Jump to content

Περιεργα προβληματα με εξωτερικους και εσωτερικους σκληρους

Darkus

Recommended Posts

Καλημέρα στο φορουμ

Χρόνια πολλά με υγεια και ευτυχία σε όλους.

Ας περασω στο ψητο τη τριτη 22/12/2009 αγορασα αυτη τη μητρικη απο το πλαισιο Asrock AMB 939785GMH/128M

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Motherboards/Asrock-AMB-939785GMH-128M-s939-DDR-VGA-104ASR-939A785GMH-128M.htm

Ειναι Socket 939 και εχει πανω το ολοκληρωμενο 785 της Amd. Τρελοπατεντιάρα Asrock. :D Η μητρικη πηρε πανω ολη τη προικα απο τη παλια μητρικη γεγονος που σημαινει πως οτι εβαλα πανω δουλευουν τελεια.Το συστημα ειναι σε HTPC κουτι. Το προβλημα μου ειναι πως ενω αναγνωριζει κανονικοτατα οτι flash discs και αλλες usb συσκευες οπως πχ ποντικι και πληκτρολογιο δεν αναγνωριζει τους εξωτερικους σκληρους που του βαζω. Με το που συνδεω ενα εξωτερικο σε usb η λυχνια λειτουργιας αναβει αλλα ο δισκος δε σπιναρει και δε τον βλεπω στο device manager. Δε πιστευω να ειναι θεμα ανεπαρκους ρευματος στις θυρες διοτι αυτο θα δικαιολογουσε μονο τη περιπτωση των εξωτερικων που τροφοδοτουνται αποτο usb. εχω βαει ομως και εξωτερικο που παιρνει ρευμα απο δικο του τροφοδοτικο και παλι ειχα τα ιδια προβληματα. Στο bios εχω βαλει να ειναι το legacy disabled αλλα το ελεγξα και με το legacy enabled και δεν ειδα προκοπη. Αλλο προβλημα που συναντησα ειναι οτι δε μπορει να δει τις μνημες κανονικα. Τι εννοω? Εχω 2 στικακια των 512 εκαστο τα οποια μαζι μπορουν να δουλεψουν μονο στα σλοτ1 και 4. Οποιοσδηποτε αλλος συνδυασμος των δυο δε ποσταρει. Μονο του το καθε στικακι δουλευει και στα 4 σλοτς αλλα ΜΟΝΟ του. Τα στικακια ειναι dual channel ελεγμενα και μου δουλευαν μια χαρα σε οτι pc Τα ειχα βαλει πανω.

Εχετε συναντησει κατι παρομοιο με μητρικη? Εγω προσωπικα οχι και με ποναει διοτι το συστημα ειναι htpc και δεν εχω τροπο να μεταφερω αρχεια εικονας και ηχου, καθοτι το pc ειναι στο σαλονι και ουτε νετ εχω εκει ουτε ειναι ευκολο να το συνδεσω με αλλο πσ για να μεταφερω μεσω ethernet.To λειτουργικο ειναι XP SP3 PROFESSIONAL αλλα εχω τσεκαρει και με linux live cd και εχω τα ιδια προβληματα(κανει Mount Μονο τα flash discs και οχι τους εξωτερικους usb και αναγνωριζει κανονικα usb keyboards, usb mouses) Kαμια ιδεα?

Επισης αν ειναι ΒΙΟS θεμα τοτε ισως να υπαρχει φως στο τουνελ, ΟΜΩΣ αυτη τη στιγμη δε παιζει να φλασαρω ΒΙΟS διοτι κυκλοφορει μονο μια εκδοση για αυτη τη μητρικη, Η ΑΡΧΙΚΗ οποτε μη μου πειτε για ΒΙΟS και σχετικα διοτι δεν εχει νοημα αυτη τη στιγμη.

Ευχαριστω εκ των προτερων

καλη χρονια να εχουμε :)

Περίεργα τα ακούω... στην παλιά μητρική είπες δουλεύουν όλα οκ? Ή μήπως συνέβη τίποτα και πήρε στο λαιμό της κανα εξάρτημα?

Anyway, αν οι σκληροί παίζουν σε άλλο pc και οι μνήμες βγάζουν memtest, τότε μάλλον φταίει η μητρική.

Ναι ξεχασα να πω πως οτι εχω βαλει πανω δουλευουν αψογα.Αλλαξα μητρικη διοτι η καρτα γραφικων που ηταν και agp χαλασε (σταματησε το ανεμιστηρακι της ενω δουλευε και αρχισε να εμφανιζει artifacts, ευτυχως τη προλαβα απο την ολοκληρωτικη καταστροφη και εκλεισα εγκαιρως το Pc).

Επειδη δε με συμφερε λοιπον να παω ξανα σε agp καρτα κλπ αλλαξα μητρικη απλα. Ολα δουλευαν μια χαρα στο παλιο συστημα.

Ετρεξα και στο νεο συστημα Memtest και μετα απο αρκετα περασματα δεν ειδα σφαλματα, κατι αναμενομενο φυσικα διοτι οι μνημες εχουν ελεγχθει πολλες φορες στο παρελθον, χωρις να τις εχω κλοκαρει καθολου και ολα ηταν και ειναι μια χαρα σε αυτο το τομεα.Ουτως η αλλως δε με πειραζει ιδιαιτερα για τις μνημες. Αφου δουλευουν και οι 2 μου φτανει και μου περισσευει.

Το προβλημα μου ειναι γιατι βλεπει κανονικα φλασακια usb και συσκευες input usb οπως πληκτρολογια και ποντικια και δε βλεπει εξωτερικους σκληρους. Επισης οι εξωτερικοι σκληροι παιζουν μια χαρα σε αλλα συστηματα, τους εχω πανω απο 2 χρονια και δεν αντιμετωπισα ποτε καποιο τετοιο προβλημα.

για τις μνημες το εχω δει να θελουν συγκεκριμενες θεσεις για να δουλεψουν.

αλλα αυτο που σε καιει, οι δισκοι, ειναι οντως πολυ περιεργο.

Kαι δεν μου φαινεται οτι μπορει να ειναι κατι αλλο απο παραξενια της μητρικης.

Το μονο που εχω να σου προτεινω σαν σκεψη, για να μην μπεις σε διαδικασια να τα αλλαζεις ολα, ειναι να ξοδευες αλλα 7-10Ε και να επαιρνες μια PCI καρτα USB controller, και να δοκιμαζες εκει αν παιξουν.

Δεν ξέρω, μου 'ρθε μια φλασιά τώρα που ξαναδιάβαζα το θέμα... Πήγαινε στο site της Amd/Ati και δες για drivers για 4200 gpu series, περιέχει μέσα και drivers για το chipset. (785g/sb710) link-driver_for_windowsxp32

Επίσης δεν έχεις αναφέρει αν έκανες format ή τουλάχιστον καλό καθάρισμα από drivers από την παλία μητρική / κάρτα γραφικών, πριν setάρεις την μητρική αυτή με τον παλιό δίσκο.

Τέλος διαβάζω στο manual:

<<For dual channel configuration, you always need to install identical DDR DIMM pair in the slots of the same color.>> πχ. slot 1-2 / slot 3-4

Εσύ τώρα στα slot 1-4 είσαι single channel. Αλλά και πάλι... Πρέπει να λύσεις το θέμα με τις μνήμες πρώτο (αυτό κυρίως παραπέμπει σε προβληματική μητρική). Έπειτα το θέμα με τις usb συσκευές, μπορεί να είναι λόγω drivers.

για τις μνημες το εχω δει να θελουν συγκεκριμενες θεσεις για να δουλεψουν.

αλλα αυτο που σε καιει, οι δισκοι, ειναι οντως πολυ περιεργο.

Kαι δεν μου φαινεται οτι μπορει να ειναι κατι αλλο απο παραξενια της μητρικης.

Το μονο που εχω να σου προτεινω σαν σκεψη, για να μην μπεις σε διαδικασια να τα αλλαζεις ολα, ειναι να ξοδευες αλλα 7-10Ε και να επαιρνες μια PCI καρτα USB controller, και να δοκιμαζες εκει αν παιξουν.

Ναι βασικα αυτο θα γινει γιατι δε θελω να ασχοληθω αλλο με το ζητημα.Ειχα λιγο χρονο τωρα στις γιορτες και οσο ασχοληθηκα ασχοληθηκα.

Τερμα.

Το θεμα των μνημων με ενοχλει καπως γιατι δε μπορω να χρησιμοποιησω ενα utility που δινει η asrock με τις μητρικες της και λέγεται instantboot.Με αυτο ενεργοποιημενο το pc μπορει να μπουταρει σε 2-4 δευτερολεπτα και αν καταλαβα καλα μπορει να το πετυχει κρατωντας settings στη μνημη. Εδω μαλλον οφειλεται το γεγονος οτι δε μου δουλευει το instantboot αφου μπορει να υπαρχουν καποια conflicts με τη μνημη. Ειναι μια ευκολια που θα ηθελα σε ενα htpc αλλα δε βαριεσαι...

Κριμα για την asrock γιατι δε με ειχε συνηθισει σε τετοια. Και αισχος και για το support τους που σε καθε mail που τους στελνω μου στελνουν το ιδιο αυτοματο τυποποιημενο email που με προτρεπει να μιλησω με τον υπευθυνο reseller για ΚΑΤΙ που απολυτα υπευθυνοι ειναι οι ιδιοι.

Τεσπα θα βαλω ενα usb controller και αν δω προβληματα και εκει βλεπουμε.....

Darkus added 20 Minutes and 49 Seconds later...

Δεν ξέρω, μου 'ρθε μια φλασιά τώρα που ξαναδιάβαζα το θέμα... Πήγαινε στο site της Amd/Ati και δες για drivers για 4200 gpu series, περιέχει μέσα και drivers για το chipset. (785g/sb710) link-driver_for_windowsxp32

Επίσης δεν έχεις αναφέρει αν έκανες format ή τουλάχιστον καλό καθάρισμα από drivers από την παλία μητρική / κάρτα γραφικών, πριν setάρεις την μητρική αυτή με τον παλιό δίσκο.

Τέλος διαβάζω στο manual:

<<For dual channel configuration, you always need to install identical DDR DIMM pair in the slots of the same color.>> πχ. slot 1-2 / slot 3-4

Εσύ τώρα στα slot 1-4 είσαι single channel. Αλλά και πάλι... Πρέπει να λύσεις το θέμα με τις μνήμες πρώτο (αυτό κυρίως παραπέμπει σε προβληματική μητρική). Έπειτα το θέμα με τις usb συσκευές, μπορεί να είναι λόγω drivers.

Ναι τις δουλευω σε single channel σε αυτο το Configuration αλλα μπορω να ζησω και ετσι.Ουτως η αλλως htpc ειναι και δε χρειαζομαι το κατι παραπανω του dual channel.

Με εβαλες σε σκεψεις παντως γαι το σκληρο. Κοιτα να δεις στο σκληρο πανω στη παλια μητρικη ειχα linux πιο πριν. Τοτε κατα την εγκατασταση του linux mint 8 μετετρεψα ολα τα Partition σε fat32 και κρατησα μονο 2 μικρα Partition (ext3,swap) για το λινουξ. Αργοτερα πηρα τον ιδιο σκληρο και εγκατεστησα τα windows πιστευοντας πως δεν θα εχω καποιο προβλημα. Και αν σκεφτεις ειναι λογικο διοτι εαν εχεις λινουξ και πας να εγκαταστησεις windows ο boot loader των windows σβηνει τον grub και αν θελεις το λινουξ πρεπει απλα να επαναφερεις το grub.

Τεσπα. Δε νομιζω να ειναι εκει το προβλημα, ειναι πολυ τραβηγμενο να μου δημιουργει το ανενεργο λινουξ προβλημα. Θα κανω μια γρηγορη εγκατασταση win σε αλλον κενο διαθεσιμο σκληρο χωρις τον παλιο σκληρο πανω και θα δω τι παιζει, αν και δε πιστευω να δω κατι νεο.Με Linux live cds ειχα το ιδιο προβλημα.

Η drivers ειναι η παραξενια της μητρικης. Θα το ψαξω παραπανω και θα ξαναποσταρω.

Ευχαριστω

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.