καλύτερα από τους drivers σειράς 60 (3DMark = ο κλέψας , του κλέψαντος).Αλλά που τα είδες τα χαοτικά καλύτερα σκορ με την ίδια κάρτα;Όσα είναι σημαντικά μεγαλύτερα είναι με υπερχρονισμένες κάρτες , tweaking κτλ.Φίλτρα = antialiasing & anisotropic filtering.Πάντως πριν απ'όλα πρέπει να καθοριστεί αν υπάρχει πρόβλημα στις επιδόσεις.Και γι'αυτό χρειάζονται νούμερα : 3DMark '05 , '03 & '01 , doom3 timedemo κτλ.Μπορεί αυτό που βλέπεις να είναι απόλυτα φυσιολογικό.Ή μπορεί να μην φταίει η κάρτα.Το Half Life 2 τουλάχιστον εμένα μου έκανε "νερά" όταν είχα 512MB Ram , χρειάστηκε 1GB για να παίξει εντελώς καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 3, 2005 #13 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από MasterDALΕφόσον λοιπόν ότι έκανα με τους nvidia δεν έπιασε και έπιασε με τους sis τα συμπεράσματα δικά σου! Φίλε MasterDAL σου φαίνεται λογικό να πιστεύεις ότι υπάρχει κάπου στην μητρική ένα τσιπάκι SIS το οποίο είναι αόρατο και το οποίο δεν αναφέρει ο κατασκευαστής, μόνο και μόνο επειδή δούλεψε με αυτούς τους drivers; Προσοχή: Δεν σε ειρωνεύομαι (το λέω επειδή κινδυνεύω να γίνω Zarras τελευταία) (αν θες τα λέμε και μέσω pm για διευκρινήσεις) Link to comment Share on other sites More sharing options...
totally_wired Μάρτιος 3, 2005 #14 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από alex_000Το τροφοδοτικό φίλε δεν επιρεάζει το score. Αν εχεις πρόβλημα στο τροφοδοτικό θα εχεις προβλήματα σταθερτότητας (κολλήματα , artifacts κτλ) Με την MSI λόγω οριακού τροφοδοτικού 350W ορισμένες φορές πάει σε χαμηλής κατανάλωσης mode χωρίς να κολλάει ή να βγάζει artifacts... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #15 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από apocalypse [Σήμερα, στις 19:54] Οι drivers σειράς 70 απλά κλέβουν καλύτερα από τους drivers σειράς 60 (3DMark = ο κλέψας , του κλέψαντος).Αλλά που τα είδες τα χαοτικά καλύτερα σκορ με την ίδια κάρτα;Όσα είναι σημαντικά μεγαλύτερα είναι με υπερχρονισμένες κάρτες , tweaking κτλ. Μα με τους 66.93 μου βγάζει γύρω στις 700 μονάδες. Δεν είναι τραγικό??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterDAL Μάρτιος 3, 2005 Author #16 Κοινοποίηση Μάρτιος 3, 2005 Αρχική απάντηση από spc [Σήμερα, στις 19:57] Φίλε MasterDAL σου φαίνεται λογικό να πιστεύεις ότι υπάρχει κάπου στην μητρική ένα τσιπάκι SIS το οποίο είναι αόρατο και το οποίο δεν αναφέρει ο κατασκευαστής, μόνο και μόνο επειδή δούλεψε με αυτούς τους drivers; Προσοχή: Δεν σε ειρωνεύομαι (το λέω επειδή κινδυνεύω να γίνω Zarras τελευταία) (αν θες τα λέμε και μέσω pm για διευκρινήσεις) Θα το ψάξω λίγο καλύτερα και θα επανέλθω αύριο το απόγευμα. Πάντως αν υποθέσουμε ότι δεν έχει sis τότε γιατί δε δουλεύει με αυτούς της nvidia? (εννοώ έχεις καμία πρώταση???). Link to comment Share on other sites More sharing options...
apocalypse Μάρτιος 4, 2005 #17 Κοινοποίηση Μάρτιος 4, 2005 Αρχική απάντηση από MasterDAL [Χθες, στις 19:00] και αυτή τη φορά πέρασα τους οδηγούς από το cd εγκατάστασης (66.97) οπότε το σκορ ανέβηκε στο 2700. (κατι παει να γίνει). Οτι και αν δοκίμασα αργότερα τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Αρχική απάντηση από MasterDAL [Χθες, στις 22:25] Μα με τους 66.93 μου βγάζει γύρω στις 700 μονάδες. Δεν είναι τραγικό??? Το βασικό είναι οτι με κάποιο driver (τον 66.97) , που είναι πιο φρέσκος , έβγαλες σωστό σκορ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spc Μάρτιος 4, 2005 #18 Κοινοποίηση Μάρτιος 4, 2005 Αρχική απάντηση από MasterDALΠάντως αν υποθέσουμε ότι δεν έχει sis τότε γιατί δε δουλεύει με αυτούς της nvidia? (εννοώ έχεις καμία πρώταση???). Ναι υπάρχουν αρκετά πραγματάκια να κοιτάξεις....ΠΧ Να δοκιμάσεις με cd win xp SP2Όπως ήδη σου είπα πάντως, το θέμα έχει ξανασυζητηθεί οπότε για ψάξε το στο forum.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.