apotsi Νοέμβριος 19, 2009 #21 Νοέμβριος 19, 2009 Όσο πιο γεμάτος είναι ένας SSD τόσο γίνεται πιο αργός και μειώνεται ο χρόνος ζωής.Είσαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό στους SSD, Μάριε; Γιατί αυτό ξέρω ότι είναι limitation (ας το πώ έτσι) των μηχανικών δίσκων, λόγω μεγαλύτερης απόστασης μετακίνησης της κεφαλής. Στους SSD όμως δεν έχει αποστάσεις.
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #22 Νοέμβριος 19, 2009 Δηλαδή για να καταλάβω: Παίρνω ένα laptop με SSD γιατί έχω χρήμα και θέλω να κάνω τη φιγούρα μου. Το χρησιμοποιώ κανονικά για όλες τις χρήσεις που μπορεί να κάνει ένα laptop. Θα χαλάσει ο δίσκος μετά από πόσο καιρό; Θα μειωθούν οι επιδόσεις τους με ποιό αποτέλεσμα; Είναι δυνατόν ο κάθε άσχετος που θα πάρει ένα laptop για να κάνει τη δουλειά του, να έχει τέτοια προβλήματα (γιατί τις γνώσεις να κάνει όλα τα optimizations δε θα τις έχει) ;
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #23 Νοέμβριος 19, 2009 Το βρήκα Για να ορίσουμε την cache του Firefox στη μνήμη του συστήματος.Γράφουμε about:config στη διεύθυνση ιστοσελίδας (και enter)Ορίζουμε false το browser.cache.disk.enable Δεξί κλικ στη σελίδα New - Integer - Preference Name "disk.cache.memory.capacity" - value memory size in KB. Βάζουμε μια τιμή 32768 για 32MB, 65536 για 64MB, 131072 για 128MB, 262144 για 256MB κτλ. Επανεκκίνηση του FirefoxΌρισα 256ΜΒent added 7 Minutes and 43 Seconds later...Είσαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό στους SSD, Μάριε; Γιατί αυτό ξέρω ότι είναι limitation (ας το πώ έτσι) των μηχανικών δίσκων, λόγω μεγαλύτερης απόστασης μετακίνησης της κεφαλής. Στους SSD όμως δεν έχει αποστάσεις.Θυμάμαι που το είχα διαβάσει σε μια σειρά από διαλέξεις που έκαναν οι μηχανικοί της Micron, που ουσιαστικά ϊδρυσαν κοινή εταιρία με την Intel για SSD.Εκείνοι βέβαια μίλαγαν μόνο για επιδόσεις και για ένα 30% του χώρου που πρέπει να αφήνουμε, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα.Αν ψάξεις στη Micron θα το βρεις.Πάντως έχει τη λογική του, γιατί ο SSD ναι μεν διαβάζει άμεσα από οποιοδήποτε σημείο, και δεν γράφει από την αρχή του δίσκου με τη σειρά, αλλά τυχαία σε όλο το μήκος και πλάτος του δίσκου, αλλά χρειάζεται αρκετό κενό χώρο για optimized wear leveling. Τα αρχεία δεν τα γράφει μια φορά και τέρμα. Κάθε τρεις και λίγο ο controller δίνει εντολή και τα αντιγράφει σε άλλα σημεία από μόνος του, στα πλαίσια του wear leveling. Ο λόγος είναι ότι εξασθενούν σταδιακά οι κυψέλες και μπορεί να χαθούν κάποια δεδομένα και να έχουμε corruption.Όσο περισσότερα δεδομένα έχει να μεταφέρει τόσο περισσότερο καθυστερεί και τόσο περισσότερες εγγραφές γίνονται χωρίς εμείς να ξέρουμε τίποτα.Το βρήκα το κείμενο της Micron.Overprovisioning: Give a little, get a lot.However–in the lab I’ve seen performance improvements up to 4X, and–the drive lasts longer too.
mogolfiero Νοέμβριος 19, 2009 #24 Νοέμβριος 19, 2009 Τι διαφορετικο πρεπει να γινει στις ρυθμισεις του SSD αν αυτος προοριζεται για desktop ή για laptop?Αφου ανοιξαμε το συγκεκριμενο θεμα με τα "tweaks" εγω που θα τον βαλω σε laptop τι πρεπει να προσεξω? Επισης υποτιθεται οτι τα 7 βρισκουν μονα τους αν υπαρχει SSd ή οχι, αν και εχω ακουσει οτι δεν το κανουν παντα. Μαλλον καποιο bug υπαρχει
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #25 Νοέμβριος 19, 2009 Δηλαδή για να καταλάβω: Παίρνω ένα laptop με SSD γιατί έχω χρήμα και θέλω να κάνω τη φιγούρα μου. Το χρησιμοποιώ κανονικά για όλες τις χρήσεις που μπορεί να κάνει ένα laptop. Θα χαλάσει ο δίσκος μετά από πόσο καιρό; Θα μειωθούν οι επιδόσεις τους με ποιό αποτέλεσμα; Είναι δυνατόν ο κάθε άσχετος που θα πάρει ένα laptop για να κάνει τη δουλειά του, να έχει τέτοια προβλήματα (γιατί τις γνώσεις να κάνει όλα τα optimizations δε θα τις έχει) ;Ένα laptop ο πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί στη χάση και στη φέξη.Δεν είναι και τόσο έντονη η λειτουργία του, ούτε έχει τα μύρια προγράμματα πάνω του. Βασικά προγράμματα έχει και ελάχιστα αρχεία. Τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει οι μελέτες χρήσης των laptop.Έτσι για τον πολύ κόσμο μια χαρά θα κρατήσει για 2-3 χρόνια.Το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει κανείς το laptop με άλλο πριν περάσουν τα δύο χρόνια.Στο κάτω κάτω δεν τα αγοράζουμε για να τα έχουμε αιώνια.Τα πετάμε και παίρνουμε άλλα.
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #26 Νοέμβριος 19, 2009 Μάριε, δηλαδή μου λες ότι μας πουλάνε ένα laptop με ημερομηνία λήξης, που ανάλογα με τη χρήση μπορεί να είναι σε 1 χρόνο, ή σε 3; Δηλαδή ο κουμπάρος μου που το λιώνει το laptop, γιατί δεν έχει desktop, πότε θα τον πετάξει τον SSD ;
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #27 Νοέμβριος 19, 2009 Τι διαφορετικο πρεπει να γινει στις ρυθμισεις του SSD αν αυτος προοριζεται για desktop ή για laptop?Αφου ανοιξαμε το συγκεκριμενο θεμα με τα "tweaks" εγω που θα τον βαλω σε laptop τι πρεπει να προσεξω? Επισης υποτιθεται οτι τα 7 βρισκουν μονα τους αν υπαρχει SSd ή οχι, αν και εχω ακουσει οτι δεν το κανουν παντα. Μαλλον καποιο bug υπαρχειΒασικά για τον παραπάνω λόγο βάζουμε Windows 7 και δεν κάνουμε τίποτα.Σε vista κόβουμε defrag.Αν όμως δουλεύουμε πολύ με laptop, και δεν το αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια, τότε καλό είναι να προτιμήσουμε μεγάλο δίσκο και να τον γεμίσουμε στη μέση.Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα, ειδικά για laptop, αλλά πρακτικά δεν νομίζω ότι χρειάζονται για πολλούς λόγους. Αρκεί η μεγάλη χωρητικότητα του SSD.ent added 7 Minutes and 53 Seconds later...Μάριε, δηλαδή μου λες ότι μας πουλάνε ένα laptop με ημερομηνία λήξης, που ανάλογα με τη χρήση μπορεί να είναι σε 1 χρόνο, ή σε 3; Δηλαδή ο κουμπάρος μου που το λιώνει το laptop, γιατί δεν έχει desktop, πότε θα τον πετάξει τον SSD ;Τι χρήση να κάνει κανείς σε laptop?Δεν έχει καν τις επιδόσεις για να κάνει παπάδες.Άντε το πολύ πολύ να το λειώνει στο Internet browsing και να γράφει και κάποιο κειμενάκι και να κάνει και καμιά παρουσίαση στο powerpoint.Δεν νομίζω να κατεβάζει συνέχεια ταινίες ή να δουλεύει συχνά με τεράστια αρχεία και να τα σώζει ή να σβήνει και να γράφει από και προς άλλους δίσκους.Ακόμα κι αν δεν του κρατήσει δυο χρόνια, που θα του κρατήσει, θα είναι μέσα στην εγγύηση.Κατά τα άλλα ναι, οι SSD έχουν ημερομηνία λήξης, που δεν έχει καμιά σχέση με τους μηχανικούς δίσκους.Αν βγάλεις έναν SSD και τον αφήσεις στο ράφι για ένα χρόνο αμφιβάλω αν θα βρεις τα δεδομένα σου.Υποτίθεται ότι το όριο είναι 10 χρόνια μέχρι να χαθούν όλα τα δεδομένα από όλες τις κυψέλες σε SLC αλλά στην πράξη θα δούμε corrupted δεδομένα που δεν θα έχουν καμιά αξία πολύ πιο σύντομα.Καλό είναι να το ξέρετε αυτό ότι οι SSD δεν κάνουν για backup.
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #28 Νοέμβριος 19, 2009 Μάριε, γνωρίζω άτομα που έχουν μόνο laptop για όλα... Έχω φίλο, εκδότη ηλεκτρονικού περιοδικού, που κάνει όλη την έκδοση σε ένα laptop. Από το retouch των φωτογραφιών, το desktop publish, το ανέβασμα στο site, τη συντήρηση του φόρουμ, τα πάντα. Κάθε μήνα, για κάθε τεύχος, γράφει-σβήνει εκατοντάδες MB. Θα μπορούσε να δουλέψει σε desktop; Ναι. Θέλει; Όχι και δικαίωμά του. Αλλά επίσης δε θέλει να χάσει τη δουλειά κάποιου τεύχους στη μέση, επειδή κλάταρε ο δίσκος. Δε νομίζω ότι η διάρκεια ζωής είναι τόσο λίγο. Θα είχε γίνει σάλος...
stealth1442169213 Νοέμβριος 19, 2009 #29 Νοέμβριος 19, 2009 Partitions πειραζει αν τον κανεις?Δηλ. εναν 80αρη να τον κανεις δυο partitions για να βαλεις δυο λειτουργικα.Μειωνει τις επιδοσεις?stealth
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #30 Νοέμβριος 19, 2009 Partitions πειραζει αν τον κανεις?Δηλ. εναν 80αρη να τον κανεις δυο partitions για να βαλεις δυο λειτουργικα.Μειωνει τις επιδοσεις?stealthΌχι, αντίθετα τις αυξάνει και λίγο γιατί κάνει γρηγορότερες αναζητήσεις με λιγότερα άχρηστα δεδομένα στις "δύο" ομάδες NTFS αρχείων.Βασικά δεν ξεχωρίζουν δύο περιοχές των flash μνημών. Οπουδήποτε γράφονται τα δεδομένα, ανεξάρτητα από το partition που βρίσκονται.Απλά μαρκάρονται οι κυψέλες ότι ανήκουν εδώ ή εκεί.Μάριε, γνωρίζω άτομα που έχουν μόνο laptop για όλα... Έχω φίλο, εκδότη ηλεκτρονικού περιοδικού, που κάνει όλη την έκδοση σε ένα laptop. Από το retouch των φωτογραφιών, το desktop publish, το ανέβασμα στο site, τη συντήρηση του φόρουμ, τα πάντα. Κάθε μήνα, για κάθε τεύχος, γράφει-σβήνει εκατοντάδες MB. Θα μπορούσε να δουλέψει σε desktop; Ναι. Θέλει; Όχι και δικαίωμά του. Αλλά επίσης δε θέλει να χάσει τη δουλειά κάποιου τεύχους στη μέση, επειδή κλάταρε ο δίσκος. Δε νομίζω ότι η διάρκεια ζωής είναι τόσο λίγο. Θα είχε γίνει σάλος...Ρώτησε τον τι δίσκο έχει, χωρητικότητα, πόσο γεμάτος είναι και πότε τον αγόρασε.Για να δούμε αν θα βγάλει δύο χρόνια.
tristeno1416003162 Νοέμβριος 19, 2009 #32 Νοέμβριος 19, 2009 Για να δούμε αν θα βγάλει δύο χρόνια.Crucial με εγγύηση 5 χρόνια. Δεν φτάνουν?
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #33 Νοέμβριος 19, 2009 Η εγγύηση δεν είναι εχέγγυο ότι θα κρατήσει τόσο ένα προιόν.Είναι μεν κράχτης η μεγάλη εγγύηση, αλλά η ταλαιπωρία που τράβηξα μια εποχή με crucial Ballistix DDR μνήμες, δεν λέγεται. Τις έκανα τρεις φορές RMA μέσα σε ένα χρόνο, κάθε φορά πλήρωνα μεταφορικά να τις στείλω και τελικά όταν χάλασαν ξανά τις κράτησα για σουβενίρ.
mogolfiero Νοέμβριος 20, 2009 #34 Νοέμβριος 20, 2009 Παιδες περασα σημερα στο laptop μου εναν Intel X-25m g2 80gb. Προς το παρρον ολα τελεια, απενεργοποιησα defrag , system restore κλπ απλα με προβληματιζουν λιγο οι τιμες στα read/write στα 4k. Τι λετε να παιζει?
mariosalice Νοέμβριος 20, 2009 #35 Νοέμβριος 20, 2009 Απενεργοποιημένη cache στους δίσκους - controller ή κλειστό NCQ ή μη υποστήριξη Sata 2 (NCQ) από το chipset.
mogolfiero Νοέμβριος 20, 2009 #36 Νοέμβριος 20, 2009 Sata 2 σιγουρα παιζει, το μηχανημα το πηρα πριν 1 βδομαδα και φορουσε πανω εναν WD Blue Scorpio Sata2. Για τα υπολοιπα ριξε μου λιγο φως παραπανω, μπας και παρω λιγο μπρος!Σε ευχαριστώ!
apotsi Νοέμβριος 20, 2009 #37 Νοέμβριος 20, 2009 Για γράψε και το μοντέλο του laptop σου. Τί controller και τί chipset φοράει.
mogolfiero Νοέμβριος 20, 2009 #38 Νοέμβριος 20, 2009 Λοιπον ειναι Acer Aspire Timeline 1810T, Core 2 Duo SU73004GB RamIntel GM4500 integrated (GM45)Eχω ενεργοποιημενο το AHCI και οχι το IDE mode.Βλεπω στο Device manager: Storage controllers: AJP9IP23 Ide Controller καιΙntel ICH9M-E/M Sata AHCI ControllerΚατι αλλο χρειαζεται?
apotsi Νοέμβριος 20, 2009 #39 Νοέμβριος 20, 2009 Πήγαινε στο device manager και κάνε view devices by connection και δες ότι ο δίσκος σου είναι πράγματι συνδεδεμένος στον Intel Controller.Επίσης κατέβασε και κάνε εγκατάσταση αυτόhttp://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=18052&ProdId=816〈=engκαι μετά αυτόhttp://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=17882&ProdId=2101〈=engκαι ξανακάνε τα tests στο δίσκο.
mogolfiero Νοέμβριος 20, 2009 #40 Νοέμβριος 20, 2009 Tα ειχα περασμενα και εγω τα latest αυτα αλλα τα ξαναπερασα για καλο και για κακο. Τον σκληρο οκ τον βλεπει στο Matrix της Intel Καινουρια αποτελεσματα: To HDD Tune Pro μου κανει τωρα κατι κολπα στο Read, θα το ψαξω και θα δω Αυτα σαν να βελτιωθηκαν παντως
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.