Kostas_GR Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2008 Καλησπερα!Θα ηθελα να κανω ενα μικρο Overclocking στον υπολογιστη μου. Εχει τα εξης:Μητρικη: Asus P5K3 DeluxeRam: 4GB DDR3 1333CPU: Intel Core 2 Quad Q6700(2.66 GHZ)Καρτα Γραφικων: Geforce 8800GTX(768MB)Θα ηθελα λοιπον να παω το συστημα απο τα 2,66 στα 3 Ghz. Ειμαι τελειως αρχαριος στο θεμα οποτε θα ηθελα οση βοηθεια μπορειτε να μου δωσετε. Κατεβασα το core temp και βλεπω οτι και οι 4 πυρηνες εχουν περιπου 50 βαθμους κελσιου σε idle κατασταση και μετα απο μια ωρα με 2 orthos να δουλευουνε σε priority 9(το καθε orthos το ειχα αναθεσει σε 2 απο τους 4 πυρηνες) οι θερμοκρασιες και των 4 πυρηνων ειναι γυρω στους 72 βαθμους. Θεωρουνται καλες θερμοκρασιες αυτες για overclocking η οχι? Παντως απο οτι μου λενε απο το πλαισιο που πηρα το μηχανημα, το κουτι μου δεν παιρνει κ αλλο ανεμιστηρακι εχει θεση μονο για ενα στο πισω μερος και μου ειπαν πως αμα αλλαξω μονο αυτο δε θα δω διαφορα οποτε να μην το αλλαξω. Υπαρχει αλλος τροπος για να επιτυχω καλυτερη ψυξη?Ευχαριστω!!!
ThorLite Νοέμβριος 30, 2008 #2 Νοέμβριος 30, 2008 Μονο αν αλλαξεις ψυκτρα θα πετυχεις καλυτερες θερμοκρασιες οι οποιες τωρα ειναι καπως μεγαλες για default που το εχεις.
vagos2221416003330 Νοέμβριος 30, 2008 #3 Νοέμβριος 30, 2008 1ον βάλε το ανεμιστηράκι στο πίσω μέρος γιατί εμένα αυτό με έχει σώσει και νομίζω πάντα πρέπει να βάζουμε ένα πίσω αλλιώς τι ροή αέρα να κάνεις???+ βάλε καμια καλή ψύκτρα με 20-30€ και κάνε μετά o/c.. Γιατί άμα πας έτσι μάλλον θα τον πάρεις στο χέρι...
Kostas_GR Νοέμβριος 30, 2008 Author #4 Νοέμβριος 30, 2008 Οταν λετε να παρω ψυκτρα εννοειται ψυκτρα για τη CPU? Αν ναι εχω ηδη μια αλλα απο οτι βλεπω στο τιμολογιο ειναι φτηνη γυρω στα 20 ευρω. Αν παρω καλυτερη θα δω μεγαλες διαφορες? Γιατι αν ειναι να ναι 4-5 βαθμους η διαφορα δεν αξιζει τον κοπο ετσι δν ειναι?Το ανεμιστηρακι απο οτι βλεπω ειναι ηδη στο πισω μερος!
varachio Νοέμβριος 30, 2008 #5 Νοέμβριος 30, 2008 Οι θερμοκρασίες σου είναι υπερβολικές, ακόμα και με o/c (3,7G) ο δικός μου Q6700 δουλεύει στους 52'C full load και το θεωρώ οριακό για την καλή του λειτουργία. Με τίποτα σε φορτίο δεν πρέπει να σου ξεπερνά τους 60'C. Η ψύκτρα σου πρέπει να έχει σκόνη λογικά και να θέλει καθάρισμα... θα έπρεπε να βλεπεις idle ~35 kai load ~55'C με την stock ψύκτρα σε default ρυθμίσεις... Εκτός και αν η ρόη αέρα στο κουτί σου είναι πολύ μικρή που απ ότι λές μάλλον αυτό συμβαίνει. Θα πρέπει να έχεις 2 fan να βάζουν και δύο να βγάζουν αέρα τουλάχιστον οπότε χρειάζεσαι καινούργιο κουτί. Εναλλακτικά άφησε ανοικτό το πλαινό παράθυρο και κοίτα αν πέφτουν καθόλου οι θερμοκρασίες... Αυτά για αρχή...
Kostas_GR Νοέμβριος 30, 2008 Author #6 Νοέμβριος 30, 2008 Κοιταξε κουτι δεν αλλαζω με τπτ, το ειχα αγορασει 150 ευρω μονο 1 χρονο πριν και μαλιστα μου το χανε προτεινει ως απο τα καλυτερα κουτια, και απο οτι βλεπω στο εσωτερικο τα καλωδια κτλ ειναι πολυ καλα βαλμενα δν πιστευω να μην γινεται καλη κυκλοφορια αερα. Το προβλημα μαλλον ειναι οτι υπαρχει μονο 1 ανεμιστηρακι (στο πισω μερος). Το κακο ειναι πως απο οτι μου ειπαν τηλεφωνικα απο το πλαισιο το κουτι μου δε δεχεται αλλα ανεμιστηρακια αλλα για καλο κ για κακο μπορει καποιος να το ελεγξει κ να μου πει αν αληθευει γιατι εγω δεν εχω ιδεα απο ανεμιστηρες κ ψυκτρες. Το κουτι μου λεγεται NZXT ADAMAS BLACK CASE, το κανω google και μου βγαζει αυτο το κουτι στα παρακατω links: http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=73 http://www.frozencpu.com/products/6185/cst-581/NZXT_Adamas_Classic_Series_Premium_Aluminum_Chassis_-_Black.html?id=iDpGnprn Το περιεργο ειναι οτι το δικο μου ειναι λιγο διαφορετικο. Στα πλαγια εχει γυαλινο κλειστο τζαμι απο την μια πλαγια μερια κ κλειστο(χωρις τρυπες οπως στις παρακατω φωτο) μαυρο αλουμινιο απο την αλλη. Ανεβαζω φωτο του κουτιου μου για να δειτε μονοι σας: Τι λετε? Παντως ας δοκιμασω να καθαρισω την ψυκτρα. Για να το κανω αυτο πρεπει να την βγαλω ετσι? Ειναι δυσκολο γιατι δν εχω ξαναπειραξει CPU κ συναφη ποτε? Αν παρω καμμια καλυτερη ψυκτρα(μεχρι 100-120 ευρω τα δινω) θα δω μεγαλα αποτελεσματα?
varachio Νοέμβριος 30, 2008 #7 Νοέμβριος 30, 2008 Μπροστά και κάτω, αριστερά-δεξιά είναι διάφανα πλέξι παράθυρα ή γρύλιες για να περνάει αέρας και κρύβονται και ανεμιστήρες απο πίσω; Γιατί στα link που δίνεις τα άλλα κουτιά έχουν 2 πλαϊνούς ανεμιστήρες στην θέση που το δικό σου έχει το διάφανο μεγάλο πλαϊνο πλέξι... Δεν είναι ανάγκη να βγεί απαραίτητα η ψύκτρα... άνοιξε το πλαϊνο διάφανο του κουτιού σου και κοίτα αν έχει μαζευτεί σκόνη πάνω στην ψύκτρα σου... αν ναι, τότε προσεκτικά με ηλεκτρική σκούπα (με κατάλληλο μακρύ εξάρτημα) τράβα την σκόνη και δες θερμοκρασίες ξανά. Αν δεν δείς σκόνη τότε βλέπουμε ξανά... Να έχεις υπ'όψη σου ότι σκόνη και δάχτυλα έχουν/δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό. Για να μην κάψεις τίποτα, βγάλε τελείως το pc απ την μπρίζα και γείωσε τα δάχτυλά σου στο σασί του πρίν αρχίσεις να ακουμπάς το εσωτερικό...
vagos2221416003330 Δεκέμβριος 1, 2008 #8 Δεκέμβριος 1, 2008 Από ότι βλέπω η ψύκτρα σου φυσάει τον αέρα πάνω στο τζάμι με αποτέλεσμα να τον σκορπίζει στο κουτί και μόνο ένα μέρος του ζεστού αέρα να διώχνει ο πίσω ανεμιστήρας..Αν και η ψύκτρα της photo δεν μου μοιάζει με την stock intel.... Άμα θες να αλλάξεις ψύκτρα όπως λες καλό θα ήταν να βρεις μία που να φυσάει τον αέρα πάνω στον πίσω ανεμιστήρα...Η top είναι thermalright 120 ultimate extreme ή TrueBlack 120... οι οποίες είναι αρχικά σκέτες 40-60€ και βάζεις 2 πολύ καλούς 12cm ανεμιστήρες 15-40€ (αθόρυβους+δυνατούς) και όλος ο ζεστός αέρας από την cpu θα βγαίνει έξω...Και θα μπορέσεις να ανεβάσεις το cpu σχετικά άνετα στα 3,4-3,6ghz...Πριν κάνεις αυτό όμως καλό θα ήταν να άλλαζες πάστα στο cpu και να σιγουρευτείς οτι η ψύκτρα πατάει καλά πάνω.
Kostas_GR Δεκέμβριος 1, 2008 Author #9 Δεκέμβριος 1, 2008 OK καταλαβα τι μου λες αλλα το ερωτημα μου ειναι αν παιρνει το κουτι μου και αλλους ανεμιστηρες. Γιατι οπως ειπα κ στην αρχη, ενας υπαλληλος απο το πλαισιο μου πε πως αν θυμαται καλα το κουτι μου περνει μονο εναν στο πισω μερος. Θα τους ξανακανω ενα τηλεφωνο το απογευμα να τους ξαναρωτησω κ θα κοιταξω αν ειναι καθαρη κ η ψυκτρα!
Kostas_GR Δεκέμβριος 1, 2008 Author #10 Δεκέμβριος 1, 2008 Παιδια απο το καταστημα μου ειπαν οτι οντως δν παιρνει αλλο ανεμιστηρακι κ η καλυτερη λυση ειναι να αλλαξω κουτι και να βαλω μια καλυτερη ψυκτρα μαλιστα μου προτειναν αυτο:http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1152130&catalog=20&Manufacturer=CoolerMaster&category=69977695Μου ειπαν πως αν κανω αυτα μετα θα γινεται φοβερη ψυξη. Τι λετε?
vagos2221416003330 Δεκέμβριος 1, 2008 #11 Δεκέμβριος 1, 2008 Φίλε μου νομίζω πως το κουτί σου είναι οκ.Απλά θες άλλη ψύκτρα που να φυσάει τον αέρα πρός μία έξοδο απο το κουτί(δλδ πίσω)Άμα αλλάξεις τον πίσω ανεμιστήρα με έναν άλλο στα ίδια cm πχ 12cm που να είναι ποιό καλός και πάρεις και μία ψύκτρα σαν αυτή που σου είπα τότε νομίζω θα είσαι μια χαρά.Το πλαίσιο να πουλήσει θέλει τι θα σου έλεγε οτι είσαι οκ??Γιαυτό τσέκαρε μια την θερμο/κή πάστα και αλλαξέ την.Και αν το πρόβλημα δεν λυθεί τότε πάς για ψύκτρα +3 ανεμιστήρες..Εγώ έχω την trueblack με 3 τέτοιους : http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806685και είμαι πολύ ευχαριστημένος...ούτε φασαρία και πολύ καλή θερμική συμπεριφορά...Οπότε δες αν ο ανεμ. στο κουτί σου είναι 12cm και αν ναι πας για την ψύκτρα+3 ανεμ.. 12cm.. και μετά πολύ πολύ άνετα πας στα 3++++++ ghz.
Kostas_GR Δεκέμβριος 1, 2008 Author #12 Δεκέμβριος 1, 2008 Μα αυτο ειναι το προβλημα οτι δεν παιρνει 3 ανεμιστηρες μονο εναν πισω! Παντως εχεις δικιο μαλλον θα παρω πρωτα την ψυκτρα να δω τι γινεται κ αν δν δω αποτελεσμα τοτε θα αλλαξω κουτι. Αν κ πιστευω οτι 20 βαθμους που χρειαζομαι να πεσει η θερμοκρασια(γιατι απο 72 θελω να παει γυρω στους 55) δεν θα πεσει μονο με ψυκτρα αλλα τεσπα. Την ψυκτρα απο που την πηρες? γιατι δν την βρισκω!
stealth1442169213 Δεκέμβριος 1, 2008 #13 Δεκέμβριος 1, 2008 Εγω εχω αυτην για overclocking:http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1038796&page=3&category=69977719&catalog=20Eιναι πολυ καλη αλλα κανει θορυβο (Delta Fan γαρ),να δεν σε απασχολει ο θορυβος ειναι αστερι.Το μονο που πρεπει να κοιταξεις ειναι μηπως η μνημη στο Α1 slot ακουμπαει επανω στα heatpipes.http://www.overclockercafe.com/Reviews/cooling/EnzoTech_Ultra-X/1014.htmlΑν θελεις κατι πιο αθορυβο πας σε καμια Scythe.stealth
Kostas_GR Δεκέμβριος 1, 2008 Author #14 Δεκέμβριος 1, 2008 Το μονο που πρεπει να κοιταξεις ειναι μηπως η μνημη στο Α1 slot ακουμπαει επανω στα heatpipes. Οριστε μια εικονα του εσωτερικου του pc οπως ειναι τωρα λες να υπαρχει προβλημα? Eπισης οπως λεω κ στην εικονα το ενα ανεμιστηρακι δν δουλευει...γιατι? Εβγαλα το πλαινο καπακι κ η θερμοκρασια επεσε απο 50-52 σε 35-38 σε idle κατασταση.
stealth1442169213 Δεκέμβριος 1, 2008 #15 Δεκέμβριος 1, 2008 Eγω αυτο που ειδα ειναι οτι η ψυχτρα σου ειναι γεματη σκονες...θελει καθαρισμα:001: Ο ανεμιστηρας μαλλον εχει καει και πρεπει να τον αλλαξεις με εναν καινουργιο.Η μεγαλη διαφορα στην θερμοκρασια μολις ανοιξες το κουτι σημαινει οτι δεν εχεις airflow στο κουτι (ο ανεμιστηρας που δεν δουλευει...).Μια χαρα την βλεπω την ψυχτρα σου δεν νομιζω οτι χρειαζεσαι αλλη,καθαρισε την και αν μπορεις αλλαξε την παστα με Arctic Silver 5,αλλαξε τον χαλασμενο ανεμιστηρα και μετα βλεπεις αν χρειαζεσαι αλλη ψυχτρα.stealth
Kostas_GR Δεκέμβριος 1, 2008 Author #16 Δεκέμβριος 1, 2008 Τι ακριβως ειναι αυτη η παστα που λες? Και μπορεις να μου προτεινεις ενα πολυ καλο ανεμιστηρακι? Δν με νοιαζει αν κανει 5 ή 30 ευρω!Για να καθαρισω την ψυκτρα πρεπει να τη βγαλω πρωτα ετσι? Μπορεις να μου πεις πως βγαινει γιατι δν εχω ιδεα!Επισης αν υπαρχει καποιο tutorial ή οδηγιες για το πως αλλαζεις ανεμιστηρακι θα με υποχρεωνατε γιατι ουτε αυτο ξερω πως αλλαζει!
varachio Δεκέμβριος 1, 2008 #17 Δεκέμβριος 1, 2008 Η ψύκτρα σου ναι, θέλει καθάρισμα αλλά θα πρότεινα μια και δεν το έχεις ξανακάνει να μην την βγάλεις απο πάνω αλλά να προσπαθήσεις να την καθαρίσεις επιτόπου. Το πίσω άνεμιστηράκι που δεν δουλεύει ίσως να μην είναι κάν συνδεδεμένο, ελενξέ το ξανά αυτό... κατά τα άλλα βλέπω πως είσαι μια χαρά... Να θυμάσαι να είσαι μέχρι 60'C στους πυρήνες αν θές να είσαι στην safe side... Αν και τόσο καιρό που τον δούλευες στους 70'C τον έψησες αρκετά... Ο επεξεργαστής σου πρέπει λογικά να σου φτάσει 3,2G χωρίς να πειράξεις τίποτα άλλο εκτος απο το fsb. Ανέβαζε το σιγά-σιγά (10-15) και ελενξε κάθε φορά θερμοκρασίες και stability...Η πάστα είναι αυτήhttp://www.skroutz.gr/search?keyphrase=arctic+silverΤο ανεμιστηράκι ρε σύ, τέσσερις βίδες έχει δεν υπαρχει τίποτα πιο απλό να κάνεις!!! Και αν το αλλάξεις να το βάλεις να διώχνει τον αέρα προς τα έξω... Κοίτα πάντως μήπως και το καλώδιάκι του δεν είναι συνδεμένο πουθενά...
EliasKir Δεκέμβριος 2, 2008 #18 Δεκέμβριος 2, 2008 Αν θες καλο καθαρισμα επιτοπου μπορεις να το παρεις σε ενα βενζιναδικο και να το φυσηξεις με την τρομπα που φουσκων0ουν τα λαστιχα. Αν βαλεις ενα καλο ανεμιστηρακι πισω να βγαζει αερα, λογικα θα δεις αρκετη διαφορα γιατι τωρα ο ζεστος αερας απο την ψυκτρα διαχεεται στο κουτι και παραμενει εκει, μετα ο ανεμιστηρας τον ξαναπαιρνει και φυσαει την ψυκτρα με ζεστο αερα. Φυσικα αν ειχε κι ενα να βαζει θα ηταν ακομη καλυτερα, αλλα η ΝΖΧΤ εκανε παλι το θαυμα της.
Kostas_GR Δεκέμβριος 2, 2008 Author #19 Δεκέμβριος 2, 2008 ΟΚ παιδια πιστευω βρηκαμε το προβλημα. Το ανεμιστηρακι δν ειναι συνδεδεμενο! φευγουν απο αυτο τρια χρωματιστα καλωδια(κιτρινο, κοκκινο, μαυρο) που στην ακρη ειναι ενωμενα με ενα κλιψακι αλλα αυτο δεν ειναι συνδεδεμενο πουθενα! Μπορειτε να μου πειτε που πρεπει να το συνδεσω? Εδω ειναι η εικονα της μητρικης απο το manual:
stealth1442169213 Δεκέμβριος 2, 2008 #20 Δεκέμβριος 2, 2008 Στο CHA_FAN1 πισω απο τις εξοδους της καρτας ηχου βαλτο που ειναι κοντα.stealth
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.