Jump to content

Νεος και αργός WD Caviar 800GB

The King

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγόρασα για αντικατάσταση του primary δισκου μου που εχω το λειτουργικο τον Western Digital Caviar Green WD8000AARS 800GB HDD 3.5" (64MB Cache, 7200RPM, SATA 3Gb/s).

Εκανα το cloning με απολυτη επιτυχια, άλλα διαπίστωσα ότι τα πάντα πηγαίναν αργά. Έτσι αποφασισα να μετρησω χρονους και με τους δυο δισκους μιας και περιεχαν ακριβως τα ιδια πραγματα.

Το αποτελεσμα: Ο παλιος δισκος που ειναι 4ετιας (sata 160gb) φορτωνει τα παντα ολα σε 02:35 , ο νεος θελει 04:50 και φυσικα απιστευτοι χρονοι για να ανοιξεις προγραμματα.

Εκανα benchmark disks, ο παλιος βγαζει 55mb/s περιπου , ο νέος 75mb/s. Φαινομενικά δηλαδή είναι πιο γρήγορος ο νέος, πρακτικά όμως όχι.

Δοκίμασα να αποσυνδέσω τα πάντα αφήνοντας μόνο τον νέο δίσκο απο συσκευες, (δισκους,dvds), εκανα και ολους τους συνδυασμους των jumpers αλλα παλι τα ιδια. Αφου το εψαξα λιγο στο ιντερνετ ειδα οτι στροφαρει στα 5400 και οχι στα 7200 οπως γραφει το Link που σας εδωσα, απο οπου πηρα και το δισκο.

Οπως και να ειναι λειτουργικο δεν σηκωνει επάνω , κι ας εχει καλυτερες ταχυτητες αντιγραφης. Οποτε μαλλον θα τον γυρισω πισω σημερα κι ας τον εχω ανοιξει.

Οι γνώμες σας;

Δεν έχουν σχέση οι 5400 στροφές. Απλά μάλλον υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με την μητρική σου ή κάτι δεν έχει ρυθμιστεί σωστά στο λειτουργικό σου ή στο BIOS ή ίσως υπάρχει θέμα με το SATA καλώδιο. Για κάποιον τέλος πάντων λόγο ο δίσκος σου δουλεύει σε PIO4 mode αντί για UDMA.

EDIT

Δεν πρόσεξα το σχόλιο αυτό "Εκανα benchmark disks, ο παλιος βγαζει 55mb/s περιπου , ο νέος 75mb/s" το οποίο ακυρώνει τα περί PIO4 mode. Οι άλλες καθυστερήσεις πάντως που αναφέρεις υποδείκνυαν αυτό, οι 5400 στροφές από μόνες τους δεν δημιουργούν τέτοια θέματα.

EDIT2!!!! Οι καθυστερήσεις παρουσιάζονται μόνο όταν ο 800άρης είναι αυτός που περιέχει το λειτουργικό; Τις μετρήσεις τις έκανες με τον 160άρη σαν δίσκο λειτουργικού; Αν ναι τότε μπούταρε με τον νέο δίσκο πήγαινε στο device manager και τσέκαρε αν έχει ενεργοποιηθεί το UDMA.

Δεν έχουν σχέση οι 5400 στροφές. Απλά μάλλον υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με την μητρική σου ή κάτι δεν έχει ρυθμιστεί σωστά στο λειτουργικό σου ή στο BIOS ή ίσως υπάρχει θέμα με το SATA καλώδιο. Για κάποιον τέλος πάντων λόγο ο δίσκος σου δουλεύει σε PIO4 mode αντί για UDMA.

EDIT

Δεν πρόσεξα το σχόλιο αυτό "Εκανα benchmark disks, ο παλιος βγαζει 55mb/s περιπου , ο νέος 75mb/s" το οποίο ακυρώνει τα περί PIO4 mode. Οι άλλες καθυστερήσεις πάντως που αναφέρεις υποδείκνυαν αυτό, οι 5400 στροφές από μόνες τους δεν δημιουργούν τέτοια θέματα.

EDIT2!!!! Οι καθυστερήσεις παρουσιάζονται μόνο όταν ο 800άρης είναι αυτός που περιέχει το λειτουργικό; Τις μετρήσεις τις έκανες με τον 160άρη σαν δίσκο λειτουργικού; Αν ναι τότε μπούταρε με τον νέο δίσκο πήγαινε στο device manager και τσέκαρε αν έχει ενεργοποιηθεί το UDMA.

Oι μετρησεις στον καθε δισκο γινανε οταν ο καθενας τους bootare απο την παρτη του. Επίσης το καλωδιο ειναι το σωστο, αφου μετα που εκανα τις απομονωσεις δοκιμασα και ακριβως το ιδιο που ειχε ο 160αρης.

Αυτό με το UDMA θα το κοιταξω σε κανα διωρο που θα γυρισω. Γιατι ομως δεν παιζει κανενα ρολο που στροφαρει στις 5400 αντι των 7200; αυτο δε γινεται να μην εχει επιπτωση στην ταχυτητα.

Χωρίς clean install δε μπορείς να κρίνεις.. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια sectors έγινε το cloning ως προς την ταχύτητα των αρχείων αυτών.

Είσαι σίγουρος ότι δίσκος 5400RPM δίνει σταθερά 75ΜΒ/s; Τρέξε HDTach και δες τί παίζει με το γράφημα. Επίσης αν μιλάμε για ntfs κάνε και ένα defrag και στους δύο δίσκους αν θες.

τι λειτουργικο εχεις?

εχεις κανει και partition προφανως.

ο δισκος αυτος ειναι με τα 4Κ sectors και θελει Align/Advanced Format αν χρησιμοποιεις ΧΡ ή κανεις partition.

Μπορει αυτο να ειναι το προβλημα.

Toν ειχα παρει κι εγω και ευτυχως το ειδα πριν ανοιξω το σακουλακι και τον αλλαξα με εναν 1Τ ΕVDS.

για δοκιμασε να κανεις αυτα που λεει εδω

ΥΓ

τι λετε για jumbers, καλωδια και UDMA? αφου sata ειναι ο δισκος.

ΥΓ

τι λετε για jumbers, καλωδια και UDMA? αφου sata ειναι ο δισκος.

Αν τα windows διαπιστώσουν δυσκολίες στην επικοινωνία με κάποιον δίσκο ρίχνουν σταδιακά το προτόκολο από ATA133 σε ΑΤΑ100...... ATA33 και κατόπιν PIO4 κ.τ.λ. Μου έχει τύχει με δίσκο να σέρνεται διότι τα windows είχαν ρίξει το πρωτόκολλο σε PIO4. Αλλαγή καλωδίου είχε βοηθήσει αν και μπορεί απλά να μην ακούμπαγε καλά στην SATA υποδοχή.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πόσο μπορεί να επηρεάσει το Alignment την συμπεριφορά του δίσκου, αλλά οι 5400 στροφές δεν αποτελούν λόγο για τέτοια τραγικά νούμερα.

Χωρίς clean install δε μπορείς να κρίνεις.. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια sectors έγινε το cloning ως προς την ταχύτητα των αρχείων αυτών.

Είσαι σίγουρος ότι δίσκος 5400RPM δίνει σταθερά 75ΜΒ/s; Τρέξε HDTach και δες τί παίζει με το γράφημα. Επίσης αν μιλάμε για ntfs κάνε και ένα defrag και στους δύο δίσκους αν θες.

Σωστο αυτο!

Δεν φταει ο δισκος ντε και καλα!

το cloning ειναι μια διαδικασια διασωσης εγω την αποφευγω συστηματικα.

Ειδικα αν το "πρωτοτυπο" ειχε πολλα και απανωτα bad sectors!

Mια καλη τεχνικη ειναι να κανεις "διορθωση σφαλματων-πληρης" (ξεχασα πως ακριβως λεγεται).

Και μετα clone it!

το cloning ειναι μια διαδικασια διασωσης εγω την αποφευγω συστηματικα. Ειδικα αν το "πρωτοτυπο" ειχε πολλα και απανωτα bad sectors! Mια καλη τεχνικη ειναι να κανεις "διορθωση σφαλματων-πληρης" (ξεχασα πως ακριβως λεγεται). Και μετα clone it!

Έκανα και clean install τα vista, ειναι παλι αισθητη η βραδυκινησια. MadCat Ναι ειμαι σιγουρος οτι δινει τοσο, το εκανα με 3 διαφορετικα hdd benchmarks. To HDTach ετσι και αλλιως δεν τρεχει σε Vista. S.ghost έχω κάνει ό,τι chkdsk και fix έχει χρειαστει στο file structure καθως και στο surface του παλιου και Defrag ολα κομπλε.

τι λειτουργικο εχεις?

εχεις κανει και partition προφανως.

ο δισκος αυτος ειναι με τα 4Κ sectors και θελει Align/Advanced Format αν χρησιμοποιεις ΧΡ ή κανεις partition.

Μπορει αυτο να ειναι το προβλημα.

Vista 64-Bit Home edition αυθεντικα, και οχι δεν εχω Partitions, μονοκομματος ειναι, οποτε δε νομιζω οτι χρειαζεται το align.

Υπόψην στο ότι όταν αντιγράφουμε δίσκους μπορούμε είτε να κάνουμε sector-by-sector

ή όχι που στη δεύτερη περίπτωση είναι σαν να κάναμε defragment οπότε εκεί

είναι καλύτερος ο cloned δίσκος από τον παλιό σε performance

Αυτό έκανα με Acronis True Image όποτε χρειαζόταν

Υπόψην στο ότι όταν αντιγράφουμε δίσκους μπορούμε είτε να κάνουμε sector-by-sector

ή όχι που στη δεύτερη περίπτωση είναι σαν να κάναμε defragment οπότε εκεί

είναι καλύτερος ο cloned δίσκος από τον παλιό σε performance

done και αυτο.

Εγώ νομίζω πως επειδή είναι caviar green σου κάνει αυτά τα κόλπα. Δεν είναι δίσκοι αυτοί για λειτουργικό αλλά για αποθήκευση με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλή κατανάλωση και την αθόρυβη λειτουργία.

Εγώ νομίζω πως επειδή είναι caviar green σου κάνει αυτά τα κόλπα. Δεν είναι δίσκοι αυτοί για λειτουργικό αλλά για αποθήκευση με κύρια χαρακτηριστικά τη χαμηλή κατανάλωση και την αθόρυβη λειτουργία.

Tωρα την κατσαμε δηλαδη, καλα κανω που δεν παω τα βιολογικα προϊοντα.

Ο δισκος λεμε μεταβαλει την ταχυτητα του μοτερ...intelli power λεγεται.το hdtach το κανεις compability mode xp και παιζει μια χαρα στα vista.Απο κει και περα ειναι αργος δισκος για λειτουργικο...βρες καποιο προγραμμα με το google αν μπορεις να απενεργοποιησεις ολες αυτες τις green λειτουργιες που εχει,αλλα καλυτερα να παρεις εναν αλλο.Ο καλυτερος αυτη τη στιγμη ειναι ο 500αρης ο samsung με ενα platter.Και κανε ενα partition 30-35GB και βαλε εκει το λειτουργικο μονο.Καλυτερα να πας σε 7 ειναι πιο γρηγορα.

αν δε βρεις το samsung με το 1 500αρι platter τοτε πας εδω,θα σε καλυψει

http://www.plaisio.gr/B2O/B2O-Desktop/Hard-Disk/Western-Digital-Hdd-Wd-Sata-Iii-640Gb-64Mb-Caviar-Black-WD6402AAEX.htm

ισχυουν τα ιδια περι partition και για αυτον.

Παιδιά ο συγκεκριμένος δίσκος δεν ήτο για λειτουργικό όπως σωστά ειπώθηκε αλλά για αποθήκευση αρχείων μιας και οικολογικός με περιορισμένη ισχύ.

Τον πήγα και μου τον αλλάξανε χώρις κανένα πρόβλημα (Πλαίσιο Βουλιαγμένης), παρ'ολο που τον ειχα χρησιμοποιησει και πηρα τον Black Caviar 640GB ο οποιος ειναι 7200αρης και εχει 32ΜΒ Cache. Αν και αυτον που προτεινε ο Nos-Dio είχε την ιδια τιμη, ιδιο μοντελο αλλα 64MB Cache, αλλά μάλλον δεν θα τον είχανε. Δεν ξερω τι παιχτηκε με αυτον.

To cloning έγινε με Acronis True Image και όλα κομπλε, ταχύτητα καλύτερη και απο τον παλιο, μαλλον γιατι το cloning επεφερε και defragmention.

Ευχαριστώ όλους σας.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.