Picard1442169239 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2011 Γεια σας αξιζει να παρω δυο δισκους σε raid διαταξη η να περιμενω να πεσουν οι τιμες στους SSD??? αυτη τη στιγμη εχω εναν 640GB σε sata2 αλλα εχω βαλει πανω controller για SATA3.Επισης θελω να ρωτησω: για να συνδεσω δυο δισκους πρεπει να γινει με ενα καλωδιο το οποιο θα κουμπωνει στην ιδια SATA θυρα πανω στη μητρικη η μπορει να γινει η συνδεση ξεχωριστα???? Ο δισκος πρωτευον η δευτερευον ρυθμιζεται μεσα απο το bios η αλλαζεις τζαμπερακια οπως ηταν παλια??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadCatMk21442169156 Ιούλιος 16, 2011 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Έχουμε έναν δίσκο ανά θύρα και τα jumpers δεν υπάρχουν στους sata δίσκους. Ούτε slaves και masters με την έννοια που σήμαινε κάποτε.Ως προς το τί σε συμφαίρει η απάντηση για μένα θα ήταν να περιμένεις. Πρώτον να γίνουν πιο αξιόπιστοι οι SSD και δεύτερον, όπως ανέφερες, πιο οικονομικοί.Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το τι θες να κάνεις και ποια θα είναι η χρήση τους. Θα μπορούσες πχ να έχεις το λειτουργικό σε έναν δίσκο και ας πούμε παιχνίδια ή ό,τι άλλο κάνεις σε άλλον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Picard1442169239 Ιούλιος 16, 2011 Author #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Έχουμε έναν δίσκο ανά θύρα και τα jumpers δεν υπάρχουν στους sata δίσκους. Ούτε slaves και masters με την έννοια που σήμαινε κάποτε.Ως προς το τί σε συμφαίρει η απάντηση για μένα θα ήταν να περιμένεις. Πρώτον να γίνουν πιο αξιόπιστοι οι SSD και δεύτερον, όπως ανέφερες, πιο οικονομικοί.Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το τι θες να κάνεις και ποια θα είναι η χρήση τους. Θα μπορούσες πχ να έχεις το λειτουργικό σε έναν δίσκο και ας πούμε παιχνίδια ή ό,τι άλλο κάνεις σε άλλον.Αρα Να παρω μονο εναν φτηνο 500αρι σε sata3 ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 16, 2011 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Αν και δεν είμαι φαν των SSDs, η αλήθεια είναι ότι αν θέλεις μεγαλύτερη ταχύτητα για το λειτουργικό σου, η μακράν καλύτερη λύση είναι ένας καλός και γρήγορος SSD. Οι τιμές προσωπικά δεν βλέπω να πέφτουν. Ίσως να ανέβουν λίγο οι χωρητικότητες και οι ταχύτητες αλλά για καλό πράμα - όπως θα το εννοούμε τότε - ακόμα και μετά από π.χ. 2+ χρόνια, πιθανόν θα χρειαστεί να χαλάσεις και πάλι 100+ ευρώ.Αν πας σε μηχανικούς θα σου πρότεινα να μην πας με την λογική του "Ας μην πάρω πάνω από 500GB μιας και δεν μου χρειάζονται". Το ότι δεν χρειάζεσαι σήμερα την επιπλέον χωρητικότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα την χρειαστείς μετά από 2-3 χρόνια. Επιπλέον δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις όλη την επιφάνεια των δίσκων. Αν π.χ. πας και πάρεις δύο του 1TB διότι π.χ. είναι ποιο γρήγοροι από τους αντίστοιχους 500άριδες και κοστίζουν ελάχιστα επιπλέον ευρώ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα μικρό κομμάτι της επιφάνειάς τους βελτιώνοντας με αυτό το τρόπο το access time του raid σου.Αρα Να παρω μονο εναν φτηνο 500αρι σε sata3 ????Οι δίσκοι που θα βάλεις σε RAID πρέπει να είναι ίδιοι. Άρα ξεχνάς τον 500άρι παρέα με τον 640άρι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MadCatMk21442169156 Ιούλιος 16, 2011 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Οι δίσκοι που θα βάλεις σε RAID πρέπει να είναι ίδιοι.Εξαρτάται τι raid κάνει κανείς αναλόγως του τι επιδιώκει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slaught Ιούλιος 16, 2011 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Κάποτε έκανα και γώ raid με 2 WD 500GB.Τελικά όταν τα έχωσα στον ssd είδα το φως μου. Μην κάνεις raid πάρε ένα ssd και καθάρισες!Πλέον έχουμε πολύ αξιόπιστα εργαλεία σε "λογικές" τιμές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
αντωνης 55 Ιούλιος 16, 2011 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 ssd μονο φιλε θα δεις τρομερή διαφορά το sata 3 δε δουλεύει σε Intel πλατφόρμες όπως πρέπει μόνο σε amd!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas1442169085 Ιούλιος 16, 2011 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Τα SSD είναι ήδη ωριμότατα, και πιο αξιόπιστα από τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους.Οι τιμές είναι αυτές που βλέπεις, και δεν προβλέπεται να πέσουνε στο μέλλον, ίσως ανέβουνε πάλι οι τιμές λίγο ακόμα μάλιστα.Με 120-130 ευρώπουλα παίρνεις έναν καλό 60-80GB SSD και είσαι άρχοντας.Ότι και να κάνεις με μηχανικούς σκληρούς δίσκους ούτε καν πλησιάζεις τις επιδόσεις και την αίσθηση ενός καλού SSD.Μην το σκέφτεσαι καθόλου.Πάρε π.χ. έναν OCZ Vertex 2 60GB ή έναν Corsair Force F80 ( 80GB ) και καθάρισες.Να πάρεις άλλο δίσκο θέλοντας να κάνεις το PC σου πιο "γρήγορο" απλά λεφτά θα χαλάσεις, και διαφορά δεν θα δείς.@TONY:Μια χαρά δουλεύει το SATA 3 στις Intel.Ίσα ίσα, και τα SATA 2 & τα SATA 3 της Intel είναι πιο γρήγορα από οποιοδήποτε SATA2/3 controller της AMD.Για οποιονδήποτε SSD πλήν των OCZ Vertex 3, Intel 320 & 510, Corsair Force 3 series & Crucial M4 το SATA 3 είναι άχρηστο και δεν κάνει την παραμικρή διαφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Picard1442169239 Ιούλιος 16, 2011 Author #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 16, 2011 Τα SSD είναι ήδη ωριμότατα, και πιο αξιόπιστα από τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους.Οι τιμές είναι αυτές που βλέπεις, και δεν προβλέπεται να πέσουνε στο μέλλον, ίσως ανέβουνε πάλι οι τιμές λίγο ακόμα μάλιστα.Με 120-130 ευρώπουλα παίρνεις έναν καλό 60-80GB SSD και είσαι άρχοντας.Ότι και να κάνεις με μηχανικούς σκληρούς δίσκους ούτε καν πλησιάζεις τις επιδόσεις και την αίσθηση ενός καλού SSD.Μην το σκέφτεσαι καθόλου.Πάρε π.χ. έναν OCZ Vertex 2 60GB ή έναν Corsair Force F80 ( 80GB ) και καθάρισες.Να πάρεις άλλο δίσκο θέλοντας να κάνεις το PC σου πιο "γρήγορο" απλά λεφτά θα χαλάσεις, και διαφορά δεν θα δείς.@TONY:Μια χαρά δουλεύει το SATA 3 στις Intel.Ίσα ίσα, και τα SATA 2 & τα SATA 3 της Intel είναι πιο γρήγορα από οποιοδήποτε SATA2/3 controller της AMD.Για οποιονδήποτε SSD πλήν των OCZ Vertex 3, Intel 320 & 510, Corsair Force 3 series & Crucial M4 το SATA 3 είναι άχρηστο και δεν κάνει την παραμικρή διαφορά.Για δες λιγο αυτο http://www.open247.gr/eshop/products/OCZ-SSD-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-Agility-3-Series-%252d-60-G%CE%92.htmlΕιναι καλος αυτος?? το χει προσφορα και φαινονται καλες οι ταχυτητες,λεει να τον παρω???Ολα τα SSD για desktop βγαινουν σε 2.5" ???? τοσο μικρα ειναι???? και τοποθετουνται στα σημεια που τοποθετουνται οι απλοι δισκοι??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 17, 2011 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2011 Είναι 2,5'' όπως και αυτοί που μπαίνουν στα laptops.θα χρειαστείς και έναν adapter σαν αυτούςhttp://www.skroutz.gr/c/906/aksesouar-sklhrwn-diskoi.html?keyphrase=2%2C5+3%2C5για να τον βάλεις σε θέση για δίσκο 3,5'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas1442169085 Ιούλιος 17, 2011 #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 17, 2011 Για δες λιγο αυτο http://www.open247.gr/eshop/products/OCZ-SSD-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-Agility-3-Series-%252d-60-G%CE%92.htmlΕιναι καλος αυτος?? το χει προσφορα και φαινονται καλες οι ταχυτητες,λεει να τον παρω???Ολα τα SSD για desktop βγαινουν σε 2.5" ???? τοσο μικρα ειναι???? και τοποθετουνται στα σημεια που τοποθετουνται οι απλοι δισκοι???Μακριά από Agility.Εδώ είσαι:http://www.skroutz.gr/s/336973/Corsair-Force-Series-F80-80GB.htmlhttp://www.skroutz.gr/s/351523/OCZ-Vertex-3-SATA-III-2-5-SSD-60GB.htmlhttp://www.skroutz.gr/s/302835/OCZ-Vertex-2-SATA-II-2-5-80GB.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Picard1442169239 Ιούλιος 22, 2011 Author #12 Κοινοποίηση Ιούλιος 22, 2011 Τελικα δεν πηρα δυο δισκους σε raid ουτε SSD γιατι μου φανηκε μικρη η χωρητικοτητα,ειπα να περιμενω λιγακι γιατι μπορει να κατεβουν οι τιμες και να αυξηθουν οι χωρητικοτητες,εχω αλλη μια sata3 ελευθερη,πηρα εναν 500GB sata 3 western digital black caviar,εχω το προγραμμα HD tune και εκει που λεει info μου τον βγαζει σε SATA 2,φταιει το προγραμμα η ο controller??? Πως μπορω να δω εαν τρεχει οντως σε sata 3???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Ιούλιος 22, 2011 #13 Κοινοποίηση Ιούλιος 22, 2011 Με σκληρό δίσκο το SATA3 θα σου δώσει... τίποτα.Δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα με τον SATA controller, απλά θα σου προτείνω να μεταφέρεις το swap των windows καθώς και τα temp folders από τον/τους browser(s) ή άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν temp folders σε αυτόν τον δίσκο ώστε να κερδίσεις κάτι τις σε ταχύτητα στο σύστημά σου (δεν είναι προφανώς RAID αλλά εξασφαλίζεις την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο δίσκων σε κάποιες ελάχιστες έστω περιπτώσεις). Link to comment Share on other sites More sharing options...
squid Σεπτέμβριος 18, 2011 #14 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2011 Το Raid δε μου εκανε καμμια διαφορα ταχυτητας αντιληπτη. Εστησα και δουλευω καποια χρονια τωρα στο γραφειο σε Raid-0 με τεσσερις VelociRaptors και η αποδοση σε πραγματικη χρηση δεν ειναι τιποτα καλυτερο απο εναν καινουριο μεγαλο caviar blue 'h black με αρκετο ελευθερο χωρο. Μονο το αγχος της ασφαλειας των αρχειων και η πολυπλοκοτητα της διαχειρισης του raid. Δεν ξαναασχοληθηκα με Raid. Aντιθετα η διαφορα του SSD ειτε σαν δισκος λειτουργικου ειτε σαν δισκος αναγνωσης / επεξεργασιας / εγγραφης αρχειων δουλειας (πχ αρχεια Photoshop , CorelDraw, Illustrator, indesign, στην περιπτωση μου, συχνα μεγεθους 500mb - 1gb ) ειναι ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ. Η καλυτερη αναβαθμιση που εκανα ποτε. H διαφορα στην αποδοση ειναι ισως ακομη πιο θεαματικη και απο την αυξηση της RAM. Tαχυτητα φωτος .... ιδιως τωρα με την καινουρια γενια SSD που πιανουν 500kbs φουλαροντας ΚΑΙ το SATA3, 8α ειναι η διαφορα χαοτικη .... Οι τιμες πεσαν και πεφτουν. Βρηκα εδω μεσα πριν λιγες μερες προσφορα για καινουριους X-25 σε παρα πολυ καλη τιμη, τιμη που ουτε στα ονειρα πριν ενα χρονο. Το θεμα ειναι ακομη οι χωρητικοτητες αλλα οταν βασικα τον θελεις μονο για το λειτουργικο και αντε μερικες επιλεγμενες εφαρμογες, οι χωρητικοτητες ειναι ικανοποιητικες. Δεν πρεπει να αντιμετωπιζονται σε αυτο το σταδιο σαν δισκοι, σαν storage units, αλλα σαν πολλαπλασιαστες ισχυος, Nitro. Aν χρειαζεσαι την ταχυτητα, δεν υπαρχει καλυτερη λυση. Kυριολεκτικα ξεμπουκωνει τις δυνατοτητες RAM - CPU. προσωπικα πιστευω αξιζουν τα λεφτα τους. Μειωνουν σημαντικα και την καταναλωση ρευματος του συστηματος. (σημαντικο απο πολλες αποψεις) Σε αυτο το σταδιο εχουν ενα μειονεκτημα , καποια πολυπλοκοτητα χρησης , κατι που δεν μου αρεσει καθολου. Δεν ειναι εντελως plug and play ... Θελουν την φροντιδα τους. Kατι special 4k sectors format, sectors alignment, garbage collections, limiting writes / erase κλπ Ειναι μια εκνευριστικη κατασταση για μενα (γιατι ολα αυτα μαζι επηρεαζουν σημαντικα την αποδοση του, ισως και την διαρκεια ζωης του, αν και πολλοι εγκυροι λενε οτι ΙΣΩΣ υπαρχει θεμα διαρκειας ζωης μονο εαν κανει χρηση τυπου σερβερ με απειρες εγγραφες / διαγραφες, ενω για οποιαδηποτε αλλη χρηση δεν τιθεται θεμα αντοχης) αν και αυτο ειναι κατι που θα αλλαξει σημαντικα στο αμμεσο πιστευω μελλον, θα γινουν εντελως plug and play. (kαι για αυτο το λογο αυτη τη στιγμη θα επαιρνα samsung που εχουν τις λιγοτερες απαιτησεις ασχολιας μαζι τους) Επισης ειναι πονοκεφαλος για τους παραπανω λογους η χρηση τους σε XP (δεν διαθετουν τις τεχνολογιες αναγνωρισης και ειδικης διαχειρισης που χρειαζονται για να διατηρουν την αποδοση τους, σε αντιθεση με τα 7 και ιδιως με SP1). Επισης ειναι ιδανικοι για λαπτοπ μειωνοντας σημαντικα τις τρελες θερμοκρασιες που αναπτυσονται μεσα στα λαπτοπ αλλα και σημαντικη μειωση καταναλωσης ενεργειας.Το SATA3 στους μηχανικους δισκους δεν εχει απολυτως κανενα νοημα. Οι πραγματικες ταχυτητες στην ταχυτερη περιπτωση των μηχανικων δισκων ειναι μετα βιας επιπεδου SATA1.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Σεπτέμβριος 19, 2011 #15 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2011 Σε απαιτήσεις όπως τις δικές σου , ναι συμφωνώ αξίζει η επένδυση. Αλλιώς ο ssd είναι η φανφάρα που ακριβοπληρώνεις για να χαίρεσαι τα ανούσια 30 δευτερόλεπτα που γλιτώνεις από το boot .Όσον αφορά το ρεύμα, οι μηχανικοί δίσκοι ποτέ δε σπατάλαγαν δα τόση ενέργεια, μηδαμινή είναι η κατανάλωσή τους.Αυτό με την αξιοπιστία το έχω διαβάσει και μου είχε κάνει εντύπωση. Αλλά μήπως και οι μηχανικοί δίσκοι δεν έχουν και αυτοί failure rate? Εκεί στα καλά των καθουμένων σου κάνουν ένα "γεια, χάρηκα" και τα κακαρώνουν. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει...Τέσπα, τα λεφτά είναι πολλά για ssd και εκτός ειδικών εφαρμογών θεωρώ ότι δεν αξίζουν τα λεφτά τους σε σχέση με μηχανικούς περισσότερο από έναν επεξεργαστή στα 4,0 ghz σε σχέση με έναν της ίδιας σειράς στα 2.8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
squid Σεπτέμβριος 19, 2011 #16 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2011 καθολου σπανια. Μηχανικοι τα τελευταια χρονια συνεχως μου μενουν στα χερια ... (ιδιως Seagate δεν μου κατσε κανενας) ... ιδιως 2.5" εξωτερικοι και laptop. πολυ αναξιοπιστοι. Προσωπικα, ακομη και τα παιχνιδια που τυχον παιζω, εξομοιωτες, χρησιμοποιουν συνεχως δισκο, φορτωνουν κατα τη διαρκεια των πτησεων ας πουμε το περιβαλλον καθε ας πουμε 30 km κλπ κλπ ... φορτωνοντας αυτα τα δεδομενα απο SSD η διαφορα ειναι σαν διπλασιας ισχυς επεξεργαστης ή καρτα γραφικων ενα πραγμα .... (+ οτι εξαφανιζονται πολλα χρονια ζητηματα αυτων των εφαρμογων οπως stutters κλπ) Για μενα , φυσικα και την χρηση που κανω οπως ειπες, αξιζουν τα τωρινα λεφτα τους, και αργοτερα ακομη περισσοτερο φυσικα. Αν για παραδειγμα πρεπει να δωσω ας πουμε 200 ευρω για να αναβαθμισω την CPU ή την GPU, αυτη τη στιγμη σε ολες τις εφαρμογες μου θα δω εμφανως μεγαλυτερη διαφορα δινοντας ας πουμε 100 ευρω για εναν SSD παρα αλλαζοντας με 200 ειτε την CPU ή (και) την GPU (+200 ...) μενοντας στον μηχανικο μου δισκο .... αποψη μου ηταν για χρονια οτι ο μηχανικος δισκος εδω και πολλα χρονια ηταν ο αδυναμος κρικος σε ενα συγχρονο συστημα, ενα ας πουμε απομειναρι αλλων εποχων σε συγκριση με τις εξελιξεις στα υπολοιπα components με χασμα τεχνολογιας και αποδοσης , κρατωντας πισω την αποδοση των υπολοιπων συστηματων. Ακομη και η μηχανικη λειτουργια και πολυπλοκοτητα και ευαισθησια του ειναι εγγενης δυνητικος παραγοντας αναξιοπιστιας. Το μονο πλεονεκτημα, και σημειο που μπορεσε να ακολουθησει τις εξελιξεις ειναι η χωρητικοτητα, αλλα, με αδυναμια απο τη φυση του να ξεπερασει μια συγκεκριμενη ταχυτητα και τροπο λειτουργιας , η αυξηση της χωρητικοτητας μετατρεπεται σε παραγοντα που επηρεαζει πολυ αρνητικα την χρηστικοτητα και εργονομια τους, κατι που βιωνω σχεδον καθημερινα εχοντας να κανω με μεγαλες ποσοτητες δεδομενων και οι χρονοι διαχειρισης τους ειναι πονοκεφαλος ........ Τα οπτικα επισης πιστευω θα πρεπει να μετρανε κανονικα αντιστροφα .... Εδω θα μου πεις μεχρι εχθες ειχαμε floppy ...........Οσο για το ρευμα ειναι ενδεικτικο κανοντας εναν υπολογισμο στο http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp calculator το ιδιο συστημα με μηχανικους δισκους (καλα οι Green ειναι απελπισια απο ταχυτητα) και με SSD, η μειωση στην καταναλωση ειναι σεβαστη .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Σεπτέμβριος 19, 2011 #17 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2011 Ε δεν είναι δα και τόσο δραματικά τα πράγματα με τους μηχανικούς. Δεν έχουν και 20% failure rate πια!!!Ναι οι μηχανικοί δίσκοι είναι το πλέον αργό κομμάτι ενός πισιού, αλλά για το ευρύ κοινό οι ssd είναι 90% marketing. Link to comment Share on other sites More sharing options...
squid Σεπτέμβριος 19, 2011 #18 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2011 Κατι γινεται νομιζω τα τελευταια χρονια με τους μηχανικους, σαν να υπαρχει προβλημα ποιοτητας σε ολες σχεδον τις εταιριες (με τρομακτικο παραδειγμα την seagate) με εξαιρεση ισως την samsung? Aπο την προσωπικη μου μονο εμπειρια φυσικα. Mια ζωη δεν xτυπησε δισκος, και απο το 2009 με εχουν μαθει τα καταστηματα να επιστρεφω δισκους στην εγγυηση .... κανα δυο παλιοτεροι δισκοι μου κρατανε ακομα αγερωχοι .... Το marketing ειναι πονεμενη ιστορια. Ναι για το ευρυ κοινο ειναι, ακομα, περισσοτερο marketing (εκτος αν καποιος εντυπωσιαζεται και εχει να πληρωσει για αυτο, για τα 30" γρηγοροτερα που ανοιγουν τα windows και το τσατ πατ που ανοιγουν οι εφαρμογες, δεν μπορεις να του προσαψεις κατι για αυτο lol) Παραδειγμα marketing προσβλητικο σχεδον ειναι τα παραμυθια της WD ας πουμε για το Sata3 στους μηχανικους και το μεταβλητο rpm μεχρι 7200 στους Green Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Σεπτέμβριος 20, 2011 #19 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 20, 2011 Ναι το σαταΙΙΙ είναι τρελό παραμύθι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Οκτώβριος 1, 2011 #20 Κοινοποίηση Οκτώβριος 1, 2011 παιδια, δεν μπορω να σας βλεπω παγιδευμενους στην αρνηση και τις αυταπατες. :003: Θα σας πω μια μεγαλη αληθεια: το μεγεθος μετραει :033: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.