Jump to content

Back to 1996...

varachio

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ήταν ένα project που μου μπήκε στο μυαλό όταν έπεσε στα χέρια μου ένα ΑΤ κουτί με μία mobo SOYO μέσα, το οποίο ήταν πεταμένο σε μια αποθήκη... Σκληρός δίσκος και οπτικός δίσκος έλειπαν από το κουτί και το floppy drive ανακάλυψα στην πορεία ότι ήταν προβληματικό. Το τροφοδοτικό ήταν σε κακά χάλια και αποφάσισα ότι δεν έπρεπε να το χρησιμοποιήσω…

Ο επεξεργαστής που είχε ήταν ένας Pentium S 150Mhz ο οποίος δούλευε άψογα και τον έχω ακόμα. Έτσι λοιπόν άρχισα να ψάχνω την… ιστορία και τα parts που μου έλειπαν ώστε να ξαναχτίσω έναν high end Pentium I σύστημα του 1996. Ο Pentium II είχε κάνει τότε την εμφάνισή του, το Μάιο, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν κάτι εύκολο να αγοράσει ο καθένας απ τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο του 1996 όπου τοποθετείται και η κατασκευή του PI συστήματος μας…

Η μητρική είναι η SOYO 5VD2 με chipset 430VX (Triton III) με ημερομηνία κατασκευής από Φεβρουάριο '96 έως το καλοκαίρι του ίδιου έτους και ήταν μία από τις πολύ καλές αν όχι η καλύτερη στην εποχή της.

To chipset 430VX ήταν ολοκαίνουργιο έχοντας εμφανιστεί πρώτη φορά το Φλεβάρη. Ο καλύτερος επεξεργαστής σε socket7 το καλοκαίρι του '96 ήταν ο P54C 200MHz χωρίς MMX instructions (οι πρώτοι MMX εμφανίστηκαν τον Γενάρη του '97).Ο επεξεργαστής βρέθηκε στη Σαλλονίκη ιδιαίτερα εύκολα θα έλεγα και ήρθε στα χέρια μου σε άψογη κατάσταση μαζί με την ψήκτρα του στην οποία άλλαξα μόνο τον ανεμιστήρα με έναν 6x6 της Revoltec...

Μνήμες θα έπρεπε να ήταν EDO simms γεμίζοντας και τα 4 slots με 64ΜΒ μια και τα 128ΜΒ θα ήταν υπερβολικά για την εποχή και τα SDRAM Dimms αν και υπήρχαν δεν ήταν η καλύτερη επιλογή αφού απέδιδαν χειρότερα από τα EDO simms στο συγκεκριμένο chipset (μεγαλύτερα timings) και σίγουρα θα ήταν και ακριβότερα. Βρέθηκαν κι αυτά λίγο δυσκολότερα μετά από ένα μήνα περίπου στην Αθήνα.

64ΜΒ EDO 60ns 2-2-2 σε 4x16Mb!

Ο σκληρός δίσκος αποδείχτηκε δύσκολη περίπτωση. Το θέμα ήταν να έχει ημερομηνία κατασκευής 1996 και να λειτουργεί άψογα χωρίς bad sectors ή ρουλεμάν που έκαναν θόρυβο. Βρέθηκε μετά από ενάμιση μήνα περίπου στην Αμερική ένας WD caviar 2160 1.6Gb σε άψογη κατάσταση που το ’96 αποτελούσε την μεγαλύτερη χωρητικότητα σκληρού δίσκου.

Κάρτα γραφικών επιλέχθηκε να είναι η Matrox Mystique (MGA1024SG) των 2Mb SGRAM (64bit) η οποία το καλοκαίρι του ’96 ήταν πολύ καλύτερη από τις συνηθισμένες τότε S3/Virge και είχε και καλές δυνατότητες 3D για την εποχή. Αυτή βρέθηκε σε τσιμπημένη θα έλεγα τιμή στο Texas και έφτασε Ελλάδα αρκετά ταλαιπωρημένη αλλά ευτυχώς σε άριστη λειτουργική κατάσταση…

Kάρτα ήχου επιλέχθηκε η Creative Sound Blaster AWE64 ISA, αν και ιστορικά ήταν διαθέσιμη από τον Νοέμβριο του ’96, κάρτα που ήταν αισθητά βελτιωμένη από τους προκατόχους της και πολύ μικρότερου μεγέθους ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα χώρου στο περιορισμένο AT case… Και αυτή βρέθηκε στην Αμερική….

Το τροφοδοτικό βρέθηκε στην Αθήνα και του άλλαξα τον θορυβώδη ανεμιστήρα με έναν της Revoltec 22db και το καθάρισα εξονυχιστικά από την σκόνη που το είχε κυριολεκτικά σκεπάσει! Κατα τα άλλα ήταν άψογο...

Floppy του 96 δεν βρήκα πουθενά… οπότε χρησιμοποίησα ένα ολοκαίνουργιο κατασκευής 2007…

Cd-Rom επιλέχθηκε το Sony CDU77E ταχύτητας 4x το οποίο βρέθηκε και πάλι στις Η.Π.Α.

Καλά ως εδώ; Όχι δυστυχώς… Mouse? Keyboard? Αυτό κι αν ήταν σαφάρι! Στην αρχή απελπίστηκα αλλά τελικά βρήκα την άκρη… Ποντίκι είχε η αδερφή μου , είχε ξεμείνει για χρόνια με ένα πολύ καλό Logitech το οποίο είχε αντάπτορα για τη θύρα του PI). Της χάρισα λοιπόν ένα καινούργιο οπτικό και ήμασταν κι δύο μας happy! Πληκτρολόγιο βρήκα ευτυχώς πάνω που είχα αρχίσει να απελπίζομαι. Ήταν κιτρινισμένο και δεν μου άρεσε καθόλου οπότε δεν σταμάτησα να ψάχνω… Βρήκα τελικά κατά τύχη αντάπτορα σε ένα κατάστημα μεγάλης αλυσίδας Super Market και πλέον μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε ενσύρματο πληκτρολόγιο.

Τελευταίο πρόβλημα αλλά σημαντικό γιατί χαλούσε όλη την αισθητική του κουτιού ήταν δύο ανοιχτά 5,25’ bays στην πρόσοψη… Με πολύ ψάξιμο βρήκα ένα καπάκι για το ένα bay και στο άλλο τοποθέτησα ένα ακόμα Sony CD-Rom το οποίο αν και 6 χρόνια νεότερο έχει σχεδόν την ίδια πρόσοψη με το CDU77E…

Καλώδια στο εσωτερικό προτίμησα να τοποθετήσω σύγχρονα για καλύτερη κυκλοφορία αέρα αλλά και ομορφιά μια και οι παλιές καλωδιοταινίες θα χαλούσαν όλη την εικόνα…

Λειτουργικό σύστημα φορτώθηκαν τα original WIN95GR 4.00.950Β/w USB support που εμφανίστηκαν στην αγορά τον Αύγουστο του ’96 και αγοράστηκαν από εμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους για τον καινούργιο μου τότε PI 100Mhz από κάπου στην Στουρνάρη… Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Τα Win95 τρέχουν σφαίρα όπως και όλα τα προγράμματα της εποχής του που βρήκα και εγκατέστησα και το PC σε γυρνά πραγματικά πίσω στο χρόνο…

post-5972-1442175328,3204_thumb.jpg

post-5972-1442175328,442_thumb.jpg

post-5972-1442175328,588_thumb.jpg

post-5972-1442175328,7203_thumb.jpg

post-5972-1442175328,8304_thumb.jpg

post-5972-1442175328,9804_thumb.jpg

Χαράς το κουράγιο σου. Εγώ εκεί που δούλευα παλιότερα είχα βρει έναν Cyrix 200 με μια μητρική με SIS chipset που είχε πάνω απλά τα πάντα (PS/2,USB,audio,video...). Το είχα στίσει και είχε αποδειχτεί αρκετά καλό. Μάλιστα κάποια στιγμή του είχα βάλει και έναν PCI promise controller με έναν καινούριο δίσκο σε ένα από τα PCI slots. Η ταχύτητα διαμεταγωγής του δίσκου συναγωνιζόταν αυτή της μνήμης!!!! Αν ήμουν ακόμα εκεί σίγουρα θα δοκίμαζα SSD -μελλοντικά- σε αυτό το σύστημα. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έβλεπα την αποκρισιμότητα των Win95/98 σε ένα τόσο χαμηλών δυνατοτήτων σύστημα παρουσία όμως ενός ταχύτατου -ακόμα και με τα σημερινά στάνταρς- αποθηκευτικού μέσου.

Ωραιος.

Μαζευω και γω κομματια για να "αναστησω" τον πιο μακροχρονιο υπολογιστη που ειχα στην κατοχη μου.Εναν Κ6-2 που τον ειχα επι 4,5 χρονια.

Πολυ μου αρεσε το θεμα αυτο. Πλακα πλακα αυτα που δεν βρηκες εσυ (πληκτρολογιο, ποντικι) εχω εγω καπου καταχωνιασμενα. Το ποντικι ειναι σειριακο και το πληκτρολογιο με ενα μεγαλο βυσμα και ανταπτορα που χρησιμοποιουσα οταν πηρα celeron 300a.

Ωραίος.

Τι μου θύμησες τώρα :)

Soyo ... τις εποχές εκείνες ... ήταν απλά κορυφή σαν μάρκα.

Μπραβο varachio,ΧΡ επρεπε να βαλεις για να μπορεις να τρεξεις και κανενα bench:001:

Εγω εχω εναν...

CPU:AMD-K6-III/400 AHX

Mobo:Gigabyte GA-5AX

VGA:3Dfx Voodoo

Ram:2X64MB SDRAM

HD:WD 4GB

Αν βρω χρονο καποια στιγμη να τον στησω...:033:

stealth

Εξαιρετικος varachio.

Βοηθειστε με σε κατι γιατι δεν θυμαμαι.

Το wallpaper στο desktop που φαινεται σε μια απο τις εικονες, είναι ενα απο αυτα που διεθεταν τα ιδια τα windows???

Μπραβο varachio,ΧΡ επρεπε να βαλεις για να μπορεις να τρεξεις και κανενα bench:001:

Εγω εχω εναν...

CPU:AMD-K6-III/400 AHX

Mobo:Gigabyte GA-5AX

VGA:3Dfx Voodoo

Ram:2X64MB SDRAM

HD:WD 4GB

Αν βρω χρονο καποια στιγμη να τον στησω...:033:

stealth

Σιγά μη δεν τον benchάριζα!!!:033: Του έβαλα sata controller με έναν raptor 36άρι πάνω με XP SP2 και μάζεψα κάμποσους πόντους:) Θα έβγαζα κι άλλους αλλά η μητρική στα 75Ηz was too unstable:115:

varachio added 5 Minutes and 54 Seconds later...

Εξαιρετικος varachio.

Βοηθειστε με σε κατι γιατι δεν θυμαμαι.

Το wallpaper στο desktop που φαινεται σε μια απο τις εικονες, είναι ενα απο αυτα που διεθεταν τα ιδια τα windows???

Όχι, είναι των Plus... ήταν extra, δεν ξέρω αν πουλιόταν ξεχωριστά απο τα Win95 ή υπήρχε άλλη έκδοση και λεγόταν Win 95 plus, αλλά υπήρχαν τότε γιατί το θυμάμαι οτι τα ήθελα... εγώ βρήκα το patch και το πέρασα οπότε τα απλά Win95 έγιναν Plus:) Και άλλαξαν τελείως γραφικό περιβάλλον, ε;

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά γιατί έβαλες σκέτο 200άρη και όχι κάποιον MMX;Από όσο ξέρω ακόμα και ο 166 MMX ήταν γρηγορότερος του 200άρη.Τέλοσπαντων,άλλο ένα ζήτημα είναι το CDROM.Μα καλά είπαμε retro αλλά γιατί να παιδευτείς με ένα τετραπλής ταχύτητας;Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να σου καθυστερεί όλο το σύστημα.Anyway τελευταία ένσταση είναι στην κάρτα γραφικών.Εντάξει έβαλες mystique,αλλά την 2MB κίολας;Βρες καμμία ATI Rage PRO ή 3Dfx Voodoo να το χαρείς βρε συ!

Πανέμορφο το κουτί πάντως και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.Εγώ έχω κάμποσα συστήματα με εξαρτήματα αλλά η ναυαρχίδα μου είναι η εξής:

Pentium MMX 200

128 MB RAM

3Dfx Voodoo 2 12mb SLI

Matrox Mystique 4 mb (για 2D)

SB 16 ISA (δυστυχώς :( )

Western Digital 4 GB!!!

Conner 500 MB(εκτελεί χρέη DOS/3.11 λειτουργικού :D )

Teac 52x

NEC 16x DVD ROM

Πρέπει να σου δώσω συγχαρήτηρια βέβαια μόνο και μόνο που έβαλες Windows 95.Τα 98 τα έβρισκα πάντα πολύ βαριά αλλά τι να κάνουμε όταν θες Voodoo 2 SLI είναι απαραίτητα :(

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά γιατί έβαλες σκέτο 200άρη και όχι κάποιον MMX;Από όσο ξέρω ακόμα και ο 166 MMX ήταν γρηγορότερος του 200άρη.Τέλοσπαντων,άλλο ένα ζήτημα είναι το CDROM.Μα καλά είπαμε retro αλλά γιατί να παιδευτείς με ένα τετραπλής ταχύτητας;Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να σου καθυστερεί όλο το σύστημα.Anyway τελευταία ένσταση είναι στην κάρτα γραφικών.Εντάξει έβαλες mystique,αλλά την 2MB κίολας;Βρες καμμία ATI Rage PRO ή 3Dfx Voodoo να το χαρείς βρε συ!

Μην ξεχνάς ότι βρισκόμαστε στον Νοέμβριο του 1996! Οι ΜΜΧ έκαναν την εμφάνισή τους τον Ιανουάριο του 1997 απ ότι έχω διαβάσει οπότε στην Ελλάδα δεν νομίζω να ήταν διαθέσιμοι πρίν το Φλεβάρη του '97 ίσως και αργότερα... Το CD-rom έχει ημερομηνία κατασκευής "February 1996" οπότε υπέθεσα οτι αυτό τότε ήταν τουλάχιστον το standard αν όχι το high end... H mystique είχε module upgrade που την έστελνε στα 8Mb μνήμης! Αλλά το Νοέμβριο του 1996 νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή αλλά και πού θα την έβρισκες; Το πιθανότερο θα ήταν να την βρείς στα μέσα του 1997... Εκείνο που βρήκα για την ακρίβεια και σας το μεταφέρω ήταν το εξής:

Matrox's words were not without weight because the Mystique did handily outperform the other 2D/3D boards at the time, such as S3 ViRGE and early ATI Rage products, although its visual quality was lower than those accelerators. In general, compared to its peers, the Matrox Mystique was a competent board with its own set of advantages and disadvantages as was typical in this era of early 3D accelerators. It performed well for an early 2D/3D combo card, but it had questionable 3D visual quality. Its 2D support rivaled the best cards available for performance and quality, however. It was not uncommon to pair up the Mystique or another Matrox card with a 3Dfx Voodoo Graphics 3D-only board because the Voodoo cards were the fastest and most well-supported 3D accelerators at the time.

Θα μπορούσαν να μπούν πολλά πάνω στο PC αλλά προσπάθησα να σταθώ σωστά ιστορικά ώστε το αποτέλεσμα να έχει κάποια ιστορική αντιπροσωπευτική αξία. Τότε όπως και σήμερα η εξέλιξη ήταν ραγδαία και δύσκολα μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει αν δεν διαθέσει χρόνο και χρήμα...:)

Πανέμορφο το κουτί πάντως και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά...

Πρέπει να σου δώσω συγχαρήτηρια βέβαια μόνο και μόνο που έβαλες Windows 95.Τα 98 τα έβρισκα πάντα πολύ βαριά αλλά τι να κάνουμε όταν θες Voodoo 2 SLI είναι απαραίτητα :(

Thanks!:)

3Dfx Voodoo 2 12mb SLI

:director: Δωσεεεεεε μου την μιααααα....εχω μια που ειναι μονη :022: και θελει παρεα στον Κ6-2 550.

:115: Ο εχων 2 Voodoo να δωσει την μια,δεν το εχεις ακουσει.....

Παιδια η κατασταση εδω ειναι οπως στ αυτοκινητα.Ολοι ξετρελενομαστε αν δουμε μια enzo στο δρομο αλλα παντα θα συγκινηθουμε οταν θα δουμε ενα τελεια συντηρημενο σαραβαλακι του 60 ή του 50....Αυτο δειχνει μερακι κ αγαπη για το αντικειμενο..Ποτε μη ξεχναμε τις ριζες μας οσο ψιλα κ αν φτασουμε........!!!!!!!!!!!!!

30 ευρώ έδωσα σιγά μην αρχίσω να τις μοιράζω κιόλας :p

Για να καταλάβω ρε varachio,το PC το έστησες τώρα ή πριν 12 χρόνια;Γιατί εγώ κατάλαβα ότι έφτιαχνες retro τώρα.

30 ευρώ έδωσα σιγά μην αρχίσω να τις μοιράζω κιόλας :p

Για να καταλάβω ρε varachio,το PC το έστησες τώρα ή πριν 12 χρόνια;Γιατί εγώ κατάλαβα ότι έφτιαχνες retro τώρα.

Πριν κανα μήνα το τελείωσα ρε συ, αλλά δεν ήθελα να μπλέξω εξαρτήματα του '97 με του '96! Το σκεπτικό μου ήταν να χρησιμοποιήσω ότι ήταν διαθέσιμο σε κάποιον το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο του '96:) Ασφαλώς και το '97 έβρισκε κάποιος και ΜΜΧ και καλύτερες κάρτες γραφικών και πολλά καλούδια... Και στις αρχές του '98 θα έβρισκε ακόμα περισσότερα! Δεν ξέρω αν με κατάλαβες τωρα... μη μπερδεύεσαι, ε;:) Πίστεψέ με έφαγα ώρες ατελείωτες με το να διαβάζω και να ψάχνω την ιστορία κάθε εξαρτήματος χωριστά. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Να δείτε ρε παιδιά πως τρέχουν τα WIN95:033: Σφαίρα!!! Δεν προλαβαίνεις να κάνεις κλικ και ανοίγουν όλα στο φτερό!

Τότε σου προτεινω να βρεις μία Voodoo 1.Η μέρα με τη νύχτα.Στο λέω επειδή το βίωσα πρόσφατα που είχα μία Mystique 4 mb.Τεράστιες διαφορές σε ταχύτητα και ποιότητα.Καταρχήν σε προειδοποιώ πως χρειάζεται και δεύτερη κάρτα για 2D.Είναι μόνο για 3D.Επίσης αναλύσεις πάνω από 640x480 δεν υποστηρίζει εκτός εαν δεν υπάρχει Z buffer σε κάποιο παιχνίδι και έτσι πάει στα 800x600.Από την άλλη όμως αυτό που θα δεις θα είναι το κάτι άλλο.Παίξε Quake,Fifa 98,Need For Speed 2 και Quake 2 για να καταλάβεις για τι σου μιλάω.Είναι απλά απίστευτο το πόσο διαφορετικές είναι οι Glide εκδόσεις.

Η κάρτα αυτή είναι και θα παραμείνει η αγαπημένη μου κάρτα κυρίως λόγω του πόθου μου να την αποκτήσω(μαζί με την Voodoo 2 that is)και να την λιώσω.Και δεν με απογοήτευσε :)

Πριν κανα μήνα το τελείωσα ρε συ, αλλά δεν ήθελα να μπλέξω εξαρτήματα του '97 με του '96! Το σκεπτικό μου ήταν να χρησιμοποιήσω ότι ήταν διαθέσιμο σε κάποιον το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο του '96:)

Σωστος,το εφτιαξες οπως ακριβως θα το εφτιαχνε καποιος με την τεχνολογια της συγκεκριμενης εποχης.

Αν εχεις ενα αυτοκινητο αντικα θα το φτιαξεις με τα μετρα της εποχης του και οπως το εβγαζε το εργοστασιο για να εχει αξια,δεν θα του βαλεις επανω φρενα της Brembo με 6απιστονες δαγκανες και ενεργητικες αναρτησεις.

stealth

Τότε σου προτεινω να βρεις μία Voodoo 1.Η μέρα με τη νύχτα.Στο λέω επειδή το βίωσα πρόσφατα που είχα μία Mystique 4 mb.Τεράστιες διαφορές σε ταχύτητα και ποιότητα.Καταρχήν σε προειδοποιώ πως χρειάζεται και δεύτερη κάρτα για 2D.Είναι μόνο για 3D.Επίσης αναλύσεις πάνω από 640x480 δεν υποστηρίζει εκτός εαν δεν υπάρχει Z buffer σε κάποιο παιχνίδι και έτσι πάει στα 800x600.Από την άλλη όμως αυτό που θα δεις θα είναι το κάτι άλλο.Παίξε Quake,Fifa 98,Need For Speed 2 και Quake 2 για να καταλάβεις για τι σου μιλάω.Είναι απλά απίστευτο το πόσο διαφορετικές είναι οι Glide εκδόσεις.

Η κάρτα αυτή είναι και θα παραμείνει η αγαπημένη μου κάρτα κυρίως λόγω του πόθου μου να την αποκτήσω(μαζί με την Voodoo 2 that is)και να την λιώσω.Και δεν με απογοήτευσε :)

Ένα θα σου πώ:022: ... ξέρω για τι μιλάς... είχα αυτό

http://www.guru3d.com/review/monster3d2.htm

και την έδωσα μαζί με όλο το pc μου το '99 για να περάσω απο τον PI 233MMX σε PIII 550 (MMX SSE).

Ήταν ζευγάρι με μία matrox mystique 8MB...

Έχεις δίκιο πάντως για την voodoo I... θα έχω το νού μου:) Ήταν must για 3D gaming το '96...

varachio added 8 Minutes and 16 Seconds later...

Σωστος,το εφτιαξες οπως ακριβως θα το εφτιαχνε καποιος με την τεχνολογια της συγκεκριμενης εποχης.

stealth

Με έπιασες:033: Άντε, εσύ πότε θα στήσεις τον Κ6-ΙΙΙ για να τον benchάρεις κιόλας?:)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.