Jump to content

P4 641 wall at 4,96G

varachio

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν παιδιά, να τα πάρω απ την αρχή... έψαξα και βρήκα τον επεξεργαστή αυτό (SL9KF) μια και απ'ότι έβλεπα στο hwbot έπιανε τρελά νούμερα (7G+!) και ήθελα να πειραματιστώ λιγάκι ανέξοδα ... Όλα καλά μέχρι εδώ, τον επεξεργαστή τον βρήκα καινούργιο, ψύκτρα του πέρασα την Zalman 9700, πάνω σε μια Gigabyte P31-DS3L με μνήμες PC8500 και περίμενα να κάνει λίγο ψύχρα για να κάνω το πείραμα μια και είμαι μόνο με αέρα προς το παρόν.:(

Με εξωτερική θερμοκρασία λοιπόν 9'C και φανάκια σε μνήμες, NB και SB ο επεξεργαστής ανέβηκε για πλάκα στα 4,832G χωρίς καμία αλλαγή σε τάσεις (όλα στο auto). Not bad για αρχή, ε; Έτσι σκέφτηκα κι εγώ και χάρηκα... Με τάση 1,5 Vcore και τσιμπιματάκι σε τάσεις NB και SB έπιασα πάλι εύκολα τα 4,960G... Απο εκεί και πέρα τίποτα, όσο κι αν ανέβασα τάση vcore. Θερμοκρασία επεξεργαστή βλέπω 59'C, μέσα απο τα windows απο δύο διαφορετικά προγράμματα, τρέχοντας prime. Το σύστημα φαινόταν απόλυτα σταθερό (έτρεξα όλα τα τέστ για το Hwbot!). Στόχος μου αρχικά ήταν να τον φτάσω 5.3G οπότε είπα να τον δοκιμάσω και στην striker extreme που θα είχα περισσότερες επιλογές στο bios και ξέρω ότι πάει τουλάχιστον 332fsb με τον q6700 που έχω... Και εκεί τα ίδια όμως και χειρότερα... Μου έβγαλε την ψυχή να τον πάω 5,032 απλά για να πάρω cpu-z, με τάση 1,68 vcore. Τελικά το max σταθερό ρολόι που πέτυχα και στις δύο μητρικές ήταν 4,960 με τάση 1,58 vcore και μεγιστη θερμοκρασία επεξεργαστή σε φορτίο 100% να είναι 58-60'C. Idle ο επεξεργαστής βλέπω να πέφτει και στους 19'C (στα 4,7G / 1,41 vcore) και max 28'C (στα 4,96G / 1,51 vcore)...

Η ερώτησή μου μετά απ όλα αυτά είναι η εξής: παίζει να έχει ο επεξεργαστής μεγαλύτερη θερμοκρασία απ αυτήν που βλέπω μέσα απο τα winXP και γι αυτό να μην πάει παραπάνω απο 5G; Είναι δηλ θέμα απλά θερμοκρασίας που δεν πάει παραπάνω ή κάνω κάτι λάθος εγώ; Στο Hwbot μόνο ένας Ρώσος τον έχει πάει με αέρα στα 5,33G, βέβαια στην σιβηρία έχει και θερμοκρασία αέρα -20...

Λοιπόν τα νεότερα για όσους διάβασαν το post και όσους ασχολήθηκαν είναι τα εξής...

Χρησιμοποιώντας άλλους επεξεργαστές με την εν λόγω μητρική GA-P31-DS3L έψαξα να βρώ το μέγιστο FSB της το οποίο βρήκα να είναι το 415 full stable και το 440 max αλλα όχι και πολύ σταθερό... Μετά απο την εμφάνιση του "κρυφού" μενού της μητρικής κατάφερα να ξεκλειδώσω τον multiplier του 641 και να προσπαθήσω να τον πάω ψηλότερα σε FSB... Με multi x12 και τις μνήμες με χαλάρα timings και 1:1 έφτασε σε fsb 425 αλλά ήταν πολύ ασταθής (σε σημείο να μην μπορώ να πάρω ούτε Cpu-z) ακόμα και αν χρησιμοποιούσα ψηλότερη τάση, ακόμα κι αν του φόρεσα την ψύκτρα V8 που έδειχνε να τον κρατάει άνετο στις θερμοκρασίες... Τι να πώ... ίσως τα "έπαιξε" απο την πολλή τάση... ίσως το mobo να είναι "λίγο"... Τον στόχο μου που ήταν τα 5G όπως ξαναείπα τον πέτυχα... είδα να τρέχει για λίγο και στα 5,1GHz:001:

Προς το παρόν θα τον αφήσω στο συρτάρι μια και φεύγω για εξωτερικό... όποτε όταν έχω νέο mobo θα ξαναπροσπαθήσω να τον φτάσω πιό ψηλά... Παρακάτω το καλύτερο Cpu-z που μπόρεσα να πάρω... καθώς και η δεύτερη θέση στο PCmark στο Hwbot είναι γεγονός:D

post-5972-1442175356,8414_thumb.jpg

Υ.Γ. Πολλά ευχαριστώ στον Τάσο για την βοήθεια και τις συμβουλές του...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.