Jump to content

Επαναφορά δεδομένων από χαλασμένο δίσκο

manolaskakis

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και Χρόνια πολλά σε όλους!

Θέλω την βοήθεια σας με ένα πρόβλημα στον εξωτερικό μου δίσκο (2,5'')

Αγόρασα τον δίσκο πριν λίγες μέρες για να περάσω όλα μου τα αρχεία μέσα και να κάνω format στον υπολογιστή.. Αφού τα πέρασα τα αρχεία και έκανα format στο pc ο δίσκος σταμάτησε να λειτουργεί σωστά..

Τον δοκίμασα σε πολλούς υπολογιστές και δεν ανοίγει σε κανέναν..

Όταν τον βάζω στο usb του υπολογιστή ακούγεται ο ήχος οτι συνδέθηκε και ανάβει και το λαμπάκι του δίσκου και ακούγεται οτι λειτουργεί απλά δεν τον εμφανίζει στον υπολογιστή..

Τον πήγα στο κατάστημα που τον αγόρασα και μου είπαν οτι το πρόβλημα πιθανόν να είναι μηχανικό.. Μπορούν να μου τον κάνουν απευθείας αντικατάσταση απλα αν θέλω να κάνω ανάκτηση των αρχείων η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τα 300Ευρώ..Και γενικότερα οταν έψαξα λίγο για εταιρίες που αναλαμβάνουν αντίστοιχες περιπτώσεις οι τιμές είναι απογοητευτικές..(400-1000Ε)

Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια προγράμματα - διαδικασίες ώστε να προσπαθήσω να ανακτήσω τα αρχεία του δίσκου?

*Όταν πάω Πίνακας ελέγχου - Υλικό και ήχος - Συσκευές και εκτυπωτές τον βλέπει σαν External Usb 3.0 και όταν κάνω διπλό click πάνω στο εικονίδιο μου ανοίγει τις ιδιότητες στις οποίες γράφει ότι ''Αυτή η συσκευή λειτουργεί κανονικά.''

Ευχαριστώ πολύ και περιμένω τις προτάσεις σας!

Μια λεπτομέρεια. Αν έχεις απλά περάσει το λειτουργικό και τίποτα άλλο στον υπολογιστή σου, ενδεχομένως πολλά από τα δεδομένα σου στον εσωτερικό δίσκο να μην έχουν γίνει ακόμα overwite (μετάφραση: μην γράφεις ακόμα τίποτα το όχι απαραίτητο στον εσωτερικό σου δίσκο). Σε αυτόν θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποια προγράμματα ανάκτησης δεδομένων όπως το Getdataback για παράδειγμα.

Το Getdataback θα μπορούσες να το δοκιμάσεις, να δεις αν βλέπει καθόλου τον εξωτερικό δίσκο, αν όχι πιθανόν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μέσω software, τουλάχιστον όχι κάτι που να γνωρίζω. Αν είσαι τυχερός έχει χαλάσει μόνο η θήκη και ο δίσκος είναι εντάξει. Σε αυτή την περίπτωση απλά τον βγάζεις και τον δοκιμάζεις ως εσωτερικό με την ελπίδα να δουλέψει. Αν δεν δουλέψει ως εσωτερικός, επόμενή σου ελπίδα, αλλά καθόλου εύκολο, είναι να βρεις έναν πανομοιότυπο (ίδια πλακέτα και ίδιο firmware αν είναι δυνατόν, ίσως και υποχρεωτικά) και να αλλάξεις πλακέτες, να βάλεις δηλαδή την πλακέτα του λειτουργικού καινούριου δίσκου, στον χαλασμένο. Αν το δοκιμάσεις και λειτουργήσει (ως εσωτερικός καλύτερα) κάνεις άμεσα back up διότι δεν είναι δεδομένο ότι ο δίσκος θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολύ. Για το τελευταίο θα μπορούσες να ζητήσεις την βοηθήσει κάποιου τεχνικού. Ο dellman π.χ. ασχολείται με τέτοιες ιστορίες. Αλλιώς πας σε εταιρία ανάκτησης δεδομένων αν τα δεδομένα αυτά είναι υπέρ πολύτιμα.

Υ.Γ. Αν η θήκη έχει Υ καλώδιο για την σύνδεση με την USB μην αμελείς να το χρησιμοποιείς, διότι κάποιες USB δεν δίνουν αρκετό ρεύμα και κάποια δισκάκια το θέλουν για να δουλέψουν σωστά. Δεν έχω αγοράσει έτοιμες λύσεις εξωτερικών δίσκων, αλλά όσες θήκες έχω αγοράσει στο device manager φαίνεται κανονικά το μοντέλο του δίσκου π.χ. MK2552GSX USB device, όχι "External Usb 3.0" ή κάτι παρόμοιο. Το ότι σου δείχνει External Usb 3.0 φοβάμαι ότι είναι ο δίσκος όπως σου είπαν στο κατάστημα.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Το εγκατέστησα το Getdataback αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει τον εξωτερικό..

Δεν θα τον ανοίξω γιατί θα χάσω την εγγύηση και δεν θα μου δώσουν καινούριο όπως μου είπαν..

Αυτό είναι και το ρίσκο αν προχωρήσεις σε ανάκτηση δεδομένων, να μην τα πάρεις τελικά και να πληρώσεις ξανά για τον εξωτερικό.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή αν σε ενδιαφέρουν τα δεδομένα σου και ΑΝ (μεγάλο αν) αυτά δεν έχουν γίνει overwite στον εσωτερικό. Το απλό format κατά την επανεγκατάσταση των windows δεν τα σβήνει, απλά κάποια, αλλά όχι όλα, θα έχουν γίνει overwrite από τα αρχεία του λειτουργικού. Μπορείς να δοκιμάσεις το getdataback σε read only mode να δεις αν αυτά υπάρχουν και αν είναι δυνατή η ανάκτησή τους (μιλάω πάντα για τον εσωτερικό). Επειδή όμως δεν πρέπει να κάνεις ανάκτηση τον δεδομένων στον ίδιο δίσκο στον οποίο υπάρχουν αυτά, θα πρέπει να παραλάβεις πρώτα τον καινούριο εξωτερικό ώστε να αντιγράψεις εκεί τα δεδομένα σου. Αν έχεις βέβαια κανένα USB flash μπορείς να δοκιμάσεις κάποια μεμονωμένα αρχεία να τα ανακτήσεις και να τα σώσεις σε αυτό. Έτσι για δοκιμή να δεις και πως δουλεύει.

Δυστυχώς για να σωθούν τα δεδομένα πρέπει να ανοιχθεί ο δίσκος άρα τέλος εγγυήση

Καλησπέρα και χρόνια πολλα.

Υπάρχουν εξωτερικοί δίσκοι (πχ WD 2.5'') οι οποίοι δεν έχουν ξεχωριστή πλακέτα

για το SATA2USB και το USB είναι στη πλακέτα του δίσκου. Αν έχεις τέτοιο δίσκο

τότε δεν έχει νόημα να τον ανοίξεις γιατι δε θα μπορείς να τον συνδέσεις με

SATA.

Μπορείς να δοκιμάσεις ένα πρόγραμμα σαν το spinrite που παρακάμπτουν το

λειτουργικό. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται το δίσκο στο SATA/PATA

controller αλλα μπορεί να παίξει και απο το USB. Bootαρε με το spinrite να δεις αν

θα σου βρεί το δίσκο και αν ναι προσπάθησε να κάνεις ένα level-4 scan.

Πάντως συμφωνώ ότι η πιο εύκολη διαδικασία για να πάρεις τα δεδομένα σου

(μερικώς) είναι τον εσωτερικό δίσκο με κάποιο πρόγραμμα σαν το getdataback.

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Το εγκατέστησα το Getdataback αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει τον εξωτερικό..

Δεν θα τον ανοίξω γιατί θα χάσω την εγγύηση και δεν θα μου δώσουν καινούριο όπως μου είπαν..

o johndr σου ειπε να δοκιμασεις το getdataback ή οποιοδηποτε αλλο προγραμμα στον εσωτερικο δισκο που λειτουργει, οχι στον εξωτερικο που χαλασε.

γενικα μην γραφεις τιποτα στον εσωτερικο, προσπαθησε πρωτα απο εκει να παρεις πισω οτι μπορεσεις

Τελικά δεν δούλεψε ο δίσκος ούτε με linux ούτε με hirens..

Επόμενη προσπάθεια είναι να προσπαθήσω μήπως τα επαναφέρω από τον εσωτερικό σκληρό..

Και αν δεν βγάλω άκρη και από εκεί βλέπουμε.. Μπορει να δοκιμάσω να τον ανοίξω και να τον συνδέσω με sata και ρεύμα στο pc *(εκτός και αν δεν γίνεται στον δικο μου δισκο όπως είπε ο backgroundman)

Το spinrite πρέπει να το κάψω και να το bootαρω?

Το spinrite πρέπει να το κάψω και να το bootαρω?

Ναι θα πρέπει να bootάρεις στο spinrite.

Κάποιες παλιές εκδόσεις του hirens το έχουν μέσα. Η έκδοση 8.7 το έχει.

Επιπλέον μπορείς να το bootάρεις και απο usb-stick με το grub.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.