Jump to content

A8N-SLI Deluxe NF4 tips and tricks

mariosalice

Recommended Posts

Την θερμοκρασία την μετράω με εναν αισθητήρα απο το Gatewatch ακριβώς στο κεντρο του zalman. Επίσης του έχω βάλει και εναν ανεμιστηράκι 9cm στα 5v για να το φυσάει απο το πλάι για να ειμαι 100% σίγουρος (αν και έχει κάποια απόσταση αφού το ανεμιστηράκι ειναι ακριβώς εκει που τελειώνει η μητρική στο πλαι, δίπλα στις υποδοχές για τα sata).

Προς το παρων όλα ειναι default (τασεις, μνημες, cpu). 30-32 όταν είμαι στα Windows και εάν βάλω κανα Game (πχ FEAR, Quake 4) τοτε αυτη την εποχή πάει μεγιστο 34-35 μετα απο αρκετή ώρα παιχνιδιού.

Πριν κανα 2μηνο όταν είχα πάρει μητρική και είχε πιο ανεβαζμένες θερμοκρασίες στο περιβάλλον τότε πήγαινε μέχρι 43-44 βαθμούς με τα ίδια δεδομενα.

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply

Είσαι μια χαρά. Δεν πρόκειται να κερδίσεις κάτι παραπάνω με την Premium. Οι μόνες διαφορές είναι το heatpipe (που μηδενίζει το θόρυβο σε default λειτουργία), οτι έχει κάποιους πυκνωτές μεγαλύτερους και το BIOS δίνει επιλογή για επιπλέον τάση στο Nforce4 και στο Hypertransport. Επίσης το SLI είναι γρηγορότερο και πιο εύκολο στην εφαρμογή μια και δεν έχει πλακέτα αλλά υλοποιείται αυτόματα από έναν εξελιγμένο SLI controller.

Αρχική απάντηση από spc [Χθες, στις 18:40]

Για να μπει τίποτα (κουμπωτά είναι τα κλιπάκια στην μητρική).

Για να βγουν όμως τα υφιστάμενα, ναι πρέπει να βγει η μητρική (για να δεις την πλάτη της).

...η να τη σπάσεις και να τελειώσει η υπόθεση, αφού έτσι κι αλλιώς είναι για πέταμα... :getlost:

Πάντως η Zalman είναι πολύ καλή, αλλά στην ευκολία τοποθέτησης παίρει 3/10 γιά μένα...

Υπερβολικά μικρά βιδάκια με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να τα βιδώσεις, αν πέσουν κάτω, τρως 10' να τα βρείς και χρειάζεται να κάνεις 10 δοκιμές μέχρι να ταιριάξεις τις θέσεις...

Τουλάχιστον σε ανταμοίβει με το χαμηλό κόστος (5) και την πολύ καλύ απαγωγή θερμοκρασίας (32C full αλλά χωρίς o/c)

Δυστυχώς αναγκάστηκα να κόψω τα μαμίσια κλιπσάκια, με κόφτη, γιατί διαφορετικά δεν έβγαιναν. Αξίζει πάντως ο κόπος να προσπαθήσει κανείς να τα βγάλει, γιατί είναι πολύ καλύτερα από αυτά της Zalman. Θα τα προτιμούσα πάντως να ήταν καλύτερης ποιότητας.

Επίσης χρειάζεται προσοχή να σφίξουν τα βιδάκια πολύ γερά και στη σωστή θέση, γιατί έχουν την τάση να χαλαρώνουν.

• 3 weeks later...

Το Σάββατο μου παρουσίασε ξαφνικά το εξής: Έχασε τα μισά Usb-hub και φυσικά και τα μισά usb... Μάλιστα μετά από ένα καταραμένο Σάββατο όπου δε δούλευε τίποτα, είναι το μόνο πρόβλημα που δε λύθηκε. Στο παρελθόν, είχε χάσει και το usb2.0 αλλά μετά από shutdown-restart το ξαναβρήκε...

Τι κάνουμε? Έκανα και reset το cmos, αλλά τίποτα

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 10:22]

Το Σάββατο μου παρουσίασε ξαφνικά το εξής: Έχασε τα μισά Usb-hub και φυσικά και τα μισά usb... Μάλιστα μετά από ένα καταραμένο Σάββατο όπου δε δούλευε τίποτα, είναι το μόνο πρόβλημα που δε λύθηκε. Στο παρελθόν, είχε χάσει και το usb2.0 αλλά μετά από shutdown-restart το ξαναβρήκε...

Τι κάνουμε? Έκανα και reset το cmos, αλλά τίποτα

Ρυθμίζεις το BIOS στα auto (τίποτα υπερχρονισμένο)

Έλεγξε τη μνήμη σου με το memtest96+

Τρέξε το όλο 3 φορές

Αν σου βγάλει λάθη βρες ποια μνήμη φταίει και άλλαξε την.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

Αν έχεις εγκαταστήσει τους οδηγούς USB από το CD της ASUS τότε πρέπει να τους απεγκαταστήσεις.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

Βγάλε όλες τις έξτρα κάρτες, κάνε και ένα update στο BIOS - restore deafults - επανεκκίνηση - ρύθμιση και ενεργοποίηση μόνο των συσκευών που έχεις.

Μπες στα Windows.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

Έλεγξε τους σκληρούς (tools - check now) και με τους δυο τρόπους.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

Φτιάξε ένα αρχείο .txt, αντέγραψε τα παρακάτω και σώσε το ως .bat

set devmgr_show_nonpresent_devices=1
devmgmt.msc

Τρέξε το.

Πήγαινε view - Show hidden devices

Πήγαινε Unicersal Serial Bus controllers, διάλεγε μια-μια συσκευή και κάνε uninstall.

Πρόσεξες οτι με ανοικτό γκρι εμφανίζονται οι συσκευές που δεν έχουν ανιχνευτεί?

Κάνε reboot.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

Βάλε το CD των Windows XP SP2. (αυτό το λειτουργικό έχεις?)

Τρέξε sfc /scannow.

Θα διορθώσει την εγκατάσταση των Windows.

Διορθώθηκε?

Αν όχι ...

RMA ή πέτα τη μητρική και πάρε άλλη με 100 (δίνω τη δική μου μαζί με τη Zalman και ένα αθόρυβο ανεμιστηράκι)

Καλή τύχη.

• 3 weeks later...

Διαβάζοντας για τόσους ευχαριστημένους "πελάτες" έχοντας αδυναμία στην asus και βρίσκοντας σε τιμή ευκαιρίας μία A8N-SLI Deluxe μπήκα και εγώ στο club. Η νέα asus αντικατέστισε την παλαιά της υπογραφής. Η νέα vga είναι ξανά μία 6600gt (βέβαια τώρα pci-x) αλλά τώρα υπάρχουν και 2x36 raptor σε raid 0.

Η ερώτηση είναι γενική και ασαφής αλλά η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε το νέο σύστημα δεν είναι και η καλύτερη. Κάνοντας όλες τις ρυθμίσεις στο bios περί raid όπως προτείνει το manual (στον nv raid) και εγκατάσταση λειτουργικού, το σύστημα "φαίνεται" αργό. Ειδικά στο boot φαίνετε να το βαριέτε να ξεκινήσει καθώς για αρκετά δευτερόλεπτα μένει στην αρχική εικόνα των win χωρίς να ακούω θόρυβο από δίσκους να δουλεύουν. Περίμενα ότι με το raid 0 το boot θα γινόταν σφαίρα, αλλά αυτό πάει πιο αργά και από τον Rivaldo. Όλοι οι drivers είναι τελευταίας έκδοσης.

Το μηχάνημα φαίνεται να είναι αργότερο από το προηγούμενο και αρχικά δεν μπορώ να προσδιορίσω το γιατί

Μπορεί να ψιλιαστεί κανείς αν και τι κάνω λάθος?

Συνήθως κολλάει στην αρχή όταν δεν βρίσκει δίκτυο για Internet σύνδεση ή όταν ο server που δίνει τα IP καθυστερεί. Αν δεν έχεις δίκτυο ή ADSL που σου δίνει IP μην το ενεργοποιείς στο BIOS. Αν πάλι χρησιμοποιείς μόνο μια από τις δύο Ethernet απενεργοποίησε την άλλη.

Ακόμα είναι καλύτερα να ρυθμίζεις τα IP μόνος σου και να μην αφήνεις το server κάθε φορά να σου δίνει IP.

Γενικά όμως διάβασε και το πρώτο ποστ. Όλο και κάποια ιδέα θα πάρεις για τους οδηγούς, την εγκατάσταση των Windows με F6 και όλα αυτά.

Έλεγξε και μέσα από τα Windows τις εκδόσεις των οδηγών και που πρέπει να τις βρεις σε RAID0. Κάπου σε κάποιο ποστ εδώ γράφονται αυτά.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 21:38]

Συνήθως κολλάει στην αρχή όταν δεν βρίσκει δίκτυο για Internet σύνδεση ή όταν ο server που δίνει τα IP καθυστερεί. Αν δεν έχεις δίκτυο ή ADSL που σου δίνει IP μην το ενεργοποιείς στο BIOS.

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις:o

Αν πάλι χρησιμοποιείς μόνο μια από τις δύο Ethernet απενεργοποίησε την άλλη.

Το έχω κάνει

Ακόμα είναι καλύτερα να ρυθμίζεις τα IP μόνος σου και να μην αφήνεις το server κάθε φορά να σου δίνει IP.

:o

Γενικά όμως διάβασε και το πρώτο ποστ. Όλο και κάποια ιδέα θα πάρεις για τους οδηγούς, την εγκατάσταση των Windows με F6 και όλα αυτά.

Έλεγξε και μέσα από τα Windows τις εκδόσεις των οδηγών και που πρέπει να τις βρεις σε RAID0. Κάπου σε κάποιο ποστ εδώ γράφονται αυτά.

Τωλμώ να πω ότι έχω διαβάσει εκτενώς όλες τις προηγούμενες σελίδες. Η καθηστέρηση που αναφέρω στην αρχή είναι καθώς αρχίζει να φορτώνει το λειτουργικό στο σημείο με την κινούμενη μπάρα. Για κάμπωση ώρα φαίνεται να κολλάει κάπου :bye:

Σημερα δουλεψα λιγο την συγκεκριμενη μητρικη στο συστημα που πηρε φιλος.

4400+, 7800gtx, και 4χ512 OCZ 4800 limited edition (my ass)tccd.

Δεν πολυεντυπωσιαστηκα με το μενου της. Σχετικα φτωχο. Μετα που βρηκαμε γρηγορα-γρηγορα (προχειρα) που τερματιζει ο επεξεργαστης, ειπα να δω τι παιζει με τις 600αρες μνημες. Πληρης απογοητευση. Μετα το απαραιτητο 2Τ και 2.5-3-3 (ή 2.5-4-4) οι μνημες δεν πανε καν στα 270 (Βασικα δεν πανε καν και πιο κατω απλα τα 270 τα ψιλοκαρφωσα γιατι βολευαν σε ταχυτητα).

Στο dram configuration οι 2 τελευταιες επιλογες (ασχετες με timings που εχει μονο να τις βαλεις enable-disable) τι κανουνε???

Στο dram configuration οι 2 τελευταιες επιλογες είναι χρήσιμες μόνο για 4 γιγα ram.

Με 4 dimm καμμιά μητρική δεν πάει καλά πάντως, εκτός και αν οι μνήμες είναι one sided.

Βάλε δύο DIMM πάνω και θα δεις άλλη μητρική.

Αν και φτωχό το μενού είναι τίμιο.

Δηλαδή μπορεί να μην ανεβαίνει τρελλά, αλλά η ταχύτητες μνήμης που θα μετρήσεις (Sandra) θα είναι ότι καλύτερο.

Τελικά αυτό δεν είναι το κυρίως ζητούμενο?

Τι να το κάνω να φαίνομαι οτι ανεβαίνω στα 290 και όταν το μετράω να μου βγαίνει πατάτα?

Αρχική απάντηση από mariosalice

Αν και φτωχό το μενού είναι τίμιο.

LOOOOL

Νομίζω Μάριε ότι αυτό πρέπει να το κατοχυρώσεις!

Αυτό κι αν είναι TM με τα όλα του!

Κατσετε ρε παιδια... δεν ειπα να πεταει η μητρικη με 4 dimms. αλλα σε 300αρες μνημες το να ζητας ενα 270 (εστω 250) ειναι υπερβολικο?? στο sandra που ηταν και το μοναδικο που ειχε και το ετρεχα (σαν υποτυπωδη ενδειξη σταθεροτητας) επιανε στα 400 MHz 2.5-3-3 4600-4700 (buffered) στα 220-223 μνημες πηγε στα 5300. 2Τ παντα. Δεν ξερω απο sandra για να συγκρινω. 1-2 φορες το εχω τρεξει και νομιζω οτι επιασα καπου 6600 με 2χ1GB ballistix 1Τ.

edit: Δηλαδη τις 2 τελευταιες επιλογες να τις αφησω auto-enable-disable??? δεν μας ενδιαφερουν καθολου??

Αρχική απάντηση από spc [Σήμερα, στις 20:15]

LOOOOL

Νομίζω Μάριε ότι αυτό πρέπει να το κατοχυρώσεις!

Αυτό κι αν είναι TM με τα όλα του!

Hi SPC

Χρόνια Πολλά με την ευκαιρία.

Σε άρεσε εφέντη το πτωχόν πλήν τίμιον? :jump:

Τι να κάνουμε ....

Συμπάθειες βλέπεις.

Πάντως και τα πολλά πολλά μπελάς είναι.

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι κάνει η κάθε ρύθμιση και ουσιαστικά ή τα βάζουν στην τύχη ή τα αφήνουν στο auto.

Και αν κανείς πάει να παίξει ή να ξεφύγει από τα όσα ορίζει η μαμά AMD ή χάνει από σταθερότητα ή από ταχύτητα.

Με την ευκαιρία τώρα μπορώ να πω οτι ξέρω κάθε ρύθμιση στην Α8Ν32-SLI Dlx ti κάνει.

Μάλιστα άλλαξα λίγο τον κώδικα στο SPD στις μνήμες μου και πρόσθεσα κάποια πράγματα για να μην τα κάνω χειροκίνητα κάθε φορά που αλλάζω τις ρυθμίσεις στο BIOS.

Όταν δηλαδή βάζω auto μου βγαίνουν οι νέες υπερχρονισμένες σταθερές ρυθμίσεις.

Όσο για την ταχύτητα με τα 4 dimm δοκιμάστε τις μνήμες και στην DFI, αλλά μάλλον χειρότερα θα πάνε. Το σκορ που είδατε στο SANDRA είναι εξαιρετικό ακόμα και για 1Τ.

Χρόνια Πολλά (δημοσίως πλέον :p)

Με την ευκαιρία τώρα μπορώ να πω οτι ξέρω κάθε ρύθμιση στην Α8Ν32-SLI Dlx ti κάνει.

Μάλιστα άλλαξα λίγο τον κώδικα στο SPD στις μνήμες μου και πρόσθεσα κάποια πράγματα για να μην τα κάνω χειροκίνητα κάθε φορά που αλλάζω τις ρυθμίσεις στο BIOS.

Όταν δηλαδή βάζω auto μου βγαίνουν οι νέες υπερχρονισμένες σταθερές ρυθμίσεις.

Ενδιαφέρον αυτό, δεν ξέρω πόσο εύκολο ή όχι είναι αλλά εγώ δεν το έχω ξανακούσει.

Μία παρατήρηση μόνο: Κατά πόσον είναι ασφαλές (με την έννοια ότι το πως διαβάζει το SPD η κάθε μητρική είναι πονεμένη ιστορία...) ;

Ασφαλέστατο.

Υπάρχουν κανόνες.

Η AMD έχει μάλιστα οδηγίες με ποιό τρόπο και σε ποιό byte θα διαβάζεται κάθε timing.

Έχει ακόμα προβλέψει και τις περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρχει κάποια τιμή στο SPD.

Τους βασικούς κανόνες είναι υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσουν όλοι στο BIOS.

Στις λεπτομέρειες όμως φαίνεται ένα σωστό BIOS.

Για παράδειγμα αν υπάρχουν δύο ρυθμίσεις στο SPD για DDR466 και DDR400

με CL 3 και 2, το BIOS πρέπει να διαλέξει το DDR400 CL2. Αν έχουμε 0,5 CL διαφορά πρέπει να διαλέξει με βάση τη συχνότητα. Δηλαδή, αν είχαμε ορίσει στο SPD DDR466 CL2,5 και DDR400 CL2, το BIOS πρέπει να διαλέξει το DDR400 cl2 που είναι γρηγορότερο (έτσι ορίζει η AMD).

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το 1009 του Α8Ν32. Προτιμάει πάντα τον μεγαλύτερο δηλωμένο χρονισμό.

Από την άλλη όμως υποστηρίζει DDR500 με διαιρέτη 500/400 για rev E CPU.

Δηλαδή μπορούμε να τρέχουμε τη μνήμη στα 250MHz και τον επεξεργαστή στα 200MHz (X11 στον 4400+).

Η πλάκα είναι οτι κανένα πρόγραμμα δεν το αναγνωρίζει. Το CPUz για παράδειγμα και όλα τα άλλα (SANDRA, CBId, A64 Tweaker) βλέπουν 133 ΜΗz

Αν τρέξουμε όμως ένα benchmark (SANDRA) βλέπουμε οτι η ταχύτητα αντιστοιχεί πραγματικά σε DDR500 (ότι πρέπει για να τρελλάνουμε κόσμο με αποδείξεις από validated CPUz. Μνήμη στα 133 που θα πιάνει απίστευατα σκόρ ταχύτητας). :woot:

Αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με το Ai NOS μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Δεν μας είπες τελικά όμως αναφορικά με την διαδικασία αλλαγής του κώδικα SPD στις μνήμες...

Με το Thaiphoon.

Αλλάζουν τα πάντα.

Δηλαδή τα no name μπορεί να γίνουν Ballistix. :whistling

Εϊδες την παραπομπή μου?

Δες την.

Έχει πολλές νέες πληροφορίες για τις ρυθμίσεις στο BIOS της 32άρας.

Όσο για την ταχύτητα με τα 4 dimm δοκιμάστε τις μνήμες και στην DFI, αλλά μάλλον χειρότερα θα πάνε. Το σκορ που είδατε στο SANDRA είναι εξαιρετικό ακόμα και για 1Τ.

Το ΣΑΝΤΡΑ δεν το πολυ χρησιμοποιω αλλα μπορω να σου πω μετα απολυτης Βεβαιοτητας οτι δεν υπαρχει περιπτωση να παει μνημη καλυτερα σε ασους παρα σε ΔΦΙ γιατι:

α)εχουν το ιδιο τσιπσετ

β)γιατι ενα μεγαλο μερος εξαρτατε απο τον IMC που ειναι κοινος και στις 2 περιπτωσεις

γ)Γιατι η ΔΦΙ εχει πολυ περισσοτερες επιλογες και δηνατοτητες ΕΙΔΙΚΑ σε αυτον τον τομεα...............

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.