serpico75 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2009 Έχω τον Phenom X4 Quad Core 9650 2.3GHz, m/b ASUS M3N78 και δύο ίδια module DDR2: 2x2GB 1066MHz.Στην εκκίνηση, στο POST, μου βγάζει: "UnGanged mode: DRAM clocking: 800MHz".Κάτι μου λέει ότι η RAM δεν "τρέχει" όσο περίμενα.Τί συμβαίνει; Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει;Ευχαριστώ!
EliasKir Ιανουάριος 12, 2009 #2 Ιανουάριος 12, 2009 Νομιζω σημαινει οτι δεν τρεχουν σε dual channel. Δοκιμασε να τις βαλεις στα slots 2 και 4.Επισης για να τρεξουν στα 1066 πρεπει να το βαλεις χειροκινητα απο Bios.
BoNito1442169110 Ιανουάριος 13, 2009 #3 Ιανουάριος 13, 2009 το ειχα και εγω απορια , ειναι καλυτερο ganged ή unganged?*edit: αποτι διαβασα unganged mode ειναι καλυτερο για multithreating εφαρμογες..επισης με unganged mode καθε πυρηνας δουλευει με καθε στικακι μνημης αντιστοιχα , ενω στο ganged mode το αναποδο.Διορθωστε με αν κανω λαθος.Επισης αν εχω δυπηρινο(AMD 7750+) και 4 στικακια μνημης πιο mode ειναι καλυτερο?
DrYannof Ιανουάριος 13, 2009 #4 Ιανουάριος 13, 2009 Έχω τον Phenom X4 Quad Core 9650 2.3GHz, m/b ASUS M3N78 και δύο ίδια module DDR2: 2x2GB 1066MHz.Στην εκκίνηση, στο POST, μου βγάζει: "UnGanged mode: DRAM clocking: 800MHz".Κάτι μου λέει ότι η RAM δεν "τρέχει" όσο περίμενα.Τί συμβαίνει; Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει;Ευχαριστώ!Απ ότι θυμάμαι τότε που πήρα κι εγώ το δικό μου cpu, η λίστα της μητρικής έλεγε ότι για να δουλέψουν οι μνήμες στα 1066 πρέπει να υπάρχει ο 9850 ή 9950 (βγήκε αργότερα). Με τα χαμηλότερα μοντέλα απλά έπαιζαν στα 800. Αυτή ήταν περιορισμός από τον επεξεργαστή.Παρ όλα αυτά όμως, μπορείς να τις σετάρεις από το bios στα 5,33 x 200 = 1066MHz (τώρα είναι στα 4 x 200 = 800). Να προσέξεις τα timings και volt που δίνει ο κατασκευαστής γιατί ενδέχεται να μην τα πάρει στο auto και να πρέπει να τα περάσεις manual (πχ. 2,1-2,2 volt & 5-5-5-15).Τώρα όσον αφορά για το ganged / unganged mode...το ειχα και εγω απορια , ειναι καλυτερο ganged ή unganged?*edit: αποτι διαβασα unganged mode ειναι καλυτερο για multithreating εφαρμογες..επισης με unganged mode καθε πυρηνας δουλευει με καθε στικακι μνημης αντιστοιχα , ενω στο ganged mode το αναποδο.Διορθωστε με αν κανω λαθος.Πολύ πρόχειρα αναφέρω (απ' όσο έχω ψάξει) ότι στο μεν ganged οι μνήμες δουλεύουν σαν ένα ενιαίο σύστημα στα 1x128bit (τυπικό dual channel) και όλοι οι πυρήνες μοιράζονται (διαχειρίζονται) όλα τα gb από την ram, ενώ στο δεύτερο σπάνε σε 2x64bit (single channel) και έτσι ο καθένας έχει πρόσβαση σε δεδομένα σε κάθε στικάκι ξεχωριστά αλλά παράλληλα (προσοχή στην έννοια, δεν είναι single channel σαν αυτό που ξέρουμε).Για τις περισσότερες εφαρμογές που λειτουργούμε σήμερα, προτείνεται το ganged mode, σιγά σιγά όμως όσο οδηγούμαστε προς τα πολυπύρυνα προγράμματα, συμφέρει το unganged. Επίσης unganged προτείνεται και σε όσους τρέχουν στο pc distributed computing projects (boinc κλπ).Επισης αν εχω δυπηρινο(AMD 7750+) και 4 στικακια μνημης πιο mode ειναι καλυτερο?Αναλόγως τις εφαρμογές που τρέχεις θα κρίνεις τι χρειάζεσαι.Προσωπικά αν και τρέχω boinc και folding, το έχω στο ganged. Βοηθάει όταν τρέχει κάποιος λίγες και βαριές εφαρμογές.
viper1442169065 Ιανουάριος 13, 2009 #5 Ιανουάριος 13, 2009 Το έχουμε γράψει και αλλού..Στο ganged θέλει πιο χαλαρά timings και πιο πολύ ρεύμα γιατί είναι πιο ζόρι, αλλά σε κάποιες εφαρμογές δίνει.Εγώ προτιμώ unganged για πιο σφιχτά timings και λιγότερο ρεύμα.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.