Jump to content



Αθόρυβο HTPC με επιδόσεις.


tristeno1416003162

Recommended Posts

Για να δούμε μερικές συνθέσεις για ένα αθόρυβο σύστημα "σαλονιού" που να έχει και κάποιες επιδόσεις για gaming σε 1080 στο διάλειμμα της προβολής - πάντα χωρίς θόρυβο οπότε ο βασικός περιορισμός είναι

κανένας ή ένας το πολύ ανεμιστήρας (διαλέχτε που θα τον βάλετε :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώντας να μείνω σε 'λογικά' επίπεδα χρημάτων:

Κουτί/τροφοδοτικό: Thermaltake Element Q

Μητρική: Asrock A75M-ITX

RAM: Patriot Viper II Series Sector 5 Edition DDR3 8GB 2000MHz

Επεξεργαστής: AMD A8 3800 (ή τον σαφώς χειρότερο αλλά 65W AMD A6 X3 3500)

Ψύξη επεξεργαστή: Scythe SCBSK-1000

SSD: Corsair Force Series 3 120Gb

Ενδεικτικά πάντα γιατί π.χ. κάποιος βολεύεται με μικρότερο δίσκο (οι ταινίες θεωρώ ότι θα είναι ξεχωριστά σε εξωτερικό σκληρό) ή να μην αρκεί για τα παιχνίδια που παίζει o IGP.

Link to comment
Share on other sites

Από εδώ το πας, από εκεί το πας, πάλι σε laptop θα το πας;

"Gaming σε 1080p" είναι πολύ γενικό. Αν θέλεις να παίζεις τα πάντα με max ρυθμίσεις πας στην καινούρια 7970 και σκας και έναν σκασμό λεφτά τόσο για την κάρτα οσο και για το ποιο "αθόρυβο" 500-600άρι τροφοδοτικό. Η εν λόγω καρτούλα έχει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση σε idle και κορυφαίες επιδόσεις σε 3D. Από εκεί και πέρα ο Α8 που προτάθηκε, ναι μεν έχει ενσωματωμένη, αλλά είναι επιπέδου κάρτας γραφικών των 50-60 ευρώ. Δεν είναι intel onboard. Παιχνίδια παίζεις μια χαρά με αυτόν.

Link to comment
Share on other sites

Ο Α8 μπορεί να παίξει παλιότερα games και όλα τα νέα που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από την κάρτα γραφικών. Μπορείς πάντα να επιλέξεις χαμηλότερες αναλύσεις από την 1920Χ1080 σε παιχνίδια με βαριά γραφικά. Στα 1680Χ1050 παίζεις αρκετά σύγχρονα games. Λογικά το Starcraft II παίζει και στα 1080p. Ποιο ελαφριά games από αυτά που επιλέγουν τα hardware sites για να στρεσάρουν τις κάρτες γραφικών στα review τους επίσης θα παίζουν και στα 1080p.

Αν δεν σου αρκεί και ζητάς 1080p από κάθε game που θα φορτώσεις στο HTPC, ασχέτως των settings, υπολογίζεις καμιά 100αριά ευρώ επιπλέον. Εδώ που τα λέμε αν επιθυμείς gaming σύστημα που να παίζει και καμιά ταινία δεν μιλάμε για HTPC αλλά για gaming σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να φτιάξεις ένα αποκλειστικά gaming σύστημα το οποίο θα το συνδυάσεις είτε με ένα ξεχωριστό media player ή μια τηλεόραση με αντίστοιχες multimedia δυνατότητες. Με αυτό το τρόπο όταν δεν παίζεις παιχνίδια στην TV θα έχεις και απόλυτη ησυχία και μηδενική ουσιαστικά κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά παίζει σε 720p σε μη απαιτητικά παιχνίδια αλλά πάλι μιλάμε για επιδόσεις low-end κάρτας γραφικών που δεν θα αγόραζε κάποιος για gaming σε 1080p.

Το θέμα είναι η σύνθεση ενός αθόρυβου gaming HTPC.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό σου έγραψα και εγώ, ότι οι επιδόσεις του είναι αντίστοιχες μιας κάρτας των 50-60€. Δεν είναι η γνωστή ψόφια onboard. Επιπλέον έχεις την δυνατότητα και για hybrid crossfire με μια αντίστοιχη φτηνή κάρτα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, αλλά εντάξει μια τέτοια αναβάθμιση έρχεται με μπόλικα ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοποίηση του εν λόγω Crossfire.

Τώρα, προσωπικά, το gaming HTPC εγώ το ονομάζω απλά gaming PC. HTPC σήμερα είναι και η κουτσή Μαρία. Οπότε αυτό που ζητάς είναι την ποιο αθόρυβη κάρτα γραφικών, με λίγα λόγια κάποια passive mainstream ή κάποια ολίγον καλύτερη με σχετικά αθόρυβη λειτουργία και χαμηλή κατανάλωση σε idle.

Μια δυό passive λύσεις είναι π.χ. αυτές

http://www.skroutz.gr/s/346320/Asus-GeForce-GTS450-1GB-Silent.html

http://www.skroutz.gr/s/365734/Asus-Radeon-HD6770-1GB.html

οι οποίες είναι αρκετά καλές λύσεις για χαλαρό gaming.

Πάντως αν δεν πας σε AMD Llano ώστε να εκμεταλλευτείς την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, καλύτερα να πας σε έναν φτηνό sandy bridge Intel με χαμηλή κατανάλωση

http://www.skroutz.gr/s/327201/Intel-Core-i3-2100T-BOX.html

παίρνεις και ένα fanless psu

http://www.skroutz.gr/s/62117/FSP-Zen-400-Fanless.html

και είσαι μια χαρά. Αποθηκευτικά μέσα SSD + 3,5'' 5400 HDD νομίζω είναι μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς καλύτερη επιλογές αλλά υπάρχει 6850 passive που είναι ακόμα καλύτερη. Το PSU λογικά θα την σηκώνει εύκολα οπότε μένει η ψύξη του επεξεργαστή και το κουτί για να μπει ο μοναδικός ή κανένας ανεμιστήρας.

Link to comment
Share on other sites

Άμα υπάρχει 6850 passive πας στην 6850 δεν το συζητάμε. Από την άλλη αν πας σε Intel σαν τον παραπάνω, που είναι μόλις 35W, λογικά εύκολα τον ψύχεις με μια καλή ψήκτρα και έναν ανεμιστήρα εκεί στις 600-800 στροφές.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι το νήμα είναι 'κουβέντα να γίνεται' κι όχι ότι ψάχνουμε για κάτι συγκεκριμένο πράγμα που κάνει λίγο τις επιλογές δυσκολότερες μιας και π.χ. το χρηματικό είναι σημαντικός παράγοντας όπως και ο χώρος που έχει κάποιος στο έπιπλο του σαλονιού (όταν λέμε για HTPC συνήθως αναφερόμαστε σε κουτί υπολογιστή που θα μπεί σε έπιπλο τηλεόρασης).

Σε ITX διαστάσεις δε νομίζω να υπάρχουν επιλογές για σχεδόν αθόρυβο σύστημα μιας και το να βάλεις κάρτα γραφικών σε τέτοια κουτία θα αυξήσει κατά πολύ τη θερμότητα σε gaming καταστάσεις.

Αν θες όμως για κανα Pro ή για κανα 'ελαφρύ ραλάκι' μια χαρά είναι η ενσωματωμένη των Llano. Για Crysis, Mass Effect και λοιπά δε συζητάμε...

Σε M-ATX κάτι γίνεται μιας και οι διαστάσεις των κουτιών είναι αρκούντως μεγάλες και οι επιλογές περισσότερες. Π.χ. αυτά που πρότεινε ο john_dr είναι κάποιες καλές επιλογές.

Επίσης με το 'εντελώς αθόρυβο' δε συφμωνώ απόλυτα μιας και στο δικό μου μυαλό ο υπολογιστής θα είναι σε αρκετή απόσταση από το θεατή αν η τηλεόραση είναι αρκετών ιντσών και οι περισσότερες ταινίες στις 'ήσυχες' σκηνές έχουν μπάσα μουσική υπόκρουση οπότε κατά κύριο λόγο προσέχουμε να μην υπάρχει υψηλών συχνοτήτων θόρυβος.

Σ όλη την υπόλοιπη διάρκεια ο ήχος (ταινίας ή παιχνιδιού) θα υπερκαλύψει 'ήσυχα' ανεμιστήρια.

Link to comment
Share on other sites

http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_6850_SCS3_Passive/28.html

φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή ιδιαίτερα σε σχέση με την 450 που τραβάει σχεδόν το ίδιο ρεύμα σε load χωρίς να έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

matx είναι η λογική διάσταση για τέτοιο σύστημα αν και υπάρχουν και μερικά ITΧ (Silverstone Sugo πχ) που δεν έχουν προβλήματα ψύξης.

Αυτό που ακούγεται είναι οι δίσκοι όταν φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχουν ανεμιστήρες. Μάλλον ένα NAS σε άλλο χώρο και ξεμπερδεύει και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ο συνδυασμός SSD+5400 ίσως να μην ακούγεται. Εφόσον όλα τα αρχεία συστήματος είναι στον SSD έχεις μηδενικό θόρυβο εκεί. Εφόσον ο 5400 χρησιμοποιείται για games/movies ποιο πολύ θα κάνει σειριακή ανάγνωση οπότε δεν θα έχεις θέμα ούτε από εκεί. Μόνο αν έχει θόρυβο σε idle λειτουργία θα είναι θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.