Jump to content

τρελή διαφορά idle-full load θερμοκρασίας μετά από αλλαγή CPU

Dorian

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

στο δεύτερο σύστημα που έχω μία leadtek k7ncr18d proII με nforce2 ultra είχε ένα 2600 Tbred B στα 2200 με 1,65V . οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές περίπου 34-44 με φυσιολογική διαφορά idle- fullload 10 με 12 βαθμούς. μετά που άλλαξα τον Tbred με τον 2500 barton mobile από το πρώτο σύστημα ( 2450 με 1,7V) οι idle θερμοκρασίες είναι ίδιες αλλά full load εκτοξεύεται στα 52!! όταν δε χρησιμοποιώ το PC σε ελαφρές εφαρμογές internet κλπ χτυπάει 40C, ανεβαίνει δηλαδή σχεδόν αμέσως 8 με 9 βαθμούς. ξαναέβαλα την ψύκτρα (zalman AlCu 7000B) μήπως δεν είχε κάτσει καλά με ceramique χωρίς καμία διαφορά. στα 2400 με 1,65V κάνει τα ίδια με ελάχιστα χαμηλότερα νούμερα. μήπως η μεγαλύτερη cache του barton κάνει την διαφορά?

’λλα τα Watt στα 2200Mhz@1.65v και άλλα στα 2450Mhz@1.7v

Ακόμα και το ίδιο voltage να έχουν, από τα 2200 στα 2450 έχεις αυξηση 11% στα Watt δηλαδή εάν στα 2200Mhz@1.65v είχες 65W, στα 2450Mhz@1.65v θα έχεις 72W.

Στην αερόψυξη οι διαφορές αυτές είναι ευδιάκριτες.

δηλαδή η διαφορά είναι αναμενόμενη όπως λες. πως υπολογίζεις τα watt με βάση τη συχνότητα?

Είναι εμπειρική η αντιμετώπιση αυτή και όχι μόνο. Το είχα ψάξει παλιότερα το θέμα. Σε AthlonXP τα Watt του επεξεργαστή ανεβαίνουν ποσοστιαία % οσο ειναι ο % ποσοστιαίος υπερχρονισμός που έχεις κάνει στον επεξεργαστή χωρίς να μεταβάλλεις την τάση του. Πάντα υπάρχει περιθώριο λάθους αλλά γενικά αυτό ισχύει.

Για παράδειγμα:

Ενας AthlonXP στα 2000Mhz με 1.65v έχει 65W(σύμφωνα με το specsheet της AMD). O ίδιος επεξεργαστής στα 2500Mhz με 1.65v θα έχει 81W. (25% υπερχρονισμός - 25% αύξηση Watt με ίδια τάση)

Δεν ξέρω εάν αυτό θα μπορούσε να γενικευτεί και σε αλλους επεξεργαστές αλλά από την τριβή μου με τους XP ισχύει στους προαναφερόμενους.

με αυτή τη κλιμάκωση στα watt που γράφεις εξηγείται η αύξηση αν και πάλι είναι λίγο μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε. τι να πω στην NF7-S με slk 947 ο mobile στα 2500@1,75V δεν ξεπερνούσε τους 47C , βέβαια δεν είναι και πολύ σωστή η σύγκριση στις τιμές από bios αλλά είναι ενδεικτικές. μάλλον η zalman είναι για πολύ πιο χαλαρές καταστάσεις. θα τον αφήσω στα 2400 να πάρει ήσυχα σύνταξη.

με την ευκαιρία τη θα κρατούσατε για δεύτερο PC με πολύ ελαφρύ overclocking. μία 2 χρόνων ταλαιπωρημένη NF7-S ή την παραπάνω leadtek που είναι 2 μηνών. στα τυπικά χαρακτηριστικά είναι η ίδιες sata soundstorm κλπ.

Ναι, από ένα σημείο και μετά η συμπεριφορά της κάθε ψύχτρας γίνεται πιο εμφανής(όσο ανεβαίνουν τα Watt). Επισης διαφορά στην θερμοκρασία υπάρχει και σε διαφορετικούς επεξεργαστές με ίδιες όλες τις μεταβλητές τους(Mhz, ταση, FSB, ψυξη, μητρικη).

Προσωπικά θα έμενα με την NF7-S. Οι 2 που έχω εχουν αποδειχθεί σκυλιά παρόλη την ταλαιπωρία...και ήταν και είναι μεγάλη...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.