Jump to content

Pentium 4 @ 3ghz northwood o/c problem

Sk8ToM

Recommended Posts

Λοιπον το συστημα μου ειναι το εξης:

600w τροφοδοτικο και zalman φηκτρα επεξεργαστη

Cpu: Pentium 4 @ 3ghz northwood

Motherboard: MSI - MS 6728

RAM: 2*512mb DDR samsung

VGA: ATI radeon HD 2600 pro 512mb

Προσπαθω να βρω τα ορια του επεξεργαστη και φτανει μεχρι Fsb 220 kai 1.57 ρευμα αλλιως δεν bootarei.Exω μια υποφια οτι φταινε οι RAM.Γενικα ποσο ρευμα πρεπει να τους βαλω?Τωρα τις εχω 5:4 και DRAM frequency 160mhz μου λεει το cpu-z.Απο θερμοκρασιες ειμαι κομπλε γενικα.Ξερει κανεις τι μπορει να φταιει?

Ευχαριστω

• Replies 43
  • Created
  • Last Reply

Πολυ ρευμα του δινεις,μεχρι 1.45-1.5V οχι παραπανω γιατι θα τον ψησεις.

Οι μνημες σου τι εναι 400αρες?

Εριξα μια ματια στο manual της μητρικης σου αλλα δεν λεει και πολλα,καπου πρεπει να εχει μια ρυθμιση να κλειδωσεις το PCI buss,επισης ριξε τις μνημες οσο πιο χαμηλα μπορεις για να μην σε κοψουν και απενεργοποιησε τα Spread Spectrum.

Λογικα πρεπει να πηγαινει 3.6-3.8GHz χαλαρα.

Αν μου δειξεις το bios ισως μπορεσω να σε βοηθησω περισσοτερο.

stealth

1.45?Default εχει 1.525 το εχω αφισει στο 1.550 τωρα.400αρες ειναι οι RAM ναι.

Για το pci buss δεν βρηκα τπτ στο bios το spread spectrum το απενεργοποιησα τι ακριβως κανει αυτο?

Επισης κατι αλλο βαζω στο bios DRAM FREQUENCY 266mhz kai DDR clock 285mhz και το cpuz μου διχνει DRAM FREQUENCY 142.7mhz 3:2 και κατι τελευταιο οταν ανεβαζω το fsb ανεβαινει μαζι και το ddr clock της RAM χωρις το ddr frequency ναι ειναι στο auto ειναι φυσιολογικο αυτο?

Ευχαριστω για την απαντιση

Μπορείς να βάλεις screenshot από cpu-z ?

Θέλω τα tabs (cpu,memory,spd)

Επίσης θέλω να τον κλοκάρεις μέχρι εκεί που είναι σταθερός ... και να τρέξεις ένα wprime 1024M.

Την ώρα που θα τρέχει το wprime ... άνοιξε το cpu-z ... και βγάλε screenshot.

Σχετικά με το ερώτημα σου .... ΝΑΙ είναι λογικό να ανεβαίνει η ταχύτητα των μνημών όσο ανεβάζεις το fsb.

Αν έχεις καλή ψύξη και χαμηλές θερμοκρασίες ... μπορείς να δώσεις μέχρι 1,675 Vcore.

Η συχνότητα των μνημών εξαρτάται άμεσα από το fsb όπως και η συχνότητα του επεξεργαστή. Επίσης, αν πολ/σεις το 142.7 επί 2 σου βγάζει 285...

Northwood και έχει default τάση 1.525; Περίεργο μου φαίνεται, ούτε ο prescott μου είχε τόσο ψηλό ρεύμα by default.

edit: Δεν είδα το post του Τάσου. Όπως είπε, δώσε μας screenshots, θα βοηθήσουν.

Ok καταλαβα ειναι 130nm,εως 0.2V πανω απο το default με αερα.

Σωστα σου δειχνει το CPU-Z,142.5 DDR 285,εκει δεν θα σε κοψουν οι μνημες.

Χωρις PCI lock δεν θα πας ψηλα.

Καθως ανεβαινει ο επεξεργαστης ανεβαινουν και οι μνημες γι'αυτο σου ειπα να τις βαλεις χαμηλα.

Πιθανον να σε εκοβε το spread spectrum δοκιμασες να ανεβασεις το FSB να δεις αν παει παραπανω?

stealth

Ευχαριστω για τις απαντησεις με σωζετε γιατι μου εχουν σπασει τα νευρα..=ρ

Ναι τοσο εχει ρευμα default standar.Λοιπον ανεβαζω ta screenshots.

cpu.jpg

memory.jpg

spd.jpg

οταν ετρεχε το wprime

cpu_wprime.jpg

Sk8ToM added 11 Minutes and 44 Seconds later...

Ναι δοκιμασα.Μεχρι 214 fsb παραπανω δεν bootarei.Βασικα ειναι περιεργο γιατι δεν τρωει restart απλα κολαει σε μια μαυρη οθόνη λιγο πριν βγαλει το παραθυρο που διχνει οτι φορτωνει windows και παταω reset τοτε..

Οπως βλέπεις και μόνος σου στα screenshot ....

Σε idle είχες Vcore 1.539 ... και σε load έπεσε στο 1.476

Οπότε έχεις αρκετό Vdrop ... πρέπει να δώσεις παραπάνω ρεύμα.

Κάνε τις δοκιμές σου ... έτσι ώστε σε load να έχεις τουλάχιστον 1,575

Χαλάρωσε και λίγο τα memory timings να μην έχεις και άλλο παράγοντα που μπορεί να φταίει.

Βάλε τα

CAS Latency ( tCL ) 3

RAS to CAS Delay ( tRCD ) 4

RAS Precharge ( tRP ) 4

Min RAS Active Time ( tRAS ) 12

Και ξεκίνα το OCing πάλι.

1.6v idle και 1.53v σε full load θερμοκρασια 47C και ο θεος βοηθος.Αν μυριζει παντως τπτ καμμενο σπιτι θα ξερω τι ειναι.aheha Θα αρχισω τωρα να ανεβαζω fsb να δω πως παει.

Οσο για τα memory timings πως τα αλλαζω?Δεν βρηκα κατι σχετικο στο bios

Εγω δεν βγαζω ακρη...ενταξει εχει αρκετο Vdrop αλλα με τοσο μικρο overclock δεν θα επρεπε να εχει προβλημα.

Κανε τις δοκιμες που σου ειπε ο Τασος,ισως με παραπανω ρευμα να μπορεσεις να τον ανεβασεις καλλιτερα.

stealth

Σημείωση, όταν θα αλλάξεις τα timings κάνε το σε μια συχνότητα και ρυθμίσεις που το μηχάνημα bootάρει κανονικά.

Γιατί αν έχεις μνήμες με τσιπάκια Winbond BH5/BH6/CH5 δεν θα παίζουνε με CAS Latency 3, οπότε να ξέρεις ότι έφταιγε η μνήμη και όχι κάτι άλλο.

Υπενθύμιση:

Με το memset και γενικώς με οποιοδήποτε utility δεν είναι εφικτή η αλλαγή του CAS Latency ( tCL ) αν είσαι σε Intel chipset.

Αν θυμάμαι καλά αυτός ο περιορισμός πρέπει να ισχύει από το 845 και έπειτα.

Υπενθύμιση:

Με το memset και γενικώς με οποιοδήποτε utility δεν είναι εφικτή η αλλαγή του CAS Latency ( tCL ) αν είσαι σε Intel chipset.

Αν θυμάμαι καλά αυτός ο περιορισμός πρέπει να ισχύει από το 845 και έπειτα.

Σωστά τα λές

Απλά το Cas (2.5) δέν θέλουμε να το πειράξουμε πρός το παρόν.

Επίσης οι μνήμες του είναι Samsung ... οπότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο να φοράνε Winbond τσιπάκια.

@Sk8ToM

Δέν μας έγραψες ποιό ακριβώς μοντέλο μητρικής έχεις ... αλλά δές το παρακάτω link ... ίσως σε βοηθήσει για να δείς τα πεδία των ρυθμίσεων στο bios.

MSI 865PE Neo2-FIS2R i865PE

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1402&page=3

Το ενδιαφέρον κομμάτι της δοκιμής ήταν το παρακάτω

Starting at 200 MHz FSB we raised the FSB slowly. At 215 MHz FSB we ran into a few problems but luckily that's nothing bumping up the DIMM voltage to 2.8V didn't fix.

We hit another snag at around 220 MHz FSB, and raising the CPU voltage to 1.7V fixed that problem as well.

Επίσης οι μνήμες του είναι Samsung ... οπότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο να φοράνε Winbond τσιπάκια.

Damn, ούτε στραβός να ήμουνα... έχω αποβλακωθεί μου φαίνεται, δεν το πρόσεξα στα specs.

Sorry.

Τασο στο link που εστειλες εχω ακριβως το ιδιο bios και μαλλον και σε εμενα κατι τετοιο παιζει.Τωρα εχω Vcore 1.67 και σε full load 1.57 και ειναι σταθερος απλα δεν ειναι περιεργο που εχω τοσο μεγαλα ρευματα και fsb μονο 226?

Οσο για τις μνημες οκ τις πηγα 3-4-4-8.Να αρχιζω να τις ανεβαζω οταν σταθεροποιηθω σε ενα Fsb που θελω?

Ολα είναι θέμα πειραματισμών.

Εσύ θα δοκιμάσεις και θα βρείς τη χρυσή τομή ... όπου το σύστημα σου θα έχει ταχύτητα και αξιοπιστία.

Πάντως από ρεύματα μήν φοβάσαι τίποτα .... δέν καίγονται έτσι εύκολα οι Northwood πυρήνες.

Θυμάμαι παλιά με αέρα ... παίζαμε μέχρι και 1,75 πραγματικό για bench.

Αυτό που θα σε σταματήσει στο επόμενο βήμα ... θα είναι οι θερμοκρασίες του cpu & chipset (βάλε κανά φανάκι εκεί).

...επίσης θυμήσου να κλειδώσεις το agp/pci στα 66/33 ... και στο agp voltage δώσε και 1,6.

Γενικα απο θερμοκρασιες ειμαι 46 cpu και 39 sys temp.Aπλα μου κανει εντυπωση γιατι αυτες τις θερμοκρασιες εχω idle και αν τρεχω wprime για καμια ωρα αυτες αλλαζουν ελαχιστα,αντε να παει 48-49 max η cpu!Περιεργο δεν ειναι?Παιζει ναχουν φαει κανα κολλημα οι αισθητηρες θερμοκρασιας?!

Δέν βασιζόμαστε πότε 100% σε μετρήσεις θερμοκρασίας που προέρχονται από software & bios registers.

Ολα είναι πιθανά ... ακόμη και μή σωστά καλιμπραρισμένο bios.

Η βασική αρχή είναι ... να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε σωστό πάτημα της ψύκτρας πάνω στη cpu.

Μετά εφαρμόζουμε και εμπειρικές μεθόδους ... όπως το τέστ του δακτύλου :033: ... πάνω στην ψύκτρα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.