Necro Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2012 Καλησπέρα σε όλους, Αγόρασα ένα φθηνό xilence LGA775 cooler και το εγκατέστησα πάνω στη cpu. To θέμα είναι πως το ανεμιστηράκι, παρότι 4πινο(οπότε και διαθέτει PWM όπως γράφει και στο site η εταιρία), δουλεύει μονίμως σε full στροφές και μου παίρνει τα αυτιά. Υπάρχουν workarounds, είτε να ανοίγω κάθε φορά speedfan και να το ρυθμίζω όπου θέλω, είτε μέσω του ASUS Q fan control στο bios( το οποίο όμως καθυστερεί να αντιδράσει στην αλλαγή θερμοκρασίας και δε μου δίνει πολλές δυνατότητες), εγώ όμως θέλω τη γνώμη σας για να ξέρω αν όντως απλά έπεσα σε χαλασμένο κομμάτι ή πρέπει να πειράξω κάτι. Ευχαριστώ και καλές γιορτές σε όλους Link to comment Share on other sites More sharing options...
TASOS Δεκέμβριος 19, 2012 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 19, 2012 Στο bios ποιές επιλογές υπάρχουν στο Qfan και τι έχεις επιλέξει εσυ ?Λογικά αλλάζοντας εκεί τη ρύθμιση και κάνοντας save & exit θα έπρεπε να ενεργοποιείται η ρύθμιση που επέλεξες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Necro Δεκέμβριος 19, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 19, 2012 Στο bios ποιές επιλογές υπάρχουν στο Qfan και τι έχεις επιλέξει εσυ ?Λογικά αλλάζοντας εκεί τη ρύθμιση και κάνοντας save & exit θα έπρεπε να ενεργοποιείται η ρύθμιση που επέλεξες.Υπάρχει η ρύθμιση optimal, silent, και η performance. Εγώ έχω επιλέξει την performance, γιατί έλεγε πως είναι η ιδανική για μεγάλο φόρτο εργασίας. Στην ουσία τι γίνεται, σε idle κατάσταση μου κρατάει το fan γύρω στις 900 στροφές με 30 βαθμούς περίπου, ενώ όταν αυξάνεται ο φόρτος, μπορεί με 1700 στροφές ας πούμε να το κρατήσει σταθερό κάτω από τους 45 κελσίου. Το θέμα είναι πως θέλει κάποια δευτερόλεπτα για να τα κάνει αυτά, άσε που δε θα με πείραζε να δουλεύει και πάνω από τις 2000 στροφές αφού και πάλι δεν ακούγεται. Το θέμα είναι πως πριν δε χρειαζόμουν κανένα Q fan για να γίνουν αυτά. Να πω εδώ πως έχει και το τελευταίο bios. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TASOS Δεκέμβριος 19, 2012 #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 19, 2012 Για δοκίμασε και τη ρύθμιση optimal.Σε μιά P5E μου δουλεύει μιά χαρά.Σε αυτό που περιγράφεις ότι αργεί να αποκριθεί στις μεταβολές , δέν φταίει μόνο το προφίλ του fan ... αλλά το γεγονός ότι μάλλον έχεις ενεργοποιημένα όλα τα c-states και eist.Για μένα πάντως ακόμη και silent τώρα για χειμώνα είναι μιά χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Necro Δεκέμβριος 20, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Για δοκίμασε και τη ρύθμιση optimal.Σε μιά P5E μου δουλεύει μιά χαρά.Σε αυτό που περιγράφεις ότι αργεί να αποκριθεί στις μεταβολές , δέν φταίει μόνο το προφίλ του fan ... αλλά το γεγονός ότι μάλλον έχεις ενεργοποιημένα όλα τα c-states και eist.Για μένα πάντως ακόμη και silent τώρα για χειμώνα είναι μιά χαρά.Όταν είχα δοκιμάσει το optimal μου είχε φανεί ακόμα πιο αργό στην απόκριση, και γενικά υποτίθεται πως το performance είναι για πιο απαιτητικές εργασίες στη cpu, έτσι το περιγράφει. Με τα c-states και eist τι εννοείς? Γενικά οταν έψαχνα πληροφοίες για το q fan στο internet, δεν είχα δει πουθενά για optimal, performance και silent, αλλα για κάποιες τιμές, όπως 11:15 και κάτι άλλες τέτοιες οι οποίες σε βοηθούσανε να ρυθμίσεις το cpu cooler όπως ήθελες. Αλλά δε βρήκα κάτι τέτοιο στη μητρική μου. Έχεις κάτι άλλο να μου προτείνεις? Κυρίως για το καλοκαίρι φοβάμαι, για τώρα μια χαρά είμαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Δεκέμβριος 20, 2012 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Βασικά δεν είναι παράλογο να καθυστερεί το Q fan στις αντιδράσεις του. Αν ήταν ακαριαίες οι αντιδράσεις του θα είχες έναν ανεμιστήρα ο οποίος σε κάποιο σημείο με ένα σχετικό φόρτο εργασίας στην cpu θα άλλαζε συνεχώς ταχύτητες. Αν π.χ. άλλαζε ταχύτητα στους 50 βαθμούς ακαριαία θα είχες συνεχόμενα το εξής σενάριο50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά....και αυτό να εναλλάσσετε συνεχώς σε περίπτωση που ο φόρτος εργασίας της cpu είναι τέτοιος ώστε να μην ανεβάζει σταθερά πάνω από 50 βαθμούς.Πέραν από την επιλογή silent, optimal κ.τ.λ. θα πρέπει να έχει και κάποια/κάποιες επιλογές για επιθυμητές θερμοκρασίες της cpu η μητρική. Θα πρέπει να παίξεις λίγο και με αυτές να δεις που συμπεριφέρεται σωστότερα το σύστημα. Αν δεν θέλεις να ανεβάζει θερμοκρασίες απλά επιλέγεις - αν έχει η μητρική επιλογές, διότι δεν έχεις γράψει και ποια έχεις - κάποια χαμηλή θερμοκρασία ως όριο στην cpu. Αν δεν σε πολύ απασχολεί και θέλεις ησυχία, επιλέγεις κάποια υψηλή επιθυμητή τιμή.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το speedfan και σε συνδυασμό με το qfan. Αν δεν κάνω λάθος μέσα στα windows το speedfan έχει την δυνατότητα να παρακάμψει το qfan οπότε βάζεις το qfan για να μην σου παίρνει τα αυτιά κατά το boot και το speedfan μέσα στα windows (προφανώς να ξεκινάει minimized μαζί με τα windows) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Necro Δεκέμβριος 20, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 20, 2012 Βασικά δεν είναι παράλογο να καθυστερεί το Q fan στις αντιδράσεις του. Αν ήταν ακαριαίες οι αντιδράσεις του θα είχες έναν ανεμιστήρα ο οποίος σε κάποιο σημείο με ένα σχετικό φόρτο εργασίας στην cpu θα άλλαζε συνεχώς ταχύτητες. Αν π.χ. άλλαζε ταχύτητα στους 50 βαθμούς ακαριαία θα είχες συνεχόμενα το εξής σενάριο50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά50 βαθμοί γρήγορα49.9 βαθμοί αργά....και αυτό να εναλλάσσετε συνεχώς σε περίπτωση που ο φόρτος εργασίας της cpu είναι τέτοιος ώστε να μην ανεβάζει σταθερά πάνω από 50 βαθμούς.Πέραν από την επιλογή silent, optimal κ.τ.λ. θα πρέπει να έχει και κάποια/κάποιες επιλογές για επιθυμητές θερμοκρασίες της cpu η μητρική. Θα πρέπει να παίξεις λίγο και με αυτές να δεις που συμπεριφέρεται σωστότερα το σύστημα. Αν δεν θέλεις να ανεβάζει θερμοκρασίες απλά επιλέγεις - αν έχει η μητρική επιλογές, διότι δεν έχεις γράψει και ποια έχεις - κάποια χαμηλή θερμοκρασία ως όριο στην cpu. Αν δεν σε πολύ απασχολεί και θέλεις ησυχία, επιλέγεις κάποια υψηλή επιθυμητή τιμή.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το speedfan και σε συνδυασμό με το qfan. Αν δεν κάνω λάθος μέσα στα windows το speedfan έχει την δυνατότητα να παρακάμψει το qfan οπότε βάζεις το qfan για να μην σου παίρνει τα αυτιά κατά το boot και το speedfan μέσα στα windows (προφανώς να ξεκινάει minimized μαζί με τα windows)Σε ευχαριστώ και σενα john για την απάντηση!Η μητρική μου είναι η asus commando. Οι μοναδικές άλλες επιλογές που έχει είναι το q fan για τα chassis fans τα οποία δεν μας ενδιαφέρουν. Όπως προείπα, είχα ψάξει στο internet τις ρυθμίσεις του Q fan, και εκεί ανέφεραν πως υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες για το cpu fan, η μία για να του πεις ανάλογα με τη θερμοκρασία πόσο γρήγορα θες να πηγαίνει το fan(σε αναλογία), και η άλλη για το πόσο γρήγορα θες να αντιδράσει το fan(4 to 8 sec, 2 to 4 sec, κτλ). Δυστυχώς αυτά δε τα είχε η μητρική μου. Το speedfan ήθελε αρκετές ρυθμίσεις και για αυτό δε το έψαξα πολύ(επειδή βολεύτηκα έτσι). Αν το καλοκαιρί το q fan αντιδράει γρήγορα και δώσει δύναμη στο fan προκειμένου να μην ανέβει πάνω από τους 60 κελσίου ας πούμε, τότε λίγο με κόφτει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.