Jump to content

A8N-SLI Deluxe NF4 tips and tricks

mariosalice

Recommended Posts

Νέοι οδηγοί ήχου από τη Realtek v. A3.76 για ASUS A8N-SLI Deluxe και όχι μόνο.

Σήμερα κυκλοφόρησαν από την ίδια την Nvidia δυο νέοι οδηγοί Forceware 78.01 και BETA 78.03.

Changes in Version 78.03 BETA

This following are changes made and issues resolved since driver version 78.01:

NVIDIA Control Panel: Some application profile settings do not

override the global settings.

GeForce 7 Series: Shimmering artifacts appear when using High

Quality performance setting.

Changes in Version 78.01

This following are changes made and issues resolved since driver version 77.77:

Added support for GeForce 6500

EDIT

Προσοχή υπάρχει ασυμβατότητα των οδηγών ήχου της Nvidia με τους forceware drivers της Nvidia που προκαλεί κολλήματα tearing και επαννεκινήσεις τουλάχιστον στο παιχνίδι Grand Theft Auto - San Andreas σε SLI. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν έχουν εγκατασταθεί οι οδηγοί της Realtek χωρίς προηγούμενα να έχουν απεγκατασταθεί οι οδηγοί ήχου από το σετ οδηγών 6.66 της Nvidia. Η λύση είναι να απεγκαταστήσετε τους οδηγούς ήχου της Nvidia.

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από mariosalice

Σήμερα κυκλοφόρησαν από την ίδια την Nvidia δυο νέοι BETA οδηγοί Forceware 78.01 και 78.03.

Οι 78.01 δεν είναι Beta.

Αρχική απάντηση από Τακας [01-08-2005 19:49]

ρε παιδια να ρωτησω κατι?

εχει κανεισ προβλημα οταν βαζει τισ μνημες 1Τ και Ο/C πανω απο 250 δεν παει...παει αλλα με το που παει να φορτωση συστημα μλε οθονη κοληματα και τετοια...ενω στα 400 οι μνημες 1Τ πανε απσογα..οι μνημες δεν φταινε συγουρα παντος γιατι δε ενα MSI που ειχα της λειτουργουσα 1Τ στα 290φσβ...δεν χερω τη να κανω?εχω ξενερωση με το Μ/Β μεχρι και το τελευταιο Βιος του εβαλα το beta τιποτα...μεχρι ποθ σκευτομαι να παρω αβιτ...εχει κανεις κατι παρομοιο? καμια βοηθεια???

Φίλε Tακα

Έχεις την ιδανική σύνθεση για υπολογιστή. Το όνειρο μου και η επόμενη αναβάθμισή μου (AMD 4400+ X2 Dual Core και Albatron 7800GTX). Αλήθεια πόσο θόρυβο βγάζει η Albatron 7800GTX; Είδα οτι έχει τεχνολογία pipeline και σχετικά μεγάλο ανεμιστηράκι οπότε νομίζω οτι θα είναι εντάξει.

Ειδικά για τις μνήμες DDR 566 A-DATA 2-3-2-5 έχω δει πολλά ποστ για προβλήματα με την ASUS. Νομίζω όμως οτι πρέπει να δώσεις τάση 2.9v και να μειώσεις λίγο το χρονισμό σε πιο λογικά επίπεδα (πχ 2.5-3-3-8-11-16). Δοκίμασε και πες μου. (Ξέρω οτι ανέβηκες στα 260 ήδη από το ποστ με τις επιδόσεις των διπλοπύρηνων).

Το θέμα της τάσης είναι πολύ σημαντικό για τις ASUS. Τα 2.9v στα DIMM λύνουν πολλά προβλήματα σταθερότητας σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα τρικ που βοηθάει πολύ τον υπερχρονισμό.

Επειδή προσπαθώ να υπολογίσω τις βέλτιστες ρυθμίσεις για υπερχρονισμό και δεν έχω Venice αλλά Winchester που έχει διαφορετικό IMC controller παρακαλώ όποιος έχει A8N-SLI Deluxe με Venice ή νεότερο επεξεργαστή να δει την ταχύτητα της μνήμης με το CPUz ή άλλο πρόγραμμα αν είναι 239,8 (περίπου 240) έχοντας βάλει Overclock Profile DDR466 και Jumper free configuration manual 218Χ11=2398MHz.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου θα πρέπει να ισχύει ο παρακάτω πίνακας.

[b]IMC Dram CPU  Χ  HTT Divider[/b]
233 240 2398 11 218 466/400

Ανάλογα με την απάντηση θα επανέλθω με νεότερες πληροφορίες για βέλτιστο υπερχρονισμό και άλλα συμπεράσματα σχετικά με τον IMC controller και τη συνεργασία του με τις μνήμες.

EDIT

Αναβάθμισα τον επεξεργαστή σε 4400+ αλλά έπεσα σε προβληματικό κομμάτι που δεν ανεβαίνει πάνω από 207Χ11 και έτσι το ερώτημα παραμένει.

’λλαξα τη CPU με άλλη που είναι εντάξει. Το ερώτημα απαντήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ένα πρόγραμμα που υπολογίζει τις βέλτιστες τιμές υπερχρονισμού.

Προσοχή λοιπόν στους νέους AMD Athlon 64 x2 4400+ γιατί μια παρτίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι προβληματική. Πρόσεξα μάλιστα οτι ο ελαττωματικός επεξεργαστής είχε εξοχές στο μεταλλικό τμήμα του στις γωνίες (κακή κατασκευή). Έτσι και για την ιστορία είχα στείλει και post στην AMD που ακόμα δεν έχει απαντήσει μετά από 15 μέρες. Ντροπή για την AMD τόσο γιατί δεν ελέγχει τα προϊόντα της όσο και για την ανύπαρκτη υποστήριξη πελατών μέσω e-mail.

Οι διαφορές μεταξύ Α8Ν SLi και A8N SLi Deluxe είναι φαντάζομαι στον SATA/Firewire controller που διαθέτει η dlx?Aπο overclock features δε νομίζω να χάνει κάτι η A8N SLi...

Με γειά σου. Έκανες την καλύτερη επιλογή. :T:

Θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος.

Ελπίζω μόνο να πήρες την έκδοση με το νέο ανεμιστηράκι και όχι με το παλιό.

Τι επεξεργαστή και κάρτα γραφικών έχεις;

Εγώ πήρα μια A8N Sli (την απλή) και απο ότι είδα πρέπει να είχε τον καινούργιο ανεμιστήρα (ήταν διαγώνια στην μητρική και όχι κάθετα).

Το θέμα είναι ότι το κατάλαβα μετά επειδή με το που πήρα την μητρική πήρα μαζί και το zalman και το έβαλα πριν καν την δοκιμάσω. Εβαλα όμως το cooler της στο ρέυμα και διαπίστωσα ότι απο θόρυβο είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Με το zalman και έναν 5αρι ανεμιστήρα να δουλέυει στα 7v (δεν ακούγεται καθόλου) απο θερμοκρασία που μετράω με σενσορα απο το Gatewatch στο κέντρο του zalman είμαι περίπου τους 40-41 το βράδάκι και φτάνει μέχρι τους 45-46 την μέρα, δεν έχω δει παραπάνω. Αν ακουμπήσω το zalman είναι μεν ζεστό αλλά δεν ζεματάει. Είναι οκ ή να προσπαθήσω για καμια άλλη πατέντα; Μέχρι πόσο αντέχει το chipset;

Όχι μόνο είναι ΟΚ αλλά είσαι και υπερβολικός σαν και μένα. Αν υπερχρονίζεις εντάξει διαφορετικά το ανεμιστηράκι δεν χρειάζεται. Τη Zalman την προτείνει σκέτη (χωρίς ανεμιστήρα) και η ίδια η Asus. Δηλαδή δεν χάνεται η εγγύηση ακόμα και αν υπερχρονίσεις μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η ASUS (5%) με τις επιλογές αυτόματου υπερχρονισμού τόσο της κάρτας γραφικών όσο και του συστήματος με τα Ai Nos και τις άλλες αυτόμετες επιλογές που έχει στο BIOS.

Καλημέρα παιδιά,

Έχω προβλημα με τη μητρική που από ό,τι είδα το έχουν και άλλοι.

Έχω έναν 250άρη SATA2 WD και έναν 120άρη Maxtor.

Το πρόβλημα είναι ότι δε βλέπει με τίποτα τον 120άρη Maxtor (6Y120MO)...

Έβαλα το 1013 bios μπάς και αλλά τίποτα...

http://forums.nvidia.com/lofiversion/index.php?t4646.html

Επίσης γίνεται να αποφύγω την επανεγκατάσταση των windows αλλάζοντας πλατφόρμα από AMD σε Intel?(Μπηκα σε Safe mode,απεγκατέστησα ό,τι είχε η παλιά αλλά δε κατάφερα κάτι παραπάνω).

Φίλε Gabriel

Όλα γίνονται. Έχω γράψει σχετικά και για τα δυο ερωτήματα (εγκατάσταση των 6.66 και μεταφορά εγκατάστασης σε διαφορετικές πλατφόρμες) σε προηγούμενα post αυτού του thread. Αν ψάξεις λίγο θα τα βρεις. Αν δεν τα βρίσκεις πες μου να ψάξω να σου δώσω τα URL.

Αρχική απάντηση από mitsosoft [Σήμερα, στις 09:19]

Ε ένα ανεβασματάκι θα το φάει δεν θα τον αφήσω έτσι!!!! :)

Φίλε mitsosoft.

Γράψε μου ποιον επεξεργαστή και ποια μνήμη (αναλυτικά στοιχεία της μνήμης με default timings και πώς σου την αναγνωρίζει το BIOS όταν επιλέξεις auto στη μνήμη) έχεις και θα σου πω αναλυτικά τι τιμές να βάλεις για να υπερχρονίσεις με απόλυτη ασφάλεια.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 11:50]

Φίλε mitsosoft.

Γράψε μου ποιον επεξεργαστή και ποια μνήμη (αναλυτικά στοιχεία της μνήμης με default timings και πώς σου την αναγνωρίζει το BIOS όταν επιλέξεις auto στη μνήμη) έχεις και θα σου πω αναλυτικά τι τιμές να βάλεις για να υπερχρονίσεις με απόλυτη ασφάλεια.

Φίλε μου ο επεξεργαστής είναι ένας Newcastle 3500+ και μνήμη 2x512mb PQI Turbo με tccd τσιπάκια. Ως default οι μνήμες αναγνωρίζονται ως DDR400 με 2-2-2-5 timings, που προς το παρών έτσι της δουλέυω αλλά απο ότι ξέρω ανεβαίνουν αρκετά.

Αρχική απάντηση από mitsosoft [Σήμερα, στις 19:44]

Φίλε μου ο επεξεργαστής είναι ένας Newcastle 3500+ και μνήμη 2x512mb PQI Turbo με tccd τσιπάκια. Ως default οι μνήμες αναγνωρίζονται ως DDR400 με 2-2-2-5 timings, που προς το παρών έτσι της δουλέυω αλλά απο ότι ξέρω ανεβαίνουν αρκετά.

Ερωτήματα - απαντήσεις.

1. Που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής;

Για να το βρεις μπες στο ΒIOS και Βάλε DDR333, 2T, 2-2-2-5, PCI=33, τάση επεξεργαστή auto, τάση μνήμης auto, ΗΤΤx3 πολλαπλασιαστή x11. Μην εγκαταστήσεις ούτε τους οδηγούς CnQ ούτε το πρόγραμμα υπερχρονισμού που δίνει η ASUS. Κατέβασε το clockgen (θα το βρεις στα tool του thelab). Ξεκίνα από το BIOS με συχνότητα επεξεργαστή 2365MHz, δηλαδή βάλε CPU frequency=215 οπότε θα έχεις 215Χ11=2365. Όταν μπεις στα Windows τρέξε το Prime95 για μια ώρα. Αν δεν σου βγάλει λάθη τρέξε το clockgen ανέβασε το ΗΤΤ κατά 5, δηλαδή βάλε το στα 220. Αυτή τη φορά τρέξε το Super_Pi στα 2M. Αν δεν βγάλει λάθη ανέβασε άλλα πέντε. Ξανά τρέξε το Super_Pi στα 2M και συνέχισε μέχρι να κάνει restart ή να σου βγάλει λάθη. Γράψε αυτή την τιμή του ΗΤΤ (έτσι λέει το clockgen το CPU Frequency του BIOS της ASUS) που έστω οτι είναι 235. Να υπολογίσεις οτι 235Χ11=2585. Το όριο του επεξεργαστή σου στην περίπτωση αυτή είναι 230Χ11=2530.

2. Ποιός πολλαπλασιαστής είναι καλύτερος;

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις, τι μνήμη έχεις και τι μητρική έχεις.

Τι θέλεις να κάνεις:

Διαφορετικές ρυθμίσεις βάζεις για bench και άλλες για αξιόπιστη λειτουργία. Προτείνω multi x11 για αξιόπιστη λειτουργία και x10 για bench.

Μνήμη:

Στη δική σου περίπτωση η μνήμη σου είναι μεν γρήγορη αλλά είναι φτιαγμένη για DDR400. Η μνήμη είναι πολύ βασικός παράγοντας στη σωστή λειτουργία και τα σφάλματα της μνήμης είναι ύπουλα. Δεν φαίνονται άμεσα. Θα γίνονται λάθη στις αντιγραφές αρχείων (corrupted files), ξαφνικά restarts και άλλα τέτοια κουλά. Επομένως αν θέλεις να έχεις ένα σταθερό σύστημα και ένα σωστό λειτουργικό που δεν θα σε ταλαιπωρεί να μην είσαι επιθετικός με τη μνήμη. Αντίθετα αν πρόκειται να benchάρεις για να πετύχεις ένα απίθανο σκορ τότε πρέπει να υπερχρονίσεις και τη μνήμη. Για να το κάνεις όμως αυτό πρέπει να βρεις το όριο της, με την ίδια λογική όπως και για τον επεξεργαστή. Δηλαδή μειώνεις τον πολλαπολασιαστή στα 9 βάζεις τη μνήμη DDR400 1Τ δίνεις 1.9 volt στη μνήμη και ανεβάζεις το CPU freq ανά 5 (205, 210, 215 ... ). Αν φτάνει στα 215 με DDR400 τότε γνωρίζοντας και το όριο του επεξεργαστή διαλέγεις από πίνακες τον πιο κατάλληλο διαιρέτη μνήμης και πολλαπλασιαστή ώστε να πάρεις μνήμη στα 215 και επεξεργαστή στα 2530MHz (που είναι το όριο που είχαμε βρει στο προηγούμενο στάδιο).

Με το πρόγραμμα A64 MemFreq και Divider 333/400 βρίσκουμε οτι

230Χ11=2530 DRAM 194,65 MHz

241X10,5=2530 DRAM 194,65 MHz

253X10=2530 DRAM 210 MHz

266X9,5=2527 DRAM 210,58 MHz

281X9=2529 DRAM 230 MHz (θα κολλήσει η μνήμη, άρα βάζεις Divider 266/400)

Η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή είναι με Multi x10 (253X10=2530 DRAM 210 MHz).

Μητρική:

Για τη μητρική μην ανησυχεις να βρεις το οριο της.

Πρόταση για αξιόπιστη καθημερινή λειτουργία

Βάλε DDR333, 1T, 2-2-2-5, PCI=33, τάση επεξεργαστή auto, τάση μνήμης auto, ΗΤΤx4 και πολλαπλασιαστή x11. Πιστεύω οτι με FSB=220-222 (core speed 2420 - 2442 ΜΗz) πετυχαίνεις τη χρυσή τομή. Εγκατέστησε τον οδηγό επεξεργαστή από την AMD βάλε στο Control Panel -> Power Options Properties -> Minimal Power Managment. Γύρνα στο BIOS ενεργοποίησε το Cool n Quiet και μπες Windows. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ίδιες επιδόσεις όπως και χωρίς το CnQ αλλά ο επεξεργαστής σου δεν θα ζεσταίνεται, δεν θα σπαταλά ενέργεια χωρίς λόγο δεν θα φθείρεται και θα λειτουργεί άψογα. Προϋπόθεση είναι να μην εγκαταστήσεις ούτε τους οδηγούς CnQ ούτε το Ai-Booster που δίνει η ASUS.

Ορολογία

CPU frequency κατά ASUS= HTT κατά Clockgen και FSB κατά CPUz

HTT κατά ASUS= Δεν υπάρχει σε Clockgen και CPUz

CPU multiplier κατά ASUS= multiplier κατά CPUz

Προτιμώ τους όρους FSB, HTT, πολλαπλασιαστής (multi), Ταχύτητα επεξεργαστή (CPU speed)

Αρχική απάντηση από Gabriel [17-09-2005 12:36]

Πιό πολύ με κάιει που δε βλέπει τον maxtor στο bios.Αν είναι δυνατόν πιά...

Βάλε τον Maxtror σε άλλο κανάλι SATA (δοκίμασε και τον δεύτερο controller). Ίσως έχεις ενεργοποιημένο το RAID στο BIOS και δεν βλέπει το δίσκο.

ΥΓ.Νέοι οδηγοί ήχου από τη Realtek v. A3.76a. Δεν γράφουν τι διορθώνουν.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.