Jump to content

HDDs best Config aka "To NCQ or not to NCQ ???"

apotsi

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τί λέτε ρε παίδες...; Λέει τίποτα το NCQ ή να μην το ψάξω καν ?

Αυτή τη στιγμή είμαι με το παρακάτω config:

2 x Samsung 160GB (No NCQ) Raid 0 (stripe) --> C: & D: από 150GB το καθένα για λειτουργικά (XP και 7beta)

1 WD 320GB για storage downloading και για Games installation

Τώρα πήρα τρεις δίσκους 1TB Samsung SpinPoint F1 και δεν ξέρω πώς να τους ταιριάξω για να αλλάξω εντελώς τους άλλους τρεις δίσκους, τους παλιούς.

Έλεγα με δύο από τους καινούργιους να κάνω ένα mixed mode Raid, δηλαδή:

250GB Raid1 (Mirror Drive) για C: και D:

και με τα υπόλοιπα 700GB από κάθε drive να κάνω ένα Raid0 1,5TB για E: Storage downloading και για Games installation.

Αλλά εκεί έχω το μειονέκτημα ότι αν κάτι πάθει ένας δίσκος, χάνω όλο το storage μου, αλλά όχι τα λειτουργικά.

Μετά σκέφτηκα και το Raid5 με τους τρείς καινούργιους... Αλλά και πάλι δεν ξέρω... Για πείτε καμιά ιδέα....

Ή να μην παίξω καθόλου με Raid, αλλά να γυρίσω τον controller σε AHCI (για την υποστήριξη NCQ) και να έχω τον ένα δίσκο για λειτουργικά (πολλά δεν είναι ένα TB για λειτουργικά; ) και τους άλλους δύο δίσκους για Storage και Games αντίστοιχα...

PLEASE HELP ....

• Replies 42
  • Created
  • Last Reply

Θα κάνεις ένα ωραίο σπαστό raid

0 για λειτουργικό μικρό (100 γίγα περίπου με 32κ) τα υπόλοιπα raid 1 για τα data σου (με 128κ)

Ncq δεν αξίζει

εγω εχω

λειτουργικό+προγράμματα σε stripe για ταχύτητα

δεδομένα σε mirror για ασφάλεια

βάλε και ενα πρόγραμμα backup με συμπίεση(akronis εχω βάλει εγω, πολύ καλό) και 1 φορά το μήνα παίρνε ενα backup του λειτουργικου stripe.βασικά δε με νοιάζει και τόσο αν χάσω το λειτουργικό καθως ολα τα σώζω στο mirror.. ακόμα και τα bookmarks τα εχω online με foxmarks plugin

εναλλακτικά παίρνεις και εναν τεταρτό 1ΤΒ spinpoint για να κάνεις mirror+stripe ταυτόχρονα

Θα κάνεις ένα ωραίο σπαστό raid

0 για λειτουργικό μικρό (100 γίγα περίπου με 32κ) τα υπόλοιπα raid 1 για τα data σου (με 128κ)

Ncq δεν αξίζει

To αντίθετο σκεφτόμουν.

Μουαχαχα... Πλακατζή...

Έλεγα με δύο από τους καινούργιους να κάνω ένα mixed mode Raid, δηλαδή:

250GB Raid1 (Mirror Drive) για C: και D:

και με τα υπόλοιπα 700GB από κάθε drive να κάνω ένα Raid0 1,5TB για E: Storage downloading και για Games installation.

Εκεί βέβαια έχω το μειονέκτημα ότι αν κάτι πάθει ένας δίσκος, χάνω όλο το storage μου, αλλά όχι τα λειτουργικά. Δηλαδή χάνω ταινίες, μουσική, παιχνίδια, αλλά έχω My Documents, φωτογραφίες, κτλ, κτλ...

Το λειτουργικό το ξαναστήνεις. To My docyments το πας στο storage και είσαι οκ. Για αυτό έλεγα το ανάποδο

Το λειτουργικό το ξαναστήνεις. To My docyments το πας στο storage και είσαι οκ. Για αυτό έλεγα το ανάποδο

ακριβως οπως το λες μεταφερει τον φακελο documents στον storage και αν χασεις θα χασεις μονο τα "γκουιντοουζ"

Mixed Mode RAID με τον Matrix Storage Manager.

RAID 0 150GB ( 50GB από την αρχή του κάθε δίσκου παίρνει, που είναι και το ταχύτερο τμήμα των Samsung F1 1TB σε αυτά τα πρώτα 50GB ) για λειτουργικό, games, κλπ

RAID 5 τα υπόλοιπα giga για data.

To NCQ καλό είναι να είναι ενεργό αφού βοηθάει στην μακροζωία του δίσκου, και σε αρκετές περιπτώσεις δίνει και ένα μικρό performance boost.

Είτε έχεις τον controller σε AHCI είτε RAID το NCQ, TCQ, HotPlug & HotSwap είναι ενεργά :)

Σωστός... RAID 5... Μιά χαρά... Χάνω λιγότερα GBs, αλλά είμαι πιό καλυμένος...

apotsi added 10 Minutes and 22 Seconds later...

Εφόσον πλέον έχω 4 διαθέσιμους 1TB Samsung (Thanks Dellman :)), λέω να κάνω ένα Raid5 και τους 4 και να δώ. Μετά θα τα κόψω από μέσα από τα Windows με Partitions, μιας και ο ICH9R μπορεί να φτιάξει δύο μόνο Logical Drives.

Για ρίχτε ιδέες για 4x 1TB...

Σωστός... RAID 5... Μιά χαρά... Χάνω λιγότερα GBs, αλλά είμαι πιό καλυμένος...

μονο data ομως στο raid 5, αν και με 3 δισκους θα εχεις αθλιες επιδοσεις ειδικα στο write.

εαν το αποφασισεις παντως θα σου προτεινα να δοκιμασεις τη συνταγη 16Κ stripe 16K cluster και write back cache enabled*

*χωρις αυτο οι write επιδοσεις του ich9/10r ειναι αθλιες (8-10 αντε 15ΜΒ/s)** φυσικα εχε υποψη σου με αυτο ενεργοποιημενο σε περιπτωση αποτομου κλεισιματος του υπολογιστη 99% θα μπεις στη χρονοβορα διαδικασια του verify/repair και φυσικα επειδη στους ιδιους δισκους θα εχεις και το λειτουργικο/προγραμματα τα παντα θα σερνονται. (και μιλαμε για διαδικασια που κραταει ωρες).

** με 5 δισκους 500ΜΒ σε raid 5 χωρις το write cache εχω περι τα 15-20MB/s write, με αυτο ενεργοποιημενο εχω πανω απο 80...

παντα με 16Κ stripe 16K cluster.

Εχε υποψη σου επισης οτι

1. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

2. το read/write σε μικρα αρχεια ειναι πολυ πιο αργο απο οτι σε μεγαλα.

3. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

4. εαν το υποστηριζει η μητρικη σου, να βαλεις μια χρονοκαθυστερηση στην διαδικασια εκκινησης/αναγνωρισης δισκων, τουλαχιστο 5 δευτερολεπτα.

5. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

αυτα προς το παρον..

panoc added 2 Minutes and 7 Seconds later...

Εφόσον πλέον έχω 4 διαθέσιμους 1TB Samsung (Thanks Dellman :)), λέω να κάνω ένα Raid5 και τους 4 και να δώ. Μετά θα τα κόψω από μέσα από τα Windows με Partitions, μιας και ο ICH9R μπορεί να φτιάξει δύο μόνο Logical Drives.

Για ρίχτε ιδέες για 4x 1TB...

ισχυει οτι σου ειπα πιο πανω, με καλυτερες επιδοσεις στο write.

OXI λειτουργικο στο raid 5, OXI page file, ΟΧΙ σε οτιδηποτε γραφει-διαβαζει συνεχεια απο τους δισκους.

1. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

2. το read/write σε μικρα αρχεια ειναι πολυ πιο αργο απο οτι σε μεγαλα.

3. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

4. εαν το υποστηριζει η μητρικη σου, να βαλεις μια χρονοκαθυστερηση στην διαδικασια εκκινησης/αναγνωρισης δισκων, τουλαχιστο 5 δευτερολεπτα.

5. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ DEFRAG ΣΤΟ RAID 5

αυτα προς το παρον..

LOL.Ωραιος ο panoc:D

stealth

το "γιατι οχι" παει στο defrag? εαν ναι, θα στο αναλυσω το απογευματακι μολις ξυπνησω γιατι δε τη παευω αλλο...

εσυ θες μεγιστες επιδοσεις + αποθηεκυετικος χωρος?

ποτε δε μου αρεσαν αυτα τα 2 μαζι, εγω εχω 2Χ640ΑΑΚS σε 80GB raid 0 για το λειτουργικο και τα προγραμματα, στο 2ο matrix το εχω επισης σε raid 0 για εγκατασταση παιχνιδιων.

αλλους 2 320ΑΑKS σε raid0, πρωτο matrix 20GB στο οποιο ειναι μεσα το page file και εχω μεταφερει οτι εχει σχεση με tmp.

στο δευτερο matrix των 320 παλι σε raid 0 και εχω τα virtual machines μου (1 partition) και προσωρινη αποθηκευση, δεδομενα προς επεξεργασια (2ο partition).

εαν θες τη ταπεινη μου γνωμη, μονο και μονο για τα δεδομενα σου αξιζει να σηκωσεις ενα μικρο file server.

παραλληλα αγοραζεις 2Χ640 για το κυριο σου συστημα που τους δουλευεις μαζι με τους 160 που εχεις τωρα οπως εγω.

για file server σε raid 5 το πολυ να σου κοστησει 1 δισκος 1ΤΒ ακομα + ενα μικρο συστημα βασισμενο σε ich9/10r.

εαν θες να μεινεις οπως εισαι τωρα με μονο τους 4 1ΤΒ, τοτε ειμαι της αποχης 2+2 οπως εγω μονο που σα δευτερο ματριξ θα στησεις raid 1.

επιμενω παντως πως απο τη στιγμη που εχεις τους δισκους, θα ηταν κριμα να μη ξοδευτεις λιγο ακομα (η τουλαχιστο να περιμενεις μεχρι να μπορεις), ωστε να στησεις ενα συστημα μια και καλη για πολυ καιρο.

panoc added 1 Minutes and 8 Seconds later...

επειδη ξεχασα, ασχετα τι λενε τα benchmarks, τα raid 0 ΘΑ τα στησεις με 32K cluster size.

Υπάρχει και μια αρκετά καλύτερη λύση στο θέμα RAID 5...αλλά θα κοστίσει κανά 100αρι 120άρι ευρώ ( αγορά SATA RAID Controller με on-board processor & battery backup για σωστό και γρήγορο RAID 5 ).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.