serpico75 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8, 2012 Καλησπέρα. Όπως θα δείτε και στην εικόνα, έχω ένα πρόβλημα. Κάτι μου φαίνεται δεν υπολογίζω σωστά, και θα ήθελα τη γνώμη/βοήθειά σας. Σε ένα bus, είναι βασικά τρία τα στοιχεία: Bus width (bits) Bus speed (MHz) Badwidth (MB/sec) Εάν έχεις π.χ. width & speed, μπορείς να υπολογίσεις το Bandwidth. π.χ. για το ISA 8-bit, εάν δίνονται Bus width (bits):8 Bus speed (MHz):8.3 εύκολα βγαίνει ότι το bandwidth είναι 8 * 8,3 * 1.000.000 bits/sec = 66,4 * 1.000.000 bits/sec = 66.400.000 bits/sec = 66.400.000 / 1.048.576 Mbits/sec = 63,39 Mbits/sec = 63,39/8 MB/sec = 7,9 MB/sec. Αντίστοιχα, με ανάλογους υπολογισμούς, αν σου δώσουν bandwidth και ένα απ' τα δύο άλλα μεγέθη, βγάζεις το τρίτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν μας έδιναν Bandwidth:7,9 MB/sec και μας έλεγαν ότι πρόκειται για 8-bit bus εύκολα θα βγάζαμε ότι έχει συχνότητα 8,3MHz. Τώρα, πάμε στο πρόβλημα/ερώτηση που έχω... Στην εικόνα που έχω ανεβάσει, βλέπουμε ότι το bus του MCH έχει bandwidth 3,2GHz. Αυτό που θελω να βρω εγώ είναι η συχνότητα του bus. Εδώ βέβαια λείπει ένα ακόμη από τα δύο στοιχεία που χρειαζόμαστε, το bus-width. Οπότε, θα υπολογίσουμε και τις δύο περιπτώσεις: -μία για 32-bit και -μία για 64-bit Υπολογίζω λοιπόν: α. 32-bit ((3,2 * 1024^9 * 8) / 32 ) / 1.000.000 MHz = 858,9 MHz β. 64-bit ((3,2 * 1024^9 * 8) / 64 ) / 1.000.000 MHz = 429,5 MHz Αυτός ο υπολογισμός μου βγαίνει σωστός. Με διπλό bus width μεταφέρονται τα ίδια δεδομένα σε μισό χρόνο (κύκλους ανά sec - Hertz). Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι, εάν ο υπολογισμός μου είναι σωστός, τί συχνότητα θα έχει από πάνω η CPU? Τί γίνεται με τη συχνότητα του επεξεργαστή? Γιατί, απ' ό,τι θυμάμαι, στους P4, 32/64 bit δε θυμάμαι τέτοιες συχνότητες. Εκτός και αν εδώ μιλάμε για συχνότητα bus που δεν έχει να κάνει με τον επεξεργαστή. Αλλά και πάλι εδώ έχω άλλη απορία. Βάση ποιού bus υποστηρίζει ένα chipset και τους ανάλογους επεξεργαστές? Απ' όσο έχω διαβάσει, δεν έχω καταλάβει τη σχέση chipset buses και υποστηριζόμενων επεξεργαστών. Κάποια βοηθεια σχετικά με τις απορίες μου να τα ξεκαθαρίσω λιγάκι? Ευχαριστώ για το χρόνο σας !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgroundman Ιούνιος 9, 2012 #2 Κοινοποίηση Ιούνιος 9, 2012 Καλησπέρα,καταρχήν πρέπει να είναι 1024^3 και όχι 1024^9. Επίσης υποψιάζομαι οτι στην εικόνα μιλάνε για Gbits/s και όχι για GBytes/s (για να βγαίνουν τα σωστά νούμερα).Για να βρείς τη συχνότητα του επεξεργαστή θα πρέπει να γνωρίζεις και τον πολλαπλασιαστή του. Αν πχ. έχει bus 333MHz και πολλαπλασιαστή 9 τότε η συχνότητα του επεξεργαστή θα είναι 2.997GHz.Αυτοί βέβαια οι υπολογισμοί είναι "απλοϊκοί" για τους πιο σύγχρονους επεξεργαστές.Σε ποιο σύγχρονες αρχιτεκτονικές τα buses είναι DDR,QDR που σημαίνει οτι μπορούν να μεταφέρουν bits και στην ανερχόμενη και στην κατερχόμενη του ρολογιού (DDR), αλλα και σε ενδιάμεσες τιμές του ρολογιού (QDR). Άρα έχοντας 8 DDR/QDR buses στα 100MHz έχεις το ίδιο bandwidth με 8 απλά buses στα 200/400MHz. Άρα λένε οτι το πρώτο bus έχει effective συχνότητα 200/400MHz. Δεν έχει νόημα το bit width δεδομένου ότι στα DDR/QDR buses κουβαλάς 2 ή 4 bit σε κάθε ρολόι, άρα μιλάς με πλήθος από buses.Ο Pentium4 έχει QDR bus στα 100MHz άρα effective συχνότητα στα 400MHz. Άρα στην είκόνα σου έχεις 3.2Gbits/s που με 8 buses βγάζεις το 400MHz (effective) του bus. Είναι το ίδιο σα να είχες 32 απλά buses με 100ΜΗz. Με το QDR λοιπόν έχει 8 buses με 100MHz και βγάζει 3.2Gbits bandwidth. Στις νεότερες εκδόσεις του Pentium4 έχεις QDR buses με 133MHz άρα effective 533MHz και με 8 buses φτάνεις τα 4.26 Gbits/s.Στους νεότερους επεξεργαστές έχει μπεί ο memory-controller μέσα στο die του επεξεργαστή, οπότε τα buses που έχεις στα chipsets είναι αυτά που πάνε για τα PCIe, PCI,... και το northbridge. Όσον αφορά τους αντίστοιχους υπολογισμούς για να βγάλεις τα bandwidths θα πρέπει να κάνεις άλλους υπολογισμούς για τις μνήμες και άλλους για τα υπολοιπα. Επιπλέον έχουν μπει πολλαπλά κανάλια στις μνήμες που αυξάνουν το bandwidth.Οι 2 μεγάλες εταιρίες (AMD και Intel) έχουν διαφορετικές προσεγγύσεις για την επικοινωνία CPU-RAM, CPU-northbridge κτλ οπότε για κάθε εταιρία (ακόμα και για κάθε γενιά επεξεργαστή) οι υπολογισμοί είναι διαφορετικοί... Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo7dlx Ιούνιος 20, 2012 #3 Κοινοποίηση Ιούνιος 20, 2012 Παιδιά ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, μιας και σπουδάζω πληροφορική, μπας και παίζει να τα εξηγήσουμε λίγο περισσότερο? Ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.