malmsteenjl Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2009 Καλησπέρα Αγόρασα σήμερα τον πρώτο μου ssd δίσκο. (Intel postville 80GB)Από ότι γνωρίζω ύπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε μαγνητικούς και SSD δίσκους όσον αφορά την Συντήρηση, την διάρκεια ζωής και της απόδοσης.Αν γνωρίζει κάποιος ας δώσει κάποιες συμβουλές για την συντήρησ και την καλη λειτουργεία των δίσκων ssd.Ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WAntilles Νοέμβριος 19, 2009 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 1. Δεν βάζεις swap/pagefile.2. Κλείνεις:- System restore- Indexing- Hibernation3. Ως Administrator:powercfg -h off4.Δεν κάνεις ποτέ defrag.Είσαι έτοιμος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malmsteenjl Νοέμβριος 19, 2009 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 όταν λές δέν βάζω pagefile?Το απενεργοποιώ εντελώς ή το βάζω κλασσικά σε άλλο δίσκο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον WAntilles.Ελπίζω όμως να μιλάμε για desktop, γιατί σε laptop αλλάζουν τα πράγματα.Το pagefile off σε κάποιες περιπτώσεις προγραμμάτων είναι αιτία BSOD. Το ενεργοποίησα.Αν έχεις δεύτερο δίσκο εγκατέστησε εκεί τα παιχνίδια και όρισε εκεί τα default αρχεία σου (my documents, my video, my music κτλ), το user temporary folder και τις cache των browsers.Επίσης μπορείς να ορίσεις και το indexing αρχείο να γράφεται σε κοινό μηχανικό δίσκο, έτσι ώστε να μη χάσεις αυτή τη λειτουργικότητα.Το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερη χωρητικότητα από τον SSD. Θα έλεγα να τον γεμίσουμε μέχρι 50%.Βασικά εγκαθιστούμε λειτουργικό και κύρια προγράμματα με απαιτήσεις.Όλα τα άλλα πρέπει να πηγαίνουν σε μηχανικό δίσκο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malmsteenjl Νοέμβριος 19, 2009 Author #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερη χωρητικότητα από τον SSDΑυτό τι σημαίνει?δηλαδή άν τον έχω γεμάτο γίνεται πιό αργός όπως οι μηχανικοί ή αυξάνεται ή πιθανότητα λάθους? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Όταν έχω ένα τόσο γρήγορο δίσκο, εκεί θα βάλω το pagefile... Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τους χειριζόμαστε σαν εύθραυστο βάζο...; 1.500.000 ώρες MTBF έχουν, δηλαδή αν δουλεύουν 24/7 θα χαλάσουν σε 171 χρόνια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Το MTBF δεν είναι ο αναμενόμενος χρόνος ζωής ενός προιόντος (life expectancy).Για παράδειγμα ένα αρωματικό προιόν μπορεί να έχει χρόνο ζωής 24 ώρες και MTBF 1000 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το αρωματικό από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε θα αρωματίζει το χώρο για μια μέρα, αλλά αν ανοίξουμε 1000 αρωματικά και τα λειτουργήσουμε για 1 ώρα, ένα από αυτά θα σταματήσει να αρωματίζει και πρέπει να το πάμε στην αντιπροσωπεία να το επιδιορθώσουν.Στους δίσκους SSD, δεν μας λένε το life expectancy μεν, αλλά στους καλούς SLC δίσκους μας λένε το write endurance. Επειδή ακριβώς οι SSD εκεί πάσχουν, κατά κάποιο τρόπο συμπίπτει και με τον αναμενόμενο χρόνο ζωής.Το write endurance της flash μνήμης είναι η τιμή που μας λέει πόσες φορές μπορούμε να διαγράψουμε ένα block και να το ξαναγράψουμε.Η τιμή αυτή για κάθε block στις mlc μνήμες που έχουν οι SSD για την καταναλωτική αγορά είναι 5000 φορές. Άρα όσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος και επειδή υπάρχει το wear leveling, που γράφει ομοιόμορφα όλα τα block σε ένα SSD, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο χρόνος ζωής του.Έτσι το write endurance μπορεί να υπολογιστεί με κάποιο τρόπο και για το SSD.Ένα τέτοιο παράδειγμα υπολογισμένου write endurance για όλο το δίσκο πλέον μας δίνει η Intel για τους SLC δίσκους της X25-E SATA Solid State Drive 32GBWrite Endurance: 1 petabyte of random writes (32 GB)Βασικά φαίνεται ότι ακόμα και οι SSD με μνήμες flash των 5000 εγγραφών, με normal χρήση σε ένα laptop, μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς σημαντικά προβλήματα απόδοσης και χωρίς σφάλματα για 3 χρόνια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Μετάφραση: Αν βάλεις το pagefile στο δίσκο που έχεις το OS, που μαζί με τα προγράμματα είναι γεμάτος λίγο πάνω από τη μέση, θα παρουσιάσει κάποια στιγμή πρόβλημα; Και αν ναι, μετά από πόση χρήση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #9 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου το endurance και από το μέγεθος της μνήμης.Αν έχουμε 8GB μνήμη, τότε το pagefile είναι περίπου 8GB.Αν έχουμε λιγότερη μνήμη το pagefile είναι μικρότερο.Ευτυχώς οι SSD δεν γράφουν συνέχεια όλο το pagefile ξανά και ξανά σε διαφορετικά σημεία, αλλά μόνο μικρά κομμάτια του αρχείου που αλλάζουν.Έτσι δεν είναι καταστροφή να αφήσουμε το pagefile στον SSD.Σε δύο υπολογιστές που έχω, ο ένας έχει 2Χ60GB SLC δίσκους 8GB μνήμη και ο άλλος 180GB MLC Intel postville με 4GB μνήμη. Και στις δύο περιπτώσεις έχω αφήσει το pagefile, αλλά εφάρμοσα όλα όσα ανέφερα παραπάνω, γιατί ούτε τη λειτουργικότητα μου μειώνουν, ούτε την ταχύτητα.Ένας δίσκος 160GB MLC πρέπει να έχει write endurance 200 ΤΒ (terabytes).Αλλά τι σημαίνει στην πράξη αυτό? Σε επίπεδο βάσης δεδομένων σε επιχειρήσεις έχει κάποια αξία, γιατί ξέρουν τι δεδομένα δέχονται το 24ωρο. Για εμάς το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ένα λειτουργικό γράφει συνέχεια στο παρασκήνιο ασταμάτητα, μικρά αρχεία, αλλά δεν ξέρουμε το συνολικό όγκο.Έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού είναι μάταιη.Επίσης είναι μάταιη η προσπάθεια υπολογισμού από το write endurance της flash, γιατί οι δίσκοι διαφέρουν και δεν είναι optimal το wear leveling και το write amplification και δεν τα ξέρουμε γιατί βασικά οι εταιρίες δεν τα δίνουν τέτοια στοιχεία. Να πουλήσουν θέλουν. Αν κρατάνε για δύο τρία χρόνια, τα προιόντα τους στην καταναλωτική αγορά, είναι υπερ αρκετά ώστε να έχουν καλή φήμη και να πουλάνε.Αυτό τι σημαίνει?δηλαδή άν τον έχω γεμάτο γίνεται πιό αργός όπως οι μηχανικοί ή αυξάνεται ή πιθανότητα λάθους?Όσο πιο γεμάτος είναι ένας SSD τόσο γίνεται πιο αργός και μειώνεται ο χρόνος ζωής. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #10 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Ας χαλάσει στους 71 μήνες... Δε με πειράζει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
malmsteenjl Νοέμβριος 19, 2009 Author #11 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 όρισε εκεί τα default αρχεία σου (my documents, my video, my music κτλ), το user temporary folder και τις cache των browsers.Μπορείς να μου θυμίσεις πώς τα ρυθμίζουμε αυτά?(Για browser ξέρω) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #12 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Δεξί Click στα My Documents, My Pictures, My Videos, κλπ, Properties και πας στο Tab, Location. Εκεί επιλέγεις Move και αλλάζεις τη θέση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakattack1442169065 Νοέμβριος 19, 2009 #13 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 2. Κλείνεις:- System restoreωραια πραγματα. 1 φορα να σου χαλασει το συστημα και να μην εχεις restore point, αντε να το ξαναστηνεις απο την αρχη...sakattack added 4 Minutes and 55 Seconds later...Αν έχουμε 8GB μνήμη, τότε το pagefile είναι περίπου 8GB.Αν έχουμε λιγότερη μνήμη το pagefile είναι μικρότερο.συνολικο pagefile (RAM+δισκος) χρειαζεσαι τοσο, οσο σου ζητανε τα προγραμματα που τρεχεις.αρα οσο πιο πολυ φυσικη μνημη εχεις τοσο λιγοτερο pagefile στο σκληρο χρειαζεσαι.κανονικα με 4 και 8GB που εχουν οι περισσοτεροι, δε θα χρειαζοταν καθολου pagefile, αν δεν ηταν "παραξενα" τα windows και μερικα προγραμματα.Αν βαζεις πολυ στο δισκο, τοτε τα "ανοητα" windows χρησιμοποιουν εκεινο και αφηνουν τη RAM αδεια.Τοτε τι την πληρωνουμε τοση RAM για να καθεται αδεια?καλυτερα βαζεις ενα μικρο σταθερο, και μονο αν στο ζητησει καποιο προγραμμα το αυξανεις.Εγω απο το 2003 που πηρα 2GB RAM εχω 0 pagefile και με τα απλα προγραμματα που τρεχω δεν μου ελειψε ποτε. μονο τωρα ισως χρειαστω να βαλω λιγο για να τρεξω το Call of Duty MW2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
predator71442169227 Νοέμβριος 19, 2009 #14 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 θα πω κατι για το page file σε ssd με μεγαλη επιφυλακτικοτητα,τα προβληματα που παρουσιαζονται ειναι τυπου να αργουν χαρακτηριστικα να φορτωσουν προγραμματα, να κολαει το συστημα κ γενικα μια ασταθεια,αλλα να δειχνουν ταυτοχρονα οτι δουλευουν μια χαρα κ αυτο γινεται μετα απο ενα χρονο περιπου χρησης του ssd με page file αυτο εχει συμβει στον jason83 κ ειχε γραψει εκεινο το προκλητικο thread περι καταστροφης ssd,το εχω δει να του συμβαινει αυτο το πραγμαετσι στα καλα καθουμενα εκει που ειναι στο ιντερνετ ξαφνικα να κολαει, κ το θεμα ειναι οτι μετα απο τοσο καιρο εβαλε το page file σε αλλο δισκο αλλα συνεχιζει το συστημα τα ιδια,μπορει να μην ειναι απο τα ssd αλλα ποια αλλη μπορει να το κανει αυτο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #15 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ξέρουμε και για ποιούς SSD μιλάμε. Ειδικά αν είναι παλαιότερα μοντέλα με τίποτα JMicron απάνω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
predator71442169227 Νοέμβριος 19, 2009 #16 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Patriot Warp V2 64GB SSD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Νοέμβριος 19, 2009 #17 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Ναι, δεν αναφέρομαι στον δικό σου. Το λέω γενικά σαν παρατήρηση. Το "τα προβλήματα των SSD" είναι αρκετά ευρύ σε φάσμα περιπτώσεων. Υπάρχουν 1ης & 2ης γενιάς, υπάρχουν MLC, SLC, υπάρχουν προβληματικά firmware, υπάρχουν προβληματικοί controlers (JMicron). Για αυτό λέω, μην το γενικεύουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #18 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Τα optimizations για XP, Vista και για Windows 7, διαφέρουν. Ιδίως τα 7 ενσωματώνουν αρκετά από τα optimizations που αναφέραμε παλιότερα για τα Vista. Με τα XP λόγω παλαιότητας δεν ασχολήθηκα, αλλά περίπου ίδια είναι, με επιπλέον το calibration.Πχ, δεν χρειάζονται το optimizations για defrag και readyboost στα 7, ενώ χρειάζονται στα Vista, τα XP θέλουν επιπλέον calibration, ενώ το optimization για user files στα 7 είναι πανεύκολο μέσω των libraries.Η πρόταση μου είναι να εφαρμοστεί οπωσδήποτε το optimization User files σε desktop υπολογιστή με Vista ή 7 όταν υπάρχει και δεύτερος δίσκος.Σχετικά με το pagefile είχα γράψει παλιότερα μια πλήρη ανάλυση. Αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Στην πράξη δεν το πειράζουμε, δηλαδή το αφήνουμε στο αυτόματο, που βάζει pagefile ίσο με τη μνήμη του συστήματος περίπου αν έχουμε πολύ μνήμη.Στο κείμενο για το system protection που είχα γράψει παλιότερα, θα βρούμε τη λογική και διάφορα κόλπα που μπορούμε να κάνουμε. Πρακτικά αφού θα έχουμε εφαρμόσει το User files optimization δεν χρειάζεται και το απενεργοποιούμε. Αρκεί να κάνουμε ένα system backup κάποια στιγμή του SSD. Αλλά και να το αφήσουμε δεν είναι τραγικό. Οι εγγραφές δεν είναι και τόσες πολλές, ιδίως στα Windows7 (το γιατί θα το δείτε στο link), όπου θα έλεγα ότι μπορούμε να μην το πειράξουμε.Αν κάποιος έχει όρεξη, μπορεί να διαβάσει τα κείμενα που είχα γράψει (όλα τα links είναι από το ίδιο thread και περιλαμβάνει όλα τα πιθανά optimizations) και να κρίνει μόνος του τι χρειάζεται. Για όποιον βαριέται, θα έλεγα ότι αν έχει SSD για λειτουργικό σε Desktop υπολογιστή πρέπει να κάνει τα εξής- Να βάλει Windows 7 - Εφαρμογή των User files, User Temp files and Games optimizations.- Εφαρμογή του Hibernate optimization δηλαδή «powercfg -h off».- Εφαρμογή του Temporary Internet Files (IE) και Cache (Firefox) optimization δηλαδή για FF run «firefox.exe -ProfileManager»- Να μη γεμίσει το SSD πάνω από 60%Αν πάλι επιμένει στα XP ή στα Vista, κακό του κεφαλιού του. Ας διαβάσει και ας κρίνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaxos Νοέμβριος 19, 2009 #19 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Προσωπικά, έχω αφήσει την cache του browser πάνω στο ssd. Και έχω δει διαφορά στο χρόνο φόρτωσης όταν η σελίδα είναι cachαρισμένη! Παλιά, την είχα βάλει δοκιμαστικά σε ramdrive αλλά απο το ramdrive στο ssd δεν είδα καμία διαφορά στην πράξη. Δεν ξέρω βέβεια πόσο επιβαρύνεται η διάρκεια ζωής του ssd αλλά δε νομίζω να κάνει τρομερή διαφορά. Επίσης, ένα προγραμμα το οποίο, μαζί με πολλές άλλες πληροφορίες, κρατάει ιστορικό για το μέγεθος των read και write που γίνονται σε κάθε δίσκο είναι το Hard Disk Sentinel. Εδώ και 3μιση μήνες μου δείχνει ότι έχει γράψει 700GB συνολικά αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο γιατί κανεις δεν ξέρει τη κάνει σε low level επίπεδο ο controller. Αλλα πιστεύω σου δίνει μια εκτίμηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Νοέμβριος 19, 2009 #20 Κοινοποίηση Νοέμβριος 19, 2009 Την cache του firefox την έχω ορίσει στη μνήμη. κάπου πρόσφατα το έχω γράψει τον τρόπο και μπορώ εύκολα να το βρω αν ενδιαφέρεται κάποιος. Εν τούτοις δεν είδα διαφορά, όπου κι αν την έβαλα την cache (αλλά έχω μηχανικούς veloci raid-0).Δες όμως το optimization που γράφω για τον firefox, κάνε το και θα δεις ότι είναι πολύ χρήσιμο, γιατί ορίζει ενιαίο folder για τον user και εκεί γράφει τα πάντα, από ρυθμίσεις μέχρι cache μέχρι temp αρχεία. Δηλαδή δεν είναι μόνο η cache.Επίσης αν έχουμε ρυθμίσει παλιότερα τον FF μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο φάκελο ανεξάρτητα από ποιο δίσκο μπαίνουμε. Μπορούμε να το σώσουμε σε ένα στικάκι και να το μεταφέρουμε σε όποιο υπολογιστή θέλουμε, ώστε να έχουμε ίδια τα πάντα παντού.Και δεν επιβαρύνεται ο SSD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.