Jump to content

A8N-SLI Deluxe NF4 tips and tricks

mariosalice

Recommended Posts

Παιδια μια γρηγορη ερωτηση.Η απλη a8n sli (οχι deluxe) δινει 3volt στις μνημες?Παιζει καλα με τις tccd?

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply

Δεν ρωτησα τυχαια.Διαβασα ενα review της dlx νομιζω και ελεγε οτι εδινει και 3volt.Μου φανηκε παραξενο και ηθελα να το επιβεβαιωσω στο απλο μοντελλο.

μήπως αυτό (από το site της asus):

A8N-SLI Deluxe Bios version 1013

Please do read the description before updating BIOS

To avoid crashing file system, please do update the chipset driver to below version prior to this Bios.

For WinXP 32bit system, please download and update chipset drivers V6.65 or later

For WinXP 64bit system, please download and update chipset drivers V6.65 or later

For Win2k/2003 32bit system, please download and update chipset drivers V6.66 or later

For Win2003 64bit system, please download and update chipset drivers V6.66 or later

1. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx

2. Update nVidia onboard Lan PXE ROM to V215.0503

3. Fixed system will hang in memory test 2.09GB if Quick Boot disabled.

4. Change class code of SATA to fit new Driver (WHQL) if RAID is enabled.

5. Fixed system cannot detect ARC 12xx Serial ATA RAID Host adapter.

6. Fixed K8 Vcore will set wrong value under AI-Booster.

έχει να κάνει με αυτά που έλεγε ο marios προ καιρού για τους 6.66;

μήπως το έχει δοκιμάσει κανένας;

Με τους 6.66 της Nvidia, σωστά εγκαταστημένους, γίνεται μια χαρά εγκατάσταση του νέου BIOS 1013.

Δεν είναι ανάγκη να κατεβάσει κανείς τους 6.65 της ASUS.

Πάντως μας έχουν μπλέξει με τους οδηγούς. ’λλους βγάζει η Nvidia (6.66 για Windows XP) και άλλους η ASUS μεταγενέστερα. Τους ονομάζει 6.65 για XP που όμως είναι είναι ίδια έκδοση με τους 6.66 της Nvidia όσον αφορά το RAID τουλάχιστον.

Να δούμε πόσο ακόμα θα μας βασανίσουν.

Τους οδηγούς της ASUS δεν τους δοκίμασα. Αν κάποιος έκανε εγκατάσταση είτε πάνω στους προηγούμενους οδηγούς είτε έκανε clean install (με δισκέττα και F6 για Raid) ας μας γράψει τις εκδόσεις των οδηγών.

Αρχική απάντηση από Vadergr

Παιδια μια γρηγορη ερωτηση.Η απλη a8n sli (οχι deluxe) δινει 3volt στις μνημες?Παιζει καλα με τις tccd?

Tώρα είδα το post, ναι δίνει μέχρι 3 volt, για TCCD είναι κορυφαία (τέτοια έχω και εγώ) και για επεξεργαστή ή 1.60 ή 1.65, δε θυμάμαι σίγουρα.

Αρχική απάντηση από Τακας [01-08-2005 19:49]

ρε παιδια να ρωτησω κατι?

εχει κανεισ προβλημα οταν βαζει τισ μνημες 1Τ και Ο/C πανω απο 250 δεν παει...παει αλλα με το που παει να φορτωση συστημα μλε οθονη κοληματα και τετοια...ενω στα 400 οι μνημες 1Τ πανε απσογα..οι μνημες δεν φταινε συγουρα παντος γιατι δε ενα MSI που ειχα της λειτουργουσα 1Τ στα 290φσβ...δεν χερω τη να κανω?εχω ξενερωση με το Μ/Β μεχρι και το τελευταιο Βιος του εβαλα το beta τιποτα...μεχρι ποθ σκευτομαι να παρω αβιτ...εχει κανεις κατι παρομοιο? καμια βοηθεια???

4400+ dual core?

Χμ

Πολύ θάθελα να τον είχα

Λογικά δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα αλλά πάλι δεν έχω εμπειρία από τον επεξεργαστή σου.

Διάβασες το πρώτο πόστ?

Έβαλες σωστά όλες τις παραμέτρους στο 1013 BIOS?

Έτρεξες το memtest?

Με το δικό μου επεξεργαστή πάντως ανεβαίνει άνετα πολύ πάνω από 250.

Αρχική απάντηση από gznp [Σήμερα, στις 18:41]

Tώρα είδα το post, ναι δίνει μέχρι 3 volt, για TCCD είναι κορυφαία (τέτοια έχω και εγώ) και για επεξεργαστή ή 1.60 ή 1.65, δε θυμάμαι σίγουρα.

Εξαρτάται από τον επεξεργαστή και το BIOS.

Μετά το 1008 υπάρχει περιορισμός στα 1.55 για ορισμένους επεξεργαστές (παλαιότερους από Winchester) σύμφωνα με οδηγία της AMD.

Mια παρατήρηση: Είδα στο πρώτο post ότι η Α8Ν-SLI (η απλή) δε φαίνεται να έχει RAID Controller και Gigabit LAN, ενώ με βεβαιότητα ξέρω ότι έχει :)

Ίσως δεν πρόσεξες λίγο παρακάτω.

Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις μητρικές

- AMD Cool 'n' Quiet! Technology

- PCI Express Architecture

- SATA 3Gb/s

- AI Audio (8-channel Audio) S/PDIF-out

- IEEE 1394 interface

- Max. 10 USB 2.0 ports supports

- NVRAID

- nForce4 built-in Gbit MAC with external Marvell PHY

Αρχική απάντηση από mariosalice

Ίσως δεν πρόσεξες λίγο παρακάτω.

Κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις μητρικές

- AMD Cool 'n' Quiet! Technology

- PCI Express Architecture

- SATA 3Gb/s

- AI Audio (8-channel Audio) S/PDIF-out

- IEEE 1394 interface

- Max. 10 USB 2.0 ports supports

- NVRAID

- nForce4 built-in Gbit MAC with external Marvell PHY

Σωστός, τώρα το πρόσεξα :T:

Προς mariosalice και λοιπούς φίλους που έχουν παρακολουθήσει το θέμα των 6.66 όσον αφορά το sata raid.

Ψάχνοντας (βρήκα και τα post σου Μάριε σε διάφορα ξένα forums;) ), κατέληξα ότι το θέμα της μη ανανέωσης των sata raid drivers έχει να κάνει με κάποια αλλαγή όσον αφορά το στήσιμό τους από την nvidia. H υποψία μου αυτή κινήθηκε από το γεγονός ότι η Asus (αλλά και άλλες εταιρίες κατασκευής μητρικών) συνέδεαν τους 6.66 με νέο bios.

Έχοντας πάρει λοιπόν το απαραίτητο backup (για παν ενδεχόμενο) έβαλα το νέο bios της asus (013), έχοντας βάλει πριν τους 6.66 (οι οποίοι δεν είχαν ανανεώσει τον raid driver).

Το μηχάνημα bootαρισε κανονικά και κατόπιν έκανα χειροκίνητο update στον sata raid το οποίο (σε αντίθεση με πριν) αυτή την φορά δούλεψε κανονικότατα! (Σημείωση - Παρένθεση: Τις προηγούμενες φορές με το παλιό bios η εγκατάσταση γινόταν χωρίς να βγάζει κάποιο θαυμαστικό ή εμφανές μήνυμα λάθους παρά μόνο άλλαζε το κείμενο στο παράθυρο που εμφανιζόταν μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης που έλεγε για error αυτό όμως δεν ήταν εμφανές γι αυτό έχω και την εντύπωση ότι πολλοί νόμιζαν ότι η εγκατάσταση είχε ολοκληρωθεί κανονικά και μετά τους έκανε εντύπωση που δεν είχαν ανανεωθεί οι drivers).

Πιστεύω ότι το update πλέον θα δούλευε κανονικά και σε μη χειροκίνητο mode (τρέχοντας δλδ κανονικά το setup του πακέτου των 6.66).

Μετά το απαραίτητο restart, οι οδηγοί πλέον είναι όλοι με τις τελευταίες εκδόσεις ενώ σημειωτέον τα 2 NVIDIA nForce Serial ATA Controller (έχω 2 raid arrays) μετονομάστηκαν σε NVIDIA nForce Serial ATA RAID Controller και μετακόμισαν κάτω από το NVIDIA nForce RAID Class Controller στο ''SCSI and RAID controllers'' (επιβεβαιώντας την υποψία μου για γενικότερη αλλαγή στο ''στήσιμό'' τους).

Αυτά το ολίγα;)

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά. Συμφωνώ ότι το BIOS παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση των οδηγών του raid controller και οτι για να αναγνωρισθούν σωστά οι νέοι οδηγοί απαιτείται η αναβάθμιση του BIOS.

Υπάρχουν όμως ακόμα ερωτηματικά.

Στη δική μου περίπτωση σε Windows XP 32 bit δεν έχω τον NVIDIA nForce Serial ATA RAID Controller καθόλου, παρά το ότι αναβάθμισα το BIOS σε 1013 έχοντας εγκαταστήσει από πριν τους 6.66 της Nvidia (και όχι τους 6.65 της ASUS). Έχω μόνο τον NVIDIA nForce RAID Class Controller. Έχω δει και σε άλλο ποστ να αναγνωρίζεται κάτω από το SCSI and RAID controllers ο Serial ATA RAID Controller.

Ίσως πρέπει να ξανακάνω εγκατάσταση των 6.66 για να εμφανιστεί. Το κακό είναι οτι πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν οι οδηγοί 6.66 και μετά να γίνει update του BIOS σε 1013. Μα πώς να γίνει αυτό, όταν τα παλιότερα BIOS δεν αναγνωρίζουν σωστά τους 6.66 και δεν εγκαθίστανται παρά μόνο με αλχημίες?

Όπως είπα δεν δοκίμασα τους 6.65 της ASUS.

Ίσως οι 6.65 να μπορούν να εγκατασταθούν σωστά με παλιότερα BIOS σε αντίθεση με τους 6.66 της Nvidia.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης του BIOS σε 1013 και στη συνέχεια και των οδηγών από 6.65 της ASUS σε 6.66 της Nvidia. Θέλω να πω οτι υποπτεύομαι οτι η ASUS αναγκάστηκε να βγάλει κάποιους δικούς της ενδιάμεσους (προσωρινούς) οδηγούς για να ξεπεραστεί το παραπάνω προόβλημα μη αναβάθμισης των οδηγών 6.66 με παλιότερα BIOS.

Το κακό είναι οτι πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν οι οδηγοί 6.66 και μετά να γίνει update του BIOS σε 1013. Μα πώς να γίνει αυτό, όταν τα παλιότερα BIOS δεν αναγνωρίζουν σωστά τους 6.66 και δεν εγκαθίστανται παρά μόνο με αλχημίες?

Όπως είπα δεν δοκίμασα τους 6.65 της ASUS.

Ίσως οι 6.65 να μπορούν να εγκατασταθούν σωστά με παλιότερα BIOS σε αντίθεση με τους 6.66 της Nvidia.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης του BIOS σε 1013 και στη συνέχεια και των οδηγών από 6.65 της ASUS σε 6.66 της Nvidia. Θέλω να πω οτι υποπτεύομαι οτι η ASUS αναγκάστηκε να βγάλει κάποιους δικούς της ενδιάμεσους (προσωρινούς) οδηγούς για να ξεπεραστεί το παραπάνω προόβλημα μη αναβάθμισης των οδηγών 6.66 με παλιότερα BIOS.

Αν διαβάσεις το post μου θα δεις ότι το bios update έγινε κανονικά παρόλο που δεν είχαν μπει σωστά οι 6.66 (καθώς ούτε λόγος να γίνεται για τις αλχημείες με τις οποίες δεν ήθελα να εμπλακώ σε καμία περίπτωση). Αυτό είναι και το όλο ζουμί της υπόθεσης.

Αυτό που λες με του 6.65 της asus το σκέφτηκα και εγώ και το δοκίμασα αλλά δεν ισχύει. Δλδ, όπως και οι 6.66, πριν το bios update, δεν έμπαιναν και γενικά είχαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τους 6.66 (με τους οποίους και έγινε η όλη δοκιμή).

Φαίνεται λοιπόν από αυτά που έγραψε ο SPC οτι για να αναβαθμιστούν οι οδηγοί σε 6.66 αρκεί να γίνει απλή εγκατάσταση των οδηγών της Nvidia 6.66 χωρίς αλχημείες, να γίνει αναβάθμιση του BIOS σε 1013 και να ξαναγίνει εγκατάσταση των οδηγών.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα με την αδυναμία αναβάθμισης των οδηγών (ειδικά για RAID) ήταν θέμα BIOS. Αναβαθμίστηκε το BIOS και τα προβλήματα λύθηκαν. Φαίνεται οτι οι μηχανικοί της ASUS ή διαβάζουν τα post που γράφουμε ή είδαν έγκαιρα το πρόβλημα και το έλυσαν.

Στη δική μου περίπτωση έχοντας κάνει την εγκατάσταση των 6.66 με τις αλχημείες που είχα αναφέρει και αφού είδα σε δύο ποστ (του SPC και ένα άλλο) οτι με το νέο BIOS ο οδηγός SATA άλλαζε θέση και όνομα, έκανα auto update με δεξί κλικ στον οδηγό NVIDIA nForce Serial ATA controller που βρισκόταν κάτω από το IDE ATA/ATAPI controllers. Αυτή τη φορά (με το BIOS 1013) άλλαξε το όνομα του οδηγού σε NVIDIA nForce4 Serial ATA RAID Controller έκδοση 5.10.2600.534 και τον έβαλε κάτω από το SCSI and RAID controllers. Ήταν μια πολύ απλή διαδικασία, χωρις να χρειαστεί να ξανατρέξω το Setup για την εγκατάσταση των οδηγών της Nvidia 6.66.

Τέλος καλό όλα καλά.

Φαίνεται λοιπόν από αυτά που έγραψε ο SPC οτι για να αναβαθμιστούν οι οδηγοί σε 6.66 αρκεί να γίνει απλή εγκατάσταση των οδηγών της Nvidia 6.66 χωρίς αλχημείες, να γίνει αναβάθμιση του BIOS σε 1013 και να ξαναγίνει εγκατάσταση των οδηγών.

:T:

Με λίγα λόγια το πρόβλημα με την αδυναμία αναβάθμισης των οδηγών (ειδικά για RAID) ήταν θέμα BIOS. Αναβαθμίστηκε το BIOS και τα προβλήματα λύθηκαν. Φαίνεται οτι οι μηχανικοί της ASUS ή διαβάζουν τα post που γράφουμε ή είδαν έγκαιρα το πρόβλημα και το έλυσαν.

Όπως μάλλον προκύπτει (αυτό είναι που μου έκανε εντύπωση και ξεκίνησα τις δοκιμές) από το site της ASUS:

A8N-SLI Deluxe Bios version 1013

4. Change class code of SATA to fit new Driver (WHQL) if RAID is enabled.

• 2 weeks later...

Εξαρτάται από τον επεξεργαστή και το BIOS.

Μετά το 1008 υπάρχει περιορισμός στα 1.55 για ορισμένους επεξεργαστές (παλαιότερους από Winchester) σύμφωνα με οδηγία της AMD.

Mάριε, έχω τώρα τον FX-53 στα 2520 με 1,600 ρεύμα και όλα δουλεύουν ρολόι. Ανεβάζοντάς τον όμως στα 2605 με 1,650 ρεύμα η μητρική δεν επιτρέπει τα 1,65 αλλά τον "κολλάει" στα 1,60. Το θέμα είναι ότι παρατήρησα αστάθεια σε ορισμένα προγράμματα και benches και επειδή:

1) ξέρω ότι δε φταίνε οι μνήμες

2) σε ξένα forums και sites λένε ότι για 2600+ θέλει απαραιτήτως 1,65 ρεύμα

μήπως ξέρεις πώς να ανεβάσω το ρεύμα σε πραγματικά 1,65? Θέλει update το BIOS? (δεν έχω κάνει γιατί δεν έχω internet σπίτι).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.