Jump to content

Πιθανο προβλημα λογω Intel x-25M.

Papas

Recommended Posts

Τί σχέση έχει το hibernation με την ύπαρξη ή όχι UPS, μόνο εσύ το καταλαβαίνεις.

Ουδεμία σχέση δεν έχει.

Δεν νομίζω ότι το καταλαβαίνω μόνο εγώ. Φαντάζομαι κι άλλοι θα ξέρουν τα παρακάτω.

Αν τρέξουμε την εντολή powercfg -h off, τότε σβήνει το αρχείο hiberfile.sys (σε μένα έχει μέγεθος ίσο με το μέγεθος της μνήμης).

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που πατήσουμε το κουμπί sleep, ο υπολογιστής θα μπει σε S3 mode, που σημαίνει suspend to ram και δεν θα κάνει παράλληλα hibernate. To hibernate κάνει αντίγραφο της μνήμης στο σκληρό δίσκο. Έτσι, σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η μνήμη χάνει μεν όλα τα δεδομένα της, αλλά όταν επιλέξουμε επάνοδο του συστήματος, τα φορτώνει από το σκληρό δίσκο κι έτσι δεν χάνουμε την εργασία μας.

Όταν έχουμε ενεργοποιημένο το hibernate, ο υπολογιστής καθυστερεί να κλείσει, γιατί γράφει τα δεδομένα στο σκληρό. Αν το απενεργοποιήσουμε, το κλείσιμο γίνεται άμεσα, όπως και η επάνοδος. Αρκεί να μην κοπεί το ρεύμα, γιατί θα χάσουμε όλα τα δεδομένα που είναι μόνο στη μνήμη και δεν έχουν σωθεί στο δίσκο.

Αν έχουμε UPS που κρατάει μισή ώρα ένα ολόκληρο υπολογιστή, κατά πάσα πιθανότητα μια διακοπή του ρεύματος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα κι αν κρατήσει ώρες, γιατί η μνήμη καταναλώνει λίγη ενέργεια.

Με το S3, ο υπολογιστής κλείνει εντελώς. Δηλαδή δεν λειτουργούν ανεμιστήρες, CPU, δίσκοι, τίποτα. Μόνο η μνήμη παίρνει ρεύμα ίσα ίσα για να μη χαθούν τα δεδομένα που έχει.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς ίδιο όπως και με το hibernation, με τη μόνη διαφορά ότι στο hibernation δεν χρειάζεται ρεύμα ούτε στη μνήμη, αφού τα πάντα έχουν γραφεί στο σκληρό δίσκο. Έτσι όταν κάνουμε post, ξεκινάει το λειτουργικό, διαβάζει το δίσκο και φορτώνει ταχύτατα τα πάντα χωρίς να ψάχνει συσκευές κτλ. Και βρίσκουμε τα αρχεία μας όπως τα είχαμε αφήσει.

Όταν κάνουμε post από S3 βέβαια, το φόρτωμα είναι ακόμα πιο γρήγορο, αφού δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει τίποτα και η μνήμη είναι πιο γρήγορη από το δίσκο.

Τα Vista/7 έχουν hybrid sleep, που σημαίνει κάνουν και S3 και hibernation. Δηλαδή, γράφουν τα δεδομένα της μνήμης στο αρχείο hiberfile.sys και μετά ο υπολογιστής σβήνει, αλλά δίνει ρεύμα στις μνήμες, ώστε να κρατηθούν τα δεδομένα. Όταν ανοίξουμε τον υπολογιστή, το λειτουργικό κάνει ποστ από τη μνήμη όπως δηλαδή θα έκανε αν είχαμε μόνο S3.

Αν όμως για κάποιο λόγο χάθηκε το ρεύμα ή έπεσε η μπαταρία, τότε πάλι δεν χάνονται τα δεδομένα μας, γιατί αναλαμβάνει να διαβάσει τα δεδομένα της μνήμης από το αρχείο hiberfile.sys και ξεκινάει όπως αν είχαμε κάνει μόνο hibernate.

Βρε παλικάρι μου, δεν είπες ότι σου έβγαλε σφάλματα το memory test των windows ?

Κάτι που πολύ πιθανόν σημαίνει πως η μνήμη RAM σου είτε θέλει RMA είτε αλλαγή στις ρυθμίσεις τους ( timings, voltage ή και τα 2 ).

Τρέξε και ένα memtest86+ v4.00 να σιγουρευτούμε κιόλας.

Μια 40αριά loops ( passes ) το test #5.

Αν βγάλει error το σταματάς δίχως να αφήσεις να ολοκληρωθούνε 40 loops.

στο ειπα απο την αρχη το συγκεκριμένο error ειναι θεμα μνημών..

δώσε τους λιγο τάση, αναλογα που τις έχεις και τι εχεις κάνει η ξεχείλωσε της στην τελικη να σιγουρευτείς οτι ειναι απο εκει..

Error μου εβγαζε τυχαια στα memcheck μια εβγαζε μια οχι. Εβαλα το τελευταιο firmware για την mobo, αν και beta εκδοση, γιατι ελεγε για memory compatibility. Ετρεξα πριν memtest και win7 memcheck και ολα καλα. μετα απο κανα 2ωρο κλειστο εκανε boot χωρις bsod. Ελπιζω να μην μου ξαναβγαλει αν το ανοιξω παλι αυριο το πρωι...

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται παρά μόνο αν μείνει πολλές ώρες κλειστός ο υπολογιστής.

Έτσι δεν μπορείς να ελέγξεις άμεσα αν μια αλλαγή που έκανες έπιασε.

Θέλει δραστικά μέτρα.

Άνοιξε το κουτί και βγάλε τα πάντα από πάνω. Και floppy και CD, DVD, USB τα πάντα.

Άσε τα απαραίτητα μόνο, όπως το δίσκο, μια μνήμη, κάρτα γραφικών κτλ.

Βάλε το BIOS default.

Περίμενε μέχρι το επόμενο πρωί.

Μετά κάθε μέρα θα προσθέτεις ένα ένα ότι έχεις.

Τερμα οι BSOD αλλα τωρα εχω αλλα ζορια... Δεν μου βλεπει ολη την μνημη. Οταν την βαζω στα default 1866 1.65V στα windows εγραφε 6gb(2GB usuable). Την εριξα στα 1600 και μετα εβλεπε 4gb... Τωρα την εχω στα 1066 εκανα και clear cmos και βλεπει 4. Καμια ιδεα?

Εστειλα για βοηθεια απο την gigabyte και περιμενω. Το μονο που παιζει τελικα ειναι ασυμβατοτητα με μνημες... Το pc παντως δουλευει μια χαρα στα windows δεν εχω κολληματα η τπτ αναλογο...

Θα γίνω κακός τώρα, αλλά το τραβάει ο οργανισμός μερικών εδώ.

Κόψτε τις λαμακίες. Κόψε τα κλόκια, μόνο DDR3-1066 παίζει ο IMC...

Τσιούπ!

Καταρχάς το όλο θέμα εγω το βλέπω για PEBKAC.

Γιατί αν στο BIOS όπως είπε το παιδί βλέπει 6GB, αλλά στα Windows γράφει "2GB usable" σημαίνει ότι έχει x86 ( 32bit windows και λογικό είναι αυτό το μήνυμα ).

Αν στο BIOS μια βλέπει 6GB, μια 4GB, κλπ κλπ είτε έχει κακές ρυθμίσεις στο BIOS είτε κάποια/ες RAM έχουνε πρόβλημα, είτε δεν πατάει καλά η CPU είτε κάποιο socket pin έχει στραβώσει όπως είπε ο ThorLite ( ;) )

Όπως το βλέπω εγω, η πιο γρήγορη και αποδοτική λύση θα ήταν να βοηθούσε κάποιος γνώστης το παιδί από κοντά, θέμα που λύνεται στο 5λεπτο είναι αυτό για κάποιον που ξέρει τι και πως.

Τα windows ειναι 64bit. Τα usuable που λεω ειναι και αυτα που στην ουσια βλεπει η mobo στο boot. Απο ρυθμισεις στο bioς τι μπορει να ειναι λαθος? Τουλαχιστονστα default επρεπε να παιζει. Θα δοκιμασω να ξαναβαλω το cpu αλλα μαλλον δεν θα αλλαξει τπτ. Απλα δεν ειναι συμβατες με την mobo και το μονο που μπορει να το φτιαξει ειναι ενα νεο firmware το οποιο δεν γνωριζω ποτε θα βγει... Ηθελα και ολοκαινουργια mobo βλεπεις... Μακαρι να ειναι pebkac... :rolleyes:

Καλισπερα σας παλι. Τελικα με το beta firmware που εχω εδω και αρκετες μερες φτιαξαν τα κολληματα. Δεν εχω ξαναδει μπλε οθονες ή errors. Το μονο προβλημα ειναι οτι οταν ξεκιναω το pc μια βλεπει 2gb μια 4 και σπανια 6. Καθε φορα που κανω button restart βλεπει και διαφορετικο... οποτε κανω 2-3 ρεσταρτ και αν δει και τα 6 καλως αλλιως το δουλευω με 4... Θεμα συμβατοτητας δλδ. Το κακο εγινε επειδη πηρα πρωτα τις μνημες με σκοπο να παρω αλλη mobo αλλα στην πορεια κατεληξα στην ολοκαινουργια gigabyte ud7. Λετε να περιμενω για κανα firmware update μπας και φτιαξει ή να τις δωσω και να παρω αλλο κit?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.