Jump to content

Σκέψεις περί υδρόψυξης

Kaf

Recommended Posts

Τώρα τελευταία άρχισαν να μου μπαίνουν σκέψεις να περάσω σε νεράκι αλλά δεν ξέρω αν αξίζει, οπότε περιμένω να ακούσω τις γνώμες σας. Η κατάσταση έχει ως εξής:

-Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξω ψύξη σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών.

-Έχω q6600 και Asus 8800GT 512M.

-Θα ήθελα να δουλεύω τον q6600 στα ~3.2 24/7.

Αυτά που ζητάω θα τα καταφέρουν μια Mugen και μια Zalman VF1000? Και με τι κόστος σε διαφορά θερμοκρασίας? Σημειωτέο πως με το θόρυβο δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα (κοιμόμουν για 2 χρόνια με εναν Thermaltake Fan 8άρη στις 5000+ στροφές, κοινώς αρκεί να μην κάνει σαν τρακτέρ το PC και εγώ το ανέχομαι)

Φοβάμαι όμως... Αυτό που με προβληματίζει με τις Mugen και Zalman VF1000 είναι το βάρος τους. Σε μια GPU που έχω σε άλλο σύστημα και της φοράω VF 900 παρατήρησα πως η κάρτα στράβωσε (ελάχιστα, αλλά είναι αισθητό), οπότε φοβάμαι μη στραβώσει και η 8800 ή η p5k premium μου. Με αυτό το σύστημα δεν παίζω...

Απ'όσο βλέπω για να στηθεί μια καλή υδρόψυξη χρειάζεται κάπου στα 250 ευρώ (διορθώστε με) τα οποία έχω και διατίθεμαι να δώσω, αρκεί να μη βγεί άχρηστη μετά απο λίγο καιρό.

Κουτί έχω το Thermaltake Tsunami. Μέσα δε χωράει με τίποτα ολόκληρη η υδρόψυξη άρα πάω για εκτός κουτιού (ή για αλλαγή κουτιού αλλά προτιμώ να μη γίνει αυτό)

Οι κύριες ερωτήσεις μου:

1) Αξίζει για τα σημερινά δεδομένα το στήσιμο υδρόψυξης σε Q6600?

2) Είναι εύκολο και αποδοτικό να ψύχει ταυτόχρονα και την GPU?

3) Πόσο ασφαλής είναι?

4) Έχει πολλή φασαρία μέχρι να στηθεί?

Και μία απορία:

Πώς καταλαβαίνει η αντλία πως άνοιξες το PC και ξεκινάει να στέλνει ταυτόχρονα νερό? Με καμια πατέντα σε κάποιο από τα rails?

1) Αν θες τον Q6600 στα 3.2 και με αερα ανετος εισαι...

2) Ειναι και ευκολο και αποδοτικο...

3) Αν το στησεις σωστα ειναι ασφαλεστατο...σε 5 χρονια που εχω υδροψυξη ειχα μια διαρροη οσο ημουν φανταρος και αυτο απο βλακεια.

4) Για πρωτη φορα εχει....

Η αντλια ανοιγει με 12V ενα ρελε.

Θέτω και ένα καινούριο ερώτημα γιατί δε βλέπω και πολλή κηνιτικότητα.

Εσείς, ως κάτοχος υδρόψυξης, θα συνιστούσατε σε κάποιον να πάει και αυτός σε υδρόψυξη? Γιατί? Γιατί όχι?

Tsif τα 4104 Max Post που έχεις στη sig σου είναι με αέρα? Τι voltage εδωσες για εκεί? (χμ, γιατί δε φαίνεται στο screenshot?)

Περιμένω να ακούσω μερικές ακόμα γνώμες και αποφασίζω τι θα κάνω πάντως, δεν επείγει

Αν καταφέρεις να στήσεις μια καλή υδρόψυξη (με 2πλα ψυγεία κλπ) θα είσαι καλύτερα, αλλά θα στοιχήσει αρκετά!

Επίσης να έχεις και όρεξη να τη φτιάξεις μόνος σου.

Μειονέκτημα είναι ότι δεν μεταφέρεται το κουτί εύκολα αν είναι απ' έξω η υδρόψυξη!

:)

Πλέον με τις σύγχρονες αεροψύξεις, τα αθόρυβα ανεμιστήρια και τα heatpipes, η υδρόψυξη δεν συμφέρει, καθώς έχει μεγαλύτερο κόστος, μεγαλύτερο ρίσκο (όπως και να το κάνουμε, όσο καλή και να 'ναι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από την αερόψυξη), και -το βασικότερο- ΔΕΝ θα κατεβάσεις την θερμοκρασία κάτω από αυτή του περιβάλοντος.

Για παράδειγμα, εγώ με μια aftermarket έχω την cpu μου στα 37 σε load π.χ., ΠΟΣΟ παρακάτω να πάει με το νερό; Να πάει στα 30; So what?

Ξέρεις πόσο μου στοίχισε η εν λόγω ψύκτρα; Μόλις 30 ευρώ.

Και σε ρωτώ... Αξίζει να δώσεις 200 ευρώ για νερό για να είσαι στους 30c? Αυτό είναι το ερώτημα... Αν θες να μαστορεύεις, (γενικά να μπλέκεσαι με κατασκευές) και θες έστω και κατά 10-15% χαμηλότερες θερμοκρασίες ίσως να σε συμφέρει. Αν θες απλά να έχεις ένα pc που να παίζει χωρίς προβλήματα και να μην ασχολείσαι συνεχώς μαζί του, πάρε μια καλή ψύκτρα με heatpipes και καθάρισες...

Όσον αφορά το o/c έχε υπόψη σου ότι η πλέιοψηφία των overclockers (παγκοσμίως) χρησιμοποιεί αερόψυξη (γιατί συνδυάζει τα πλεονεκτήματα που ανέφερα παραπάνω συν το χαμηλό τους κόστος).

Υδρόψυξη θα έβαζα μονο σε εποχή Presscot οπου η θερμοκρασία που ανέβαζαν ηταν απαράδεκτη (80 βαθμους) με αποτελεσμα να εχουμε τρομερό θόρυβο απο τα fans. Μετα απο εκείνη την εποχη θεωρώ την υδρόψυξη πεταμένα λεφτά. Καμια φορά ακουω κόσμο να τρελαίνεται στο να κατεβάσει την θερμοκρασία των επεξεργαστών , λές και θα λιώσουν. Απο την στιγμή που που εισαι κατω απο το μέγιστο όριο που δινει ο κατασκευαστής δεν μπορώ να καταλάβω ποιο ειναι το προβλημα ....

Και όπως ειπε και ο Candyman , τι 37 τι 30 σιγά... δηλαδή η λειτουργία στους 30 θα ειναι πιο άνετη? Δεν θα ιδρώνουν τα ηλεκτρόνια??

Ευχαριστώ για τις συμβουλές Candyman & MUL

Δεν κηνυγάω το 15% κάτω, και με τους 37 βαθμούς σε load είμαι υπερ-καλυμένος (και με τους 45 για να λέμε και του στραβού το δίκιο θα ήμουν).

Candyman, και σου απαντώ... Φυσικά και δεν αξίζει, εφόσον η αερόψυξη μπορεί να φτάσει τόσο κοντά στο νερό δε θέλει και πολλή συζήτηση. Απλώς δεν ήξερα τι τρέχει με τις σημερινές αερόψυκτρες σε σχέση με το νερό, γι'αυτό φυσικά και άνοιξα το thread, για να ακούσω γνώμες & συμβουλές.

skydiver, όταν λές "θα στοιχίσει αρκετά" εννοείς περισσότερα απο τα 250 που είπα στο 1ο πόστ?

Όχι δεν πιστεύω να πάει παραπάνω, πάντως θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι και με αέρα είσαι οκ.

Προσωπικά κατέφυγα στην υδρόψυξη γαιτί δεν μπορούσα με τίποτα να κρατήσω δροσερό τον A643.8@2700 που είχα σαν κύριο pc πριν λίγο καιρό.

Αφού δεν σ' ενοχλεί ο θόρυβος ψάξτο για καλή αερόψυξη:)

Tsif τα 4104 Max Post που έχεις στη sig σου είναι με αέρα? Τι voltage εδωσες για εκεί? (χμ, γιατί δε φαίνεται στο screenshot?)

Περιμένω να ακούσω μερικές ακόμα γνώμες και αποφασίζω τι θα κάνω πάντως, δεν επείγει

Ναι με αέρα είναι με μια Tt BigTyphoon.

Oσο για το ρεύμα πρέπει να ήταν στο 1.6

λοιπόν. σου συνιστώ να βάλεις νερό για ένα και μοναδικό λόγο: ΗΣΥΧΊΑ. εάν δεν εχεις όπως είπες πρόβλημα με τον ήχο θα σου συνιστούσα να το βάλεις για την θερμοκρασία σου. δηλαδή όσο λιγότερη θερμοκρασία=μεγαλύτερη ζωή του επεξεργαστή και εάν δεν εχεις και από αυτό πρόβλημα θα το βάλεις για την γκ.....α....βλα(upsss sorry) σου. Εγω εχω βαλει νερο στον δικο μου με τα χαρακτηρηστηκα που γραφω στο avatar μου.

Αν αποφασίσεις να βάλεις νερό πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζεται συντήριση μια φορά το χρόνο. Να αλλάζεις το νερό και να την καθαρίζεις. Αν δεν σου είναι πρόβλημα αυτό προχώρα ;)

Θέτω και ένα καινούριο ερώτημα γιατί δε βλέπω και πολλή κηνιτικότητα.

Εσείς, ως κάτοχος υδρόψυξης, θα συνιστούσατε σε κάποιον να πάει και αυτός σε υδρόψυξη? Γιατί? Γιατί όχι?

Μην το συζητάς καθόλου...

από τότε που έβαλα υδρόψυξη απορώ πως την πάλευα με τον αέρα...

την βάζεις μια φορά και ησυχάζεις...

Τελικά αποφάσισα να μή βάλω υδωρ, λόγω του δείκτη "απόδοση/κόστος". Όταν με 33 ευρώ βάζεις μια κορυφαία ψύκτρα ( http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977807&product=1054198 ) νομίζω πως τα 250 που θέλει το νερό είναι υπερβολή. Ειδικά όταν το νερό κατεβάζει τη θερμοκρασία ελάχιστα πιο κάτω απο τον αέρα (πλέον) και κάνει 7,5 φορές περισσότερα λεφτά ούτε που το σκέφτομαι. Απλά άνοιξα το θέμα για να δω αν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι και φυσικά για να ακούσω pros & cons του νερού.

@dark22, μου γεννήθηκε μια απορία... Την υδρόψυξη την έβαλες στην εποχή των Prescott ή τώρα με τους Core?

@apostolis22 Δε θα ήταν πρόβλημα η συντήρηση, σε καμία περίπτωση.

@spysoumi Με την ησυχία δεν έχω πρόβλημα, το δήλωσα απ'την αρχή εξάλλου. Και νερό να έβαζα, θα έβαζα δυνατούς ανεμιστήρες στο ψυγείο, κι ας έκαναν παραπάνω θόρυβο. Δεν ξέρω τι θερμότητα παράγει ο 5600+ αλλά νομίζω πως (στους Quad τουλάχιστο) δεν είναι αρκετή ώστε να ανεβάζει το δείκτη "απόδοση/τιμή" σε επαρκές σημείο. Τώρα για την κ...α μου... Χμ, υπάρχουν πολλάααααααα αλλα πράγματα που μπορώ να βγάλω γούστα που δεν κοστίζουν τόσο :D

πριν μια εβδομάδα την έβαλα...

οπότε είναι στην εποχή των core...

Φίλε μου μάλλον δεν τα έχεις καταλάβει καλά...

Με την υδρόψυξη δεν θα δεις 10% διαφορά στις θερμοκρασίες...

θα δεις πάρα πολύ περισσότερο... μπορεί και 50%, εγώ τόσο είδα σε load...

άσε που τα Mhz ξαφνικά θα γίνουν πολύ περισσότερα και ευκολότερα...

επίσης, την υδρόψυξη την βάζεις μία φορά, για όλα τα parts και αυτό είναι...

και εγώ με αέρα ήμουνα αρκετά χρόνια τώρα και μάλιστα όχι λόγω οικονομικού θέματος αλλά κυρίως λόγω άποψης...

Μπορεί να τα σκας χοντρά στην αρχή αλλά σε βάθος χρόνου,

αποσβένεις και μάλιστα με το παραπάνω...

Άλλωστε και με 150 ευρώ στήνεις υδρόψυξη, για τον επεξεργαστή,

'οταν μια καλή γομαρόψυκτρα κάνει 50-60 ευρώ μέχρι και 100 έχω δώσει για ψύκτρα, οπότε κατά τη γνώμη μου συμφέρει πολύ καλύτερα...

Τέσπα, αυτά είναι απόψεις, από εκεί και πέρα ότι νομίζει ο καθένας κανει...

Καλορίζικο ότι και αν πάρεις τελικά :)

Πήρα την ψύκτρα που έδωσα στο παραπάνω λινκ. Αν δε μου κάνει θα βάλω νερό, αλλά γι'αυτό που ζητάω είμαι σίγουρος πως θα με καλύψει και ο αέρας. Είδομεν. Παρα το γεγονός οτι τελικά δεν πήγα σε υδρόψυξη, αν κάποιος θέλει ας γράψει τη γνώμη του για το watercooling με τα σημερινά δεδομένα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.