Jump to content

Ram Upgrade, πρόβλημα στο boot...

sakisdog93

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά!

Πριν μια εβδομάδα αγόρασα νέα ram, για να αντικαταστήσω την παλιά.

Η παλιά ήταν μία της kingston, 4Gb DDR3 1066Mhz(7-7-7-20).

Η καινούρια που πήρα είναι η ακόλουθη:

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/RAM/Corsair-XMS3-4GB-DDR3-1600-Ram-Kit-PC3-12800-7-8-7-20-CMX4GX3M2A1600C7.htm

Το σύστημά μου είναι αυτό στην υπογραφή, και αυτό είναι το link της μητρικής:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P45DE3

Εφόσον το maximum της μητρικής είναι τα 1600 mhz θεώρησα την παραπάνω επιλογή ως την πιο σωστή...

Αφού έκλεισα, λοιπόν, το ρεύμα έβγαλα τα παλιά sticks και έβαλα τα καινούρια. Όταν έδωσα ρεύμα και πήγα να ανοίξω τον υπολογιστή δε φόρτωνε καμία εντολή στην οθόνη, ούτε στα bios δεν μπορούσα να μπω...

Αυτό είχε γίνει και μια φορά στο παρελθόν με τα παλιά sticks, όταν όμως τα έβαλα ένα-ένα μπήκε κανονικά στα bios και τα ρύθμισα... Τώρα, όμως, ασχέτως αν τα βάλω ένα-ένα και σε οποιοδήποτε slot(για dual chanell) δεν αλλάζει κάτι. Δε δίνει καμία εντολή...

Όταν έκανα reset CMOS και τα έβαλα απ' την αρχή, άκουγα παρατεταμένα "bit", που σήμαινε προφανώς ότι υπάρχουν λάθος χρονισμοί.. Μετά δεν αντιδρούσε, όπως ακριβώς στην αρχή...

O cpu είναι χρονισμένος στα 8x 400Mhz, @3.2Ghz

Τώρα, είτε βάλω τα παλιά είτε τα καινούρια sticks ο υπολογιστής δεν bootαρει... Καμιά ιδέα;:101:

Δοκίμασες να αφήσεις λίγη ώρα το pc χωρίς ρεύμα και χωρίς καλώδιο?

Μετά να βάλεις πάνω μόνο 1 stick σε διαφορετικές θέσεις?

Δοκίμασε και με άλλο pc αν δε δουλεύουν σε σένα...

Απ' ότι θυμάμαι το 'χα αφήσει για λίγη ώρα.. Όπως και να 'χει, θα το αφήσω από τώρα μέχρι αύριο χωρίς καλώδιο να δούμε τι θα γίνει...

Θα βάλω το ένα stick σε διαφορετικά slot, και δοκιμάζω ξανά...

Άλλο pc με DDR3 δεν υπάρχει διαθέσιμο!

Λοιπόν, μετά από απελπιστικά πολλές προσπάθειες καταφερα και άνοιξα το pc, βάζοντας τα παλιά sticks της ram ένα-ένα, τα ρίθμυσα και έφερα το pc στην αρχική του κατάσταση.

Μετά έκανα μερικές προσπάθειες και με τα καινούρια, και μετά από κάποιες επανεκινήσεις τα δέχτηκε.. Έβαλα το ένα stick και μετά το άλλο(και τα δυο ταυτόχρονα δεν τα διάβαζε), ώσπου άνοιξε εν τέλει και με τα δυο απ' τα καινούρια sticks, και μπήκα στα BIOS.

Ωστόσο, προέκυψε κάτι άλλο...

Ενώ με το ένα stick της καινούριας ram έτρεχα στο maximum με 1600Mhz, και χρονισμούς 7-8-7-20(όπως προβλέπει η Corsair), όταν έβαλα και το δεύτερο stick σε dual chanell, δεν κατάφερνα να πιάσω τα 1600Mhz...

Με το που έθετα κανονικά τις ριθμύσεις, όπως και όταν είχα μόνο το ένα stick, έβγαζε μαύρη οθόνη και μετά από μια-δυο επανεκινήσεις με πετούσε στα 800Mhz...

Το υψηλότερο που κατάφερα με τα δύο sticks της νέας ram σε dual chanell, ήταν τα 1333Mhz, και κατέβασα τους χρόνος στο 6-6-6-16.

Με τις ριθμύσεις αυτές τρέχει κανονικά... Τώρα έχω τρεις ώρες στο prime...

Γιατί να μη μ' αφήνει στα 1600Mhz; Υπενθυμίζω, πως στα Bios στο overclock του cpu και της ram δεν άλλαξα κάτι. Έθεσα τις ίδιες ριθμύσεις με αυτές που είχα στην αρχή με το ένα stick και τότε έπιανα τα 1600Mhz.

Γιατί γίνεται αυτό;:mad:

Βασικα απο εκδοση bios πως εισαι?? Αν και δεν θεωρω ιδιαιτερα ασφαλες να κανεις update το bios με τα προβληματα που εχεις.

Αν παντως θελησεις να το ρισκαρεις (ισως παρεις την μητρικη στο χερι βεβαια) δες πρωτα αν υπαρχει νεοτερη εκδοση bios για την μητρικη σου και τι προβληματα ακριβως διορθωνει.

Σιγουρα εχεις ασυμβατοτητα στις μνημες. Και το πιθανοτερο ειναι να προερχεται απο την παλια εκδοση του bios.

Δεν έχω κάνει update στα BIOS από τότε που έστησα το σύστημα...

Από τα πρώτα update που έγιναν διαθέσιμα, τα 1.0, έχουν προκύψει δύο νεότερες εκδόσεις, η τελευταία είναι τα 1.40

Εδώ: http://asrock.com/mb/download.asp?Model=P45DE3&o=BIOS

Η ασυμβατότητα στις μνήμες προκαλείται απ' την ενδεχομένως παλιά έκδοση του bios;

Ή έχει να κάνει με τις μνήμες καθαυτές;

Εάν φταίνε, σίγουρα, οι μνήμες να τις γυρίσω... Αλλά, τουλάχιστον, να μην προκύψει το ίδιο πρόβλημα και με τις άλλες που θα πάρω.

Η ασυμβατότητα στις μνήμες προκαλείται απ' την ενδεχομένως παλιά έκδοση του bios;

Ή έχει να κάνει με τις μνήμες καθαυτές;

Πιθανως ναι. Ηδη στην εκδοση 1.10 του BIOS εχουν πειραξει την συμπεριφορα των μνημων στα 1600ΜHz. Λεπτομερειες δεν ξερω γιατί δεν υπάρχουν.

Εγω τι θα εκανα... Θα εβαζα 1-2 modules απο τις παλιες μνημες. Θα γυρναγα ολα τα υποσυστηματα στις default συχνοτητες για να μετριασει τυχον προβληματα. Και μετα flasharisma το BIOS. Αφου τελειωνα με το BIOS επανεκινηση συμφωνα με τις οδηγιες και τσεκαρισμα λειτουργιας με τις παλιες μνημες. Εαν παιξει χωρις προβληματα πας στις νεες.

Δεν φερω καμμια ευθυνη αμα σου μεινει η μητρικη στο χερι. :p

Εγω τι θα εκανα... Θα εβαζα 1-2 modules απο τις παλιες μνημες. Θα γυρναγα ολα τα υποσυστηματα στις default συχνοτητες για να μετριασει τυχον προβληματα. Και μετα flasharisma το BIOS. Αφου τελειωνα με το BIOS επανεκινηση συμφωνα με τις οδηγιες και τσεκαρισμα λειτουργιας με τις παλιες μνημες. Εαν παιξει χωρις προβληματα πας στις νεες.

Συμφωνώ ... και εγώ της ίδιας άποψης είμαι.

Αυτό θα έκανα.

Τη συγκεκριμένη μητρική δεν την εμπιστεύομαι... Και στο παρελθόν είχαν προκύψει κάτι προβλήματα όσον αφορά το overclock του cpu, αλλά πίστευα πως ο συγκεκριμένος q8400 δεν τραβούσε άλλο... Τώρα, βέβαια, δεν είμαι και τόσο σίγουρος γι αυτό.. Ίσως να κρύβεται πίσω η μητρική.

Το τελευταίο που θα 'θελα αυτήν τη στιγμή θα 'ταν η μητρική στο χέρι!

Θα μείνω λίγο καιρό με αυτήν, και πρωτού αποφασίσω να την αλλάξω θα δοκιμάσω flash BIOS, αν μου μείνει μου έμεινε, αλλά τουλάχιστον τότε θα είμαι και σε θέση να πάρω καινούρια!

Το κρίμα είναι πως δεν εκμεταλεύομαι τα 1600Mhz...

Εάν κάποιος άλλος έχει να προτείνει κάτι, θα 'ναι καλοδεχούμενο...

Υ.Γ. Κάτι άλλο... Στα @1333Mhz μπορώ να πετύχω καλύτερους χρονισμούς από 6-6-6-16; Δε μ' αφήνει να κατέβω περισσότερο, ασχέτως αν δίνω στη ram ρεύμα...:115:

Λοιπόν, αφού δεν έχει να προτείνει κάποιος κάτι άλλο δεν το ψάχνω περισσότερο...

Θα κρατήσω αυτές τις ριθμύσεις.. Καλύτερη επίδοση σαφώς είδα, απλά θα μπορούσα να έχω το maximum της ram.. Δεν πειράζει ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.