Jump to content

Overclocking σε Intel(R) Pentium(R) 4 530 CPU 3.00GHz

computer85

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά και χρόνια πολλα!

Όπως είναι προφανες είμαι "νέος" στο χώρο σας και πάλι είμαι "νέος" σε ότι αφορα το θέμα του oveclocking.Όπως βλεπετε στο τίτλο εχω ενα μηχανημα με αυτο τον επεξεργαστη.Τον είχα για απλη χρηση μέχρι την ημερα που επαιξα το προ2010 μου αρεσε παρα πολυ και έτσι εχω εγκατηστημενο τον υπολογιστη το συγκεκριμενο παιχνιδι (να σημειωσω εδω οτι στα 5 χρονια που εχω το μηχανημα να εχω εγκαταστησει το πολυ 7-8 παιχνιδια).Το παιχνιδι παιζει πολυ καλα αλλα σε μερικες στιγμες του αγωνα κινουνται "λιγο" αργά οι παίχτες και έτσι αποφασισα για αυτη τη κινηση.Αν δε τα καταφερω θα ψαχτω για κανα παλιο μεταχειρισμενο επεξεργαστη (Intel Pentium 4 3.8Ghz ή κατι παρομοιο).

Επεξεργαστης:Intel Pentium 4 530(3.0GHz,1MB)

Processor Properties

Manufacturer Intel

Version Intel® Pentium® 4 CPU

External Clock 200 MHz

Maximum Clock 4000 MHz

Current Clock 3000 MHz

Type Central Processor

Voltage 1.3 V

Status Enabled

Upgrade Socket 478

Socket Designation Socket 775

Μητρική: Gigabyte GA-8S661FXM-775 (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

Manufacturer Gigabyte Technology Co., Ltd.

Product GA-8S661FXM-775

Motherboard Chipset SiS 661FX

Mνήμη:2048 MB (PC3200 DDR SDRAM)

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554764&u=KINGSTON-KVR400X64C3A-1GB-PC3200-400MHZ-VALUE-RAM

DIMM1: Kingston K 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)

DIMM2: Kingston K 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)

Κάρτα γραφικών:ATI Radeon HD 4600 Series (1024 MB)

http://www.antonline.com/p_GV-R465D2-1GI-NX_726570.htm

http://www.multirama.gr/products/product?pid=0446783&catid=020300

Τροφοδοτικό:LAMTECH 450W PSU

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.663425&u=LAMTECH-450W-PSU

Ψύκτρα CPU:THERMALTAKE CL-P0220 GOLDEN ORB 2

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650478&u=THERMALTAKE-CL-P0220-GOLDEN-ORB-2

Θερμοκρασίες:

EVEREST Ultimate

Temperatures

Motherboard 40 °C (104 °F)

CPU 12 °C (54 °F)

GPU Diode (DispIO) 42 °C (108 °F)

GPU Diode (MemIO) 44 °C (111 °F)

WDC WD800BB-22JHC0 38 °C (100 °F)

Seagate ST3500820AS 38 °C (100 °F)

Cooling Fans

CPU 1455 RPM

GPU 10%

Voltage Values

CPU Core 1.31 V

+1.8 V 2.75 V

+3.3 V 3.23 V

+5 V 3.52 V

+12 V 11.97 V

VBAT Battery 2.82 V

Πιο αναλυτικά το συστημα μου:

Processor

Number of cores 1 (max 1)

Number of threads 1 (max 2)

Name Intel Pentium 4 530

Codename Prescott

Specification Intel® Pentium® 4 CPU 3.00GHz

Package (platform ID) Socket 775 LGA (0x4)

CPUID F.3.4

Extended CPUID F.3

Core Stepping D0

Technology 90 nm

Core Speed 3001.0 MHz

Multiplier x FSB 15.0 x 200.1 MHz

Rated Bus speed 800.3 MHz

Stock frequency 3000 MHz

Instructions sets MMX, SSE, SSE2, SSE3

L1 Data cache 16 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size

Trace cache 12 Kuops, 8-way set associative

L2 cache 1024 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size

FID/VID Control no

CPU Properties:

CPU Type Intel Pentium 4 530

CPU Alias Prescott

CPU Stepping D0

Engineering Sample No

CPUID CPU Name Intel® Pentium® 4 CPU 3.00GHz

CPUID Revision 00000F34h

CPU Speed:

CPU Clock 3000.8 MHz (original: 3000 MHz)

CPU Multiplier 15x

CPU FSB 200.1 MHz (original: 200 MHz)

Memory Bus 200.1 MHz

DRAM:FSB Ratio 1:1

CPU Cache:

L1 Trace Cache 12K Instructions

L1 Data Cache 16 KB

L2 Cache 1 MB (On-Die, ECC, ATC,Full Speed)

--------------------------------------------------------------------------

Motherboard Properties:

Motherboard ID 10/14/2005-SiS-661FX-6A7I4G0DC-00

Motherboard Name Gigabyte GA-8S661FXM-775 (3 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

Chipset Properties:

Motherboard Chipset SiS 661FX

Memory Timings 3-4-4-7 (CL-RCD-RP-RAS)

DIMM1: Kingston K 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)

DIMM2: Kingston K 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)

Memory SPD

DIMM # 1

SMBus address 0x50

Memory type DDR

Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000)

Size 1024 MBytes

Max bandwidth PC3200 (200 MHz)

Part number K

Serial number 67236536

Manufacturing date Week 07/Year 10

Number of banks 2

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

Nominal Voltage 2.50 Volts

EPP no

XMP no

JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency

JEDEC #1 2.5-3-3-7-n.a. @ 166 MHz

JEDEC #2 3.0-3-3-8-n.a. @ 200 MHz

DIMM # 2

SMBus address 0x51

Memory type DDR

Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000)

Size 1024 MBytes

Max bandwidth PC3200 (200 MHz)

Part number K

Serial number 6523A336

Manufacturing date Week 07/Year 10

Number of banks 2

Data width 64 bits

Correction None

Registered no

Buffered no

Nominal Voltage 2.50 Volts

EPP no

XMP no

JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency

JEDEC #1 2.5-3-3-7-n.a. @ 166 MHz

JEDEC #2 3.0-3-3-8-n.a. @ 200 MHz

BIOS Properties:

System BIOS Date 10/14/05

Video BIOS Date 10/22/09

Award BIOS Type Award Modular BIOS v6.00PG

Award BIOS Message 8S661FXM-775 F4

DMI BIOS Version F4

Graphics Processor Properties:

Video Adapter ATI Radeon HD 4670 AGP (RV730)

GPU Code Name RV730 Pro (AGP 8x 1002 / 9495, Rev 00)

GPU Clock 600 MHz (original: 600 MHz)

Memory Clock 396 MHz (original: 400 MHz)

Όπως φαίνεται και πιο πανω το "ξεγυμνωσα" στην κυριολεξια το συστημα μου!:112:

Όποιος μπορει να βοηθησει (απλα τη γνωμη του να πει) θα το εκτιμησω πάρα πολυ.Συγνώμη αν έγινα κουραστικός.

Με μια γρηγορη ματια που εριξα δεν βλεπω να εχεις επιλογες για ρευματα στο bios...οποτε το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ανεβαζεις το FSB ανα 5MHz και να δεις μεχρι που μπορεις να φτασεις.

Αν ειχες μια καλη μητρικη...:D

stealth

Με μια γρηγορη ματια που εριξα δεν βλεπω να εχεις επιλογες για ρευματα στο bios...οποτε το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να ανεβαζεις το FSB ανα 5MHz και να δεις μεχρι που μπορεις να φτασεις.

Αν ειχες μια καλη μητρικη...:D

stealth

se eyxaristw gia thn apanthsh! ena "guide" gia th sygkekrimenh energeia...tha me voithouse poly ...

Guide για αυτη την μητρικη δεν νομιζω να βρεις...οτι χρειαζεσαι ειναι στο bios στο MB Intelligent Tweaker (M.I.T.).

Εκει μεσα πρωτα απο ολα βαλε το Configure DRAM Timing>Manual και τα Timings σε 3-3-3-8 στα πρωτα τεσσερα (απο οτι ειδα τα εχει λιγο αναποδα εκει μεσα και η tRAS ειναι δευτερη στην σειρα, η σωστη σειρα για το bios της μητρικης σου πρεπει να ειναι 3-8-3-3).

Επισης το DRAM Clock (MHz) μαλλον στο 333 πρεπει να το βαλεις αλλα για να ειμαι σιγουρος χρειαζομαι ενα screenshot απο το CPU-Z στο CPU και Memory tab (κατεβασετο απο εδω http://www.cpuid.com/cpuz.php , τρεξτο δυο φορες και βαλε το ενα στο memory tab, παρε screenshot και ανεβασετο εδω) να δω τι διαιρετες εχει για να σου πω που να βαλεις τις μνημες (ανεβαζοντας το FSB θα ανεβαζεις και τις μνημες ταυτοχρονα και θα σε κοψουν).

Μετα το AGP/PCI Clock Control>Manual και...

AGP Clock (MHz)>66

PCI Clock (MHz)>33 για να μην σε κοψει

Και τελος το Linear Frequency Control>Εnabled και στο CPU Clock (MHz) βαζεις την τιμη που θελεις (τωρα εχεις 200, βαλτο στο 205), βγαινεις απο εκει μεσα, κανεις Save & Exit Setup και δοκιμαζεις να μπεις στα Windows.

Aν ολα πανε καλα μολις μπει στα win τρεχεις το CPU-Z και τσεκαρεις που τρεχει ο επεξεργαστης και οι μνημες.

Απο εδω και περα το μονο που ανεβαζεις καθε φορα ειναι το CPU Clock (FSB) ανα 5ΜΗz μεχρι να σε κοψει ο επεξεργαστης.

PS.Αν για καποιο λογο το PC δεν μπουταρει κανε Clear CMOS (κοιτα στο manual πως γινεται) να γυρισουν ολα σε defaults.

stealth

Kαταραμενα SiS chipsets ουτε το CPU-Z δεν μπορει να τα διαβασει, δεν γραφει τιποτα στο memory tab...

Ανεβαζε το FSB και τσεκαρε με το Everest σε τι ταχυτητα τρεχουν οι μνημες σου, αν σε κοψουν βαζεις το DRAM Clock στα 266.

Η καρτα γραφικων που εχεις ειναι η 4650 που δειχνεις στο link η η 4670 που γραφει το Everest?

Αν καταφερεις και ανεβασεις λιγο τον επεξεργαστη και λιγο την καρτα κατι θα κερδισεις σε αποδοση.

stealth added 12 Minutes and 4 Seconds later...

ο επεξεργαστης ανεβηκε στα 3.07ghz.

Αλλο δεν ανεβαινει?

stealth

Η κάρτα είναι αυτη απο Multirama σε AGP θύρα (ΑΤΙ Radeon Series HD 4650 AGP 1 GB).όντως εχεις δικιο τώρα το παρατηρησα δεν ξερω γιατι αναφερει αυτη την ονομασια το Everest.

Μπορώ να κάνω overclocking και στην κάρτα??Πώς γινεται αυτη η ενεργεια?

Αυτη τη στιγμη ειμαι στα 3.2 θα το τσιμπησω λιγο ακομα.

Αυτή τη στιγμή ο cpu ειναι στα 3.37ghz.

Το DRAM Clock έχει προκαθορισμενες τιμες να διαλεξω.Κάθε φορά που αλλαζω το CPU Clock αλλαζει και αυτο προς το πανω.

Ετσι εχουν τα πραγματα μεχρι τώρα:

CPU Clock 225

DRAM Clock 450

post-13975-1442175652,5552_thumb.jpg

Μπορώ να κάνω overclocking και στην κάρτα??Πώς γινεται αυτη η ενεργεια?

Αυτη τη στιγμη ειμαι στα 3.2 θα το τσιμπησω λιγο ακομα.

Ωραια, ανεβασετον μεχρι εκει που παει και τσεκαρε τις θερμοκρασιες, μολις δεν μπορεις να μπεις στα win βαλτον 5MHz FSB πισω και τρεξε ενα 3DMark 06 η παιξε καποιο βαρυ παιγνιδι να δεις αν ειναι σταθερος.

Ναι μπορεις να κανεις overclocking στην καρτα, υπαρχουν αρκετα utilities που μπορεις να το κανεις αυτο.

AtiToοl...GPUToοl...RivaTuner...ειναι μερικα απο αυτα...εγω προτιμω το RivaTuner αν λειτουργει στην καρτα μου αλλιως διαλεγω καποιο αλλο.Το κανεις εγκατασταση, στο site του RivaTuner θα βρεις πως λειτουργει και οποια αλλη πληροφορια θελεις γι'αυτο.

stealth added 5 Minutes and 51 Seconds later...

Αυτή τη στιγμή ο cpu ειναι στα 3.37ghz.

Eιναι σταθερος εκει?Τρεξε ενα 3DMark 06 η καποιο παιγνιδι να δεις τι γινεται.

stealth

Το temperature reading είναι εντελώς εκτός. Δοκίμασε να δεις θερμοκρασία με το speedfan. O 650 μου είναι σε καμια 38c idle και χτυπάει 60-70 under full load με τη μαμήσια ψύκτρα αναλόγως προγράμματος.

Απο οτι ειδα και το speedfan μια απο τα ιδια διαβαζει...δοκιμασε το Real Temp και το Core Temp μηπως και διαβαζουν καλυτερα.

Δεν μας ειπες τι εγινε τελικα, ειναι σταθερος στα 3.37GHz η ανατιναχτηκε?:p:D

stealth

Γεια σου φίλε μου stealth!

Οχι παραπανω ο επεξεργατης δεν ανεβηκε γιατι ειχαμε προβληματα "κολλαγε" και δεν ανοιγε ο υπολογιστής.Όποτε τον εχω αφησει στα 3.37Ghz.Τα προγραμματα που αναφερεις για παρακαλουθηση τα κατεβασα αλλα δυστηχως δεν ειναι συμβατα με τον επεξεργαστη.Βγάζουν το εξης μηνυμα:

"This Intel processor is not supported.

This program will not continue.

The processor is not supported."

Θα ήθελα την βοήθεια σου θέλω να "πειράξω" την κάρτα γραφικών (αφου πειραξαμε και τον cpu:046:).Δοκίμασα κάποια προγραμματα για overclocking ati αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Το ati tool για παραδειγμα όταν το ανοιγω ο cpu 100σταρίζει και το interface του προγραμματος μια είναι εμφανες μια οχι. Περαιτερω κινηση δεν μπορώ να κάνω στο συγκεκριμενο προγραμμα κολλαει απιστευτα και ετσι το κλείνω.Ένα αλλο προγραμμα το GPUTool_CTP1 έχει το ιδιο αποτελεσμα και επιπλεον οταν το ανοιγω κολλάει δεν μπορώ να κάνω χρηση του πρόγραμματος.Και όπως φαινεται στην εικονα (1η εικόνα) που εχω ανεβαζει δεν αναφερει τις τιμες CPU και Memory clock.

Επίσης ενα αλλο πρόγραμμα που βρήκα όνοματι RivaTuner http://www.guru3d.com/index.php?page=rivatuner

αν κοιτάξεις τη σελίδα που σου δίνω θα δεις οτι το προγραμμα είναι διαφορετικο σε μένα που το έχω εγκατηστησει.Παρατηρησε τη διαφορά στην εικονα(2η εικόνα ) που έχω ανεβασει.

Τελικά βρήκα ενα πρόγραμμα και εναν guide http://www.overclock.net/ati/633816-how-overclock-your-ati-gpu.html

Το πρόγραμμα ονομαζεται MSI Afterburner.Τι γνώμη έχεις για αυτό?

Παρακατω σου δείχνω (3η εικόνα ) πως είναι στον υπολογιστη μου.

Αν σε κουρασα sorry αν γνωρίζεις κατι θα με βοηθουσε πολύ.Thanks

post-13975-1442175653,6139_thumb.jpg

post-13975-1442175653,7249_thumb.jpg

post-13975-1442175653,8263_thumb.jpg

Λοιπον ας τα παρουμε ενα-ενα.:)

O λογος που δεν ανεβαινει ο επεξεργαστης...ειναι μαλλον δυο.:)Ο πρωτος και πιθανοτερος ειναι να μην μπορει να ανεβει αλλο επειδη δεν του φτανει το ρευμα, αν ειναι αυτος ο λογος και αφου δεν εχεις επιλογες στο bios για να δωσεις παραπανω ρευμα δεν μπορεις να κανεις τιποτα αλλο.

Ο δευτερος ειναι να σε κοβουν οι μνημες σου οι οποιες στα 225MHz FSB τρεχουν στα 225MHz DDR450.Εδω μπορεις να κατεβασεις το DRAM Clock πιο χαμηλα και μετα να δοκιμασεις να ανεβασεις τον επεξεργαστη λιγο ακομα για να δεις αν πραγματι ηταν οι μνημες που σε εκοβαν.Αν ουτε τοτε ανεβαινει ο επεξεργαστης τον αφηνεις στα 3.37GHz μιας και δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο.

Για την καρτα τωρα.

Εγω βλεπω οτι μια χαρα δουλευει και το RivaTuner αλλα αν το Afterburner λειτουργει και το βρισκεις πιο ευκολο δεν υπαρχει λογος να μην το χρησιμοποιησεις, ετσι και αλλιως το RivaTuner ειναι περισσοτερο χρησιμο για benchmarking.

Ανεβαζε μονο το core clock ανα 15-20MHz στην αρχη (οσο ανεβαινεις πιο ψηλα κανε και πιο μικρα βηματα) και τεσταριζε το overclock με το FurMark για να δεις αν εισαι σταθερος.Μολις βρεις μεχρι που μπορει να παιξει σταθερα ο πυρηνας κανε το ιδιο και με τις μνημες της καρτας.

Μολις βρεις μεχρι που μπορουν να παιξουν οι μνημες αρχιζεις να τα ανεβαζεις και τα δυο μαζι, καθε φορα τρεχεις καποιο 3DMark (05 η 06) και γραφεις σε ενα χαρτι σε τι ρολογια τρεχεις την καρτα και το σκορ που σου βγαζει.Θα δεις οτι καθως ανεβαζεις τα ρολογια θα ανεβαινει και το σκορ. Καποια στιγμη θα δεις οτι παρολο που εχεις υψηλοτερα ρολογια απο πριν το σκορ που βγαζεις ειναι χαμηλοτερο.

Εκει λοιπον που εχεις το πιο υψηλο σκορ ειναι μαλλον και τα καλυτερα ρολογια σε αποδοση, κανε ενα stability test με το FurMark να δεις αν εισαι σταθερος και δοκιμασε να παιξεις, αν εισαι ικανοποιημενος απο το αποτελεσμα το αφηνεις εκει.

Αυτα χοντρικα ειναι καποια πραγματα που μπορεις να κανεις για να ανεβασεις την αποδοση της καρτας.

Τωρα για να βρεις ποιος συνδυασμος core/mem δινει πραγματι την καλυτερη αποδοση στο συγκεκριμενο παιγνιδι θελει αρκετο ψαξιμο (μπορει με λιγο πιο χαμηλα τον πυρηνα και λιγο πιο υψηλα τις μνημες η το αντιστροφο να εχεις καλυτερη αποδοση, πρεπει να βρεις το "sweet spot", αλλα δεν νομιζω οτι χρειαζεσαι κατι τετοιο, αυτα ειναι μονο για benchers που θελουν να παρουν και τα τελευταια FPS απο την καρτα τους).:D

Ελπιζω να βοηθησει ολο αυτο...:)

stealth

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.