αντωνης 55 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15, 2009 εισαγωγή: Σήμερα η θερμοκρασία δωματίου αγγίζει πχ λέμε τους 20 βαθμούς(και είναι 13¨00 το μεσημερη)! οπότε μην έχοντας τπτ να κανω αποφάσισα να φτιάξω ενα οδηγό για το σωστό airflow μέσα στα κουτιά μας ,που είναι απαραίτητο στην χώρα μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες για την απρόσκοπτη λειτουργιά των σύγχρονων επεξεργαστών και συστημάτων που όλο και πιο ενεργοβόρα γίνονται! Το κουτί που θα βασιστεί ο οδηγός μας ειναι το αρκετά δημοφιλές THERMALTAKE SOPRANO ! τα περισσότερα cases που αγοράζουμε έχουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες εμπρός και πίσω,διαστάσεων 80mm ή 120mm! κάποια διαθέτουν εξτρά ανεμιστήρες (συνήθως 80mm στο πλάι) και κάποια και στην οροφή! ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε αυτούς που δεν προνοησαν να επενδύσουν ενα καλό χρηματικό ποσό στο case του υπολογιστή τους και σαν αποτέλεσμα απέκτησαν ενα κουτί με 1 ή κανένα ανεμιστήρα! η θερμοκρασία των υποσυστημάτων σε αυτα τα case συνήθως ειναι αρκετά υψηλότερη απο το κανονικό καθώς η θερμοτητα που αποβάλουν τα υποσυστήματα δεν μπορεί να απομακρυνθεί απο το εσωτερικό του case με αποτέλεσμα να γίνεται φούρνος το pc μας! Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση του υπολογιστή μας και στην διάρκεια ζωής των υποσυστημάτων μας! έτσι θα πρέπει απαραίτητα να έχουμε τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες στο case μας που θα δημιουργούν το απαραίτητο airflow! 1 πίσω διάστασης από 80mm και πάνω(προτείνεται 120mm) ο οποίος σε συνδυασμό με το τροφοδοτικό θα απομακρύνουν το θερμό αέρα απο το εσωτερικό του pc μας ειναι γνωστο οτι ο θερμος αερας ανεβαινει προς τα πανω ενω ο ψυχρος κρατιεται χαμηλωτερα! 1 εμπρος 120mm κατα προτημηση (γιατι θα αναλαβει και την ψυξη των σκληρων δισκων) κάποια case διαθέτουν βάσεις για περισσότερους απο 1 ανεμιστήρα στο μπροστινό μέρος του case! με αυτούς τους 2 ανεμιστήρες μπορούμε να πετύχουμε το απαραίτητο και μόνο airflow για το case μας το οποίο πλέον θα είναι ετσι: σημαντικο: Οι ανεμιστήρες για να μην μπερδευτείτε με την φορά που φυσάνε κατά την τοποθέτηση τους να θυμάστε: φυσάνε προς την πλευρά που περνάνε τα καλώδια τους! κάποια case έχουν και εξτρά ανεμιστήρες πχ στο πλάι: αυτοί οι ανεμιστήρες ειναι αρκετά χρήσιμοι όταν για την ψύξη του επεξεργαστή έχουμε τις κλασικές ψήκτρες: σε αυτές τις ψήκτρες οι πλαϊνοί ανεμιστήρες βοηθάνε δίνοντας φρέσκο αέρα απευθείας από το περιβάλλον και όχι μέσα από το κουτί! εάν έχουμε τέτοια ψήκτρα: η οποία χρησιμοποιεί και τον πίσω ανεμιστήρα του case μας , η διαφορά είναι μικρή εως καθόλου εως χειρότερη(ανάλογα με την περίπτωση) καθώς μπερδεύει το airflow! κάποια case διαθέτουν και στην οροφή τους ανεμιστήρα για την απεγκλωβισμό του θερμού αέρα από την οροφή των case και για την δημιουργία airflow στην περιοχή που ειναι οι μνήμες μας! τέλος σε περίπτωση που θελήσετε να βάλετε και στον πάτο του case fan βάλτε με την προϋπόθεση ότι το case διαθέτει ποδαράκια για να εχει μια ικανοποιητική απόσταση απο το έδαφος! αυτός ο ανεμιστήρας θα πρέπει να βάζει αέρα μέσα στο case για να τροφοδοτεί την vga με κρύο αέρα! ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ!!!! Το ακατάστατο εσωτερικό του υπολογιστή: εχει σαν αποτέλεσμα το airflow να καταστρέφεται καθώς προσπαθεί ο αέρας να περάσει μέσα απο τα καλώδια! για αποτελέσματα σωστά φροντίστε να έχετε εσωτερικό περιποιημένο σαν αυτό: κάθε παρατήρηση ευπρόσδεκτη! άλλο ενα θεματακι πιστεύω αρκετά καλό! ευχαριστώ!
lunatic89 Μάρτιος 15, 2009 #2 Μάρτιος 15, 2009 http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=47290&highlight=cable+management υπαρχει κ αυτο το θεματακι για cable management για οσους θελουν να παρουν ιδεες κ να προτεινουν νεες λυσεις...Ελπιζω το Νο2 στον τιτλο να ειναι επειδη υπαρχει ηδη το δικο μου.....Αυτο που εχω στην υπογραφη μου
αντωνης 55 Μάρτιος 15, 2009 Author #3 Μάρτιος 15, 2009 http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=47290&highlight=cable+management υπαρχει κ αυτο το θεματακι για cable management για οσους θελουν να παρουν ιδεες κ να προτεινουν νεες λυσεις...Ελπιζω το Νο2 στον τιτλο να ειναι επειδη υπαρχει ηδη το δικο μου.....Αυτο που εχω στην υπογραφη μουακριβώς είδες το έπιασες με τη μια εγώ σέβομαι της ιδέες τον φίλωναλλά και αυτή καλή ιδέα για αυτό έβαλα Νο2 μετά από εσένα κύριε lunatic προηγηστε και με sticky παρακαλώ χαχα!!!
DaLooney Μάρτιος 15, 2009 #4 Μάρτιος 15, 2009 Εχει κεφια ο Αντωνης σημερα ... ξανα ωραιος...Αυτα κανεις οταν δεν ασχολεισε με timmings και memtest....Αχχχ τι τραβαμε..
αντωνης 55 Μάρτιος 15, 2009 Author #5 Μάρτιος 15, 2009 Εχει κεφια ο Αντωνης σημερα ... ξανα ωραιος...Αυτα κανεις οταν δεν ασχολεισε με timmings και memtest....Αχχχ τι τραβαμε..το έπιασες με έχει πιάσει η επιστημονικοτητα μου σήμερα αλλά ούτε ένα sticky από τα 3!:037: :037:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.