Jump to content



ups και μπαταρια


Recommended Posts

Καλησπέρα όταν γίνετε διακοπή ρεύματος το ups δεν κρατάει τον η/υ έβγαλα την μπαταριά έβαλα το κατσαβίδι για να ενόσω τους δυο πόλους και  έβγαλε σπίθες αυτό δεν σημαίνει ότι η μπαταριά είναι ok? 

Έγινε επεξεργασία από gunsnrose123
Link to comment
Share on other sites

χαχα καλόοοοοοοοο
Δε βάζεις και ένα συρματάκι στην μπρίζα να ενώσεις για να δούμε οτι δουλεύει η μπρίζα

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ.

Έγινε επεξεργασία από swatoner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έκανες είναι πολύ επικίνδυνο και όχι, δεν σημαίνει ότι η μπαταρία είναι οκ.

είσαι σίγουρος ότι είναι επικίνδυνο? το έχω κάνει πολλές φόρες

άλλος τρόπος για να καταλάβω ότι ι μπαταριά είναι οκ ? για μην αγοράσω άλλη τσάμπα  

Link to comment
Share on other sites

Μετράς με πολύμετρο την μπαταρία. Αν βγάζει τα amper που λέει είναι οκ.

Λογικά όμως αν η μπαταρία είναι πάνω από δύο χρόνια δε την γλυτώνεις την αλλαγή.

 

Εσύ είσαι σίγουρος οτι δεν είναι επικύνδινο να σε χτυπήσει μια μπαταρία 12volt? Και είναι σε συστοιχία ή και στο ρεύμα πολλά παραπάνω volt?

 

Το οτι έβγαλε σπίθα σημαίνει οτι περνάει τάση. Αν επαρκεί για το τροφοδοτικό είναι άλλο πράγμα. Και όλα τα "μικρά" ups δίνουν ρεύμα από την μπαταρία.

Έγινε επεξεργασία από swatoner
Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο @swatoner, είναι, με μερικές μικρές παρατηρήσεις.

Αυτό που συνήθως μετράς με το πολύμετρο είναι η τάση της μπαταρίας. Μια τυπική μπαταρία μολύβδου με ονομαστική τάση 12V πρέπει σε κατάσταση ηρεμίας να έχει τάση ~13V. Εάν μόλις την έχεις φορτίσει, κάτι παραπάνω.

 

Η τάση ανοιχτού κυκλώματος δε λέει όλη την αλήθεια. Μπορεί μια μπαταρία να φαίνεται καλή, αλλά μόλις της βάλεις λίγο φορτίο (πχ μια λάμπα), να ρίξει την τάση της κάτω από την ονομαστική τιμή. Για τέτοιες περιπτώσεις έχει νόημα να μετρήσουμε την τιμή της τάσης της μπαταρίας όταν τροφοδοτεί φορτίο - για λόγους πληρότητας μπορούμε αν θέλουμε να μετρήσουμε και την τιμή του ρεύματος, αλλά σε σειρά με το κύκλωμα.

 

Επίσης, η μπαταρία δεν έχει ονομαστική τιμή έντασης ρεύματος λειτουργίας (σε Ampere). Συνήθως δίνει τιμές για μέγιστο ρεύμα φόρτισης και μέγιστο ρεύμα λειτουργίας, τα οποία προσπαθούμε να μην περνάμε. Ο λόγος που μια βραχυκυκλωμένη μπαταρία βγάζει σπίθες, είναι ότι οι μπαταρίες μολύβδου έχουν την δυνατότητα να δώσουν αρκετό ρεύμα, αλλά δεν θέλουμε να τις λειτουργούμε σε τέτοιες "ακραίες" καταστάσεις.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Γενικά ισχύει ό,τι γράφτηκε παραπάνω. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ. Μπορεί να προκληθεί φωτιά ή έκρηξη και προφανώς δεν βοηθά και την μπαταρία. Ακόμη και αν αποφύγεις αυτούς τους κινδύνους, μπορείς εύκολα να πάθεις εγκαύματα από το ρεύμα ή τον ηλεκτρολύτη.

 

Κατά τα λοιπά, επειδή δεν είναι πάντα πρακτικό να μετρήσεις την ένταση του ρεύματος που μπορεί να δώσει η μπαταρία (A), συνήθως μετράς την τάση μετάξύ των δύο πόλων (V) με πολύμετρο, με την προϋπόθεση ότι ξέρεις τι κάνεις. Μια φορτισμένη μπαταρία σε καλή κατάσταση χωρίς φορτίο θα πρέπει να σου δίνει >12.5V (13.5 όσο φορτίζει). Οτιδήποτε κάτω από τα 12V σε πλήρη φόρτιση συνήθως παραπέμπει σε μπαταρία που χρειάζεται αντικατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.