Jump to content

A8N-SLI Deluxe NF4 tips and tricks

mariosalice

Recommended Posts

Επιτέλους ο Deskstar T7K250 SATA 2 στην αγορά με 135$

Πάλι θα ξηλωθούμε μου φαίνεται. Από τη μιά οι νέοι δίσκοι από την άλλοι οι διπύρηνοι επεξεργαστές. Σημαντικές ... καταιγιστικές αλλαγές θα έλεγα. Όλα αυτά από την Nvidia με το NForce4, την AMD με τους Athlon 64 x2 και τώρα τη Hitachi.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

http://www.cluboc.net/reviews/hard_drives/hitachi/T7K250/index.htm

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply
Το PC Probe δουλεύει μια χαρά με όλες τις εκδόσεις BIOS. Αν όμως για κάποιο λόγο υπάρχει πρόβλημα, συνήθως οφείλεται σε χαλασμένα αρχεία. Τα αρχεία που βρίσκονται στο φάκελο C:\Program Files\ASUS\Probe\Record δεν διαγράφονται όταν γίνει απεγκατάσταση και πρέπει να σβυστούν με το χέρι.

Thanks δεν το ήξερα. Τουλάχιστον το PP2 δουλεύει.

Νέοι οδηγοί 3.73 από τη Realtek

Βγήκε νέο BIOS 1011

Διορθώσεις

1. Υποστηρίζει τους διπλοπύρηνους Athlon 64 X2 Dual-Core 4600+ μέχρι και τον 4800+

2. Το πρόγραμμα "ASUS Update" λειτουργεί με Dual Core CPU.

3. Το NOS δουλεύει όταν ενεργοποιηθεί από το πρόγραμμα AI-Booster.

4. Η μέγιστη τιμή της τάσης της CPU VID μειώθηκε στα 1.55V στους επεξεργαστές 1.40V/1.35V.

5. Όταν ενεργοποιηθεί το NOS γίνεται εκκίνηση (boot).

Κατεβάστε και δύο updates από την MS (DXVA patch για τον Windows Media Player 10).

WindowsMedia-KB891122-x86-ENU.exe

windowsmedia10-kb888656-x86-global-enu.exe

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;888656

Υποστηρίζουν hardware decoding για τα WMV-HD (Windows Media Video High Definition) βίντεο (720p and 1080p).

Η χρήση της CPU με το 1080p βίντεο 'Step into Liquid' της Microsofts μειώνεται αν το υποστηρίζει η κάρτα γραφικών.

- χωρίς τα Patch: 86% CPU usage (+- 10%)

- με τα Patch: 60% CPU usage (+-15%)

EDIT

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν έχετε 4 Dimm μην εγκαταστήσετε με τίποτα το νέο BIOS εκτός και αν έχετε Dual-Core CPU.

Κατά τη γνώμη μου είναι χειρότερο και από τα πρώτα BIOS που έβγαλε η ASUS.

Για Ο/C είναι εντελώς ακατάλληλο.

Κρίμα. Ντροπή για την ASUS.

Μάριε τα φώτα σου διότι έχω σαλτάρει (δοκιμές όλη νύχτα...).

Το hardware firewall έπαψε να λειτουργεί. Παίρνω συνέχεια μήνυμα "firewall unavailable" και ότι δεν το έχω ενεργοποιήσει.

Εκανα απανεγκαταστάσεις του επανειλημμένα αλλά τίποτα.

Εχω πρώτη γλώσσα αγγλικά και βάζω την αγγλικη έκδοση 6.39 (επίσης έχω την έκδοση 71.84 για την vga μου.)

Νομίζω ότι το πρόβλημα δημιουργείται στο bios διότι μου δείχνει NV LAN DISABLED και ενώ περνάω NIC ADDRESS της κάρτας δικτύου, όταν ξαναμπώ στο bios μου δείχνει κάρτα δικτύου disabled οπότε φυσικά ούτε address κρατάει. Στα windows έχω περάσει διεύθυνση στις κάρτες και τη δείχνει κανονικά (απο διαχείριση υλικού).

Μήπως πρέπει να ενεργοποιήσω κάποια υπηρεσία;

Φυσικά την προστασία των windows (firewall) την έχω βάλει ανενεργή στις συνδέσεις όλες.

Αρχική απάντηση από fonzi [Σήμερα, στις 12:21]

Μάριε τα φώτα σου διότι έχω σαλτάρει (δοκιμές όλη νύχτα...).

Το hardware firewall έπαψε να λειτουργεί. Παίρνω συνέχεια μήνυμα "firewall unavailable" και ότι δεν το έχω ενεργοποιήσει.

Εκανα απανεγκαταστάσεις του επανειλημμένα αλλά τίποτα.

Εχω πρώτη γλώσσα αγγλικά και βάζω την αγγλικη έκδοση 6.39 (επίσης έχω την έκδοση 71.84 για την vga μου.)

Νομίζω ότι το πρόβλημα δημιουργείται στο bios διότι μου δείχνει NV LAN DISABLED και ενώ περνάω NIC ADDRESS της κάρτας δικτύου, όταν ξαναμπώ στο bios μου δείχνει κάρτα δικτύου disabled οπότε φυσικά ούτε address κρατάει. Στα windows έχω περάσει διεύθυνση στις κάρτες και τη δείχνει κανονικά (απο διαχείριση υλικού).

Μήπως πρέπει να ενεργοποιήσω κάποια υπηρεσία;

Φυσικά την προστασία των windows (firewall) την έχω βάλει ανενεργή στις συνδέσεις όλες.

Φίλε fonzi

Δεν είμαι σίγουρος οτι κατάλαβα καλά το πρόβλημα. Ξέρω οτι έχεις την DFI. Μόνο το firewall δεν λειτουργεί; To Nv Lan λειτουργεί; Συνδέεται;

Το BIOS λογικά δεν πρέπει να σου δείχνει τις κάρτες δικτύου αλλά το NV LAN που πρέπει να το βάλεις enabled. Αν κάνει έλεγχο σύνδεσης και αποτυχαίνει σημαίνει οτι ή το καλώδιο δεν είναι το σωστό (ευθύ ή συνεστραμμένο) ή χάλασε η συσκευή που συνδέεται. Πού πάει το καλώδιο; σε κάρτα PCI ethernet σε άλλο υπολογιστή; Εϊναι gigabit ehternet; Έλεγξε πάντως το καλώδιο και δοκίμασε άλλη κάρτα αν δεν επικοινωνούν οι υπολογιστές.

Αν είναι θέμα Firewall μόνο κάνε απεγκατάσταση το firewall βάλε πρώτη γλώσσα τα Αγγλικά στο Internet properties - Languages και ξανα κάνε εγκατάσταση το firewall.

Γιατί δεν εμπιστεύεσαι τα windows για ρύθμιση των Ip address; (πας στο Internet Protocol (TCP/IP) Properties - επιλογή Obtain an IP address automatically).

Επίσης βγάλε το UPnP user interface ή από το control panel - add remove programs - Windows components ή από το My Network places (δες αριστερά) network tasks να δείχνει "Show icons for networked UPnP devices". Αν δείχνει Hide ... τότε κάνε κλικ πάνω του.

Δεν είμαι σε LAN.

Απλώς τη σύνδεση στο netmod έχω απάνω τώρα.

Αλλά το firewall δούλευε μόνο όταν ήταν ενεργοποιημένο το NV LAN.

Είδα επίσης στις επίσημες σελίδες απαντήσεων της dfi ότι όταν δεν δουλεύει το firewall (συνήθως μετά από clear cmos) πρέπει να περαστεί manual στο bios η διεύθυνση της κάρτας δικτύου όπως αναγράφεται απάνω της.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και δεν κρατάει την permanent διεύθυνσή της.

Oι σχετικές επιλογές στο bios:

MAC LAN

(This field is used to enable or disable the onboard LAN controller.)

MAC Media Interface

(The options are MII, RGMII and Pin Strap.)

Machine MAC(NV) Address

(Enable this field to enter the MAC(NV) Address in the field below.)

MAC(NV) Address Input

(Move the cursor to this field and press <Enter>, then enter the MAC address.)

Αρχική απάντηση από fonzi [Σήμερα, στις 09:21]

Δεν είμαι σε LAN.

Απλώς τη σύνδεση στο netmod έχω απάνω τώρα.

Αλλά το firewall δούλευε μόνο όταν ήταν ενεργοποιημένο το NV LAN.

Είδα επίσης στις επίσημες σελίδες απαντήσεων της dfi ότι όταν δεν δουλεύει το firewall (συνήθως μετά από clear cmos) πρέπει να περαστεί manual στο bios η διεύθυνση της κάρτας δικτύου όπως αναγράφεται απάνω της.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και δεν κρατάει την permanent διεύθυνσή της.

Το Netmod ήξερα ότι είναι ή serial ή USB. Πως στην ευχή να συνδεθεί στο Ethernet; Μήπως κάνω λάθος; Επίσης όταν δίνεις μια διεύθυνση πχ 192.168.1.1 η άλλη συσκευή πρέπει να έχει διεύθυνση ανάλογη πχ 192.168.1.2.

Μα σε usb είναι. Τα είπα μάλλον λίγο μπερδεμένα.

Απλώς το firewall δεν λειτουργεί σε μένα αν δεν είναι ενεργοποιημένο το mac lan.

mac nv address θέλει να περάσω -οχι ip address.

Δηλαδή -νομίζω- την μοναδική διέυθυνση που έχει κάθε κάρτα δικτύου. Είναι γραμμένη πάνω στην κάρτα. την γραφω αλλά δεν την κρατάει. Οταν ξαναμπαίνω στο bios είναι όλα disable.

Aυτό το μήνυμα βγάζει:

"Firewall Unavailable

If you are an Administrator, you have not installed the Firewall.

To install this component, go to the Microsoft Windows Control Panel and choose 'Add or Remove Programs'. Select 'NVIDIA ForceWare Network Access Manager' and click on the Change/Remove button. "

και να τι λέει και η dfi:

"Why nV firewall works abnormally? 2005/05/12

Answer :

If added an argument "/f" when BIOS is being flashed, NVIDIA LAN MAC Address will be cleared away. nV firewall will work abnormally, please key in MAC Address in to sort the problem out.

How to key in MAC Address?

Key in MAC Address: Genie BIOS Setting >> Machine MAC (NV) Address (enabled) >> MAC (NV) Address Input, and then key in 12-digit string NVIDIA LAN MAC Address, the address is marked on nV LAN port.

Furthermore, nV firewall can not work with other firewall systems. Please turn off other firewall systems while using nV firewall. "

Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα...

Αρχική απάντηση από fonzi [Χθες, στις 16:03]

Aυτό το μήνυμα βγάζει:

"Firewall Unavailable

If you are an Administrator, you have not installed the Firewall.

To install this component, go to the Microsoft Windows Control Panel and choose 'Add or Remove Programs'. Select 'NVIDIA ForceWare Network Access Manager' and click on the Change/Remove button. "

και να τι λέει και η dfi:

"Why nV firewall works abnormally? 2005/05/12

Answer :

If added an argument "/f" when BIOS is being flashed, NVIDIA LAN MAC Address will be cleared away. nV firewall will work abnormally, please key in MAC Address in to sort the problem out.

How to key in MAC Address?

Key in MAC Address: Genie BIOS Setting >> Machine MAC (NV) Address (enabled) >> MAC (NV) Address Input, and then key in 12-digit string NVIDIA LAN MAC Address, the address is marked on nV LAN port.

Furthermore, nV firewall can not work with other firewall systems. Please turn off other firewall systems while using nV firewall. "

Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα...

Φίλε Fonzi

Έτσι όπως τα γράφεις δεν αφήνεις περιθώρια παρά να υποθέσουμε οτι έχει πρόβλημα το BIOS που δεν κάνει αυτό που υποτίθεται οτι έπρεπε να κάνει. Κάνε λοιπόν Hardware reset το BIOS και δοκίμασε τη νεώτερη έκδοση. Πάντως το NV firewall δουλεύει μόνο με το δικό της controller και μόνο για τη συγκεκριμένη σύνδεση ethernet πχ. ADSL.

Φιλε Μαριε εαν μπορεις να με βοηθησεις με το εξεις:

Εχω το εξης συστημα:

Α8N-SLI Deluxe

AMD 64 3200+

2 x 512 CORSAIR TWINX 1024MB 3200C2PT

Οσο για ψυξη εχω νερακι οποτε δεν εχω προβλημα με OC'ing. Το μονο μου προβλημα ειναι οτι ειμαι παντελως ασχετος απο OC'ing δεν εχω ιδεα απο ratio,htt κ.τ.λ. Εχω τις απολυτως βασικες γνωσεις χωρις να ξερω πως δουλευουν σε συνδιασμο οι ταχυτητες της cpu με της μνημες.

Στο παλιο μου συστημα, ειχα κανει OC ενα Athlon XP 2500+ μαζι και τις μνημες και ημουνα τυχερος και επαιζε μια χαρα στα 3200+ με τις μνημες στα 200 σε χαμηλα timings παρολο που ητανε 333. Οι μνημες ητανε samsung TCCD και παιζανε ανετα σαν 400αρες.

Στο mobo ομως αυτο που εχω τωρα συνεχεια αλλαζουνε τα settings. Πειραζεις τις μνημες, αλλαζει το setting sto cpu και το αντιστροφο. Καποια στιγμη με πειραματα και αφου ειχα κανει search εδω στα φορουμ και ειχα διαβασει καποια δικα σου ποστ ειχα καταφερει να παιζει η CPU στα 252,7 Χ 10 = 2527.3Mhz αλλα οι μνημες παρολο που ειχανε καλα timings μου ελεγε 168,5 και CPU/15. Αναθεμα αν ξερω τι σημαινει αυτο. Εχω επισυναψει και τα screenshots. Σε γενικες γραμμες το pc πηγαινε καλα και δεν ειχα ιδιαιτερο παραπονο, θερμοκρασιες δεν ειχα πανω απο 38, ουτε στα φορτε του. Ολα αυτα με το 1007.4 bios.

Προσφατα το asus update μου βρηκε το 1011 final, το εβαλα πανω και δεν μπορεσα να κανω παλι τα ιδια που ειχα και πριν και αναγκαστικα να βαλω πανω το 1007 final. Ουτε τωρα εχω καταφερει να το ρυθμισω οπως θα ηθελα γιαυτο εαν γινετε να μου πεις με ποια σειρα τα κανεις και τι ειναι τα καλυτερα settings για τo setup που εχω εγω ωστε να εχω την μεγαλυτερη ταχυτητα με χαμηλα timings ( γιαυτο αλλωστε αγορασα και CAS2 μνημες..) Με το search ειχα βρει και ενα αλλο ποστ που κανατε οσον αφορα την μεγαλη διαφορα που εχει στο συστημα να εχεις 1Τ, οποτε φανταζομαι οτι τα setting θα ειναι τετοια ωστε να ειναι το μεγιστο που επιτρεπει να παιξουνε οι μνημες στο 1Τ?? Ρωταω γιατι δεν ξερω...

cpusmall0oj.jpg

memsmall3zd.jpg

Αρχική απάντηση από idleboneZ [Σήμερα, στις 18:59]

Φιλε Μαριε εαν μπορεις να με βοηθησεις με το εξεις:

Εχω το εξης συστημα:

Α8N-SLI Deluxe

AMD 64 3200+

2 x 512 CORSAIR TWINX 1024MB 3200C2PT

Οσο για ψυξη εχω νερακι οποτε δεν εχω προβλημα με OC'ing. Το μονο μου προβλημα ειναι οτι ειμαι παντελως ασχετος απο OC'ing δεν εχω ιδεα απο ratio,htt κ.τ.λ. Εχω τις απολυτως βασικες γνωσεις χωρις να ξερω πως δουλευουν σε συνδιασμο οι ταχυτητες της cpu με της μνημες.

Στο παλιο μου συστημα, ειχα κανει OC ενα Athlon XP 2500+ μαζι και τις μνημες και ημουνα τυχερος και επαιζε μια χαρα στα 3200+ με τις μνημες στα 200 σε χαμηλα timings παρολο που ητανε 333. Οι μνημες ητανε samsung TCCD και παιζανε ανετα σαν 400αρες.

Στο mobo ομως αυτο που εχω τωρα συνεχεια αλλαζουνε τα settings. Πειραζεις τις μνημες, αλλαζει το setting sto cpu και το αντιστροφο. Καποια στιγμη με πειραματα και αφου ειχα κανει search εδω στα φορουμ και ειχα διαβασει καποια δικα σου ποστ ειχα καταφερει να παιζει η CPU στα 252,7 Χ 10 = 2527.3Mhz αλλα οι μνημες παρολο που ειχανε καλα timings μου ελεγε 168,5 και CPU/15. Αναθεμα αν ξερω τι σημαινει αυτο. Εχω επισυναψει και τα screenshots. Σε γενικες γραμμες το pc πηγαινε καλα και δεν ειχα ιδιαιτερο παραπονο, θερμοκρασιες δεν ειχα πανω απο 38, ουτε στα φορτε του. Ολα αυτα με το 1007.4 bios.

Προσφατα το asus update μου βρηκε το 1011 final, το εβαλα πανω και δεν μπορεσα να κανω παλι τα ιδια που ειχα και πριν και αναγκαστικα να βαλω πανω το 1007 final. Ουτε τωρα εχω καταφερει να το ρυθμισω οπως θα ηθελα γιαυτο εαν γινετε να μου πεις με ποια σειρα τα κανεις και τι ειναι τα καλυτερα settings για τo setup που εχω εγω ωστε να εχω την μεγαλυτερη ταχυτητα με χαμηλα timings ( γιαυτο αλλωστε αγορασα και CAS2 μνημες..) Με το search ειχα βρει και ενα αλλο ποστ που κανατε οσον αφορα την μεγαλη διαφορα που εχει στο συστημα να εχεις 1Τ, οποτε φανταζομαι οτι τα setting θα ειναι τετοια ωστε να ειναι το μεγιστο που επιτρεπει να παιξουνε οι μνημες στο 1Τ?? Ρωταω γιατι δεν ξερω...

Φίλε idleboneZ

Πρώτη ένσταση το BIOS. Βάλε το 1008.

Δεύτερη ένσταση η μνήμη που έχεις. Πρόσεξες αυτό το TRC = 22 clocks; Δείχνει πρόβλημα του controller του επεξεργαστή που έχεις να συνεργαστεί με τη μνήμη 2Χ512 DDR400 (PC3200) με default timing.

Mε τον Athlon 64 3200+ Winchester 90 nm 2.0 GHz (που θεωρώ ότι τον έχεις δοκιμάσεις στα 2500 και είναι σταθερός όπως λες) και με τη μνήμη που έχεις, νομίζω οτι πρέπει οπωσδήποτε να χαλαρώσεις το timing.

Μπες στο BIOS 1008

Πήγαινε στο CPU Configuration > DRAM configuration

Βάλε Max Memclock (MHz) : DDR400 (όχι auto)

1Τ/2Τ: 1Τ (δες και παρακάτω)

2.5-3-3-8-11-16

1Τ/2Τ: 1Τ

Hyper Transport Frequency : 4x

Overclock Profile : Manual

CPU Frequency : 250.0

PCI Express Clock : 100MHz

DDR Voltage : Auto ή 2.80v (καλύτερα auto)

CPU Multiplier : 10

CPU Voltage : Auto

PCI Clock Sync : 33.33MHz

Θα έχουμε επεξεργαστή στα (CPU Multiplier 10 Χ CPU Frequency 250.0 = 2500 MHz)

και ΗΤΤ (Hyper Transport Frequency 4 Χ CPU Frequency 250.0 = 1000)

Οι παραπάνω τιμές πρέπει να ελεγχθούν πριν μπεις Windows.

Βάλε δισκέττα με το memtest86 v 1.5 και τρέξτο τρεις φορές να δεις αν είσαι σταθερός.

Αν δεν είσαι δοκίμασε 2Τ.

Αν είσαι σταθερός (είτε με 1Τ είτε με 2Τ) μπες στα Windows και τρέξε Super Pi 32Mb. Αν το βγάλει είσαι κατά 99%εντάξει.

Τώρα μένει να κάνεις έναν πιο εκτεταμένο έλεγχο της μνήμης.

Τρέξε όλη νύχτα το memtest86. Αν τη βγάλει χωρις κανένα λάθος είσαι εντάξει. Διαφορετικά πρέπει να κατέβεις από τα 250 και όπου φτάσεις χωρίς λάθη. Δεν επιτρέπεται ούτε ένα λάθος στο ολονύκτιο memtest86.

Ευχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση, να σε καλα ρε φιλε :)

Ξεκινησα να ψαχνω το 1008 bios που μου ειπες για το A8N-SLI Deluxe αλλα δεν το εχει στο server της Asus. Το ψαχνω και αλλου στο google αλλα βλεπω και κατι 1008.001, 1008.002 κ.τ .λ

Ποια εκδοση να κατεβασω? Υπαρχει final version να βαλω η εχεις κανα λινκ γιαυτο που προτεινεις?

EDIT : Ακυρο, το βρηκα αφου αποφασισε επιτελους το Asus Global Site να ανοιξει, και το κατεβασα. Θα δοκιμασω αυτα που μου ειπες και θα επανελθω. Και παλι ευχαριστω.

Για καποιο λογω που δεν γνωριζω εκανα οτι μου ειπες αφοτου ειχα βαλει πανω το 1008 bios που κατεβασα απο το site της asus και μου κολαγε στο ποστ. Μολις αλλαξα τα setting στο jumper free configuration σε auto τα εκανε ολα θαμπα, εβαλε αντι για 250 cpu to default 200 και στο reboot ξεκινησε κανονικα :confused:

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν πηρε το 250 αυτη την φορα. Το δοκιμασα κανα 2-3 φορες, συνεχεια κολλημενο στο ποστ, ενω στο default προχωραει κανονικα. Οσο για τις αλλες τιμες που μου εδωσες στα timings της μνημης στο 1008 bios δεν εχει επιλογες να τις αλλαξεις, αυτες τις επιλογες τις ειδα οτι σου δινει την δυνατοτητα να τις αλλαξεις μονο στο 1011 final. Εγω παντως δοκιμασα αυτα ακριβως που μου ειπες.

Οσο για την χαλαρωση στις μνημες, επειδη δεν γνωριζω, γιατι το κανουμε. Εγω νομιζα οτι ο σκοπος ητανε να πετυχουμε καλα timings στις μνημες, γιαυτο και αγορασα Cas2 μνημες :boxed: Επισεις ειχα την εντυπωση οτι 8α μπορεσουμε να αυξησουμε και λιγο την ταχυτητα στις μνημες αντι να τρεχουμε το default τους που ειναι 200.. νομιζα οτι οι συγκεκριμενες θα πηγαινανε μεχρι κανα 220-230 με cas2, 1Τ και σφικτα timings..

Αρχική απάντηση από idleboneZ [Σήμερα, στις 21:30]

Για καποιο λογω που δεν γνωριζω εκανα οτι μου ειπες αφοτου ειχα βαλει πανω το 1008 bios που κατεβασα απο το site της asus και μου κολαγε στο ποστ. Μολις αλλαξα τα setting στο jumper free configuration σε auto τα εκανε ολα θαμπα, εβαλε αντι για 250 cpu to default 200 και στο reboot ξεκινησε κανονικα :confused:

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν πηρε το 250 αυτη την φορα. Το δοκιμασα κανα 2-3 φορες, συνεχεια κολλημενο στο ποστ, ενω στο default προχωραει κανονικα. Οσο για τις αλλες τιμες που μου εδωσες στα timings της μνημης στο 1008 bios δεν εχει επιλογες να τις αλλαξεις, αυτες τις επιλογες τις ειδα οτι σου δινει την δυνατοτητα να τις αλλαξεις μονο στο 1011 final. Εγω παντως δοκιμασα αυτα ακριβως που μου ειπες.

Οσο για την χαλαρωση στις μνημες, επειδη δεν γνωριζω, γιατι το κανουμε. Εγω νομιζα οτι ο σκοπος ητανε να πετυχουμε καλα timings στις μνημες, γιαυτο και αγορασα Cas2 μνημες :boxed: Επισεις ειχα την εντυπωση οτι 8α μπορεσουμε να αυξησουμε και λιγο την ταχυτητα στις μνημες αντι να τρεχουμε το default τους που ειναι 200.. νομιζα οτι οι συγκεκριμενες θα πηγαινανε μεχρι κανα 220-230 με cas2, 1Τ και σφικτα timings..

Φίλε idleboneZ

Διάβασες το πρώτο ποστ;

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=177014#post177014

Οι τέσσερεις πρώτες ρυθμίσεις για τη μνήμη μπορούν να αλλάξουν στο 1008 . Θα σου τις γράψω αναλυτικά όπως τις βλέπεις στο BIOS. Θα αλλάξω τις τιμές όμως γιατί βλέπω οτι δεν τραβάει η μνήμη σου. Νόμιζα από τα προηγούμενα ποστ οτι ανέβαινε αλλά έκανα λάθος. ΕΠομένως θα σου προτείνω δυο διαφορετικές λύσεις χωρις χαλάρωση της μνήμης

Πήγαινε

Advanced Menu

CPU configuration

DRAM configuration

Timing Mode: Manual

Mem clock Index Value (MHz) 400 MHz

Cas# latency (Tcl): 2

Min RAS# active time (Tras): 5

Ras to Cas delay (Trcd): 2

Row Precharge time: 2

1T/2T memory timing: 1T

S/W Dram over 4G: disable

Advanced Menu

CPU configuration

Hyper Transport Frequency: 4x

Advanced Menu

Jumper free configuration

Overclock profile: Manual

CPU Frequency : 218.0 (άρχισε από 218 και ανέβαινε σταδιακά)

Χαλαρώνουμε το timing της μνήμης σημαίνει οτι κάνουμε πιο αργή τη μνήμη γιατί δεν μπορεί να υπερχρονιστεί διαφορετικά. Με default timing κανονικά η μνήμη σου πρέπει να μπορεί να ανέβει μέχρι 220. Παραπάνω δεν νομίζω οτι μπορεί να πάει όσο και να την ψήσεις (μην την ψήσεις). Για να πάει παραπάνω πρέπει να χαλαρώσεις το timing (να το χειροτερέψεις δηλαδή αλλά δεν το συνιστώ).

Βάλε τη δισκέττα μέσα στο drive A και αν ποστάρει στα 218 (ανέβασε στα 220, 225, 230 και κάθε φορά μπαίνε στο memtest να δεις αν τραβάει η μνήμη σου. Προσωπικά δεν νομίζω οτι μπορεί η μνήμη σου να πάει σταθερά πάνω από 220, οπότε το πολύ που μπορείς να πετύχεις με αυτό τον τρόπο είναι να υπερχρονίσεις τον επεξεργαστή στα 220Χ10=2200ΜΗz. Αν πήγαινε 250 η μνήμη θα έφτανε και ο επεξεργαστής 250Χ10=2500. Δεν ξέρω αν το έπιασες αυτό. Η ταχύτητα της μνήμης και του επεξεργαστή πάνε μαζί. Default έχεις CPU Frequency : 200 και πολλαπλασιαστή 10. ’ρα CPU 200X10=2000 και μνήμη 200Χ2=DDR400 (PC3200).

Αν βάλεις CPU Frequency : 250 θα έχεις CPU 250X10=2500ΜΗΖ και μνήμη 250Χ2=DDR500. Πολλά δεν ζητάς από τη μνήμη σου; Μόνος σου το είπες οτι περίμενες τουλάχιστον να μπορεί να υπερχρονιστεί λίγο και να ανέβει στα 220. Μα 220Χ10=2200 η CPU.

Πες μου τι έκανες.

EDIT

Προσωπικά πιστεύω οτι η χαλάρωση του timing της μνήμης δεν προσφέρει τίποτα. Καλύτερα να αφήσεις τις ρυθμίσεις default 2-2-2-5 και να αρκεστείς σε μικρότερο υπερχρονισμό (άρχισε από 215, 220 κλπ).

Σταδιακά με τον καιρό θα ωριμάσει η μνήμη και θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα. Μια άλλη λύση είναι να αλλάξεις τις μνήμες αφού αυτές που έχεις δεν ανεβαίνουν. Για 400άρες είναι πολύ καλές και γρήγορες αλλά αφού δεν ανεβαίνουν δεν είναι κατάλληλες για υπερχρονισμό. Πάντως έλεγξε τα DIMM με το memtest86+.

Ένας άλλος τρόπος για υπερχρονισμό είναι να μειώσεις το Mem clock Index Value από 400 MHz σε 333. Αυτό θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου. Μπορείς να πετύχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα έτσι. Δοκίμασε τις παρακάτω ρυθμίσεις. Θα δεις οτι με CPU Frequency : 250 η μνήμη σου θα φτάσει να τρέχει πάνω από 400 οπότε όχι μόνο δεν χάνεις τίποτα σε επιδόσεις αλλά οουσιαστικά υπερχρονίζεις τη μνήμη σου.

Πήγαινε

Advanced Menu

CPU configuration

DRAM configuration

Timing Mode: Manual

Mem clock Index Value (MHz) 333 MHz

Cas# latency (Tcl): 2

Min RAS# active time (Tras): 5

Ras to Cas delay (Trcd): 2

Row Precharge time: 2

1T/2T memory timing: 1T

S/W Dram over 4G: disable

Advanced Menu

Jumper free configuration

Overclock profile: Manual

CPU Frequency : 230.0 (άρχισε από 230 και ανέβαινε σταδιακά)

οραια, δοκιμασα αυτα ολα που μου εγραψες και ξεκινησα απο 230 αυτην την φορα με τα timings που ειπες. Στο προηγουμενο ποστ ηθελα να πω οτι ναι μπορεις να αλλαξεις τα 4 πρωτα timings που μου εδωσες αλλα τα αλλα 2 αλλαζουνε μονο με το 1011.

τεσπα, τα εβαλα ποσταρε κανονικα, δεν εχω τρεξει κανενα τεστ ακομα, θα δοκιμασω τωρα να τρεξω το τελευταιο memtest86 1.55 που βρηκα να δω τι θα μου βγαλει. Παντως στο sisoft sandra που τα κοιταξα μου βγαζει 10600 την cpu και 6400 της μνημες. Ολα ετσι οπως μου τα ειπες. Επισυναπτω και φοτο. Στα 230 cpu και μνημες παντα 1Τ. Απλα θα δοκιμασω να δω αμα μπορω να σφιξω λιγο τα timings στα 230 αλλιως θα κατεβω λιγο να δω που ειναι το μεγιστο για cas2 και 1Τ.

memsmall29zb.jpgcpusmall21kj.jpg

Αυτα τωρα για να τα τσεκαρω που ειναι καλυτερα ποιο ειναι το καλυτερο προγραμμα? Εγω χρησιμοποιω το Sandra για να δω που βαδιζω. Παντως μεχρι στιγμης το μονο μου προβλημα οπως ειπες και συ πρεπει να ειναι οι μνημες γιατι η cpu μου ειναι μονο στους 32 C με το νερακι :T:

α ναι και ευχαριστω για την μακροσκελη σου απαντηση :worship:

Αρχική απάντηση από idleboneZ [Σήμερα, στις 00:33]

οραια, δοκιμασα αυτα ολα που μου εγραψες και ξεκινησα απο 230 αυτην την φορα με τα timings που ειπες. Στο προηγουμενο ποστ ηθελα να πω οτι ναι μπορεις να αλλαξεις τα 4 πρωτα timings που μου εδωσες αλλα τα αλλα 2 αλλαζουνε μονο με το 1011.

τεσπα, τα εβαλα ποσταρε κανονικα, δεν εχω τρεξει κανενα τεστ ακομα, θα δοκιμασω τωρα να τρεξω το τελευταιο memtest86 1.55 που βρηκα να δω τι θα μου βγαλει. Παντως στο sisoft sandra που τα κοιταξα μου βγαζει 10600 την cpu και 6400 της μνημες. Ολα ετσι οπως μου τα ειπες. Επισυναπτω και φοτο. Στα 230 cpu και μνημες παντα 1Τ. Απλα θα δοκιμασω να δω αμα μπορω να σφιξω λιγο τα timings στα 230 αλλιως θα κατεβω λιγο να δω που ειναι το μεγιστο για cas2 και 1Τ.

Αυτα τωρα για να τα τσεκαρω που ειναι καλυτερα ποιο ειναι το καλυτερο προγραμμα? Εγω χρησιμοποιω το Sandra για να δω που βαδιζω. Παντως μεχρι στιγμης το μονο μου προβλημα οπως ειπες και συ πρεπει να ειναι οι μνημες γιατι η cpu μου ειναι μονο στους 32 C με το νερακι :T:

α ναι και ευχαριστω για την μακροσκελη σου απαντηση :worship:

Καλύτερα βάλε διαιρέτη (τη δύτερη λύση με 166 αντι 200) και θα δεις να πετάει το σύστημα σου. Το Sandra είναι OK. Επίσης τρέξε Super Pi 4mb και σύγκρινε το χρόνο με την προηγούμενη μέτρηση. Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το nTune της Nvidia.

Για έλεγχο σταθερότητας πολύ ζόρικο πρόγραμμα που κολλάει με το παραμικρό αν δεν είσαι σταθερός είναι το παιχνίδι Boiling Point. Εδώ θα καταλάβεις πολλά. Θα αναγκαστείς να μειώσεις πολύ τον αρχικό υπερχρονισμό που νόμιζες οτι είσαι σταθερός.

Καλημερα.

Μολις ξυπνησα να δω τι καναμε. Χθες το βραδυ που πειραματιστικα με την δευτερη επιλογη για 2-5-2-2 με 333 setting και να ανεβουμε δεν καταφερα τιποτα. Μαλλον ειναι σουπα οι μνημες γιατι με αυτα τα timings ουτε με 210 δεν ποσταρε το pc. Αναγκαστικα reset το bios καθε φορα.

Μετα απο λιγο με κουρασε και αρχισα να δοκιμαζω ποσο ψηλα μπορω να φτασω με τα πρωτα timings που μου εδωσες, τα 2.5-8-3-3. Στα 240 ποσταρε κανονικα αλλα μετα απο 4-5 λεπτα μεσα στο μεμτεστ αρχισε να βγαζει errors. Στα 235 ειδα οτι εβγαλε ενα ολοκληρο τεστ κανονικα και επειδη νυσταζα πηγα για υπνο και αφησα το τεστ να τρεχει ολη την νυχτα. (δεν ξερω ποσες φορες πρεπει να το αφησεις να τρεξει για να δεις οτι εισαι οκ..) Παντως μετα απο 7 μισι ωρες δεν εβγαλε κανενα error οποτε οταν γυρισω το απογευματακι θα κανω και τις αλλες δοκιμες μεσα στα xp να δω εαν ειμαι κομπλε.

Ισως αμα ανεβαζαμε την ταση λιγο στις μνημες και δεν το αφηναμε auto να μπορουσε να ανεβει λιγο με cas2? To auto ειναι γενικως πιο αξιοπιστο απο το να βαλεις εσυ ταση?

Πιστευω οτι αμα δεν μπορει να κανω κατι με τα χαμηλα timings τουλαχιστον να ανεβασω σε 3-8-4-4 και να δοκιμασω να χτυπησω 250. Τι λες?

235cpu8ws.jpg235mem1gm.jpg

Αρχική απάντηση από idleboneZ [Σήμερα, στις 09:59]

Καλημερα.

Μολις ξυπνησα να δω τι καναμε. Χθες το βραδυ που πειραματιστικα με την δευτερη επιλογη για 2-5-2-2 με 333 setting και να ανεβουμε δεν καταφερα τιποτα. Μαλλον ειναι σουπα οι μνημες γιατι με αυτα τα timings ουτε με 210 δεν ποσταρε το pc. Αναγκαστικα reset το bios καθε φορα.

Μετα απο λιγο με κουρασε και αρχισα να δοκιμαζω ποσο ψηλα μπορω να φτασω με τα πρωτα timings που μου εδωσες, τα 2.5-8-3-3. Στα 240 ποσταρε κανονικα αλλα μετα απο 4-5 λεπτα μεσα στο μεμτεστ αρχισε να βγαζει errors. Στα 235 ειδα οτι εβγαλε ενα ολοκληρο τεστ κανονικα και επειδη νυσταζα πηγα για υπνο και αφησα το τεστ να τρεχει ολη την νυχτα. (δεν ξερω ποσες φορες πρεπει να το αφησεις να τρεξει για να δεις οτι εισαι οκ..) Παντως μετα απο 7 μισι ωρες δεν εβγαλε κανενα error οποτε οταν γυρισω το απογευματακι θα κανω και τις αλλες δοκιμες μεσα στα xp να δω εαν ειμαι κομπλε.

Ισως αμα ανεβαζαμε την ταση λιγο στις μνημες και δεν το αφηναμε auto να μπορουσε να ανεβει λιγο με cas2? To auto ειναι γενικως πιο αξιοπιστο απο το να βαλεις εσυ ταση?

Πιστευω οτι αμα δεν μπορει να κανω κατι με τα χαμηλα timings τουλαχιστον να ανεβασω σε 3-8-4-4 και να δοκιμασω να χτυπησω 250. Τι λες?

Φίλε idleboneZ

Δεν χρειάζεται να κάνεις reset το bios ποτέ. Απλά κλείσε τον υπολογιστή και όταν τον ανοίξεις πάτα del και θα μπει στο BIOS. Το BIOS έχει σύστημα προστασίας και μπουτάρει πάντα όταν κλείσεις το PC.

Για τη μνήμη έχεις δίκιο οτι είναι καλύτερα να μη βάλεις auto. Βάλε 2.8 μέχρι 2.9 που είναι η εγγύηση της μνήμης. Για την τάση του επεξεργαστή όμως το auto δουλεύει καλύτερα.

Δεν είναι δυνατόν αυτό που λες οτι με default timing η μνήμη και με διαιρέτη στα 333 να μην μπορείς να βάλεις CPU Frequency μεγαλύτερο από το 210. Ξαναδοκίμασε το. Είναι η καλύτερη λύση. Κάτι κάνεις λάθος σίγουρα ή δεν μου τα λες καλά.

Μήπως δεν θέλεις να βάλεις διαιρέτη; Κανονικά πρέπει να φτάσει άνετα τα 250 ο συνδυσαμός 2 x 512 CORSAIR TWINX 1024MB 3200C2PT. Εδώ οι δικές μου μνήμες που είναι Value select με SPD 2.5-8-3-3 με διαιρέτη 333 δουλεύουν μια χαρά όταν βάλω CPU Frequency 250 και με αέρα όχι με νερό. Οι δικές σου θα έπρεπε να πάνε ακόμα παραπανω.

Για να ξεθαρέψεις λίγο δοκίμασε να βάλεις 2Τ. Θα σου λύσει τα προβλήματα. Μετά ξαναγύρνα στο 1Τ. Με 2Τ η μνήμη είναι λίγο πιο αργή αλλά μην ξεχνάς οτι μόνο οι Venice υποστηρίζουν σωστά το 1Τ. Επίσης οι Athlon προτιμούν μνήμες one sided και όχι double sided για 1Τ αν και αυτό είναι θεωρητικό. Όπως σου είπα οι δικές μου μνήμες αν και είναι double sided δουλεύουν μια χαρά με 1Τ στα 250Χ10 όταν χρησιμοποιώ τα δυο DIMM (με τέσσερα DIMM υπάρχουν προβλήματα ακόμα και με τους Venice).

Έλεγξε όλες τις επιλογές στο BIOS οτι τις έχεις σωστά. Μήπως ξέχασες το Hypertransport στο auto ή στο 5Χ; Πρέπει να είναι 4Χ.

EDIT

Αλήθεια τι timing έχει στο SPD η μνήμη σου;

Δεν είναι 2-5-2-2 αλλά 2.5-6-3-3. Δες εδώ.

http://www.corsair.com/corsair/products/specs/twinx1024-3200c2.pdf

Δες και στο CPUz στην κάρτα SPD, στο SPD Timings Table σου γράφει ποιός είναι ο default χρονισμός της μνήμης σου. Αυτόν να βάλεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.