Jump to content



DIY project 3: WiFi 3-Φασικός Μετρητής Ενέργειας.


Jaco

Recommended Posts

Τέλειος όπως πάντα. : )

Μολονότι αν φτάσεις στο σημείο να υλοποιήσεις την κατασκευή σίγουρα θα γνωρίζεις από εμπειρία ποιες συσκευές είναι ενεργοβόρες και πιες όχι.

Βεβαίως δεν γνωρίζω την ακρίβεια του συστήματος και αν είναι ει θέση να συλλαβή νυχτερινές επιδρομές από το φως της κουζίνας. : P

Θα είχε ενδιαφέρον  να σε ειδοποιούσε με SMS ή τηλεφώνημα αν έπεφτε το ρεύμα πχ στο εξοχικό και σαπίζανε τα πράγματα στο ψυγείο.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ Γιάγκο!

 

Λοιπόν θα μπορούσε να γίνει αυτό που λες και με την υπάρχουσα κατασκευή, αρκεί να τροφοδοτείται από κάποια μπαταρία.

 

Η ανίχνευση της απώλειας της τάσης μπορεί να γίνει από τις μετρήσεις, και νομίζω πως πρέπει να περισσεύουν 2 pins από το arduino που αρκούν για ένα software serial port, το οποίο χρειάζεται για ένα RS232 gsm modem. Επίσης χρειάζεται και ο κώδικας που θα κάνει την δουλειά και ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να το κάνει :p

 

Πάντως όσον αφορά την κατανάλωση, πάντα ξέρεις πάνω-κάτω ποιες είναι αυτές που τραβάνε περισσότερο ρεύμα. Απλά ορισμένες φορές μπορεί να είναι και κάποιες που δεν υπολογίζεις ότι καταναλώνουν και κυρίως μακροπρόθεσμα. Έχοντας ένας ιστορικό και μπορώντας να δεις την κατανάλωσή σου, οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να βγάλεις αρκετά συμπεράσματα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή κλπ. Είναι ενδιαφέρον παιχνίδι, από το οποίο μπορείς να κάνεις και οικονομία.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη ένα μεγάλο μπράβο και από εμένα ! :)

Παρά τη δυσκολία του project, δεν μπορώ παρά να πω ότι, είναι "προκλητικό" ! :T:

Τουλάχιστον εμένα με έβαλε σε σκέψεις ! :hehe:

Μια από αυτές -ρίχνω ιδέα για συμπληρωματικό project :)- νομίζω ότι θα αποτελούσε μια καλή δυνατότητα στον ενεργειακό καταμετρητή σου, που θα τον έκανε -εύκολα ή δύσκολα αυτό δεν το ξέρω- επιτηρητή ασφάλειας της εγκατάστασης!

Αφού την τάση την βλέπεις που την βλέπεις, δεν θα ήταν μια καλή ιδέα, να ελέγχεις και το επίπεδό της τόσο σε βάθος χρόνου όσο και στιγμιαία και αν αυτή  είναι εκτός των αποδεκτών ορίων ο ελεγκτής να ειδοποιεί π.χ. για επικείμενο brown out, ή για υπέρταση, ή ας πούμε να μετράει το flicering και έτσι πέρα από τον έλεγχο της κατανάλωσης θα υπάρχει και μια καταγραφή της ποιότητας της τάσης !

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι κάποια από αυτά απαιτούν real time dedicated operation του controller και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, αλλά ...λέω, να "σε βάλω στη πρίζα" πιο σφιχτά !   ! :hehe:

 

Και πάλι ευχαριστούμε για το κόπο και τη δημιουργικότητα που μοιράζεσαι μαζί μας !

:T:

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω Στελιο!

Λοιπον, με ωθεις στο να μπω σε καποιες λεπτομερειες του κωδικα. Ουσιαστικα η δειγματοληψια της τασης ειναι αργη και δεν μπορει να χρησιμοποιηθεί για real-time παρακολουθηση της τασης. Ο λογος ειναι οτι αναλώνεται ο επεξεργαστης στο να μετρα το ρευμα στις 3 φασεις, πραγμα το οποιο συμβαινει περιπου 53 φορες το δευτερολεπτο, ωστε να εχει ακριβεια στην μετρηση αυτη. Οι μετρησεις στους ADC ειναι διαδοχικες. Επομένως η ταση μετριεται καθε 3-4 περιπου δευτερολεπτα και ο κωδικας την θεωρει σταθερη για την υπολοιπη διαρκεια που μετρα το ρευμα και βαση αυτης υπολογιζει την ισχυ. Αρα δεν υπαρχει περιπτωση να πιασει spikes της τασης ή βυθισματα.

Παντως θα μπορουσε να γινει σιγουρα ενα ξεχωριστο project που θα ηταν dedicated σε αυτο.

Παντως μου εβαλες ιδεες, αυτο ειναι σιγουρο!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος! 

Έχω κανένα χρόνο αγορασμένο το hardware από energymon (για φτιάξω ένα έξυπνο πολύπριζο αλλά και παρακολούθηση environmental parameters στο σπίτι) και δεν έχω αξιωθεί να το στήσω. One of these days...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.