Costubos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2012 Χαίρεται σε όλους!Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!Έχω ξεκλειδώσει τον επεξεργαστή AMD Phenom II X2 555BE (Callisto) σε AMD Phenom II X4 B55 (Deneb) με την μέθοδο unlock από την μητρική της asus Μ3Α78-Τ. Τα ρεύματα όλα είναι στο (auto) και γενικά όλα default εκτός από το cool&quiet που είναι (disable). Όλα λειτουργούν stable μέσω του prime95 με την μόνη διαφορά ότι ακόμη έχω 2 πυρήνες στα 3.2GHz και στο CPU-Z να είναι το max TDP στα 160W CPU και πάλι να αναγνωρίζει 2 πυρήνες! Τα benchmarks είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πριν.(Πριν μερικούς μήνες το είχα ξεκλειδώσει με 4 πυρήνες στα 2GHz αλλά ήταν unstable και δεν ασχολήθηκα)Το ερώτημα μου είναι το εξής, μπορεί να έχουν πεθάνει οι πυρήνες μου ενώ τους έβλεπα ή θέλουν κάποιο παραπάνω ρεύμα?Έχω εγκατεστημένο το AMD overdrive, αν πρέπει να το κάνω uninstall? Στα windows μέσω του msconfig έχω ενεργοποιήσει και τους 2 πυρήνες για να μπορέσει κάνει startup τα λογισμικά!Tο PC μου!Case : AeroCool Hi-Tech 7 PSU : Corsair Enthusiast Series 650W (max53A)Mobo : Asus M3A78-T AM2+Bios : 2001 (last update)CPU : AMD Phenom II X2 555 BE AM3 (3.2Ghz) aircooling Akasa nero2GPU : Asus ATI Radeon HD4890 (1042MB) RV790RAM : 4 x 1GB DDR2-800 (5-5-5-18 @ 400MHz) A-Data extremeOS : Windows 7 Ultimate 64bit, Windows XP Professional 32bitΣας ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούνιος 20, 2012 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2012 Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι στο msconfig, ούτε χρειάζεται να έχεις το overdrive στα windows. Απλά ενεργοποιείς τους πυρήνες στο BIOS και τίποτα άλλο. Δεν ξέρω αν οι επιλογές σου στο msconfig ή/και στο overdrive σου κρύβουν τους δύο πυρήνες.Μπορεί πάλι αν λες ότι στα 2GHz ήταν unstable η ίδια η μητρική να τους έχει απενεργοποιήσει αυτόματα. Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι με μια και μόνη επιλογή στο BIOS τους ενεργοποιείς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costubos Ιούνιος 20, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2012 john_dr σε ευχαριστώ για την άμεση σου απάντηση και κατεύθυνση στο πρόβλημα!Το msconfig το άλλαξα γιατί δεν κάνει boot στα windows XP&7 και μόνο.Όσο αφορά το AMD οverdrive δεν νομίζω να μου προσφέρει κάτι από την στιγμή που ξεκλειδώσω τους άλλους 2 πυρήνες. Το χρειαζόμουν μόνο για το OC που μου έφτανε τον πυρήνα στα 3.8GHz με 19xmultiplier σχεδόν 20% απόδοση παραπάνω με τo benchmark της AIDA64. Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω τον Χ4 Β55 μέσω του AMDoverdrive και τα αποτελέσματα ήταν λίγο καλύτερα με stable το PC στα 3.9GHz 19.5Χmultiplier (άσχετο, πληροφοριακά το ανέφερα, στο θέμα μας).Δεν θυμάμαι πως ακριβός είχα πειράξει στα ρεύματα και μου έτρεξε στα windows 7 με τους 4 πυρήνες στα 2GHz. Θυμάμαι ότι είχα και πατάτα τροφοδοτικό τότε! Μήπως αν έκανα ένα clear CMOS να μπορέσω να επέμβω πάλι με πιο σταθερές ρυθμίσεις? Ή μήπως να μην μπω στην διαδικασία γιατί το αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό? αν και έχω βρει σε φόρουμ αρκετούς που το έχουν φτάσει 3.8GHz stable τον Χ4 Β55. Σίγουρα τα πάντα γίνονται με τον σωστό τρόπο γι'αυτό δέχομαι την κάθε κριτική και αν νομίζεται ότι κάποιο hardware δεν είναι σωστό για το συγκεκριμένο unlocking-OC να το αναφέρετε! Η αλήθεια δεν είναι ντροπή! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούνιος 20, 2012 #4 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2012 Advanced> CPU configurationProcessor downcore disabledAdvanced Clock Calibration AutoUnleashing Mode enabled (πρέπει να έχει και αυτή την επιλογή αν θυμάμαι καλά)Αν τα έχεις έτσι στο BIOS είσαι ΟΚ, μιλάω προφανώς για να ξεκλειδώσεις/δεις τους επιπλέον 2 πυρήνες. Αν επιμένει να δείχνει X2 555BE βάλε τα πάλι όλα disabled, reboot, BIOS, ξανά disabled/auto/enabled, reboot και δες τι θα κάνει. Αν δεν μπουτάρει με την μία αλλά αργήσει να δείξει εικόνα πάει να πει ότι ίσως δεν ξεκινάει με 4 πυρήνες. Πρώτα βέβαια θα βάλεις default τους χρονισμούς πριν τα κάνεις αυτά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costubos Ιούνιος 22, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2012 Πολύ σωστά! Ακριβώς έτσι πρέπει να είναι στο BIOS της ASUS για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε τους πυρήνες. Στο BIOS τώρα βλέπω πως αναγνωρίζει το ξεκλείδωμα αλλάζοντας τα στοιχεία του επεξεργαστή σε AMD Phenom II X4 (Deneb). Το επόμενο βήμα μου έχω κολλήσει είναι ότι δεν boot-άρει στα windows αν δεν αλλάξω το msconfig τσεκάροντας τους 2 πυρήνες!!! Έκανα αρκετές προσπάθειες πειράζοντας τα ρεύματα για να boot-άρει στα windows με αλλαγές στις ρυθμίσεις όπως : CPU Voltage 1.3v έως 1.4v CPU NB 1.2v έως 1.25v Multiplier 16x έως 20x αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα Αυτή την στιγμή default έχει CPU voltage 1.381v στα 16xmultiplier! Και ερωτώ, μήπως κάποια άλλη παράμετρος δεν το αφήνει να κάνει BOOT ή πολύ απλά πρέπει να έχω σωστά ρεύματα? Θα προσπαθήσω να βρω κάποιο άρθρο σχετικά με αυτόν τον πυρήνα μήπως μου δοθούν κάποιες τιμές για τα ακριβής ρεύματα αλλά μέχρι τότε αναμένω και νέα! Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούνιος 22, 2012 #6 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2012 Αν δεν φορτώνει με 4 πυρήνες τότε πολύ απλά κάποιος από αυτούς ή και οι δύο έχει/έχουν πρόβλημα. Με το Processor downcore enabled και θέτοντας την τιμή 3 (αν δεν κάνω λάθος) θα σου ενεργοποιήσει μόνο τους 3 πυρήνες. Δοκίμασε έτσι να δεις αν μπαίνει windows και κατ' επέκταση αν είναι σταθερό (θα πρέπει προφανώς στο msconfig να το βάλεις να βλέπει όλους τους διαθέσιμους πυρήνες - δεν ξέρω αν το msconfig είναι ποιο ευέλικτο αν σου δίνει την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις συγκεκριμένο πυρήνα τότε παίξε πρώτα με αυτό μία απενεργοποιώντας μόνο τον 4ο και μία μόνο τον 3ο και άσε το downcore disabled). Ίσως να μπορέσεις να το δουλέψεις ως τριπύρινο αλλά προφανώς δεν μπορείς να το δουλέψεις ως quad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costubos Ιούνιος 22, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2012 Είχες απόλυτο δίκιο όσο αφορά τον 4ο πυρήνα! Με το downcore στην τιμή 3 και με τα ρεύματα στο auto αναγνωρίζει τους 3 πυρήνες κανονικά χωρίς προς το παρόν πρόβλημα. Θα τρέξω και το prime95 για 12 ώρες για τυχόν σφάλματα.Δεν νομίζω να μην δουλεύει τελείως ο 4 πυρήνας αλλά το σίγουρο είναι ότι και να δουλεύει θα είναι unstable οπότε δεν θα επιχειρήσω τίποτα παραπάνω. Θα ήθελα μία τελευταία συμβουλή όσο αφορά τον πλέων 3πύρινο Phenom II X4 Β55, πρέπει να κάνω κάτι άλλο εκτός από το prime95? Μπορώ να κάνω OC τον επεξεργαστή εφόσον πάει καλά το stability test? Σε ευχαριστώ και πάλι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούνιος 22, 2012 #8 Κοινοποίηση Ιούνιος 22, 2012 Δεν μπορώ να σου δώσω σαφή απάντηση διότι αν έχει ο 3ος πυρήνας κάποιο παράξενο πρόβλημα ίσως να μην μπορέσεις να το ανακαλύψεις απλά με το prime ή κάποιο άλλο τεστ εύκολα. Από την ελάχιστη εμπειρία που έχω, πιστεύω ότι αν ο πυρήνας έχει πρόβλημα θα φαίνεται τόσο σε default όσο και σε overclocked κατάσταση. Είχα έναν Sempron 140 ο οποίος ξεκλείδωνε σε dual core, οβερκλόκαρε εξίσου καλά με δύο πυρήνες όσο με τον έναν, εγκαθιστούσες και φόρτωνες windows με δύο πυρήνες μια χαρά, έτρεχε benchmarks stability programs τα πάντα, αλλά σε κάποιες λίγες εφαρμογές πέταγε σφάλμα (divide by 0)!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costubos Ιούνιος 25, 2012 Author #9 Κοινοποίηση Ιούνιος 25, 2012 Δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε με το prime95 και με το AIDA64 να αναγνωρίζει τον πυρήνα AMD TripleCore Athlon 455 στα 3.7Ghz με την θερμοκρασία στους 39C idle και 53 full load για 12 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ambient) 26C με 32C. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.