Jump to content



overclocking για αρχαριους


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

OVERCLOCKING

OVERCLOCKING....καλά το καταλάβατε θα μιλήσω περί αυτής της λέξης μιας και στις μέρες μας άλλοι λίγο άλλοι πολλοί ανεβάζουμε τα ρολόγια στο σύστημα μας.

Η λέξη από μόνη της σημαίνει υπερχρονισμός.αυτό κάνουμε και εμείς χρονισμούς τα διάφορα ρολόγια στον επεξεργαστή του συστήματος μας η και στις μνήμες που το αποτελούν.

Ακόμα οverclocking μπορείς να κανείς εκτός από την cpu και στην κάρτα γραφικών και να ανεβάσεις τις επιδόσεις της στα παιχνίδια που παίζει ο καθένας μας.

Καλά και τα λόγια αλλά ας μπούμε στο θέμα μας.

Eνα από τα πιο σημαντικά πράγματα αν όχι το σημαντικότερο είναι η ψύξη των διαφόρων συστημάτων που αποτελούν το όλο σύστημα.

Μερικά από αυτά είναι η μνήμη μας ο επεξεργαστής μας και το και το κεντρικό chip που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το socket του επεξεργαστή μας και λέγεται northbrige.

Προτού αρχίσω να λέω πως γίνεται το o/c θα πω μερικά πράγματα για να τα ξεκαθαρίσουν πολλά παιδιά που δεν τα ξέρουν. Πολλοί λένε , πόσο θα πάει ο δικός μου επεξεργαστής, σε αυτή την ερώτηση δεν μπορεί να απάντηση κανείς με σιγουριά γιατί κάθε επεξεργαστής πάει διαφορετικά από τον άλλον και ας είναι και ίδιο μοντέλο.

Ισως να υπάρχουν τρόποι να πλησιάσουμε το πόσο από το κομμάτι και τον αριθμό παρτίδας του που λέγεται stepping και βρίσκεται γραμμένο πάνω στο κουτι του.

Αυτό που είπα ισχύουν και για της μνήμες αλλα και για τις κάρτες γραφικών.

Ακόμα υπάρχει πάρα πολύ παράγοντες για το πόσα ghz θα βγάλει το κάθε κομμάτι παίζει ρόλο η μνήμη του συστήματος, ψύξη και φυσικά η μητρική που πατάει πάνω ο επεξεργαστής.

Αυτό διαφοροποιείτε από το κεντρικό chip που υπάρχει σε κάθε μητρική πολλά είναι αυτά όπως 950,965,975 και τα νέα p35 x38 το τελευταίο δεν έχει βγει ακόμα αλλά το περιμένουμε.

Το κάθε chip δίνει διαφορετικό fsb (Frond Side Bus).

Ακόμα υπάρχει και το rated fsb το όποιο είναι ανάλογα με τα κομμάτια για παράδειγμα η pentium4 είχαν 800mhz οι νέοι conroe όπως ο Ε6600 έχει 1066 και αναμένονται νέοι cpu με 1333mhz.

Πάμε στις μνήμες μας τώρα κάθε μνήμη διαφέρει στα volt λειτουργίας και

στα mhz κάθε μνήμης.

Στις μνήμες υπάρχουν ήδη ddr1 ddr2 και ddr3 πιο πολύ τώρα έχουμε ddr2 γιατί ακόμα οι ddr3 δεν έχουν καθιερωθεί και είναι και ακριβές.

Αυτό που ξεχωρίζει κάθε μνήμη είναι τα timings(χρόνοι) καλά καταλάβατε μιλάμε για ρολόγια και λογικό είναι όσο πιο χαμηλά είναι τόσο το καλύτερο για μας.

Για παράδειγμα αν έχουμε δυο μνήμες στα 667mhz και η μια έχει 4-4-4-12 και η άλλη έχει 3-3-3-8 αυτή με τα 3-3-3-8 είναι πιο γρήγορη. Στο πόσο ψηλά θα φτάσει μια μνήμη κύριο λόγο παίζουν τα chip που φοράει.

Για τις κάρτες γραφικών δεν θα πω και τίποτα παραπάνω ισχύουν το ίδια.

ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΩΡΑ

Για να αρχίσουμε το o/c πρέπει να βεβαιωθούμε αν όλα τα συστήματα μας έχουν τις κατάλληλες θερμοκρασίες για να το κάνουμε αυτό το καταφέρνουμε με το να μετράμε τον επεξεργαστή μας σε idle(ηρεμία) και σε full load(100% λειτουργία) και κοιτάζοντας τις θερμοκρασίες από ένα καλό πρόγραμμα όπως το core temp.

Αφού περάσουμε το στάδιο της μετρήσεις των θερμοκρασιών πρέπει να πάμε στο στάδιο να βρούμε τις ρυθμίσεις μέσα στο bios μας.

Θα έχετε προσέξει ότι κάθε φορά που ανοίγεται τον υπολογιστή σας ανοίγει μια οθόνη που λέει press delete για μπείτε στο bios πολλές μπαίνουν και με το f1. αφού μπούμε θα δούμε πολλές καρτέλες να με διάφορες ρυθμίσεις εμάς μας ενδιαφέρει η καρτέλα ΑDVANCE η Frequency & Voltage Control εκεί θα βρείτε επιλογές διάφορες όπως τα fsb, vcore, voltagedram, voltage nort, voltage south, voltage fsb και άλλες επιλογές αλλά από αυτές μιας ενδιαφέρουν λίγες για να ξεκινήσουν οι νέοι o/c....

Από το fsb αλλάζουμε τα mhz του επεξεργαστή κατά μικρά βήματα πάντα 5-10 mhz την κάθε φορά.

Αν κολλήσει το ανέβασμα και δεν bootarei η θα δώσουμε λίγο τάση στις μνήμες μας η θα δώσουμε λίγο κατά το μικρότερο βήμα τάση στον cpu με την επιλογή vcore.

Ακόμα ρόλο παίζει και ο διαιρέτης στον δίαυλο ανάμεσα στην μνήμη και τον επεξεργαστή μας fsb:dram και το αλλάζουμε ανάλογά τι θέλουμε.

Υπάρχουν διάφοροι διαιρετές όπως 4:5 , 1:1 , 2:3 και άλλοι.

Ανάλογα το chipset αλλάζουν και οι επιδόσεις για παράδειγμα στο 965 θέλει 4:5 ένω στο 975 θέλει 1:1.

Ακόμα μέσα στο bios μπορούμε να δούμε την επιλογή multi η cpu ration αυτό είναι ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή δηλαδή 266*9=2400mhz έτσι βγάζουμε την ταχύτητα του επεξεργαστή μας το 9 δηλώνει τον πολλαπλασιαστή που έχει ο επεξεργαστής μας.

Πολλοί επεξεργαστές έχουν την επιλογή αυτή ξεκλείδωτη συνήθως η extreme εκδόσεις επεξεργαστών όπως ο qx6800 και δυο εικόνες που φαίνονται όλα τα παραπάνω είναι από το πρόγραμμα cpu-z που θα το βρείτε στο σχετικό link πιο κάτω

αρχίζουμε με απλά βήματα για αρχή.

1)cpu frequency

Aπο δω επιλέγουμε το fsb που έχω μιλήσει πιο πάνω και με τα βήματα που προ είπα. είναι καλό να μην είμαστε άπληστοι και να το κάνουμε με μεγάλα βήματα για να μην έχουμε συνέπειες κακές.

2)Memory frequency

εδώ επιλέγουμε τον διαιρέτη που θα παίξουν οι μνήμες μας.εγώ έχω fsb:266 και τις μνήμες μου σε 667mhz άρα έχω διαιρέτη 4:5 άμα ήταν 1:1 θα δούλευαν στα 533mhz

3)pci-e frequency

εδώ επιλέγουμε την συχνότητα τις pci καλό είναι να την βάζουμε από ayto που είναι σε 110 άμα κανουμε ο/c

4)pci frequency

εδώ ανοίγουμε και κλειδώνουμε σε 33.3mhz

5)vcore (voltage cpu)

αυτή η επιλογή μας δίνει την δυνατότητα να δίνουμε τάση στον επεξεργαστή μόνο όταν το χρειάζεται κατά το μικρότερο βήμα.άμα δεν μπαίνει σε windows αν κολλάει μέσα windows η δεν ανοίγει καν μόνο τότε δίνουμε τάση κατά το μικρότερο βήμα.

6)voltage dram

εδώ έχουμε την τάση στις μνήμες καλό είναι να δίνουμε πρώτα εδώ και μετά στο vcore πάλι όμως με το μικρότερο βήμα.

7)voltage north brige

εδώ δίνουμε τάση για να είμαστε πιο σταθερή μέσα στα windows και πολλές φορές δίνουμε τάση εδώ γιατί το mobo δεν μας δίνει αλλά fsb

8)voltage south brige

τάση στο άλλο chip του mobo για περισσότερη σταθερότητα

9)dram timings control

εδώ έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε και να ρυθμίσουμε μόνοι μας τα timings της μνήμης μας

αν ξέχασα κάτι πείτε μου.

Ακόμα για να δούμε αν είναι σταθερό το σύστημα μας δηλαδή στην γλώσσα των overclokers είναι rock stable πρέπει να κάνουμε διάφορα bench η διάφορα προγράμματα stressing μερικά χρήσιμα προγράμματα τα παραθέτω πιο κάτω:

http://www.techpowerup.com/downloads/385/

http://www.cpuid.com/cpuz.php

http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

και διάφορα bench μπορείτε να βρείτε εδω http://www.overclockers.gr/vbull/showthread.php?t=27

ΚΑΡΤΕΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ

τώρα για τις κάρτες γραφικών δεν είναι ακριβώς τα ίδια καθώς δεν ρυθμίζουμε τις κάρτες μέσα από το bios άλλα έχουμε software για να κάνουμε o/c.

Τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία (nvidia-amd ati).μερικά από τα προγράμματα αυτά είναι το riva tuner, ati tool και nibitor.

Τα προγράμματα αυτά μας δίνουν την δυνατότητα να επιλέγουμε χειροκίνητα την συχνότητα πυρήνα(core) και της μνήμης (memory).

Καλό είναι να ρυθμίζουμε πρώτα τον πυρήνα με μικρά βήματα και εδώ των 10mhz κάθε φορά μόλις βρούμε το μέγιστο αρχίζουμε και την μνήμη.

ΠΡΟΣΟΧΗ κάθε φορά που κανουμε αλλαγές καλό είναι να το τεστάρουμε αν παίζει καλά η κάρτα μας γιατί μπορεί να δημιουργηθούν artifacts.

Οπότε πάμε τεστάροντας από bench 3dmark01-03-05-06 και μπορούμε να κανουμε και με το ati tool έχει επιλογή.

ΠΡΟΣΟΧΗ το ati tool παίζει και σε nvidia κάρτες.το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στην εικόνα που θα παραθέσω πιο κάτω.έχει μπάρες με επιλογή σε χρονισμούς τις κάρτας σε 3d και 2d.φαίνονται και οι temp τις κάρτας και έχει και το τεστ που προείπα πιο πάνω

έχω ακόμα να πω πως δεν έχουμε επιλογές vcore και vdram εδώ.

Γίνεται όμως σε μερικές κάρτες με flasharisma του bios που έχουν η με vmod και vdimm για όσους έμπειρους τα γνωρίζουν .

Και μερικά καλούδια:

http://downloads.guru3d.com/download.php?det=163

http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/ATITool.shtml

http://www.techpowerup.com/downloads/7/mirrors.php

ΨΥΞΗ

Ο τομέας τις ψύξης δεν είναι και τόσο απλός όσο ακούγεται πρέπει όλα να είναι σε μια αρμονία.το πόσο θα σου δουλέψει το σύστημα σου εξαρτάτε από το αν έχεις καλό αερισμό μέσα στο κουτί σου και τι ψύξη έχεις και πάνω από ολα σε τι θερμοκρασία περιβάλλοντος έχεις..

το καλό airflow(http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=47651)μέσα στο κουτί βοηθάει σημαντικά στην ψύξη όλων των συστημάτων μέσα στο κουτί.αυτό μπορεί να το καταφέρουμε με το μάζεμα τον καλωδίων μέσα και την σωστή αναλογία cfm από τα fan μας δηλαδή ένας 120cm να βάζει ένας 120cm να βγάζει.

τώρα πολύ αλλάζουν της παθητικές ψύκτρες που έχουν πάνω τα south,nort brige και βάζουν ενεργητικές με fans πάνω για καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα αλλάζουν και την ψήκτρα του επεξεργαστή σε κάτι καλύτερο και από πλευράς ποιότητας και από πλευρά απόδοσης.σημαντικό ρόλο παίζει και το μέσον επαγωγής της θερμότητας από το chip στην ψήκτρα.αν καταλάβατε μιλάω για την πάστα που βάζουμε πάντα σε μικρές ποσότητες και αλείφουμε την επιφάνεια του chip πρώτου μπει η ψήκτρα. η καλύτερη μέχρι στιγμής πάστα είναι η artic silver5 για αέρα μιλάμε και σε καταστάσεις κάτω από το 0 βάζουμε artic ceramic.κατάστασης κάτω του μηδενός τις καταφέρνουμε η μονοβαθμια ss phase,ln2 και dry ice αυτά για τους τρελούς overclockers έτσι θα γίνουμε και εμείς. και όταν παλιώσει η επιφάνεια της ψήκτρας και χαλάσει κανουμε lapping.

για αυτόν τον οδηγό θα ευχαριστήσω πάρα πολλή τον κολλητό μου δημητρη και καλό overclocker Γιαννάκη που με βοήθησε!

οτι καλύτερο μπόρεσα έκανα παιδιά δεν τα πάω και πολλή καλά με τα link και κάτι ακόμα σε οποία προγράμματα ανάφερα έχουνε βγει νεότερες εκδόσεις αρκετά ,τα εχω αναφέρει ως παράδειγμα.

ευχαριστώ!

Εφοσον το thread απευθυνεται σε αρχαριους, μεταφερθηκε στην σχετικη κατηγορια.

Ελπιζω να εχουμε και συνεχεια γιατι υπαρχει πολυς κοσμος που θελει να μαθει...:)

Καλο θα ηταν να εξηγεις κ τους λογους που κανουμε καποια πραγματα.Για παραδειγμα αυτο

3)pci-e frequency

εδώ επιλέγουμε την συχνότητα τις pci καλό είναι να την βάζουμε από ayto που είναι σε 110 άμα κανουμε ο/c

που ειναι πολυ βασικο.Αν το αφησουμε στο auto υπαρχει περιπτωση να ανεβει σε επιπεδα που μπορει να καταστρεψουν την καρτα μας...Εγω θα εβαζα τα 110 ως ανω φραγμα...Για οσους θελουν ενα 24/7 συστημα ας το αφησουν στο 100 καλυτερα...
Καλο θα ηταν να εξηγεις κ τους λογους που κανουμε καποια πραγματα.Για παραδειγμα αυτο που ειναι πολυ βασικο.Αν το αφησουμε στο auto υπαρχει περιπτωση να ανεβει σε επιπεδα που μπορει να καταστρεψουν την καρτα μας...Εγω θα εβαζα τα 110 ως ανω φραγμα...Για οσους θελουν ενα 24/7 συστημα ας το αφησουν στο 100 καλυτερα...

φιλε lunatic αγαπημένε μου και 110 να βάλεις δεν έχει και τεράστια διαφορά μην κοιτάς που το αφήνουν στο 100 για ενα 24/7 αμα πας να ανέβεις ακόμα παραπάνω(extreme) μέχρι 110 παίζεις.και όπως είδες είπα όσοι δουν κάτι που θέλει διόρθωση και εξήγηση να το πούνε και ας με διορθώσουν!

ευχαριστώ για τη σημείωση!

Απλα στα 110 αρχιζει πλεονκ γινεται επικινδυνο.Δεν εχει νοημα να ειναι καποιος στα 110 αν δεν θελει να τρεξει καποιο bench..Ετσι κ αλλιως διαφορα δεν θα δει ποτε απ τα 100 στα 110....

  • 1 year later...

Ευχαρστούμε πολύ για τις βασικές πληροφορίες, αλλα πιο αναλυτικά που μπορώ να μάθω? Ως αρχάριος που θέλει να ανεβάσει λίγο τις επιδόσεις του συστήματος? Εχω έναν Ε8500 σε μια Asus P5Q3 Deluxe WiFi. Έκανα χθές μια απόπειρα και είπα να ανεβάσω λίγο το ρευμα στον επεξεργαστή γιατι απο το πρόγραμμα της μητρικής εδωσα μια αυξηση της απόδοσης του επεξεργαστή και μου εβγαζε συνεχεια μπλέ οθόνη, και φαντάστηκα οτι αν ανεβάσω λίγο το ρευμα θα στρώσει. Πήγα λοιπόν και το εβγαλα απο το Auto και μου έβγαλε μια τιμη 0,700 και μου ελεγε οτι το μεγιστο ειναι 2,3 η κατι τετοιο. Μην ξέρωντας λοιπον ποσο ειναι το κανονικο, είπα να το παω 0,900 δίνω save and exit και μετα δεν ανοιγε καθόλου ο υπολογιστης, ουτε οθονη ουτε πληκτρολογιο τιποτα! Πανοκοβλήθηκα και πήρα τα βιβλια της μητρική και βρήκα οτι τα jumpers για το ρευμα του επεξεργαστή ήταν στην θέση normal και ελεγε οτι για να λοιτουργήσει σε μεγαλυτερα ρευματα επρεπε να αλλαξω τα jumpers.τα αλλαξα λοιπον στην θεση overvoltage που λεει οτι μπορει να το παει μέχρι 2,1 και ανοιξε ο υπολογιστης, αλλα οταν ξαναπηγα στα bios ειδα οτι ειχε αλλαξει η τιμή του ρευματος που ειχα βαλει εγω στα 0,900 ειχε πάει στα 1,350. Αρα μάλλον αυτή ειναι η κανονική τιμή του επεξεργαστή μου μαλλον. Αλλα για να τον πάω στα 3,4 ghz για παραδειγμα τι πρεπει να κάνω? ή πόσο μπορώ να τον πάω χωρίς να αλλάξω ανεμιστήρες ή οτιδήποτε αλλο? να τονίσω οτι το κουτι (antec 900) αερίζεται αρκετα καλα και συνηθως ο επεξεργαστης ειναι στου 35 βαθμους.

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.