Jump to content

weak sectors σε HDD problem

Lagandian

Recommended Posts

Έχω το εξής πρόβλημα στο laptop, ο δίσκος μου έχει παρουσιάσει τον τελευταίο μήνα weak sectors που μου το αναφέρει το πρόγραμμα Hard disk sensitel ως εξής.

There are 33 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.

At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.

It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to continuously monitor the hard disk status.

Μου εμφάνισε κάποια μέρα μια αδικαιολόγητη καθυστέρησή ανταπόκρισης σε σημείου κολλήματος του σύστημα όταν έκανα αντιγραφή ενός αρχείου από αυτόν τον δίσκο σε άλλον ώστε να τον κλείσω από το κουμπί power, για αυτό έβαλα το Hard disk sensitel να δω τι συμβαίνει.

Αρχικά ήταν καμιά δεκαριά και κάθε μέρα προσθέτεται και από τρία.

Ο δίσκος είναι westerm digital και είναι ο WD2500BEVT έχει σύνδεση SATA-II.

Το laptop είναι από το πλαίσιο και είναι μάρκας turbo-x και αγορά πριν τρεις μήνες.

Δοκίμασα το HDD Regenerator και των windows δύο φορές και κάθε φορά βρίσκει bad sector.

Δεν ξέρω τι είναι τα weak sectors και τι σχέση έχουν bad sector.

Μέχρι στιγμής δουλεύει κανονικά αλλά φοβάμαι μην τα τινάξει τελείως και με κρέμαση καμία μέρα.

Αν δεν κάνω λάθος, weak sectors είναι τομείς που δυσκολεύεται να διαβάσει ο δίσκος...

Αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα γίνουν bad/reallocated, δλδ θα μεταφερθούν (ή θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν) τα δεδομένα που περιέχουν σε άλλους τομείς του δίσκου και οι συγκεκριμένοι θα καταστούν απροσπέλαστοι, δλδ ο δίσκος δεν θα διαβάζει ούτε θα γράφει σε αυτούς καθόλου ώστε να προλάβει οποιαδήποτε απώλεια, αφού πλέον χαρακτηρίζονται ελαττωματικοί...

...που σημαίνει ότι έχει υποστεί κάποια φθορά η φυσική επιφάνεια του δίσκου...

Εγώ πρόσφατα έπαθα το ίδιο με τους τέσσερις 1.5ΤΒ που έχω...ο ένας πήγε ήδη για έλεγχο/αντικατάσταση, οι άλλοι μάλλον σταδιακά...από την υποστήριξη της Seagate μου είπαν πως μπορώ να τους γυρίσω όλους είτε στην εταιρεία λιανικής πώλησης είτε σε αυτούς για αντικατάσταση...βέβαια με έναν bad sector σε δύο από αυτούς και άλλους δύο bad sector στον τέταρτο (ο πρωτος που πήρε το δρόμο της εγγύησης είχε παρουσιάσει 56) δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να βιάζομαι για κάτι τέτοιο...πάντως, αφού έχω το ελεύθερο της μαμάς εταιρείας θα το προχωρήσω, εκτός κι αν μου γκρινιάξουν πολύ από e-shop ή zeroone όπου τους είχα αγοράσει και παράλληλα δεν δείξουν προοδευτική χειροτέρευση...(από Seagate ή όποια άλλη εταιρεία εξάλλου έχουν το δικαίωμα να σου δώσουν refurbished ή εκ των τοιούτων ειδών δίσκο ως αντικατάσταση, που μπορεί να προκύψει και χειρότερος, ενώ παράλληλα δεν είναι και "παρθένος")...

Τώρα με τα weak sector δεν νομίζω πως μπορείς ακόμη να κάνεις κάτι...το πρόγραμμα που ανέφερες έχει αρκετούς διαγνωστικούς έως και "θεραπευτικούς" ελέγχους για τέτοια προβλήματα (στην περίπτωσή σου, μπορεί με ένα refresh data να ελέγξει αυτούς τους τομείς, να επαναλάβει αιτήματα ανάγνωσης/γραφής δεδομένων και να επιβεβαιωσει αν πρόκεται για ελαττωματικούς τομείς ή όχι...δλδ μπορεί οι "αδύναμοι" τομείς να εμφανιστούν να λειτουργούν κανονικά ή να χαρακτηριστούν οριστικά ως "κακοί" και να αντιγραφούν αλλού τα δεδομένα τους...στην περίπτωση αυτή ησυχάζεις από τον φόβο τουλάχιστον)

Καλησπέρα, τρέξε το πρόγραμμα spinrite στο level 4 για να προσπαθήσει να

σου φτιάξει τα weak sectors ή να στα απομονώσει. Είναι το καλύτερο

πρόγραμμα που έχω βρεί για διόρθωση δίσκων (μαγνητικών).

Αν αυξάνωνται τα weak sectors κάθε μέρα (και δε κάνει λάθος το πρόγραμμα

που χρησιμοποιείς) τότε μάλλον είναι πρόβλημα του amplifier της κεφαλής και

δε διορθώνεται. Πάρε backup...

Καλησπέρα, τρέξε το πρόγραμμα spinrite στο level 4 για να προσπαθήσει να

σου φτιάξει τα weak sectors ή να στα απομονώσει. Είναι το καλύτερο

πρόγραμμα που έχω βρεί για διόρθωση δίσκων (μαγνητικών).

Αν αυξάνωνται τα weak sectors κάθε μέρα (και δε κάνει λάθος το πρόγραμμα

που χρησιμοποιείς) τότε μάλλον είναι πρόβλημα του amplifier της κεφαλής και

δε διορθώνεται. Πάρε backup...

To δοκίμασα αλλά δεν ξεκίναγε καθόλου μου έβγαζε error, είναι για sata συμβατό.

Lagandian added 11 Minutes and 5 Seconds later...

Πήγα να κάνω το test στο Hard disk sentinel αλλά μου βγάζει error

Cannot perfome write test on system driver containig any of the following folder(s)

C:\

C:\Windows

C:\Program Files

C:\User\...\Desktop

Έχεις καμία ιδέα vgiozo τι να κάνω;

Πρώτον, εφόσον τρέχεις το write (software) test, πρέπει να εξασφαλίσεις την ακεραιότητα των δεδομένων που έχεις στον δίσκο, οπότε αν μπορείς κράτα backup των σημαντικών αρχείων...επίσης, εγώ σου πρότεινα ένα συγκεκριμένο τεστ, που δεν αναγκάζει να σβήσεις το περιεχόμενο του δίσκου (το refresh data, δλδ όχι οποιοδήποτε software test)

Δεύτερον, αν κατάλαβα καλά ο δίσκος αυτός είναι του λειτουργικού, σωστά; οπότε δεν μπορεί να εκτελεστεί το τεστ ενόσω χρησιμοποιείται...δεν σου ζητάει επανεκκίνηση για έλεγχο σε DOS; Κοίτα μήπως έχει μια τέτοια επιλογή...

...αν δεν έχει, προσπάθησε να βρεις κάποια νεώτερη έκδοση του spinrite - και προετοιμάσου για αναμονή πολλών ωρών για την ολοκλήρωση του τεστ...(επίσης, αν δεν κάνω λάθος, αυτό θα σημανει και την αναγκαιότητα φορμάτ)

Αλλά μάλλον δεν διάβασα τη πρώτη φορά προσεκτικά ολόκληρο το μήνυμά σου...

Το Hdd Regenerator σού βρίσκει bad sectors; Και το checkdisk των windows; Το πρώτο διορθώνει αυτούς τους ελαττωματικούς τομείς που βρίσκει; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα hardware αν τα παραπάνω προγράμματα βρίσκουν bad sectors...ίσως κι ενα (low-level) format + repartition αποκαταστήσει τις ενδείξεις...

Αλλά υπάρχουν κι οι weak sectors (πανάθεμά τους)

Εφόσον όμως έχεις bad sectors (είτε αφορούν τη λογική δομή του δίσκου είτε τη "φυσική"), εγώ θα έλεγα τύπωσε μια αναφορά/log και πήγαινέ το κατευθείαν στο Πλαίσιο για αλλαγή, αφού πρώτα αποθηκεύσεις κάπου τα δεδομένα σου...

Αν είχες μόνο "αδύναμους" τομείς, θα ήταν ίσως νωρίς για να ζητήσεις αλλαγή, αλλά από τη στιγμή που έχεις και ελαττωματικούς και έχεις με το Πλαίσιο να διαπραγματευτείς, θα έλεγα γύρισέ το να σου αλλάξουν το δίσκο...δική τους μάρκα είναι, λογικά θα "σκίζονται" να εξυπηρετήσουν για να ανατρέψουν την αρνητική θεώρηση των φορητών ελληνικής συναρμολόγησης...γιατί να κουράζεσαι εσύ;

Καλό θα ήταν βέβαια να είσαι ο ίδιος σίγουρος για το πρόβλημα πριν το στείλεις στο μαγαζί, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση, δλδ αντικατάσταση του δίσκου...

Το Hard Disk Sentinel έχει πολλά εργαλεία, πολύ καλή τεκμηρίωση και πολύ καλό "monitoring"...είναι το μόνο πρόγραμμα που αναγνωρίζει και διαβάζει τα στοιχεία και την θερμοκρασία των δίσκων που έχω συνδεδεμένους στο sil3114 τσιπάκι της μητρικής...

Γενικά επειδή είχα αρκετούς δίσκους, πάντοτε εγκαθιστούσα και δοκίμαζα διάφορα τέτοια προγράμματα...το συγκεκριμένο τα έχει πρακτικά αντικαταστήσει όλα...

Το πλαισιώνω δευτερογενώς με το hdd regenerator...στην τελευταία έκδοσή του μπορεί να τρέξει τον έλεγχο μέσα από τα win, που είναι πολύ βολικό (το συγκεκριμένο το είχα αγοράσει κι όλας και τότε έλεγε lifetime upgrade, τελικά δεν μου έδωσαν το δικαίωμα να αναβαθμίσω στην 1.71 έκδοση - 1.41 ή 1.51 ήταν όταν το είχα πρωτοαγοράσει)

Επίσης έχω και τα διαγνωστικά εργαλεία της εταιρείας κατασκευής των δίσκων...

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχω δοκιμάσει το Spinrite, αλλά έχει διάφορα bug...αρκετές φορές έχει εμφανίσει σφάλμα μετά κάποιες ώρες εντατικού ελέγχου...τις λειτουργίες αυτές όμως τις έχει πλέον και το hard disk sentinel, οπότε απλώς βρίσκεται εκεί σε περίπτωση που θελήσω μια "τρίτη" γνώμη...

Καλησπέρα, δε ξέρω για το Hard Disk Sentinel αλλα το Spinrite "μιλάει" στο

controller του δίσκου χωρίς να μεσολαβεί το bios του υπολογιστή.

Έχει τύχει φορές που δίσκος που δεν αναγνωριζώταν απο το bios να βρεθεί

και να διορθωθεί απο το spinrite.

Είναι συμβατό με sata. Δοκίμασε το spinrite 6.0. Δε φορμάρει το δίσκο απλά

ελέγχει για weak-sectors και αν βρεί κάνει επαναλαμβανόμενα write/read

και βλέπει αν μπορεί ο δίσκος στο συγκεκριμένο sector να κρατήσει

δεδομένα. Αν όχι τον απομονώνει και συνεχίζει. Αν δε μπορεί να διαβάσει

δεδομένα που υπάρχουν στο δίσκο τότε κάνει επαναλαμβανόμενα reads και

κάνει μια στατιστική για το τι διάβασε κάθε φορά και με βάση και άλλα

κριτήρια σου λέει αν μπορεί να ανακτήσει ή όχι τα δεδομένα στο δίσκο.

Σε καμία περίπτωση δε κάνει format το δίσκο.

Τι error σου βγάζει το spinrite? Βρίσκει το δίσκο ή όχι?

Δοκίμασες την έκδοση 6.0 ?

Αν έχεις την δυνατότητα δοκίμασε το δίσκο σε άλλο PC να δείς αν σου

βγάζει σφάλμα το spinrite.

Τα διαγνωστικά των εταιριών, συνήθως το μόνο που κάνουν είναι να

εντωπίσουν το λάθος. Απο εκεί και πέρα δε μπορείς να βγάλεις

συμπέρασμα αν μπορείς να κάνεις recovery δεδομένα ή θα πρέπει να τον

"ξεκοιλιάσεις".

Το chkdsk των windows είναι το χειρότερο πρόγραμμα που υπάρχει για

δίσκους καθώς αν βρεί κάποιο corrupted αρχείο (είτε απο σφάλμα του

δίσκου είτε απο σφάλμα των windows) το μόνο που κάνει είναι να το

σβήνει. Καλό είναι να μη το τρέχεται ποτέ γιατι θα χάσετε αρχεία σίγουρα.

Για να κρατάς τους δίσκους σε καλή "φυσική κατάσταση" καλό είναι να

τρέχεις ένα spinrite level-4 μία φορά το χρόνο. Πέρνει αρκετό χρόνο αλλά

μπορεί να σε σώσει απο πολλές περιπέτειες. Στην ουσία κάνει έλεγχο για

weak-sectors και bad-sectors και είναι σε θέση να κάνει και recovery

με advanced τεχνικές ωστε να μη χάσεις δεδομένα. Με τις τεχνικές που

χρησιμοποιεί κάνει refresh τα δεδομένα στους δίσκους διορθώνοντας

μαγνητικά λάθη της επιφάνεις των platters. Υπαρχει αρκετό documentation

στο site για να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται.

Απο την εμπειρία μου το spinrite είναι το πιο advanced recovery software

για μαγνητικούς δίσκους που είναι user-friendly.

Άλλα πολύ καλά προγράμματα recovery είναι το hddscan, victoria και mhdd

αλλα χρειάζονται αρκετές γνώσεις για να τα τρέξεις και να έχεις

αποτέλεσμα (ειδικά το victoria και το mhdd).

Πολύ καλό site με πληροφορίες είναι το -> http://hddguru.com/

Καλησπέρα, δε ξέρω για το Hard Disk Sentinel αλλα το Spinrite "μιλάει" στο

controller του δίσκου χωρίς να μεσολαβεί το bios του υπολογιστή.

Έχει τύχει φορές που δίσκος που δεν αναγνωριζώταν απο το bios να βρεθεί

και να διορθωθεί απο το spinrite.

Είναι συμβατό με sata. Δοκίμασε το spinrite 6.0. Δε φορμάρει το δίσκο απλά

ελέγχει για weak-sectors και αν βρεί κάνει επαναλαμβανόμενα write/read

και βλέπει αν μπορεί ο δίσκος στο συγκεκριμένο sector να κρατήσει

δεδομένα. Αν όχι τον απομονώνει και συνεχίζει. Αν δε μπορεί να διαβάσει

δεδομένα που υπάρχουν στο δίσκο τότε κάνει επαναλαμβανόμενα reads και

κάνει μια στατιστική για το τι διάβασε κάθε φορά και με βάση και άλλα

κριτήρια σου λέει αν μπορεί να ανακτήσει ή όχι τα δεδομένα στο δίσκο.

Σε καμία περίπτωση δε κάνει format το δίσκο.

Τι error σου βγάζει το spinrite? Βρίσκει το δίσκο ή όχι?

Δοκίμασες την έκδοση 6.0 ?

Αν έχεις την δυνατότητα δοκίμα

Αυτά ακριβώς κάνει και το HD Sentinel...κι όπως με το SpinRite μπορείς να διαλέξεις "επίπεδο", ακόμη τρόπο ανάγνωσης της επιφάνειας του δίσκου (sequential, random) κοκ...

Μπορείς να διαλέξεις αν θα κάνει μόνο ανάγνωση, ή ανάγνωση/εγγραφή κοκ...δεν θυμάμαι όλες τις επιλογές του SpiRite, αλλά από τη στιγμή που εκτελεί λειτουργίες εγγραφής στον δίσκο ή κάνει "refresh" τα δεδομένα (διαβάζει, γράφει, διαβάζει,γράφει κτλ) ή μπορεί κανα τα σβήσει κι όλας (εξαρτάται από το τεστ)...δεν θυμόμουν παραπάνω αν έχει και τέτοια επιλογή γι αυτό είπα ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει και φορμάτ...τελευταία φορά που το έτρεξα ήταν το Φλεβάρη...

Όσον αφορά το σφάλμα, δεν θυμαμαι πλέον το ακριβές μήνυμα, αλλά ήταν εσωτερικό σφάλμα λειτουργιας μετά απο αρκετές ώρες ελέγχου...(για το SpinRite 6 λέμε πάντα)...το ίδιο μου έχει ξανασυμβεί τις μισές φορές που το έτρεξα...πάντα επρόκειτο για δίσκο μεγάλης χωρητικότητας (1,5ΤΒ), με αρκετές δεκάδες ώρες ελέγχου...

Αντιθέτως το HD Sentinel δεν με έχει προβληματίσει ποτέ όσο καιρό το χρησιμοποιώ...γι αυτό και πλέον το προτιμώ...

Αυτά ακριβώς κάνει και το HD Sentinel...κι όπως με το SpinRite μπορείς να διαλέξεις "επίπεδο", ακόμη τρόπο ανάγνωσης της επιφάνειας του δίσκου (sequential, random) κοκ...

Μπορείς να διαλέξεις αν θα κάνει μόνο ανάγνωση, ή ανάγνωση/εγγραφή κοκ...δεν θυμάμαι όλες τις επιλογές του SpiRite, αλλά από τη στιγμή που εκτελεί λειτουργίες εγγραφής στον δίσκο ή κάνει "refresh" τα δεδομένα (διαβάζει, γράφει, διαβάζει,γράφει κτλ) ή μπορεί κανα τα σβήσει κι όλας (εξαρτάται από το τεστ)...δεν θυμόμουν παραπάνω αν έχει και τέτοια επιλογή γι αυτό είπα ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει και φορμάτ...τελευταία φορά που το έτρεξα ήταν το Φλεβάρη...

Όσον αφορά το σφάλμα, δεν θυμαμαι πλέον το ακριβές μήνυμα, αλλά ήταν εσωτερικό σφάλμα λειτουργιας μετά απο αρκετές ώρες ελέγχου...(για το SpinRite 6 λέμε πάντα)...το ίδιο μου έχει ξανασυμβεί τις μισές φορές που το έτρεξα...πάντα επρόκειτο για δίσκο μεγάλης χωρητικότητας (1,5ΤΒ), με αρκετές δεκάδες ώρες ελέγχου...

Αντιθέτως το HD Sentinel δεν με έχει προβληματίσει ποτέ όσο καιρό το χρησιμοποιώ...γι αυτό και πλέον το προτιμώ...

Δε θυμάμαι να υπάρχει επιλογή στο spinrite να κάνει format το δίσκο.

Όσα δεδομένα μπορεί να τα διαβάσει δε τα πειράζει και αφού τελειώσει τα

test (read/write) σε ένα συγκεκριμένο sector ξαναγράφει τα δεδομένα που

υπήρχαν στο sector. Έχω τρέξει spinrite άπειρες φορές σε γεμάτους

δίσκους χωρίς να χάσω αρχεία.

Αυτό με το σφάλμα μετα απο ώρες λειτουργίας δε μου έχει τύχει ποτέ στο

spinrite. Μια-δυο φορές έχει τύχει να βγάζει internal error μόλις πάει να

ξεκινήσει, αλλα άμα ξεκινήσει και βρεί το δίσκο ποτέ δεν έχει βγάλει

σφάλμα. Ο μεγαλύτερος δίσκος που έχω δοκιμάσει ήταν 1TB, ο οποίος είχε

3 partitions.

Θα κοιτάξω και το HD-Sentinel, ξέρεις αν έχει έκδοση που να τρέχει στο

boot (χωρίς windows) γιατι στο site δε βρήκα τπτ.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.