Jump to content

Βοήθεια με ΡΑΤ

Διόνυσος

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω κάποιες απορίες σχετικά με το ΡΑΤ:

1)Τί είναι και τί κάνει;

2)Επιβαρύνονται οι μνήμες με αυτό (ρωτάω επειδή έχω ΟΕΜ και δεν ξέρω αν αντέχουν)

3)Πώς γίνεται enabled; Έψαξα στο bios αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό. Το everest home edition μου το δείχνει disabled και όχι not supported. Το σύστημα μου είναι:

i)Μ/Β: GIGABYTE 8IPE1000-G (865PE)

ii)CPU: P4 3.0GHz NORTHWOOD

iii)MEM: 2x256 OEM (Dual Channel)

Το PAT σημαινει Performance Acceleration Technology.Με enable το PAT εχει επιταχυνση κατα 3%-5% στις μνημες συμφωνα με την ASUS.Ειναι η διαφορα μεταξυ 865pe και 875p chipset (στο 875 ειναι enabled ενω στο 865 disabled) .

Βεβαια σε μητρικες της ASUS και της ABIT ακομα και σε 865pe Chipset το PAT ειναι enabled και δεν υπαρχει καμια ουσιαστικη διαφορα με τα μεγαλυτερα αδελφακια τους.

Οι μνημες δεν επιβαρυνονται αλλα ισως να σου περιορισει λιγο το o/c των μνημων σου (δηλαδη χωρις pat μπορει να ανεβαινουν καλυτερα)

Αν επιλέξεις επιλογή turbo κάνει enable. Μόνο όμως στα 200. Μόλις πας 201 και πάνω απενεργοποιείται. Πρέπει να φλασάρεις με ειδικό bios για να είναι enabled παραπάνω

Αρχική απάντηση από tristeno [Χθες, στις 23:32]

Αν επιλέξεις επιλογή turbo κάνει enable. Μόνο όμως στα 200. Μόλις πας 201 και πάνω απενεργοποιείται. Πρέπει να φλασάρεις με ειδικό bios για να είναι enabled παραπάνω

Ξέρεις που μπορώ να το βρώ το bios?

Χρησιμοποίησα το 865tweaker. Έκανα enable PAT απο το πρόγραμμα αλλά δεν έγινε τπτ. Όλα τα προγράμματα το έβλεπαν disabled. Μόνο στο tweaker ήταν enabled και αυτό μέχρι την επανεκκίνηση. Μάλλον δεν γίνεται στην μητρική μου. Σας ευχαριστώ πάντως. :)

• 10 months later...

Λοιπόν, μετά από αρκετό καιρό το ξαναέψαξα και τελικά το ΜΙΒ ειναι το ΡΑΤ και με το easytune4 το κάνω enable αλλά με το που γίνει enable, το everest μου λέει οι μνήμες τρέχουν σε single channel. Όταν κάνώ disable το ΡΑΤ οι μνήμες επανέρχονται σε dual channel. Τί είναι καλύτερο, να έχω το ΡΑΤ ή τις μνήμες σε dual channel;

Αρχική απάντηση από Διόνυσος

Λοιπόν, μετά από αρκετό καιρό το ξαναέψαξα και τελικά το ΜΙΒ ειναι το ΡΑΤ και με το easytune4 το κάνω enable αλλά με το που γίνει enable, το everest μου λέει οι μνήμες τρέχουν σε single channel. Όταν κάνώ disable το ΡΑΤ οι μνήμες επανέρχονται σε dual channel. Τί είναι καλύτερο, να έχω το ΡΑΤ ή τις μνήμες σε dual channel;

θα ελεγα καλητερο το dual channel.....

ιποτιθετε οτι ειναι 2 φορες πιο γρηγορο απο το κανονικο......

Βασικά, από όταν το έκανα post, σταμάτησε το everest να μου δείχνει το ΡΑΤ ενεργοποιημένο και το dual channel πάντα ενεργό. Το ΜΙΒ είναι ενεργό και στα bench δείχνει οτι λειτουργεί κανονικά το ΜΙΒ. Δεν ξέρω τι γίνεται.... :confused:

Εκεί δεν έχει καμία επιλογή για το ΡΑΤ. Ότι έκανα το έκανα με το easytune4 από τα windows. Τέλος πάντων, δεν έχει και μεγάλη σημασία μιας και το ΜΙΒ ενεργοπείται και κάνει πιο γρήγορη τη μνήμη κατά 5-10% σε όλα τα bench. Ευχαριστώ :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.