Jump to content

Μοnitor προτασεις

squid

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

υπαρχουν 22"-24" Monitor που Θα συνιστουσατε που να ξερετε οτι δεν ειναι TN (γιατι δεν το αναφερουν στα χαρακτηριστικα, ΤΝ, VA, IPS) και δεν ξεπερναει τα 200 (αντε 240) ευρω?

Ειμαι ασχετος απο TFT, σκεφτομαι να αντικαταστησω την οθονη της υπογραφης μου. Εχω δανειστει για το ΣΚ μια LG W2452V για δοκιμη, και η ποιοτητα απεικονισης .... χμμμμ.... εεχμμμ .... το ευρος τονων ειναι πολυ περιορισμενο κοντα στα μαυρα και κοντα στα ασπρα, κοιτωντας την κεντρο τα σκουρα ισοπεδωνονται σε μαυρα, αλλαζοντας γωνια φανερωνονται οι λεπτομερειες και περισσοτεροι τονοι αλλα οχι αποδεκτα καλα και επισης φυσικα αλλαζει και πολυ η αποχρωση (και ειναι αφυσικες γωνιες θεασης ετσι και αλλιως) υποψιαζομαι οτι ειναι VA ...)

Tην θελω για το σπιτι, παιχνιδια και browsing, home use, αλλα επειδη ειμαι γραφιστας και εχω μονο ενα pc προς το παρον στο σπιτι, (και για καμποσο καιρο ακομη μαλλον), που και που ολο και κατι γραφιστικο θα τυχει να κανω, και γενικως παιζει ρόλο η ποιοτητα της εικονας για μενα (επεξεργασια φωτο κλπ) δεν θελω να το χ@@@ τελειως το θεμα ποιοτητας εικονας.

Η συγκεκριμενη οθονη δε, εχει και μια πρασινομπλε αποχρωση (hue) που δεν μπορω να την ξεφορτωθω εντελως με τιποτα, οπως και να την ρυθμισω (DVI συνδεση)

'Η να το παρω αποφαση οτι πρεπει να δωσω πανω απο 300 ?

:)

• Replies 45
  • Created
  • Last Reply

φιλε, εγω προσφατα πήρα μια LG W2252TQ 22' απο e-shop στα 210 ευρω και ειμαι πολυ ικανοποιημενος, (οταν καταφερα να την ρυθμισω)..

αν μπορεις να πας ο ιδιος στο πλαισιο, μονο για να την δεις σε λειτουργια, (και οχι μονο αυτην) και ας μην αγορασεις απο εκει.

οι ορολογιες ΤΝ, VA, IPS τι είναι?

Το πανελ στην συγκεκριμενη που λες ειναι TN. Κατε με παρτο αποφαση οτι θα πας σε EIZO. Θα τα σκασεις αλλα ειναι "αλλη φαση".

Μηπως εχει προβλημα η οθονη?? Εχω 2 LG και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος (ΤΝ πανελ και στις 2).

με 245-280 αγοράζεις μια ΚΑΛΗ 19'. Ξεχνάς 22+ αν θες ποιοτικό panel και εργονομία.

http://www.skroutz.gr/s/9083/Eizo-FlexScan-S1901SH-19%22.html

http://www.eizo.com/products/lcd/s1901/index.asp

http://www.skroutz.gr/s/9093/Eizo-FlexScan-S1911SH-19%22.html

Για 22' θες 365Ε+

http://www.skroutz.gr/s/67164/Eizo-FlexScan-S2202WBK-22%27%27.html

http://www.eizo.com/products/lcd/s2202w/index.asp

το ευρος τονων ειναι πολυ περιορισμενο κοντα στα μαυρα και κοντα στα ασπρα, κοιτωντας την κεντρο τα σκουρα ισοπεδωνονται σε μαυρα, αλλαζοντας γωνια φανερωνονται οι λεπτομερειες και περισσοτεροι τονοι αλλα οχι αποδεκτα καλα και επισης φυσικα αλλαζει και πολυ η αποχρωση (και ειναι αφυσικες γωνιες θεασης ετσι και αλλιως) υποψιαζομαι οτι ειναι VA ...)

Το πλέον κλασικό πρόβλημα των φτηνιάρικων οθονών. Δεν είναι μόνο το panel αλλά και η χρωματική παλέτα που έχουν περάσει, άλλο ένα monitor των 6Bit και άλλο των 8 και 10Bit, αν θες να πας πολύ ψηλά υπάρχει και κατηγορία με 14Bit (S-IPS flexscan) και 16Bit (Coloredge S-IPS)

Tην θελω για το σπιτι, παιχνιδια και browsing, home use, αλλα επειδη ειμαι γραφιστας και εχω μονο ενα pc προς το παρον στο σπιτι, και για καμποσο καιρο ακομη μαλλον, και που και που κανω ολο και κατι θα τυχει γραφιστικο να κανω και γενικως παιζει ρόλο η ποιοτητα της εικονας για μενα (επεξεργασια φωτο κλπ) δεν θελω να το χ@@@ τελειως το θεμα ποιοτητας εικονας.

'Η να το παρω αποφαση οτι πρεπει να δωσω πανω απο 300 ?

:)

Για τις απαιτήσεις σου ανεβαίνεις πολύ πάνω από 300 Ευρώ, πρέπει να βάλεις κάτω και να πεις :

Θα κάνω ποιο πολύ : Games, Photoshop/Illustrator/Corel η ταινίες;

Η κάθε οθόνη είναι προορισμένη για ΕΝΑ σκοπό, όπως καλά πρόσεξες η απλή LG που δοκίμασες δεν σε κάλυψε στο Grayscale. Αφού είσαι γραφίστας τότε πας καρφωτά σε Eizo flexscan χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά αν θες κάτι άριστο και διαμάντι για την δουλειά σου τότε πας σε eizo coloredge(900-1000Ευρώ και άνω αλλά αν θα σου επιστραφούν από την δουλειά που κάνεις τότε αξίζει).

Η S2202WBK πάντως θα σε καλύψει σε θέμα gaming/multimedia γιατί έχει ικανοποιητική απόκριση 5ms Rise to Fall (White to black) και 10 bit look up table

http://www.prad.de/en/guide/ergebnis_vergleich.html?pradid=ab6de9dcf72596a947fcf3dcfe2eb0f2&7[]=0&8[]=0&10[]=0&12[]=0&13[]=0&14[]=0&15[]=0&16[]=0&17[]=0&18[]=0&19[]=0&20[]=0&21[]=0&22[]=4938&22[]=4936&23[]=0&24[]=0&26[]=0&27[]=0&28[]=0&29[]=0&30[]=0&32[]=0&37[]=0&38[]=0&40[]=0&42[]=0&45[]=0&46[]=0&47[]=0&50[]=0&52[]=0&55[]=0&56[]=0&57[]=0&65[]=0&70[]=0&82[]=0&108[]=0&order_by=price&order_order=asc&Submit=compare

Υ.Γ. Η Viewsonic G90f+ που έχεις στην υπογραφή σου είναι η best οθόνη για games(οι CRT έχουν μηδενική απόκριση!), μπορείς να την κρατήσεις άνετα ως 2η.

με 245-280 αγοράζεις μια ΚΑΛΗ 19'. Ξεχνάς 22+ αν θες ποιοτικό panel και εργονομία.

http://www.skroutz.gr/s/9083/Eizo-FlexScan-S1901SH-19%22.html

http://www.eizo.com/products/lcd/s1901/index.asp

http://www.skroutz.gr/s/9093/Eizo-FlexScan-S1911SH-19%22.html

Για 22' θες 365Ε+

http://www.skroutz.gr/s/67164/Eizo-FlexScan-S2202WBK-22%27%27.html

http://www.eizo.com/products/lcd/s2202w/index.asp

Το πλέον κλασικό πρόβλημα των φτηνιάρικων οθονών. Δεν είναι μόνο το panel αλλά και η χρωματική παλέτα που έχουν περάσει, άλλο ένα monitor των 6Bit και άλλο των 8 και 10Bit, αν θες να πας πολύ ψηλά υπάρχει και κατηγορία με 14Bit (S-IPS flexscan) και 16Bit (Coloredge S-IPS)

Για τις απαιτήσεις σου ανεβαίνεις πολύ πάνω από 300 Ευρώ, πρέπει να βάλεις κάτω και να πεις :

Θα κάνω ποιο πολύ : Games, Photoshop/Illustrator/Corel η ταινίες;

Η κάθε οθόνη είναι προορισμένη για ΕΝΑ σκοπό, όπως καλά πρόσεξες η απλή LG που δοκίμασες δεν σε κάλυψε στο Grayscale. Αφού είσαι γραφίστας τότε πας καρφωτά σε Eizo flexscan χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά αν θες κάτι άριστο και διαμάντι για την δουλειά σου τότε πας σε eizo coloredge(900-1000Ευρώ και άνω αλλά αν θα σου επιστραφούν από την δουλειά που κάνεις τότε αξίζει).

Η S2202WBK πάντως θα σε καλύψει σε θέμα gaming/multimedia γιατί έχει ικανοποιητική απόκριση 5ms Rise to Fall (White to black) και 10 bit look up table

http://www.prad.de/en/guide/ergebnis_vergleich.html?pradid=ab6de9dcf72596a947fcf3dcfe2eb0f2&7[]=0&8[]=0&10[]=0&12[]=0&13[]=0&14[]=0&15[]=0&16[]=0&17[]=0&18[]=0&19[]=0&20[]=0&21[]=0&22[]=4938&22[]=4936&23[]=0&24[]=0&26[]=0&27[]=0&28[]=0&29[]=0&30[]=0&32[]=0&37[]=0&38[]=0&40[]=0&42[]=0&45[]=0&46[]=0&47[]=0&50[]=0&52[]=0&55[]=0&56[]=0&57[]=0&65[]=0&70[]=0&82[]=0&108[]=0&order_by=price&order_order=asc&Submit=compare

Υ.Γ. Η Viewsonic G90f+ που έχεις στην υπογραφή σου είναι η best οθόνη για games(οι CRT έχουν μηδενική απόκριση!), μπορείς να την κρατήσεις άνετα ως 2η.

H viewsonic μου, μου εχει βγει πολυ καλη αγορα. Την ειχα παρει παμφθηνα, (αναλογικα, τοτε) δεν εχει χασει καθολου σε αποδοση, και παρα τις ψιλο αδυναμιες στη γεωμετρια (οπως ολες οι CRT) και μια μικρη χρωματικη διαφοροποιηση στο ασπρο σε μια γωνια, χρωματικα καλιμπραρεται μια χαρα και εχω κανει ανετα δουλεια με αυτην , εκτος απο την αναλυση οπου αν ειχα χωρο δυστυχως, θα ειχα παρει αλλη μια τοτε για να μεταφερω τα εργαλεια εκει οταν δουλευω, ειναι μαμωτο μικρη, και μου ψιλοβγαινουν τα ματια. Στη δουλεια δουλευω σε 30αρα 24αρα κλπ και πλεον εχουν συνηθισει αλλιως τα ματια μου.

Βεβαια στα παιχνιδια μπορω να πω οτι η αναλυση ειναι αρκετη, ακομη και 1024x768 δε με χαλαει καθολου, στα 1152x864, (ή και 1280x960) καποιες φορες δε χρειαζεται καν AA. Επισης η αριστη συμβατοτητα ολων των παινχινδιων σε αυτες τις αναλυσεις και στο 4:3 ειναι επισης πλεονεκτημα, οπως και το οτι δεν υπαρχει αναγκη για πολυ δυνατη καρτα και high res textures ....

Στη δουλεια εχω την τυχη να δουλευω με Apple monitors τα οποια ειναι Θεικά ... οτι καλυτερο εχω δει ακομη και σε συγκριση με τα CRT που εχω δουλεψει (Ειzo, Lacie, κλπ) εχουμε επισης 24αρια HP, Dell, και Εizo (Μαλλον flexscan αν θυμαμαι) τα οποια παροτι δεν συγκρινονται με τα Apple ειναι επισης πολυ καλα και οπτικα μου φαινονται στο ιδιο επιπεδο πανω κατω με λιγο να υπολειπεται το Dell ? Kατι βοηθητικα samsung 20-22 που εχουμε επισης δεν ειναι ασχημα, και ιδιως μπροστα σε αυτη τη LG ειναι ΑΡΙΣΤΑ ....

αν αλλαξω οθονη το λιγοτερο που θα παρω ειναι 22", γιατι κυριως ο λογος που το κανω ειναι το εμβαδο, η επιφανεια θεασης, το μεγεθος και η αναλυση. Δευτερο κριτηριο μια ικανοποιητικη ποιοτητα εικονας, συμβιβασμο αλλα οχι εντελως θυσια την ποιοτητα εικονας. Δεν με παιρνει να χωσω πολλα λεφτα σε οθονη :(

Για 24" ειχα υποψην μου αυτο το Viewsonic http://www.skroutz.gr/s/66719/Viewsonic-Optiquest-Q241wb-24%27%27.html , μαλλον μια απο τα ιδια οπως το παρον LG θα ειναι ε? και για 22" καποιο Samsung, Philips, HP ... (Τα asus ποιανου φασον ειναι?)

squid added 8 Minutes and 2 Seconds later...

παιδια πως βρισκουμε τι Bit χρωμα και τι Panel ειναι η καθε οθονη που τυχον μας ενδιαφερει? στα τεχνικα χαρακτηριστικα δεν αναφερονται ...

squid added 14 Minutes and 12 Seconds later...

φιλε, εγω προσφατα πήρα μια LG W2252TQ 22' απο e-shop στα 210 ευρω και ειμαι πολυ ικανοποιημενος, (οταν καταφερα να την ρυθμισω)..

αν μπορεις να πας ο ιδιος στο πλαισιο, μονο για να την δεις σε λειτουργια, (και οχι μονο αυτην) και ας μην αγορασεις απο εκει.

οι ορολογιες ΤΝ, VA, IPS τι είναι?

http://www.pchardwarehelp.com/guides/lcd-panel-types.php

Πηγα απο το Πλαισιο για αυτο το λογο αλλα τα ζωντοβολα, ειχαν σε ολα τα μονιτορ τηλεοπτικο σημα λες και πουλουσαν τηλεορασεις

.

Τα ΤΝ υποτιθεται οτι ειναι καταλληλα για παιχνιδια. Λογικα και για ταινιες. Για παραδειγμα τα δυο 22" eizo που μου προτεινε ο pokemon640 για γενικη χρηση ειναι και αυτα TN συμφωνα με το prad.de Yποτιθεται σημερα οτι τα μη TN δεν εχουν πλεον ζητηματα αποκρισης εχουν ομως το πλεονεκτημα της καλυτερης ποιοτητας εικονας ?

Εχουν σαφως καλυτερη ποιοτητα εικονας γενικοτερα τα ακριβοτερα panel (SPVA κλπ).

Γι' αυτο και για τους επαγγελματιες η επιλογη ειναι μονοδρομος.

Για το θεμα της αποκρισης ομως, που αφορα τους gamers και τους λατρεις ταινιων πασχουν εξαιτιας της ιδιας τους της τεχνολογιας.

Για να μην παρεξηγηθω, σαφως θα προτιμουσα ενα ακριβο ποιοτικο monitor ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ επαιζε σπουδαιο ρολο η απεικονιση στη δουλεια μου, οποτε θα εκανα αποσβεση των χρηματων μου.

Αν το 90% της χρησης σου ειναι games, movies, desktop το ξανασκεφτεσαι για μη TN panel, οχι γιατι ενδεχομενως ειναι ελαφρως χειροτερο αλλα γιατι ειναι σαφως ακριβοτερο.

Για παιχνίδια ΠΡΟΣΕΧΕ το χρόνο που είναι για Rise to Fall (μάυρο σε άσπρο), μην πιστέυεις στα παραμύθια των άλλων εταιριών που λένε 2ms. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ!. Γκρί σε γκρί λογικό να κάνει γρήγορα ότι οθόνη να είναι αλλά δεν πρόκειται να βάλεις ασπρόμαυρη ταινία να βλέπεις μόνιμα.

Η 22' eizo που πρότεινα έχει υπερ-ικανοποιητικό χρόνο απόκρισης σε σύγκριση με άλλες και με βάση το κόστος, τα 100Ευρώ επιπλέον τα αξίζει με το παραπάνω. Βέβαια το 6ms έχω την εντύπωση ότι είναι τυπογραφικό λάθος, γιατί συνήθως σε οθόνες 1000Ευρώ και άνω είναι περίπου 8-15ms (RtF). Άυριο παω να τα σκάσω σε αυτήν :

http://www.eizo.com/products/lcd/hd2442w/index.asp

http://www.eizo.com/products/lcd/hd2442w/spec.asp

EDIT:

Έχει GtG στα 5ms και RtF στα 11ms, και η 22άρα που σου πρότεινα είναι 2-3ms διαφορά ποιο αργή από την μεγαλύτερη με s-pva panel,(αν πέφτω μέσα{για το τυπογραφικό λάθος} αλλά και το prad.de συμφωνεί.)

Πάντως σε eizo έχει 0 pixel εγγύηση στους 6 μήνες(που έτσι και αλλιώς όλα στην αρχή φαίνονται) και 5 χρόνια για τα υπόλοιπα εξαρτήματα της. Οι άλλοι δεν ξέρω τι όρους έχουν, ψάξε το πρίν κάνεις οτιδήποτε!.

Όσο για την crt viewsonic και το κόκκινο στο πλάϊ, αυτό είναι ρύθμιση στο μαγνητικό πεδίο της Γης (Βοράς, Νότος κ.α.), λίγες οθόνες την έχουν αυτήν την ρύθμιση αλλά δυστυχώς η viewsonic στο μοντέλο της το ξέχασε να το βάλει.

καποια ενδιαμεση κατασταση δεν υπαρχει? ... καλο game monitor που να εχει αξιοπρεπη ποιοτητα στατικης εικονας(*) ? (και ας πουμε στις 22" να μην ξεπερναει τα 200)

(*) καλυτερη απο το LG W2452V που ανεφερα ας πουμε, αν εχει και νοημα να την χρησιμοποιω σαν σημειο αναφορας βεβαια

squid added 23 Minutes and 29 Seconds later...

Στο Prad.de πως ψαχνουμε τα bits xρωματος? Στο color depth δεν θα επρεπε να ειναι? Τρεις τιμες "ΜiO" (?) εχει μονο. 16.2 ειναι 6 Bit και 16.7 8 bit? Ολες oi oθονες εντωμεταξυ αναφερονται σαν 16.7 (8 bit ολες?) ...

Μια απο τις 24" που εχουμε στη δουλεια, μια eizo S2401W μου αρεσει ιδιαιτερα. 500 ευρωπουλα ομως πολυ εξω απο το budget μου. Απο την αλλη εχουμε οπως ανεφερα και μερικα 20" samsung syncmaster 205BW, Τα οποια βρισκω απολυτως ικανοποιητικα ως προς την αποδοση, κατι τετοιο σε 22-24 θα μου εκανε ας πουμε ...Λογικα η 22" εκδοση του ιδιου μονιτορ, αν υφισταται κατι τετοιο, θα εχει κωδικο ας πουμε 225ΒW και 245BW αντιστοιχα? Εψαξα και δε βρηκα πληροφοριες για την μεταφραση των κωδικων της samsung, ας πουμε τι σημαινουν τα BW, NW, LW, MD κλπ Και τα νουμερα μετα τις ιντσες, 5, 4, 3, 53, 43 κλπ, Ξερει μηπως κανεις απο βεσ....εεε Samsung?

Πήγα και είδα από κοντά την HD2442W

εντυπώσεις:

Άψογη απεικόνιση Gradient, 0 - 255, η διαφορά φαίνεται ακόμη και από το 0 στο 1!!! κάτι που μόνο σε Coloredge και ανάλογα high end μοτνέλα το βρίσκεις. Ότι άλλη οθόνη και να δοκιμάσω από άλλες(π.χ. samsung CRT 17, LG W2252TQ-PF φίλου μου(tft) και μια άλλη iiyama 19' crt), θέλαν 9+ για να βρείς γιαφορά χρωμάτων(μάυρο προς γκρί. το τέστ είναι εδώ.

Στο demo room της MediaVis υπάρχουν και sample photos για άμεση σύγκριση, ακόμη και τυπωμένα.(για έλεγχο gamma).

Όσο αφορά τα Bit του κάθε panel, όλες οι οθόνες eizo είναι 10Bit, για αυτό και η διαφορά φαίνεται και στα λεφτά, ο ανταγωνιστής είναι η apple αν και κατα την γνώμη μου τα apple είναι ποιο φτωχά σε χρώμα. Τα υπόλοιπα της αγοράς δεν περιέχουν τέτοιο panel, 99,9% είναι 8Bit και 6Bit. Θα το διαπιστώσετε στο test.

Μια απο τις 24" που εχουμε στη δουλεια, μια eizo S2401W μου αρεσει ιδιαιτερα. 500 ευρωπουλα ομως πολυ εξω απο το budget μου. Απο την αλλη εχουμε οπως ανεφερα και μερικα 20" samsung syncmaster 205BW, Τα οποια βρισκω απολυτως ικανοποιητικα ως προς την αποδοση, κατι τετοιο σε 22-24 θα μου εκανε ας πουμε ...Λογικα η 22" εκδοση του ιδιου μονιτορ, αν υφισταται κατι τετοιο, θα εχει κωδικο ας πουμε 225ΒW και 245BW αντιστοιχα? Εψαξα και δε βρηκα πληροφοριες για την μεταφραση των κωδικων της samsung, ας πουμε τι σημαινουν τα BW, NW, LW, MD κλπ Και τα νουμερα μετα τις ιντσες, 5, 4, 3, 53, 43 κλπ, Ξερει μηπως κανεις απο βεσ....εεε Samsung?

samsung 226bw την έχω εδώ και ένα χρόνο και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Τα bw,nw αν θυμάμαι καλά αναφέροντε στις συνδέσεις που δίνει η οθόνη

ειμαι αναμεσα σε διαφορες samsung αλλα ακομη δεν ξερω αρκετα για να βγαλω ακρη. Η κυριοτερη διαφορα τους (ειναι και πολλες ...) ειναι στα κοντραστ. σε ολα τα αλλα , οσον αφορα την απεικονιση, ειναι σχεδον ολες ιδιες .......

Contrast ratio και Dynamic contrast να τα λαβαινω υποψη μου ? ποιο απο τα δυο εχει μεγαλυτερη σημασια? μικροτερο η μεγαλυτερο ειναι καλυτερο? μερικες εχουν και dynamic 8000-20000 ....

Το Pixel pitch παιζει ρολο, να το κοιταω?

Στις αποκρισεις ολες σχεδον λενε 5, αντε να πει 2 καμμια.

Dynamic μην το κοιτάς καθόλου.

contrast ratio το κοιτάς.

Τα άλλα είναι αδιάφορα

Μάζεψε αυτές που σε ενδιαφέρουν και πήγαινε δες τες από κοντά

Contrast ratio και Dynamic contrast να τα λαβαινω υποψη μου ? ποιο απο τα δυο εχει μεγαλυτερη σημασια? μικροτερο η μεγαλυτερο ειναι καλυτερο? μερικες εχουν και dynamic 8000-20000 ....

To static constrast σε ενδιαφέρει(που είναι 1000:1) 90% των περιπτώσεων, το dynamic είναι μόνο για ταινίες και games, για photo editing το ξεχνάς!

Mακαρι να μπορουσα να τις δω ....... καποια καταστηματα ειναι απλως Online. Και σε αλλα πολυ πιθανον το μοντελο να μην βρισκεται στην εκθεση αλλα συσκευασμενο μονο πχ ... :(

Λιστα των μοντελων ....

24

---------------------------------

Samsung 245 B 270

Dell S2409W 24'' (16:9) 255

Dell S2309W 23" (16:9) 216

Viewsonic Optiquest Q241wb 200-210

22

---------------------------------

Samsung 225 BW 230(?)

Samsung 2253 LW 250

Samsung 2253 BW 270

HP W 2228 H (+hdmi) 230

HP W 2216 240-250

HP L 2245 W 255

γνωμες? ....

.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.