Jump to content

A8N-SLI Deluxe NF4 tips and tricks

mariosalice

Recommended Posts

Την απαντηση στην πρωτη μου ερωτηση την βρηκα μονος μου . Οι μνημες ειναι A8N-SLI Qualified.Για το τροφοδοτικο δεν ξερω τι γινετε....

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από tomhel [Χθες, στις 15:59]

Την απαντηση στην πρωτη μου ερωτηση την βρηκα μονος μου . Οι μνημες ειναι A8N-SLI Qualified.Για το τροφοδοτικο δεν ξερω τι γινετε....

Παίζει και με 20πινο τροφοδοτικό ακόμα και χωρίς να βάλεις μετατροπέα. Καλύτερα όμως είναι να πάρεις ένα καινούργιο 24πινο γιατί κάποια σπάνια μικροπροβλήματα έχουν αναφερθεί απ' όσο ξέρω.

Βγήκε νέα έκδοση BIOS 1007.4 Beta

Επιτέλους διορθώθηκε το πρόβλημα με τα τέσσερα DIMM.

Η μνήμη αναγνωρίζεται πλέον σωστά με βάση τις πληροφορίες SPDIF των DIMM.

Γενικά είναι το καλύτερο BIOS μέχρι τώρα.

Αναλυτικότερη περιγραφή του προβλήματος.

Οι Α64 από κατασκευής δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε 1Τ memory timing με 4 DIMM αλλά μόνο σε 2Τ και μόνο με unbuffered μνήμη. Πέρα από αυτό τον περιορισμό που απ΄ότι φαίνεται δεν θα υπάρχει στους νέους επεξεργαστές όπως ο Venice, υπήρχαν και κάποια προβλήματα στο BIOS της A8N-SLI DLX, τα οποία είχαν αναφερθεί εδώ

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=190647#post190647

1. Το σημαντικότερο ήταν η αδυναμία αναγνώρισης αυτόματα της μνήμης ως DDR400. Την έβλεπε ως DDR333.

Λύθηκε στο BIOS 1007.4 Beta.

2. Επιπλέον το BIOS, με τις auto ρυθμίσεις, μείωνε το χρονισμό του PCI από 33MHz που είναι κανονικά σε 19MHz . Αυτό ήταν χοντρό bug της ASUS A8N-SLI Deluxe.

Με όλα τα προηγούμενα BIOS, oι ανυποψίαστοι χρήστες που θα βάλουν 4 στικς, με τις ρυθμίσεις της μνήμης και του jumper free configuration στο Auto, θα έχουν μηχάνημα που θα τρέχει DDR333 και υποχρονισμένο HT και PCI. Με λίγα λόγια ο υπολογιστής τους θα σέρνεται στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη θα υπάρχουν προβλήματα απώλειας δεδομένων ή και καταστροφή του σκληρού δίσκου ή άλλων περιφερειακών.

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=190682#post190682

Λύθηκε στο BIOS 1007.4 Beta

3. Οι παράμετροι της μνήμης αλλάζουν αυτόματα ως εξής σε σχέση με το ΗΤΤ (CPU multiplier).

Κάτω από τα 238, η μνήμη δίνει φυσιολογικές τιμές, όπως μπαίνουν στο BIOS.

Rd-Wr Delay 4

Wr-Rd Delay 1

Rd/Wr bypass 8

Refresh rate 7,8 us

Command Rate 2T

Row cycle time 10 ή 11 ανάλογα

RAS to RAS delay 2

Write recovery 3

Όταν το ΗΤΤ είναι μεγαλύτερο από τα 238 (CPU multiplier)

Rd-Wr Delay 6

Wr-Rd Delay 1

Rd/Wr bypass 8

Refresh rate 7,8 us

Command Rate 2T

Row cycle time 22

RAS to RAS delay 6

Write recovery 3

Βλέπουμε οτι μειώνεται αυτόματα η ταχύτητα της μνήμης (χαλαρώνει).

Εντύπωση προκαλεί η τιμή TRC=22 που είναι έξω από τις μέγιστες τιμές που μπορεί κανείς να ορίσει.

Το πρόβλημα αυτό παραμένει στο BIOS 1007.4 Beta.

Πρακτικά αυτό σημάινει οτι με 4 DIMM δεν υπάρχει κέρδος αν υπερχρονίσει κανείς πάνω από τα 238 ΗΤΤ.

EDIT

Μέχρι που μπορεί να υπερχρονίσει η μητρική σας με 4 DIMM χωρίς να αυξηθεί το Bank Cycle Time;

Στη δική μου περίπτωση με BIOS 1007 το όριο πλέον είναι τα 219 όπου έχω 11 clocks

Στα 220 όμως ανεβαίνει στα 22 clocks. Αυτό συμβαίνει μόνο με 4 DIMM και όχι με δύο.

Αυτό πρέπει να είναι "πρόβλημα" (σε εισαγωγικά αφού υπερχρονίζουμε) του controller.

Πάντως από μετρήσεις μάλλον αυτό είναι ότι καλύτερο μπορώ να πετύχω για καθημερινή χρήση με απόλυτη σταθερότητα και τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, χωρίς να αυξήσω την τάση (στο Auto).

BIOS 1007

CPUz-1.jpgCPUz-2.jpg

Λόγο ότι τις τελευταίες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ από το βουητό στο pc μου , αποφάσισα να δω τι γίνετε. :zzz:

Στο κουτί έχω 2 fan 12cm τις Coolermaster αθόρυβα (τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνω ποτε δουλεύουν και ποτε όχι) και το ΧΡ-120 CPU COOLER με άλλο ένα 12CM fan τις Coolermaster. :inlove:

Αφού έβγαλα από την τροφοδοσία τα 2 cooler του case ο θόρυβος δεν σταμάτησε. :...: Έτσι αποφάσισα να βάλω ο δάχτυλο μου και να σταματήσω στην αρχή το fan τις cpu αλλα τίποτα. :...:

Μετά έβαλα ένα καλαμάκι για σουβλάκια στο fan του τροφοδοτικού (για λίγο) αλλα ο θόρυβος δεν σταμάτησε. :...: Έτσι κατάλαβα ότι κάτι γίνετε με το cooler του nforce4 sli. Αφού σταμάτησα για λίγο το cooler του chipset το pc μου έγινε εντελώς αθόρυβο!

Αποφάσισα να κάνω μια μικρή επέμβαση στο cooler και διαπίστωσα

ότι είχε αρκετή σκόνη. Το καθάρισα και παρατήρησα ότι και ο θόρυβος αλλα και οι στροφές του fan μειώθηκαν. Είχα 8500-9000 στροφές πριν το καθαρίσω και μετά είχα 6500 στροφές!

Η μείωση αυτή τον στροφών είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί και ο θόρυβος, αλλα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό . Έτσι αποφάσισα να βγάλω και το μεταλλικό κάλυμμα που έχει το cooler από πάνω και να αφήσω μονο το fan και την ψυχτρα.

Το μονο όμως αποτέλεσμα από αυτή την κίνηση ήταν να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 1 βαθμό (από 30 πήγε 29).

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το fan τις ASUS είναι για τα μπάζα :tomato: αλλα όσο και να κοίταξα στο internet δεν βρήκα fan που να κάνει για το nforce4 sli :( .

Να σημειώσω ότι δεν μπορώ να βάλω πιο παχύ fan γιατί το cooler τις vga είναι ισα ισα ακριβώς από πάνω από το chipset fan .

Έχετε βρει καμια λύση εσείς παιδιά?

Αρχική απάντηση από ConanGR [Σήμερα, στις 13:04]

Λόγο ότι τις τελευταίες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ από το βουητό στο pc μου , αποφάσισα να δω τι γίνετε. :zzz:

Στο κουτί έχω 2 fan 12cm τις Coolermaster αθόρυβα (τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνω ποτε δουλεύουν και ποτε όχι) και το ΧΡ-120 CPU COOLER με άλλο ένα 12CM fan τις Coolermaster. :inlove:

Αφού έβγαλα από την τροφοδοσία τα 2 cooler του case ο θόρυβος δεν σταμάτησε. :...: Έτσι αποφάσισα να βάλω ο δάχτυλο μου και να σταματήσω στην αρχή το fan τις cpu αλλα τίποτα. :...:

Μετά έβαλα ένα καλαμάκι για σουβλάκια στο fan του τροφοδοτικού (για λίγο) αλλα ο θόρυβος δεν σταμάτησε. :...: Έτσι κατάλαβα ότι κάτι γίνετε με το cooler του nforce4 sli. Αφού σταμάτησα για λίγο το cooler του chipset το pc μου έγινε εντελώς αθόρυβο!

Αποφάσισα να κάνω μια μικρή επέμβαση στο cooler και διαπίστωσα

ότι είχε αρκετή σκόνη. Το καθάρισα και παρατήρησα ότι και ο θόρυβος αλλα και οι στροφές του fan μειώθηκαν. Είχα 8500-9000 στροφές πριν το καθαρίσω και μετά είχα 6500 στροφές!

Η μείωση αυτή τον στροφών είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί και ο θόρυβος, αλλα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό . Έτσι αποφάσισα να βγάλω και το μεταλλικό κάλυμμα που έχει το cooler από πάνω και να αφήσω μονο το fan και την ψυχτρα.

Το μονο όμως αποτέλεσμα από αυτή την κίνηση ήταν να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 1 βαθμό (από 30 πήγε 29).

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το fan τις ASUS είναι για τα μπάζα :tomato: αλλα όσο και να κοίταξα στο internet δεν βρήκα fan που να κάνει για το nforce4 sli :( .

Να σημειώσω ότι δεν μπορώ να βάλω πιο παχύ fan γιατί το cooler τις vga είναι ισα ισα ακριβώς από πάνω από το chipset fan .

Έχετε βρει καμια λύση εσείς παιδιά?

Φίλε ConanGR

Υπάρχουν τρεις προτάσεις για μείωση του θορύβου που κάνει το ανεμιστηράκι της ASUS.

1η πρόταση.

Modding της κάρτας γραφικών

Μπορείς να καταργήσεις το ανεμιστηράκι και να κόψεις λίγο το πλαστικό που έχει η πάνω κάρτα γραφικών ώστε να πετάει αέρα πάνω στην ψύκτρα.

2η πρόταση.

Ανεμιστηράκι 4cm Akasa

Η δεύτερη λύση είναι να βγάλεις το ανεμιστηράκι και να αφήσεις την ψύκτρα.

Βάλε πάνω στην ψύκτρα ανεμιστηράκι 4cm Akasa model DFS401012M που έχει ύψος 10mm και τρία καλώδια. Είναι πολύ πιό αθόρυβο από της ASUS. Σύνδεσε το καλώδιο εκεί που ήταν το παλιό ανεμιστηράκι. Θα χρειαστείς επίσης τέσσερις λεπτές βίδες. Το ανεμιστηράκι το έχει η Checkmate στον πύργο Αθηνών. Ίσως όμως χρειαστεί να κόψεις λίγο το πλαστικό του ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών. Μέτρησε τις αποστάσεις.

3η πρόταση.

Ψύκτρα Zalman ZM-NB47J

Η τρίτη λύση είναι εντελώς αθόρυβη. Βάλε μια Zalman ZM-NB47J χωρίς ανεμιστήρα. Μπροστά στο κουτί βάλε ένα μεγάλο ανεμιστήρα 120 χιλ. της Thermaltake με αισθητήρα θερμοκρασίας (βάλε τον αισθητήρα λίγο πάνω από τη βάση της Zalman) που θα πετάει κρύο αέρα ακριβώς πάνω στο Zalman.

Σκέψου όμως οτι θα χρειαστείς να κόψεις ένα ή δύο fins από τη Zalman. Αν και νομίζω οτι χωράει όπως είναι. Η απόσταση της ψύκτρας από την κάρτα είναι 15mm και αν κόψεις δύο fins κερδίζεις άλλο ένα cm. Δεν νομίζω το ύψος του πλαστικού της κάρτας σου να είναι μεγαλύτερο από 25mm.

Με modding ή με αλλαγή της ψύκτρας της κάρτας μπορείς να εφαρμόσεις όποια λύση θέλεις.

Ανεμιστηράκι μικρό και αθόρυβο, που να έχει το ίδιο μέγεθος με της ASUS, για να το αλλάξεις, δεν υπάρχει απ' ότι ξέρω.

Επειδή έχω 6600gt δοκίμασα μόνο τις δύο τελευταίες λύσεις και τις βρήκα άριστες (έχω μόνιμα υπερχρονισμένο 3500+ στα 2400MHz). Προτίμησα την τρίτη λύση με τη Zalman μια και είναι πιό αθόρυβη και πιο κομψή αν και το ίδιο αποτελεσματική στην ψύξη.

Περιμένουμε να μας πεις τη γνώμη σου.

EDIT

Υπάρχει και η λύση της υδρόψυξης από την Danger Den ειδικά για ASUS A8N-SLI Deluxe

Η λύση για το chipset

http://www.dangerdenstore.com/product.php?productid=160&cat=0&page=1

Οι λύσεις για δύο κάρτες γραφικών σε SLI.

http://www.dangerdenstore.com/product.php?productid=168&cat=48&page=1

http://www.dangerdenstore.com/product.php?productid=161&cat=48&page=1

Αρχική απάντηση από ConanGR [Σήμερα, στις 16:11]

Εχεις καμια photo?

Αυτή τη στιγμή έχω μια Zalman στο Nforce4 με τη thermaltake μπροστά.

Zalman2.jpg

Γιατί δεν είμαι σπίτι και θέλω να πάω σήμερα Αθηνα για αγορά cooler, μπορεί κάποιος που έχει το motherboard να μου αναφέρει την απόσταση που έχουν οι 2 τρύπες?

Eχω δει αυτα τα cooler : http://checkmate.gr/products.php?cid=8

Aμα δεν κανουν θα παω στη λυση του mariosalice, αλλα εχω προβλημα με το VGA COOLER Arctic Cooling NV Silencer 6 (rev.2).

Αφού θα κατέβεις Αθήνα ειδικά για το VGA COOLER Arctic Cooling NV Silencer 6 είδα οτι η Checkmate δεν το έχει διαθέσιμο. Θα το βρείς όμως στο HAC.

Τις αποστάσεις δεν μπορώ να τις μετρήσω με την ψύκτρα πάνω.

Λοιπόν,

πήγα Αθηνα για να δω τι θα κάνω με το cooler του chipset.

Εχώ VGA COOLER Arctic Cooling NV Silencer 6 στην ASUS 6600 GT VGA μου ,και με μεγάλη λίπη ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει καμια λύση στο πρόβλημα μου. :(

To ZALMAN δεν χωράει , το ανεμιστηράκι 4cm Akasa επίσης και τη πρωτη λυση δεν την θελω.

Αρα παραμενω με ενα TANK PC στο σπιτι :(

Τελικά βρήκα λύση :):D

Πήγα και πήρα το cooler της ZALMAN ZM-NB47J

zm_nb47j_c_p.jpg

αλλά και το VGA Cooler της ZALMAN VF700-Cu

vf700_cu_c_p.jpg:T: :T:

Θερμοκρασία πριν την αλλαγή του chipset cooler ήταν 29-30 βαθμούς και τώρα είναι 32-33 ! :jump:

Η vga με το μαμά cooler της ASUS είχε θερμοκρασία 49 :zzz: και 85 :nuke: ,με το NV Silencer 6 (Rev. 2) είχε πέσει στους 39 :zzz: και 55 :nuke: και με το ZALMAN πήγε 35 :zzz: και 49 :nuke: :jump:

Τώρα μπορώ και εγώ να κοιμηθώ :zzz: και να έχω το pc open 24*7*365 :computer:

mariosalice ένα big thx :flower: ;)

Μπορείς να μου αναφέρεις της θερμοκρασίες που έχεις?

Αρχική απάντηση από ConanGR [Χθες, στις 11:02]

Τελικά βρήκα λύση :):D

Πήγα και πήρα το cooler της ZALMAN ZM-NB47J

αλλά και το VGA Cooler της ZALMAN VF700-Cu

Θερμοκρασία πριν την αλλαγή του chipset cooler ήταν 29-30 βαθμούς και τώρα είναι 32-33 ! :jump:

Η vga με το μαμά cooler της ASUS είχε θερμοκρασία 49 :zzz: και 85 :nuke: ,με το NV Silencer 6 (Rev. 2) είχε πέσει στους 39 :zzz: και 55 :nuke: και με το ZALMAN πήγε 35 :zzz: και 49 :nuke: :jump:

Τώρα μπορώ και εγώ να κοιμηθώ :zzz: και να έχω το pc open 24*7*365 :computer:

mariosalice ένα big thx :flower: ;)

Μπορείς να μου αναφέρεις της θερμοκρασίες που έχεις?

Φίλε ConanGR

Πολύ ωραία τα καινούργια σου. Με γειά. Θα τα χαρείς και με το παραπάνω. Πολύ μου άρεσε η λύση του Zalman για τις κάρτες γραφικών.

Θα σου πω ότι είναι ολόκληρη ιστορία η χρυσή τομή ανάμεσα σε ψύξη υπερχρονισμό και θόρυβο.

Κατάφερα να έχω ακριβώς αυτό που θέλω με τον παρακάτω τρόπο.

Πρώτα απ' όλα έχω μόνιμα τον επεξεργαστή στα 2390 MHz 239Χ10 ΗΤΧ4 μνήμη 4 DIMM δηλωμένα ως 333 (δηλαδή με διαιρέτη) που τρέχουν στα 199.4ΜΗz 2.5-3-3-7-10-16 (βγαίνουν αν στο BIOS v1007.4 Beta βάλω auto στη μνήμη. Μπορώ να πάω και 270 άνετα (δεν δοκίμασα παραπάνω) αλλά ο χρονισμός γίνεται χάλια (2.5-3-3-8-22-16 ) και πέφτουν πολύ οι επιδόσεις της μνήμης. Αυτά ισχύουν μόνο για dual side 4 DIMΜ. Με δύο DIMM δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Επίσης δεν δίνω παραπάνω τάση ούτε στη μνήμη ούτε στον επεξεργαστή.

Στο BIOS έχω ρυθμίσει τη μητρική να δίνει μειωμένη τάση στους ανεμιστήρες. Αυτό ισχύει για όλους τους ανεμιστήρες που παίρνουν ρεύμα από τη μητρική, εκτός από τον ανεμιστήρα του chipset. Οι θερμοκρασία που μετράει είναι της μητρικής και όχι του chipset νομίζω.

Σε εντελώς αθόρυβη λειτουργία και για τις συνηθισμένες λειτουργίες (Internet) έχω 34 βαθμούς στη μητρική, με τις ελάχιστες (1200) στροφές του ανεμιστήρα εισαγωγής αέρα (είναι ο 120mm Thermaltake Smart fun και μπορώ να ρυθμίσω τις στροφές με μπουτόν) και 38 βαθμούς στον επεξεργαστή (το original fan του Athlon 64 στις 1757 στροφές).

Όταν παίζω παιχνίδια πολύ απαιτητικά όπως το Half Life 2 Deathmatch στο Internet και σε ανάλυση 1280Χ960 σε SLI δηλαδή με δύο κάρτες γραφικών τότε πάει 49-52 ο επεξεργαστής (το original fan του Athlon 64 ανεβαίνει στις 4100 στροφές) και 37 η μητρική (ανεβάζω τις στροφές στο Thermaltake στις 2100 αλλά μπορώ να το φτάσω και στις 2800 στροφές οπότε πέφτει η θερμοκρασία της μητρικής αρκετά). Όταν ξεπεράσει τους 51 βαθμούς ο επεξεργαστής (ορίζεται στο BIOS), τότε η μητρική δίνει full τάση στους ανεμιστήρες. Αυτό το δοκίμασα μια φορά έχοντας κλείσει όλους τους ανεμιστήρες για να δω τι θα γίνει και διαπίστωσα οτι η μητρική ανεβοκατεβάζει την τάση που δίνει στους ανεμιστήρες όταν φτάσει στο όριο των 51 βαθμών γιατί πάει να ενέβει η θερμοκρασία ανεβαίνει η τάση, αυξάνουν οι στροφές του ανεμιστήρα, πέφτει η τάση κλπ. Σκέφτηκα οτι αυτό δεν είναι καλό για τη σταθερότητα και έτσι έτρεξα το Super_pi. Μου έβγαλε σφάλμα. Έτσι ανέβασα στο BIOS το όριο στους 57 βαθμούς που δεν υπάρχει περίπτωση να τους φτάσει παρά μόνο αν υπάρξει πρόβλημα. Επίσης έχω 2 εντελώς αθόρυβους ανεμιστήρες πίσω για να βγάζουν τον ζεστό αέρα έξω, επιπλέον από τους δύο του τροφοδοτικού.

Το πόσο αθόρυβο είναι το μηχάνημα περιτό να σου πω. Δεν ακούγεται ούτε το βράδυ. Υπολογίζω οτι είναι περίπου στα 28-30 Db αυτή τη στιγμή που είμαι στο internet (σε ηρεμία). Σε παιχνίδια όμως ανεβαίνει ο θόρυβος.

Kαλύτερα είναι να μην επιβαρύνεται η μητρική με ανεμιστήρες με εξαίρεση τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή. Πήρα λοιπόν το cooldrive 6 της cool master.

http://www.coolermaster.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product&p_serial=LHD-V06&other_title=+LHD-V06+Cool%20Drive%206

Θα το εγκαταστήσω και θα σου πω εντυπώσεις.

Tο cooler της ZALMAN ZM-NB47J ζεσταίνεται χωρίς ανεμιστήρα σε βαρειά χρήση. Αν και δεν μου δημιουργούσε πρόβλημα, εντούτοις βίδωσα ένα 4άρι ανεμιστηράκι στο πλάι πάνω στην ψύκτρα. Επειδή η τάση δεν μειώνεται στο ρευματοδότη του chipset το σύνδεσα στο ρευματοδότη του chassis1 (cha1), οπότε δεν ακούγεται καθόλου. Δεν είμαι σίγουρος όμως αν θα το αφήσω.

Εξαίρετη λύση για τη CPU αποτελεί η Thermalright XP 120 με τον ανεμιστήρα thermaltake smart fun 120mm . Τον ανεμιστήρα δεν τον έβαλα πάνω στην ψύκτρα αλλά σε ειδική βάση που έχει το κουτί οπότε δεν μεταδίδονται οι κραδασμοί στη μητρική και μειώνεται κατακόρυφα ο θόρυβος και η αξιοπιστία.

Με την ψύκτρα αυτή οι θερμοκρασίες σταθεροποιούνται μετά από αρκετή ώρα απλής εργασίας στο Internet στους 38 βαθμούς η CPU και στους 34 η μητρική και στο Half Life 2 Deathmatch μετά από αρκετή ώρα φτάνει τους 47 βαθμούς η CPU και τους 37 η μητρική. Μειώθηκε όμως ακόμα περισσότερο ο θόρυβος ιδίως στο φόρτο εργασίας (Half Life 2 Deathmatch).

Για την ηχομόνωση του κουτιού έχω γράψει στο πρώτο πόστ.

Τα βαρειά υλικά με εξογκώματα είναι τα καλύτερα ηχομονωτικά για κουτιά και μπορούν να μειώσουν κατακόρυφα το θόρυβο.

Φιλικά,

Marios

EDIT

H AMD απαγορεύει τη χρήση άλλης ψύκτρας και άλλης θερμικής πάστας.

Σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η εγγύηση.

http://www.xtremetek.com/info/index.php?id=14&page=1

Η εργοστασική ψύκτρα πάντως είναι πολύ καλή.

Νέο BIOS 1007 Final !!!!!!!!!!!!!!!!!!:T:

Description

1. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://www.asus.com.tw/support/cpusupport/cpusupport.aspx

2. Support CPU Voltage warning message on POST

3. Add Help String for AI-NET.

4. Add AI-Selector Item

5. Modify SETUP String and its discription of DRAM Over 4G remapping function

http://www.asus.com/pub/ASUS/mb/socket939/A8N-SLI%20Deluxe/A8nsd007.zip

Αρχική απάντηση από [222]Undert@ker [Χθες, στις 20:38]

Νέο BIOS 1007 Final !!!!!!!!!!!!!!!!!!:T:

Description

1. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://www.asus.com.tw/support/cpusupport/cpusupport.aspx

2. Support CPU Voltage warning message on POST

3. Add Help String for AI-NET.

4. Add AI-Selector Item

5. Modify SETUP String and its discription of DRAM Over 4G remapping function

http://www.asus.com/pub/ASUS/mb/socket939/A8N-SLI%20Deluxe/A8nsd007.zip

Φϊλε Undert@ker

Ευχαριστίες για την είδηση

Μόλις την είδα κατέβασα και εγκατέστησα το νέο ΒΙΟS.

Πρακτικά υποστηρίζει Venice κλπ.

Πολύ σημαντική είναι η σωστή υποστήριξη 4 Dimm για πρώτη φορά σε κανονική έκδοση και όχι ΒΕΤΑ αν και δεν γράφτηκε τίποτα γι' αυτό.

Για περισσότερες εντυπώσεις σύντομα αν υπάρχει κάτι διαφορετικό από το 1007.4

Με την ευκαιρία πρόσεξα στο roadmap της AΜD οτι το 2006 θα βγάλει επεξεργαστές σε socket M. Όλοι είναι διπλοπύρηνοι και θα υποστηρίζουν DDR2 μνήμη 667.

Στο BIOS έχω ρυθμίσει τη μητρική να δίνει μειωμένη τάση στους ανεμιστήρες. Αυτό ισχύει για όλους τους ανεμιστήρες που παίρνουν ρεύμα από τη μητρική, εκτός από τον ανεμιστήρα του chipset. Οι θερμοκρασία που μετράει είναι της μητρικής και όχι του chipset νομίζω.

Που είναι αυτή η επιλογή στο BIOS? :help:

Αρχική απάντηση από [222]Undert@ker [Σήμερα, στις 12:23]

Που είναι αυτή η επιλογή στο BIOS? :help:

Α. Hardware monitor Q-fan Controller

1. Enabled

Αυτή η επιλογή δίνει μειωμένη τάση σε όλους τους στους ανεμιστήρες που συνδέονται πάνω στη μητρική, με εξαίρεση το ρευματοδότη για τον ανεμιστήρα του chipset που παραμένει σε full τάση ότι και να βάλουμε.

2. Disabled

Δίνει full τάση σε όλους τους ανεμιστήρες.

Ο ανεμιστήρας που έχει πάνω ο athlon 64 είναι Delta 60mm έχει αισθητήρα θερμοκρασίας πάνω του και ρυθμίζει τις στροφές του ανάλογα με τη θερμοκρασία στο κέντρο του.

Το διαπίστωσα με τον εξής τρόπο.

Έβαλα άλλον ανεμιστήρα στη CPU και σύνδεσα στο ρευματοδότη της CPU τον Delta, που τον είχα έξω από το κουτί. Όταν πλησίαζα μια λάμπα που έβγαζε ζέστη ανέβασε στροφές σύμφωνα με τη θερμοκρασία. Η μητρική δεν μεταβάλλει την τάση που δίνει στους ανεμιστήρες γιατί τότε όποιο ανεμιστήρα βάλουμε θα αυξομείωνε τις στροφές του, πράγμα που δεν γίνεται.

• 2 weeks later...

Πήρα το παρακάτω προσωπικό μήνυμα και επειδή νομίζω οτι πολλοί θα έχουν παρόμοιο πρόβλημα το αντιγράφω μαζί με την απάντηση.

??? wrote on Σήμερα, στις 19:56:

Γεια σου φιλε

Μολις πηρα κι εγω την a8n-sli.

Εβαλα επανω τον 3200 μια 6600gt και 2 μνημες 512 twimos.

Αναβω το pc μπαινω στο βιος ρυθμιζω ημερομηνιες ωρα και τα λοιπα,συμφωνα με αυτα που διαβασα στο πολυ ωραιο θεμα που εχεις φτιαξει,για την μητρικη.

Παταω f10 για να σωσω ,μου λεει να φτιαξω raid,το αφηνω αυτο,και με το που παει να ξεκινησει ο υπολογιστης μπλε οθονη,δεν προλαβαινω να διαβασω τι γραφει,και κανει επανεκινηση.Safe mode δεν μπορω να μπω.Κανει παλι επανεκινηση.

Απλα σου αναφερω οτι σκληρο εχω βαλει τον παλιο που ειχα με τα winxp-pro sp2.

Δεν τον εχω κανει format.

Δυστυχώς τα Windows XP από κατασκευής και επίτηδες δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν όταν το λειτουργικό έχει εγκατασταθεί σε άλλο υπολογιστή. Υπάρχει ένα κόλπο για να το πετύχουμε αυτό.

Βάλε το δίσκο σου στο παλιό σου μηχάνημα όπου δούλευε.

Κάνε backup (μόνο με λειτουργικό Windows XP pro γίνεται αυτό και όχι με home edition)

Start - All programs - Accesories - System tools - backup

Στο Wizard διάλεξε All information on this computer (creates a system recovery disk)

Αν δεν έχεις επιλέξει το wizard τότε διάλεξε το ASR (automated System Recovery Wizard)

Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά.

Το μόνο πρόβλημα είναι οτι το συμπιεσμένο αρχείο που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Θα έχει περίπου τα 2/3 του μεγέθους που πιάνουν όλα τα αρχεία σου στο δίσκο (το used space του δίσκου σου δηλαδή). Διάλεξε λοιπόν ένα δεύτερο προσωρινό δίσκο για να δημιουργήσεις το backup σου (αγόρασε ένα νέο δίσκο ή δανείσου από φίλο σου).

Αφού τελειώσει το backup θα σου ζητήσει να φτιάξει μια δισκέτα. Φτιάξτην.

Τώρα βγάλε και τους δύο δίσκους και βάλε τους στο νέο μηχάνημα. Κάνε bootable τον δικό σου (στο BIOS). Επίσης στο BIOS βάλε ως πρώτη συσκευή για boot το floppy.

Κάνε boot από τη δισκέτα ASR που έφτιαξες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Θα σου φορμάρει τον bootable σκληρό δίσκο. Κρατάει αρκετή ώρα αυτό.

Θα σου ζητήσει να βάλεις το CD των Windows XP SP2. Είναι σημαντικό να βάλεις το SP2 cd.

Βάλτο. Αν δεν έχεις φτιάξε ένα (διάβασε στο Internet, έχει πολλά άρθρα για το πως γίνεται αυτό). Επίσης νομίζω οτι μπορείς να το ζητήσεις από τη Microsoft το CD.

Κάνε την εγκατάσταση των Windows.

Κάποια στιγμή θα σου ζητήσει το backup αρχείο. Προτείνει το αρχείο που το είχες σώσει όταν έκανες το backup (πχ D:\Buckup_C\back.bkf). Πάτα ΟΚ και θα αρχίσει το restore.

Θα δεις ότι θα έχει στο νέο μηχάνημα ότι είχες και στο παλιό.

Δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις κανένα πρόγραμμα.

Μόνο κοίτα να εγκαταστήσεις τους οδηγούς που προτείνω και ότι έχεις έξτρα, γιατί τα Windows έχουν εγκαταστήσει τους δικούς τους οδηγούς.

Καλή επιτυχία.

Για Raid δείτε και το παρακάτω Post

http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=210114#post210114

Ίσως και να ήταν διαθέσιμη σαν λύση στο net από καιρό, αλλά δεν το είχα εντοπίσει. Όπως και να'χει είναι από τα χρησιμότερα posts που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Εύγε!

Σε πιο σημείο είναι το θερμόμετρο που μετρα την θερμοκρασια της μητρικης?

Το ChipSet (nvidia 4) σε τι θερμοκρασια αντέχει?

Μονο με το cooler της zalman το ChipSet (nvidia 4) εχει προβλημα με την θερμοκρασια?

:help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.