Jump to content

SCSI HDD ερώτηση.

malmsteenjl

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα !

έχω έναν σκληρό seagate 32GB ULTRA 320 SCSI - 80pin connector και έναν converter που το μετατρέπει σε 50pin scsi.

Ερώτηση:

Αν αγοράσω έναν φτηνό scsi adapter (που να έχει απλό 50pin).

Θα μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του συγκεκριμένου δίσκου? ή θα χάσει κάπου και πού?

Γενικά αξίζει να τον χρησιμοποίσω για boot στο συστημά μου? και τι προβλήματα παίζει να συναντήσω?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1. Αν δεν έχεις SCSI controller καλύτερα να πάρεις έναν ultra wide/320

2. Ναι θα χάσει. Η θεωρητική ταχύτητα ενός απλού scsi καλωδίου είναι 40mb/s. Ο συγκεκριμένος σκληρός πιστεύω τα ξεπερνάει άνετα, για να μη πω ότι έχει διπλάσια πρακτική ταχύτητα διαμεταγωγής. (τα 320 mb/s είναι θεωρητική και δεν πρόκειται να την πιάσει με τιποτε, αλλά 60-80 θα τα βγάζει).

3. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή θα βγαίνει και το bios του scsi controller, οπότε υπολόγισε περίπου 5 δευτερόλεπτα καθυστέρηση. Επίσης οι drivers του controller θα καταλαμβάνουν κάποιο αμελητέο ποσό στη μνήμη του συστήματος.

Ο δίσκος σου είναι στις 10.000rpm ή στις 15.000?

Για 30 - 40 € αξίζει να αξιοποιήσεις το δίσκο σου γιατί στα χρήματα αυτά θα πάρεις ένα 40άρη - 80άρη sata/pata, οπότε καλύτερα ο scsi.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πιάσεις τις δυνατότητες του με μια τέτοια σύνθεση, άλλο scsi σε pci-x με 3 Gb/s και άλλο scsi σε pci 2.2 με 10 MB/s άντε άντε με το ζόρι και στην καλύτερη 20 MB/s...

Αν μιλάς για 50 pin δεν αξίζει τον κόπο. Με 68 pin είσαι οκ, αρκεί να βρεις pci u320 controller. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει. Όσους έχω δει είναι pci-x. Οι δικοί μου με 80->68 pin μου δίνουν 75 MB/sec στις 15000 στροφές και seek time στα 3 ms.

O Δισκος είναι συγκεκριμένα ο Seagate cheetah ST336740FC 36GB στις 10.000rpm και έχει το 80pinο βυσμα.

Έχω και έναν ανταπτορα που απο 80pin το κάνει 50.

Επίσης νομίζω ότι πρέπει να έχω(παω να ψάξω) και contrοller παλιό της adaptec 50πινο.

Οπότε αυτή είναι ή λύση χωρίς έξοδα. ή αν δεν βρώ τον controller κοστίζει γύρω στα 45.

Το θέμα είναι όμως να κάνω καποια κίνηση που να αξιοποιήσω ώς ένα σημείο τις δυνατότητες του δίσκου.

δε βρισκω νόημα στη κινηση αμα ειναι να υποβιβασεις το δισκο με αργο ή παλαιο ελεγκτη.

αμα το κανεις ετσι, ακομα και ενας ταπεινος 7200ide πιθανότατα θα ειναι πιο γρηγορος εκτος του seek time.

δε βρισκω νόημα στη κινηση αμα ειναι να υποβιβασεις το δισκο με αργο ή παλαιο ελεγκτη.

αμα το κανεις ετσι, ακομα και ενας ταπεινος 7200ide πιθανότατα θα ειναι πιο γρηγορος εκτος του seek time.

Οκ απλά να σημειώσω ότι δέν τον υποβιβάζω. ΑΠλά κάθεται μέσα σέ ένα μουσικό πολυκάναλο (παλιο) μηχάνημα και δεν το πολυχρησιμοποιώ.

Απο την άλλη 32GB απλού αποθηκευτικού χώρου δεν μου λείπουν.

Οπότε το μόνο που θα με ενδιέφερε έιναι μια σχετικά οικονομική λύση(εάν είναι εφικτό για SCSI μιλάμε) που να έχει μια έστω καλλύτερη απόδοση απο τους απλόυς sata 2 δισκους που έχω.

Οπότε το μόνο που θα με ενδιέφερε έιναι μια σχετικά οικονομική λύση(εάν είναι εφικτό για SCSI μιλάμε) που να έχει μια έστω καλλύτερη απόδοση απο τους απλόυς sata 2 δισκους που έχω.

τοτε θες καλό ελεγκτη, οποιαδηποτε αλλη λύση θα δουλεει με μειωμενες απο λίγο εως σημαντικά επιδόσεις.

και για μενα εαν ειναι να δωσεις πανω απο 40-50Ε για ελεγκτη (που θα δωσεις εαν θες επιδοσεις), καλυτερα παρε ενα δευτερο διθσκο να στησεις raid.

Στο transfer rate θα είναι αργός. Αυτό βέβαια δεν σε πολυνοιάζει, γιατί έτσι κι αλλιώς πόσο μεγάλα αρχεία θα βάλεις σε 32γιγα δίσκο? Βασικά, σε τι χρήση θέλεις να τον βάλεις? Αν τον βάλεις να έχει μέσα το λειτουργικό, ναι μεν θα το φορτώνει πιο γρήγορα, αλλά θα χάνεις χρόνο κατά το boot από το bios της κάρτας scsi. Να βάλεις το swap εκει μέσα δεν θα έχει διαφορά, εκτός από το ελάχιστα μικρότερο cpu utiliζation. Για να κερδίσεις λίγο σε ταχύτητα, πρέπει να έχεις μέσα στο δίσκο πολλά μικρά αρχεία που να χρησιμοποιούνται συχνά. Αλλά το κέρδος αυτό θα είναι ελάχιστο. Το μεγάλο πλεονέκτημα του δίσκου αυτού είναι τα μεγάλα transfer rates κι όχι τόσο τα seek times. Αρα για να τον εκμεταλλευτείς πρέπει να πάρεις ένα scsi controler απο ultra wide και πάνω.

φίλε King καλά ξεκίνησες αλλά μου το χάλασες στο τέλος, όντως το δεν κάνει για data trnfr αλλά και μόνο τα έγγραφα του να βάλει μέσα (πολλά και μικρά αρχεία) διαφορά θα υπάρχει από ένα οποιοδήποτε s/ata. Θα μπορούσε να τρέξει μια εφαρμογή με DB αν έχει και πολλά άλλα, να το κάνει share στο δίκτυο για ανάγνωση αρχείων από περισσότερους χρήστες κλπ...

Είναι θέμα χρήσης, κατ' εμέ φίλε Painkiller αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το seek time κάντο αλλιώς άσε τον στο μουσικό υπολογιστή, δεν κάθεται δα και στο ράφι!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.