INvaTOr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2008 Γεια σας, πηρα καινουριο υπολογιστη πριν λιγες μερες με σκοπο να τον κανω overclock, αλλα μιας και ειναι η πρωτη φορα που προσπαθω κατι τετοιοειναι λογικο να χρειαζομαι καποια βοηθεια. Ξεκινησα να διαβαζω ενα ενα τα υπολοιπα threads αλλα χαθηκα και ειπα να κανω ενα καινουριο οποτε αν εχει ξαναγινει η συζητηση ζητω συγγνωμη. Τον εχω ανεβασει στα 3.2Ghz και φαινεται stable (το prime μονο 2 πυρηνες χρησιμοποιουσε και ετρεξα το cpukiller3). Μπορει καποιος να μου δωσει οδηγιες πως να τον παω στα 3.6Ghz stable (με ενδιαφερει το 1:1 cpu:ram fsb) και αν ειναι δυνατον να κανω overclock τα RAM σε CL3? Το συστημα μου : motherboard asus p5e (x38) (bios v.0903) cpu Q6600 (G0) cpu cooler Thermalright 120 True Black RAM 8Gb corsair twin2x4096-6400C4DHX VGA 2x Visiontek HD3870 OC edition bios settings: Extreme Tweaker Ai Overclock Tuner : Manual OC From CPU Level Up : AUTO CPU Ratio Control : 8 - Ratio CMOS Setting : FSB Frequency : 400 FSB Strap to North Bridge :400 PCI-E Frequency: 100 DRAM Frequency: DDR2-800 DRAM Command Rate : 2T DRAM Timing Control: Manual CAS# Latency : 4 RAS# to CAS# Delay : 4 RAS# Precharge : 4 RAS# ActivateTime : 12 RAS# to RAS# Delay : auto Row Refresh Cycle Time : auto Write Recovery Time : auto Read to Precharge Time : auto Read to Write Delay (S/D) : auto Write to Read Delay (S) : auto Write to Read Delay (D) : auto Read to Read Delay (S) : auto Read to Read Delay (D) : auto Write to Write Delay (S) : auto Write to Write Delay (D) : auto DRAM Static Read Control: auto Ai Clock Twister : auto Transaction Booster : auto CPU Voltage : 1.51250 CPU PLL Voltage : 1.62 North Bridge Voltage : 1.37 DRAM Voltage : auto FSB Termination Voltage : 1.34 South Bridge Voltage : auto Loadline Calibration : enabled CPU GTL Reference : .63x North Bridge GTL Reference : .67x SB 1.5V Voltage : auto CPU Spread Spectrum : Disabled PCIE Spread Spectrum : Disabled Advanced CPU Configuration CPU Ratio Control : Manual - Ratio CMOS Setting : C1E Suppport : Disabled CPU TM Function : Disabled Vanderpool Technology : Disabled Execute Disable Bit : Disabled Max CPUID Value Limit : Disabled Οι θερμοκρασιες φαινονται ok : Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagos2221416003330 Αύγουστος 30, 2008 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 30, 2008 Bάλε κανενα αλλό program για temps και δουλεψε τ cpu στα 3,2 ποθ τον εχεις για αρκετή ώρα ωστε να δεις τις μέγιστες θερμοκρασίες.αμα είναι οκ ανέβασε το χρονισμό κιαλο και ξανα τρέξε τα programs αμα σου αρχίσει αστάθειες δώσε κιάλα volt στο cpu και ξαναδοκίμασε. ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.Mπορείς να ρίξεις τα clocks απο τις μνήμες κιάλλο δίνωντας κιάλλο ρεύμα αλλα και εκει θέλει προσοχη με της θερμοκ. και να μν το παρακάνεισ με τα volt.Πρεπει να φυγω και δεν προλαβαίνω να σου πω αναλυτικότερα τι να κάνεις ρώτα και τους αλλους....ίσως postaro τπτ όταν ξανάρθω...ψαξε και λίγο μόνος σου πάντωσ αλλιώς δεν μαθαίνεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
INvaTOr Αύγουστος 30, 2008 Author #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 30, 2008 προσπαθουσα 2 μερες να τον πας στα 3.6 με διαφορα settings που βρηκα πσαχνοντας σε διαφορα forums αλλα δεν μπαινει ουτε καν στα windows (vista 32bit αν παιζει κανα ρολο). οπωσ αναφερα και πριν με ενδιαφερει το 1:1 CPU:RAM fsb γιαθτο προσπαθω να τον πας με τι μια στα 3.6 αλλαζοντασ το ρευμα καθε φορα αλλα διστυχως ή κατι κανω λαθος (οποτε ελπιζω να παρω καμια καλη συμβουλη και να δουλεψει) ή απλος το συγκεκριμενο συστημα δεν παει στα 3.6αν γινεται να δωσεις καπια ενδεικτηκα πλαισια τιμών για να ξερω ενα περιπου που να παιζω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadlock7 Αύγουστος 30, 2008 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 30, 2008 Φίλε μου δεν είναι απόλυτο οτι μπορείς να τον πάς στα 3.6.Πχ είχα παλιότερα ένα κομμάτι που χρειαζόταν πάρα πολύ Vcore για να είναι σταθερός στα 3.6,τόσο που ψηνόταν και δεν άξιζε.Ήδη για τα 3,2 που είσαι βλέπω έχεις δώσει αρκετό κι ίσως να σε κόβει η ψύξη σου.Τρέξε στα mhz που είσαι orthos low ffts και πές μου θερμοκρασίες με το πρόγραμμα coretemp (ή realtemp αν προτιμάς)ΥΓ: Επίσης με τόσους διαιρέτες που έχει η μητρική για τις μνήμες δε χρειάζεται να είσαι 1:1.Αυτά ίσχυαν παλιά κυρίως.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INvaTOr Αύγουστος 30, 2008 Author #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 30, 2008 κατεβασα λιγο το coreV αλλα μου εβγαλε σφαλμα στο τεστ 10 (οσο ετρεχε εμεινε για κανα 5λεπτο στουσ 63C οι #0 και #1 cores και 48C oi #3 kai #4 (εφυγα απο σπιτι και το αφησα να τρεχει μετα) οσο το 1:1 καπου διαβασα οτι ειναι καλυτερο ως προς τη σταθεροτητα (συνηθως εχω ανοικτο τον υπολογιστη 24/7) ισος το post που διαβασα να ηταν παλιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadlock7 Αύγουστος 31, 2008 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 31, 2008 Απ'ότι φαίνεται δύσκολα θα τα φτάσεις τα 3.6 φίλε μου.Είναι μέτριο το κομμάτι που έχεις.Με περισσότερο vcore είσαι οκ?Αυτό περί σταθερότητας δεν ισχύει πάντως.Και με διαιρέτη μια χαρά είσαι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INvaTOr Αύγουστος 31, 2008 Author #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 31, 2008 καλημερα πηγα το Vcore στα 1,38750 και περασε το orthos και οι θερμοκρασιες ηταν πιο χαμηλες απο χθες (περιεργο ισος επειδη είναι πρωι ακομα και δεν κανει ζεστη). για 3.6 λες να δυσκολευεται το συστημα μου και να το αφησω στα 3.2 (οχι πως δεν ειναι πολυ καλο OC και αυτο) ? για τα RAM καμια εισηγηση , αν ειναι καλυτερα (και εφυκτο) να κατεβει το CL τους, να αυξηθει το FSB τους (αφου δεν παιζει ρολο το 1:1) ή να τα φήσω όπως είναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagos2221416003330 Αύγουστος 31, 2008 #8 Κοινοποίηση Αύγουστος 31, 2008 Για να κατεβάσεις τα cl απο τις ram θες σίγουρα περισσότερο ρευμα αλλά πρόσεχε μν τις κάψεις!!!Καλό θα ήταν να είχες και ενα cooleraki πάνω στις Ram.Το ίδιο γίνεται και με τη συχνότητα λειτουργείας.Απο 800 θα σου παει 850 ίσως και 900 χωρις παραπάνω ρευμα και χωρίς να αλλάξεις τα cls.μετα απλά δοκιμάζεις.το θέμα είναι οτι χωρις ψύξη 1ον υπάρχει κίνδινος και 2ον δεν θα έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα και ίσως να μν έχεις και σταθερότητα..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevin Οκτώβριος 9, 2008 #9 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2008 Καλησπέρα παιδιά. Έχω την P5E3 και διαβάζω threads αρκετή ώρα. Αυτό μου φαίνεται συγγενές στο "πρόβλημά" μου. Προχθές έφτασε το καινούργιο μου pc με τον Q9550 και μνήμες DDR3 OCZ στα 1333. Όποια προσπάθεια και αν έχω κάνει μέχρι τώρα να ανεβάσω οτιδήποτε, έχει αποτύχει. Τί και αν ανέβασα fsb, τί και αν αύξησα μετά λίγο ρεύμα, τί και αν προσπάθησα μετά να ανεβάσω λίγο τις μνήμες... το απόλυτο τίποτα!Όταν λέω τίποτα, εννοώ δεν κάνει καν boot. Κολλάει κάποια στιγμή σε μαύρη οθόνη και πρέπει να πατήσω reset, να μπω στο bios και να τα ξαναγυρίσω όλα στα defaults για να τρέξει. Και μιλάμε έχω κάνει πάνω από 20 προσπάθειες από χθες.Μπορεί να είναι πρόβλημα hardware? Ή απλά γκαντεμιά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EliasKir Οκτώβριος 9, 2008 #10 Κοινοποίηση Οκτώβριος 9, 2008 Αν πεις ακριβως τι κανεις θα λαβεις και απαντησεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevin Οκτώβριος 10, 2008 #11 Κοινοποίηση Οκτώβριος 10, 2008 Λοιπόν μετά από άλλες τόσες προσπάθειες σήμερα τα κατάφερα. Φαίνεται πως το λάθος μου ήταν οτι ανέβασα το fsb και ταυτόχρονα όριζα πού να δουλεύουν οι μνήμες, π.χ. DDR3-1333. Όταν ανέβασα μόνο το fsb και όρισα και το fsb strap (που δεν κατάλαβα τί ακριβώς είναι αν και διάβασα εδώ σε κάποιο post οτι έχει σχέση με τον διαιρέτη) τότε έκανε boot κανονικά και είχε "ανέβει" όσο τον ανέβασα. Με αυτό το strap τώρα... Διάβασα σε ένα guide οτι είναι ο λόγος του πολ/στή "πριν" προς τον πολ/στή "μετά" επί το fsb. Αλλά δεν βρήκα πουθενά κάποιο παράδειγμα σχετικά με το πώς η αλλαγή του επηρεάζει το ratio FSB/DRAM.Αν μπορεί κάποιος ας μου το εξηγήσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stealth1442169213 Οκτώβριος 10, 2008 #12 Κοινοποίηση Οκτώβριος 10, 2008 Kαθε φορα που επιλεγεις strap στην ουσια επιλεγεις διαιρετη (μαλλον πολλαπλασιαστη επρεπε να λεμε αλλα εχουμε συνηθισει να τον λεμε διαιρετη).Οι διαιρετες ειναι:200=1/2266=2/3333=5/6400=1/1 κ.λ.π.Ας υποθεσουμε οτι θελουμε το συνδυασμο FSB 400,Multi 9,strap 333.Για να βρεις σε τι ταχυτητα θα τρεχουν οι μνημες πρεπει να διαιρεσης το FSB : Διαιρετη.FSB 400 : (5/6)=400 :0.833333333=480.0000001MHz DDR2 960Eτσι μπορεις να υπολογισεις την ταχυτητα των μνημων και αν ξερεις ποσο μπορουν να κανουν οι μνημες σου εισαι σιγουρος οτι αν δεν bootαρει το PC δεν φταινε οι μνημες.Αυτα χοντρικα..:001: stealth Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevin Οκτώβριος 10, 2008 #13 Κοινοποίηση Οκτώβριος 10, 2008 Για να βρεις σε τι ταχυτητα θα τρεχουν οι μνημες πρεπει να διαιρεσης το FSB : Διαιρετη.stealthΕγώ μέχρι τώρα τα πολλαπλασίαζα αυτά... Και γ*** τους overclockers ε?Γιατί το έκανα όμως???? Με έχει μπερδέψει ΕΝΑ σημείο που ας μου το λύσει κάποιος γιατί κοντεύω να τρελαθώ με τόσα posts που έχω διαβάσει.Σε άλλο post σε κάποια ερώτηση που είχα κάνει, ειπώθηκε οτι είναι quad-pumped το fsb γι'αυτό πρέπει να το πολ'σιάζω με το 4 για να βρω στα πόσα τρέχουν οι μνήμες? Αυτό δηλαδή ισχύει μόνο όταν έχω επιλέξει πολ/στή 4? Αλλά επίσης σε άλλο post διάβασα οτι ο μέγιστος πολ/στής που μπορούμε να έχουμε είναι 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stealth1442169213 Οκτώβριος 10, 2008 #14 Κοινοποίηση Οκτώβριος 10, 2008 Εγώ μέχρι τώρα τα πολλαπλασίαζα αυτά...Μπορεις να κανεις και πολλαπλασιασμο,αντιστρεφεις τους ορους του κλασματος και αντι για διαιρεση κανεις πολλαπλασιασμο.Δηλ.αντι για 400 : (5/6)=400:0.833333333=480.0000001MHz DDR2 960 κανεις (400 Χ 6)/5=2400/5=480MHz DDR2 960 και εχεις το ιδιο αποτελεσμα (τον δευτερο τροπο να τον θυμασαι οταν ελθει ο Nehalem με τον IMC και χασουμε την μπαλα:001: )Aυτος ειναι οι πιο ευκολος τροπος που ξερω να υπολογιζω την ταχυτητα της μνημης.stealth Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kevin Οκτώβριος 11, 2008 #15 Κοινοποίηση Οκτώβριος 11, 2008 Μπορεις να κανεις και πολλαπλασιασμο,αντιστρεφεις τους ορους του κλασματος και αντι για διαιρεση κανεις πολλαπλασιασμο.Δηλ.αντι για 400 : (5/6)=400:0.833333333=480.0000001MHz DDR2 960 κανεις (400 Χ 6)/5=2400/5=480MHz DDR2 960 και εχεις το ιδιο αποτελεσμα (τον δευτερο τροπο να τον θυμασαι οταν ελθει ο Nehalem με τον IMC και χασουμε την μπαλα:001: )Aυτος ειναι οι πιο ευκολος τροπος που ξερω να υπολογιζω την ταχυτητα της μνημης.stealthΝαι κατάλαβα αλλά πολ/σίαζα τα αρχικά, αυτά που εσύ διαιρούσες. Ξεκαθάρισε λοιπόν αυτό το ζήτημα και ευχαριστώ πολύ!Μία απορία μετά από κάποιες προσπάθειες: Παρατηρώ οτι όταν επιλέγω strap 400 ή 333 τότε είναι 1:1 το ratio. Όταν επιλέγω 266 με πάει στα 5:6 και όταν επιλέγω 200 με πάει στο 1:2.Τα 2:3 πώς θα τα πετύχω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.