Jump to content



Solid state δισκοι?


squid

Recommended Posts

Αν διάβαζες λίγο πιο πάνω θα έβλεπες πως δεν είναι στην λίστα των προτεινόμενων SSD, και για να μην πείς ότι π.χ. δεν τον γουστάρω εγω για κάποιο λόγο, αν έγραφες "OCZ Core SSD problems" ή "OCZ Core stuttering" στο google θα έβλεπες πως είναι τα πιο σκάρτα SSD με τον προβληματικό Jmicron controller που αν ανοίξεις Winamp & Firefox κολλάει ακόμα και η αναπαραγωγή MP3 :D

Καμμία σχέση με το SATA 3 SATA 4 SATA 69.

Απλά έκανες άκυρη αγορά φίλος.

τελικα οταν θελεις εισαι και αυστηρός!:075:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 119
  • Created
  • Last Reply

Είμαι κωλόπαιδο εγω, τα έχουμε πεί αυτά.

Μα δεν φταίει το καημένο το SATA 2 αν η OCZ πήρε ζαντολάστιχα από Ferrari, τα κάρφωσε σε ένα σασί από Lada Niva και έβαλε και για οδηγό την Ε. Μενεγάκη :D

Το κάρο δεν τσουλάει για άλλο λόγο, και φυσικά ουδεμία επαφή το OCZ Core SSD με τα προαναφερθέντα SSD.

Link to comment
Share on other sites

Ξεχάσατε τα HTPC.

Μιας και οi Crucial ήταν μάλλον υπερβολικοί για το HTPC έβαλα έναν 40ρη Kingston (Intel inside ;-)) για λειτουργικό (αντικαθιστώντας έναν 2.5 vc raptor που ήταν πιο ακριβός) και με τα ρέστα πήρα και έναν 1ΤΒ WD Green και το σύστημα είναι αθόρυβο και τουλάχιστον σε αίσθηση πολύ πιο άμεσο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

SLC (Single Layer Cells)

Δοκιμάζουμε αν μια κυψέλη είναι φορτισμένη με ηλεκτρόνια δίνοντας μια τάση από τρία μέχρι πέντε volts, συνήθως 4.3v. Έτσι κάθε κυψέλη αποθηκεύει ένα bit πληροφορίας 0 ή 1.

FLash6.jpg

MLC (Multi layer cells)

Δοκιμάζουμε αν μια κυψέλη είναι φορτισμένη με ηλεκτρόνια δίνοντας τρεις τάσεις από δύο μέχρι τρία (μισοάδεια), από 3 μέχρι 4 (μισογεμάτη) και από 4 μέχρι 5v (γεμάτη με ηλεκτρόνια). Αν δεν αντιδράσει πουθενά είναι άδεια.

Κάθε κυψέλη μπορεί να είναι άδεια, μισοάδεια, μισογεμάτη ή γεμάτη με ηλεκτρόνια, οπότε μπορεί να αποθηκεύσει έναν από τους εξής τέσσερις πιθανούς συνδυασμούς 00 ή 01 ή 10 ή 11. Άρα κάθε κυψέλη αποθηκεύει δύο bit.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι την ίδια κυψέλη ίδιας κατασκευής μπορούμε να την έχουμε γεμάτη ή άδεια σε SLC, ή να παίζουμε με το πόσο γεμάτη είναι σε MLC.

Φυσικά όταν απαιτούμε από μια κυψέλη λεπτομερές γέμισμα και μέτρηση με τρεις τάσεις αντί για μία έχουμε και περισσότερα σφάλματα και καθυστερήσεις και μικρότερη διάρκεια ζωής, γιατί κάθε τάση που δοκιμάζουμε μειώνει το χρόνο ζωής της.

Αλλά στις ίδιες κυψέλες αποθηκεύουμε διπλάσια πληροφορία, ενώ με ECC βολεύονται τα λάθη.

Επίσης, με τρεις δοκιμές (αφού εφαρμοζουμε τρεις τάσεις) διαβάζουμε δύο bit, ενώ στους slc με μια δοκιμή τάση διαβάζουμε ένα bit.

H διαφορά 3/2=1,5 vs 1/1=1 (πχ 15 αντί για 10 λεπτά) δεν είναι τραγική, αλλά τα σφάλματα εξαναγκάζουνε σε κάποιες περιπτώσεις σε επανάληψη της ανάγνωσης, οπότε έχουμε καθυστερήσεις.

Αν και το SLC vs MLC είναι βασικό στοιχείο για την αξιοπιστία και την ταχύτητα ενός SSD, εν τούτοις υπάρχουν πάρα πολλές ποιότητες κυψελών από άποψη ταχύτητας, τεχνολογίας κατασκευής και αντοχής, με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, ενώ ο controller, η cache μνήμη και τα επίπεδα παραλληλισμού (ο Intel έχει 10 όταν οι άλλοι έχουν 4) μετράνε πάρα πολύ στην ταχύτητα.

Όταν λέμε ότι η διαφορά slc προς mlc είναι θεωρητικά 2 προς 3 αυτό πάει και στη διάρκεια ζωής και στις επιδόσεις υπέρ του SLC. Σημαίνει ότι ο ίδιος δίσκος με τις ίδιες κυψέλες μπορεί να δουλεύει ως SLC ή ως MLC. Αν ο χρόνος ζωής του όταν δουλεύει ως slc είναι τρία χρόνια και έχει ταχύτητα 150MB/s, τότε όταν δουλεύει ως MLC ο χρόνος ζωής θα είναι δύο χρόνια και η ταχύτητα 100MB/s. Αυτό όμως είναι ένα θεωρητικό μοντέλο που το λέω εγώ με βάση τον τρόπο λειτουργίας και δεν το έχω δει πουθενά αλλού γραμμένο.

Τι συμβαίνει όμως στην πράξη? Είναι ίδιες οι κυψέλες στους SLC και στους MLC?

Κανείς δεν ξέρει γιατί οι εταιρίες που φτιάχνουν SSD, απλά δεν μας τα λένε αυτά τα πράγματα.

Πρόσφατα είδαμε στα νέα τη Micron-Intel που φτιάχνει SSD να λέει ότι οι καταναλωτικοί MLC SSD έχουν μνήμες flash που αντέχουν 5000 διαγραφές.

Επίσης είδαμε και MLC των 2bit με 1000 διαγραφές και άλλα που υποστηρίζουν τρία bit αντί για δύο, με πολύ μικρότερο χρόνο ζωής, κατάλληλα για κάμερες, USB στικάκια κτλ.

Σε άλλα νέα είδαμε ότι υπάρχουν και μνήμες SLC flash με διάρκεια ζωής για 1 εκατομμύριο διαγραφές που προορίζονται για επαγγελματικά SLC SSD ενώ τα επαγγελματικά MLC τα δίνουν για 100.000 διαγραφές. Δηλαδή βλέπουμε ότι ανάλογα με το χρόνο ζωής και την τεχνολογία κατασκευής, οι διαφορές των μνημών Flash είναι τεράστιες. Μου φαίνεται απίθανο να αγοράζουμε SSD χωρίς να ξέρουμε τι πληρώνουμε. Χωράει πολύ απάτη το θέμα SSD. Οι εταιρίες ούτε δίνουν στοιχεία, ούτε υπάρχουν κοινά αποδεκτές προδιαγραφές, ενώ επιμένουν σε μια διαφορά ανάμεσα σε SLC - MLC της τάξης του 1 προς 10, που είναι κατά τη γνώμη μου υπερβολική και δεν δικαιολογείται θεωρητικά. Δεν μπορεί να βάζουν τόσο διαφορετικές κυψέλες στους MLC από ότι στους SLC σε όλες τις περιπτώσεις.

Η αγορά των καταναλωτικών SSD είναι ακόμα στη βρεφική της ηλικία και δεν έχουμε ακόμα εμπειρία για τη διάρκεια ζωής των (σχετικά φθηνών) MLC SSDs στην πράξη, ούτε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν ισχύει κατά κανόνα μια διαφορά της τάξης του 1:1,5 ή 1:10 ανάμεσα σε MLC και SLC. Πάντως η διαφορά στην τιμή καταναλωτικών MLC έναντι των SLC είναι περίπου 1:3. Στις επιδόσεις πάλι νομίζω ότι έρχεται να επιβεβαιωθεί το 1:1,5 (πχ Intel SLC vs MLC). Σε πολλές περιπτώσεις, όταν γράφουμε για SSD, υπάρχει αντίδραση και έντονο flame, ιδίως από όσους τα πουλάνε στις enthousiast κοινότητες. Ο πολύς κόσμος είτε αγοράζει έτοιμους υπολογιστές, άρα χωρίς SSD, είτε δεν βάζει SSD από μόνος του, οπότε μοιραία η εμπειρία είναι μικρή ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από την τσέπη σου και τις αδυναμίες σου.

Οποιονδήποτε και να πάρεις από τους ( κατά σειρά προτίμησης [ επιδόσεων ] )

Fusion IO Extreme

Intel X25-E

Intel X25-M

OCZ Vertex EX

OCZ Vertex Turbo

OCZ Vertex

Samsung MLC/SLC

...είσαι άρχοντας.

Ιδιαίτερα οι Intel X25-M 80GB Generation 2 ( Postville ) στα 200 ευρώ είναι ότι πρέπει :)

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Solid-State-Drives/Corsair-Performance-Series-P64-64GB-SSD-2-5inches-Sata-II-CMFSSD-64GBG2D.htm ?

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Solid-State-Drives/Ocz-Summit-Series-Ssd-60Gb-Sata-Ii-OCZSSD2-1SUM60G.htm ?

Link to comment
Share on other sites

Και μερικοί με jmicron (υπάρχουν ακόμα) controler δίνουν 250 και 200 και κοστίζουν 100Ε. Δεν σημαίνουν τίποτα οι ταχύτητες αυτές που απλά αφορούν "σειριακές" αναγνώσεις και εγγραφές.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις κάτι χειρότερο από την στιγμή που σου δίνονται τόσες επιλογές με μικρή διαφορά τιμής.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω ιδέα μου θυμίζει ένα πρόγραμμα στον Atari, το Kobold. Αν τα λέω σωστά τέτοια προγράμματα ενημερώνουν συνολικά το μέσο αποθήκευσης για το πόσα και ποια αρχεία θα του στείλουν και μετά αρχίζουν και στέλνουν τα data όπως θα έστελναν ένα και μοναδικό αρχείο αντίστοιχου μεγέθους με το σύνολο των μικρών αρχείων. Πολύ καλή φάση αλλά δεν θέλεις να συμβεί κάτι που θα διακόψει την αντιγραφή στην μέση της διαδικασίας.

Link to comment
Share on other sites

http://www.easyco.com/mft/understanding/when.htm

Έτσι και ξεκινήσεις την εγκατάσταση θα την αφήσεις στη μέση. Ειχα ασχοληθεί παλιότερα.

Μια μπούρδα και μισή είναι. Άχρηστο για τα SSD και εξαιρετικά περιοριστικό και δύσχρηστο.

Link to comment
Share on other sites

τσεκαρετε και ebay εγγλεζικο παιδια.

μετα απο πολυυυυυ ψαξιμο αγορασα εναν και εφθασε σημερα. Στις 250 λιρες.

Τελη οκτοβρη ειχαν πουληθει καμια 25αρια κοματια στις 289 λιρες

Link to comment
Share on other sites

τσεκαρετε και ebay εγγλεζικο παιδια.

μετα απο πολυυυυυ ψαξιμο αγορασα εναν και εφθασε σημερα. Στις 250 λιρες.

Τελη οκτοβρη ειχαν πουληθει καμια 25αρια κοματια στις 289 λιρες

Για 160ρηδες είναι καλή τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.