pokemon6401442169101 Σεπτέμβριος 26, 2009 #21 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 ΟΥΑΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!! Damn! Δεν το περιμενα αυτο!!! Σιγουρα υπαρχουν ειναι "αληθινο" το video? Αν ναι, τα παιρνω ολα πισω... xDΝαι αλλά 2 Χ25-Ε έχουν 1200Ευρώ (για τους 64GB SLC), για την ώρα όσοι τα διαθέτουν αγοράζουν διαφορετικά πας σε Χ25-Μ των 80GB για 200Ε/έκαστος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionas1442169305 Σεπτέμβριος 26, 2009 Author #22 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 τελικα γινετε να εχεις master για το λειτουργηκο εναν SSD(αν ναι ποιον)κ εναν κανονικο στα 1ΤΒ αν ναι αξιζει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas1442169085 Σεπτέμβριος 26, 2009 #23 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 ΟΥΑΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!! Damn! Δεν το περιμενα αυτο!!! Σιγουρα υπαρχουν ειναι "αληθινο" το video? Αν ναι, τα παιρνω ολα πισω... xD Αληθηνότατο το video. Είναι εντελώς άλλη αίσθηση αυτή του λειτουργικού πάνω σε έναν καλό SSD. Ούτε ο πιο γρήγορος SAS δίσκος 15kRPM δεν τον πιάνει ούτε κατά διάνοια. Εδώ με τρώει ο... ός μου να πάρω SSD και για το HTPC ( το μοναδικό PC μου που δεν έχει SSD ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axl D. Mtt Σεπτέμβριος 26, 2009 #24 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 Αληθηνότατο το video.Είναι εντελώς άλλη αίσθηση αυτή του λειτουργικού πάνω σε έναν καλό SSD. Ούτε ο πιο γρήγορος SAS δίσκος 15kRPM δεν τον πιάνει ούτε κατά διάνοια. Εδώ με τρώει ο... ός μου να πάρω SSD και για το HTPC ( το μοναδικό PC μου που δεν έχει SSD ) Ειλικρινα τρομερο... Ξερω πλεον ποια θα ειναι η νεα αγορα μου. Κριμα που τα οικονομικα μου δεν μου το επιτρεπουν ακομα αλλα για τα χριστουγεννα παιζεται... xD Τι SSD εχεις, αν επιτρεπεται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
billpeppas1442169085 Σεπτέμβριος 26, 2009 #25 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 Από παλιότερα ( όταν πρωτοβγήκανε και τσούζανε υπερβολικά ) Mtron Mobi 16άρια, και 2 Intel X25-E 32GB @ RAID 0 στο καλό system. Ένα κλίκ απέχει το διακοσάευρω και τσουπ να σου ένας X25-M 80GB στο HTPC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axl D. Mtt Σεπτέμβριος 26, 2009 #26 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 Παντως κοιταζα και ενας 120GB ειναι ΠΟΛΥ ακριβος... 300 ευρω χαλαρα... Κριμα, αντε να πεσουν οι τιμες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
predator71442169227 Σεπτέμβριος 26, 2009 #27 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2009 το ειχα σκεφτει κ γω για ssd αλλα δυστυχως βγαινουν πλεον καθε μερα καινουρια κ οι τιμες τους παραμενουν καρφωμενες ψηλα προτιμω να παρω μια καρτα η εναν επεξεργαστη παρα ssd οι διαφορες ειναι τεραστιες δεν το συζηταω καν,αλλα με τα μισα λεφτα κανεις raid 2 μαγνητικους κ βλεπεις διαφορα κ σε παιχνιδια κ στο μπουταρισμα στα 2 raid που εχω φτιαξει εχουν επικοινωνια μεταξυ τους απο 200mb/s-180mb/s αντιγραψανε 270 γιγα σε 20 λεπτα τι αλλο να ζητησω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaf Σεπτέμβριος 27, 2009 #28 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Εκτός topic, εκτός τόπου και χρόνου, εντός για μερικά posts, όσοι δεν το είδατε ας το δείτε: 24ssd (samsung mlc) σε raid0 => >2000MB/s write Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionas1442169305 Σεπτέμβριος 27, 2009 Author #29 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Βασικα εγινε ενα μπερδεμα εδω,τελικα τι να διαλεξω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Σεπτέμβριος 27, 2009 #30 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Τα μηχανακια που σου προτειναν τα παιδια ειναι ολα πολυ καλα αυτο που εχω να συμπληρωσω μονο ειναι οτι εφοσον το μηχανημα προοριζεται για extreme game PC σαν δισκο λειτουργικου να βαλεις κατι μεγαλυτερο απο 80GB.Για παραδειγμα 5 καινουρια παιχνιδια να κανεις install απο 10GB(χονδρικα) το καθενα=50GB στο χαλαρο. Εδώ και μισό χρόνο έχω δύο SLC SSD Mtron 3525 raid-0 για λειτουργικό. Συνολική χωρητικότητα 128GB. Ο δίσκος έχει γραμμένα μόνο 20GB. Από αυτά 8GB πιάνει το pagefile. Δηλαδή θα ήταν καλύτερα να είχα αγοράσει έναν 32GB SLC SSD Χ25Ε της Intel. Το λειτουργικό αρχικά ήταν Vista και τώρα είναι Windows 7. Έχω εγκαταστήσει συνολικά 200GB προγράμματα και παιχνίδια που τρέχουν από το δεύτερο δίσκο F:\. Όταν άλλαξα από Vista σε Seven όλα μου τα αρχεία υπήρχαν στον F:\ και τα προγράμματα δούλευαν. Τα είχα εγκαταστήσει σε λειτουργικό που είχα στο F:\ (2x300GB veloci raid-0) αρχικά και τα τρέχω από εκεί, χωρίς να χρειαστεί ξανά να κάνω εγκατάσταση ούτε όταν έβαλα Vista ούτε όταν έβαλα Windows 7. Μόνο βασικά προγράμματα έχω εγκαταστήσει στον SSD επεξεργασίας εικόνα, ΟΟΟ κτλ. Κάθε φορά που άλλαζα λειτουργικό, δήλωνα όλους τους user φακέλους με δεξί κλικ να είναι default εκεί που ήταν από την αρχή, δηλαδή στο F:\Users\UserName\Documents. Τους φακέλους μουσικής και video τους όρισα σε άλλο δίσκο 2TB green WD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionas1442169305 Σεπτέμβριος 27, 2009 Author #31 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 μπορεις να μου αναλυσεις λιγο παραπανω τι ειναι το Raid κ αν αξιζει να κανω?δηλαδη εσυ χρησιμοποιεις δυο(ι ενα)SSD για κεντρικο κ εχεις κ ενα sata για να κανεις τιν δουλεια σου αποθηκευτικα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Σεπτέμβριος 27, 2009 #32 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Το video που είδαμε παραπάνω κάνει χρήση μια δυνατότητα των SSD όπου υπερέχουν σημαντικά σε σχέση με τους μηχανικούς δίσκους, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό της καθημερινής πράξη, γιατί ποτέ δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι τέτοιο.Ακόμα και με ένα κοινό δίσκο και 8GB μνήμη, αν έχουμε τρέξει το ίδιο batch file που είδαμε στο video στα Seven μια φορά, θα ανοίξουν το ίδιο γρήγορα με τους SSD τη δεύτερη.Μην ξεχνάμε ότι η μνήμη είναι πολύ πιο γρήγορη από τον SSD, και επίσης μην ξεχνάμε σε ότι δείχνουμε ότι τόσο τα Vista όσο και τα Seven, θέλουν ένα ή δύο μήνες να προσαρμόσουν τα prefetch, superfetch και την ανακατανομή των αρχείων στο μηχναικό δίσκο με βάση τις προτιμήσεις του χρήστη. Έτσι η εμπειρία του χρήστη διαφέρει από αυτά που μας δείχνουν σε video και σε συγκριτικά test μηχανικών vs SSD. Τα περισσότερα που βλέπουμε στην πράξη είναι σαχλαμάρες και δεν χωράνε παρά μόνο flame για να απαντηθούν.Κρατήστε πολύ μικρό καλάθι για τους SSD, αλλά προτιμήστε τους για λειτουργικό σε desktop σε μικρή χωρητικότητα σε συνδυασμό με μηχανικό για τα αρχεία.Επίσης προτιμήστε τον για laptop, σε χωρητικότητα 128GB και πάνω.Sorry που γράφω σε στυλ κοφτό, που ίσως ενοχλήσει κάποιους με αντίθετη άποψη.Οι πληροφορίες δίνονται με καλή πίστη, με βάση τις γνώσεις μου πάνω στο θέμα, αλλά χωρίς εγγυήσεις. Μπορεί να περιέχουν ανακρίβειες ή να προκαλέσουν ζημιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaf Σεπτέμβριος 27, 2009 #33 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Pagefile στον ssd είναι καλή ιδέα? Δε θα ήταν προτιμότερο να το είχες σε άλλο σκληρό για να μειώσεις τα writes? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Σεπτέμβριος 27, 2009 #34 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 μπορεις να μου αναλυσεις λιγο παραπανω τι ειναι το Raid κ αν αξιζει να κανω?δηλαδη εσυ χρησιμοποιεις δυο(ι ενα)SSD για κεντρικο κ εχεις κ ενα sata για να κανεις τιν δουλεια σου αποθηκευτικα?H σύνθεση που πρότεινα παραπάνω δεν έχει raid.Ο λόγος είναι ότι οι σύγχρονοι δίσκοι SSD έχουν μεγάλη ταχύτητα σειριακής εγγραφής και ανάγνωσης.Μπορείς όμως κάλλιστα να συνδυάσεις δύο δίσκους 1TB με raid-0 για τα προγράμματα και τα αρχεία σου, αντί να βάλεις ένα δίσκο όπως πρότεινα παραπάνω, ώστε να έχεις τεράστια πλεονεκτήματα στην επικοινωνία μεταξύ των δύο εικονικών δίσκων δηλαδή του ενός SSD και των δύο μηχναικών που όταν τους έχεις σε raid-0 φαίνονται ως ένας.Αυτή είναι η ιδανική λύση. Μόνο που καλό είναι να έχεις και ένα τρίτο μηχανικό 2TB (πέρα από τους δύο 1ΤΒ σε ραιδ-0) για να κρατάς απλά αντίγραφα. Πολλοί θα πουν βάλε τον 2ΤΒ εξωτερικό. Δεν αντιλέγω, είναι το ιδανικό για ασφάλεια, αλλά για κοινούς χρήστες όπως εμείς, είναι προτιμότερο να τον έχουμε μέσα στο σύστημα. Βολεύει και κάνουμε αντίγραφα, ενώ αν τον έχουμε εξωτερικά, ξεχνάμε ή αμελούμε.Στο δικό μου σύστημα έχω raid-0 σε ζευγάρια τους δίσκους.Το κάνω για να διπλασιάσω την ταχύτητα σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής ανάμεσα σε δύο δίσκους, ώστε η ανάγνωση και η εγγραφή αρχείων μεταξύ των δίσκων να είναι η μέγιστη δυνατή και να μην αποτελεί το σύστημα των δίσκων τη στενωπό που θα καθυστερεί όλο τον υπολογιστή. Ο ένας c:\ αποτελείται από δύο δίσκους σε raid-0 και ο άλλος F:\ από δύο veloci σε raid-0.Pagefile στον ssd είναι καλή ιδέα? Δε θα ήταν προτιμότερο να το είχες σε άλλο σκληρό για να μειώσεις τα writes?Χμ. Για να μειώσω τα writes... Πολύ σωστή παρατήρηση. Όμως έχω SLC δίσκους και όπως είδες είναι σχεδόν άδειοι, οπότε έχω τεράστια περιθώρια. I'm on the safe side. Άλλοτε το ενεργοποιώ άλλοτε το απενεργοποιώ το pagefile. Εϊναι τόσο πολύπλοκο το θέμα που βασικά ακόμα ψάχνομαι. Εν τούτοις, έχω βρει αρκετές αξιόλογες απαντήσεις στο θέμα και κάπου έχω καταλήξει σε γενικές γραμμές.Η Microsoft συστήνει να έχουμε pagefile στους SSD, ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας το μέγεθος του ή ακόμα και να το κλείσουμε. Αρχικά φοβόμουν ότι κάθε εγγραφή νέας πληροφορίας στο pagefile σήμαινε αντιγραφή ολόκληρου του αρχείου (8GB στην περίπτωση μου) σε άλλη θέση, ξανά και ξανά. Τελικά από όσο το έψαξα το θέμα, λένε ότι δεν ισχύει αυτό. Οι εγγραφές γίνονται στο pagefile σε εσωτερικό επίπεδο, όπου αλλάζουν μικρά κομμάτια με δείκτες και δεν αντιγράφεται όλο το αρχείο κάθε φορά. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, δεν θα ζούσε δίσκος SSD πάνω από 1 χρόνο.Γενικά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να δει κανείς τι είναι καλύτερα να κάνει, γιατί οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί.Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έτσι θα έλεγα μην πειράζετε τίποτα.Έχω μετρήσει και ζήσει στην πράξη την απόκριση, τις ταχύτητες κτλ και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα pagefile και τελικά θα έλεγα ότι το προτιμώ ενεργοποιημένο. Είναι καλύτερη η αίσθηση λειτουργίας στα 7, όπου ουσιαστικά κλείνω μόνο το defrag.Πειραματικά ρύθμισα τα prefetch superfetch να μη λειτουργούν για boot αλλά μόνο για προγράμματα (αυτό έδινε σημαντικά οφέλη στα Vista αλλά δεν ξέρω στα seven ακόμα).Στα Vista SP2, είχα σημαντική διαφορά με απενεργοποιημένα pagefile prefetch και superfetch. Στα 7 ισχύει το αντίθετο. Παράλογο? Τι να πω.Δυστυχώς δεν έχω τρόπο να δω τι βοηθάει και τι όχι στο boot των 7, γιατί μου καθυστερεί λόγω κάποιου προβλήματος στην αναγνώριση των ethernet. Υπεύθυνος είναι ο οδηγός ethernet, αλλά δεν μπορώ να το λύσω το πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα είχα και στα Vista, αλλά με αλλαγή οδηγού, τα κατάφερα. Τα 7 στο θέμα αυτό είναι χειρότερα από τα Vista στο δικό μου σύστημα. Είναι εντελώς ηλίθια και μου τη σπάνε, γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχω δύο θύρες ethernet και ότι και να κάνω, τη μία ή δεν την αναγνωρίζουν ή τις μπερδεύουν ή γενικά κάνουν τα δικά τους. Βέβαια από τη στιγμή που θα μπούνε στο λειτουργικό, μετά όλα λειτουργούν μια χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaf Σεπτέμβριος 27, 2009 #35 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Ελάχιστα γνωρίζω για το pagefile, απλά είχα κατά νου πως γίνεται να το βάλεις σε οποιονδήποτε σκληρό, οπότε σκέφτηκα να το έβαζες σε κανονικό σκληρό για να μην "ταλαιπωρείς" τους ssd.Μένοντας στο θέμα των σκληρών...Raid0 με SAS drives 15k στροφών αξίζει τον κόπο? (και το χρήμα, ~500 ευρώ μαζί με έναν καλό controller τα 2χ147gb, όσο δηλαδή και ένα raid από 2 μέτριους-καλούς ssd με τον ίδιο controller). Μιλάω για το topic, για ένα top performance gaming pc και όχι για servers/etc...etc... Με λίγα λόγια: Η τιμή ενός SAS 15k RPM (147gb) είναι στα ίδια επίπεδα με των mid-to-top ssd's. Τι θα ήταν καλύτερο σε raid0? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Σεπτέμβριος 27, 2009 #36 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 Αν ήταν σωστό το πρόγραμμα pagefile στα 7 ίσως γινόταν. Στην πράξη έχω διαπιστώσει προβλήματα.Πολύ εύστοχη η αναφορά σου στους SAS. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Seagate® Cheetah 15K.7 300GB. Κοστίζει 260 ευρώ. Οι δύο σε raid-0 κυριολεκτικά πετάνε και κοστίζουν 520€ τα 600GB. Μόνο που χρειάζεται SAS controller που είναι πανάκριβος και σε desktop ο πολύς κόσμος δεν θα μπορέσει να τους βάλει, ούτε να τους βρει για αγορά. Οι SSD είναι πολύ γρηγορότεροι σε τυχαία ανάγνωση μικρών αρχείων και εύκολα προσιτοί.Τελικά αρκεί ένας δίσκος SSD για λειτουργικό με κόστος 200€ για να έχουμε ένα γρήγορο υπολογιστή. Στα παιχνίδια η άποψη μου είναι ότι δεν προσφέρει κάτι παραπάνω ένας δίσκος SSD ή SAS από δύο κοινούς και φθηνούς SATA μηχανικούς σε raid-0. Μια από τα ίδια είναι η αίσθηση στο παιχνίδι πέρα από το placebo effect που διακατέχει τους νεοφώτιστους φανατικούς οπαδούς των SSD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaf Σεπτέμβριος 27, 2009 #37 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 27, 2009 http://www.scsi4me.com/dell-perc-5-i.html150 ευρώ για controller (αρκετά καλό) δε μου φαίνονται υπερβολικά. Στην τελική όσα pc κι αν αλλάξεις, δε νομίζω να βρεις μητρική με καλύτερο raid controller onboard. Είναι κάτι που μένει.BTW, γιατί τον έχουν τόσο φθηνά, ενώ η Dell τον πουλάει 699$? Έχει καιρό που τον ζαχαρώνω και δεν τον αγοράζω γιατί φοβάμαι για την εγκυρότητα του site.Γενικότερα, σε ένα Extreme Gaming PC, που θα σκάσεις 1500-2000 ευρώ νομίζω πως είναι καλό να υπάρχει εξωτερικός raid controller με γρήγορους δίσκους. Δεν το βλέπω ως υπερβολή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ionas1442169305 Σεπτέμβριος 29, 2009 Author #38 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 29, 2009 παιδια καποιες ερωτησεις σχετικα με gpu:1. τι διαφορα εχει ι μνημη αν ειναι ddr5 η μικροτερη2. τι διαφορα εχουν τα bit 3. το clock?γενικα τα μειωνεκτηματα κ αν διαπιστωνεις διαφορα...Επισης http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/SVGA/Sapphire-5870-SVGA-(PCI-Express--1GB).htm λεει τιποτα η οχι ακομα...ι κατι αλλο?ερωτησεις πολλες ε?Υ.Γ. αν δεν ρωτησεις δεν θα μαθεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.