manos426f Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2008 ....πιθανώς "βρεφική" και γελοία για κάποιους,αλλά δεν ασχολούμαι και πάρα πολύ μ' αυτό,οπότε από τα λίγα που ασχολούμαι,προέκυψε....Το λοιπόν,έχουμε μια Abit AB9 Pro,έναν C2D 6700/1066,και 2 dimmάκια OCZ gold 2x1 Gb DDR2/800....Η Abit λοιπόν,μέσω του mguru utility,δίνει κάποιες -αρκετές θα έλεγα- επιλογές για O/C.Τι έκανα λοιπόν,τι είδα και τι θέλω να ρωτήσω.Oi default -χωρίς καθόλου O/C δηλαδή,ρυθμίσεις στο bios για CPU-RAM,είναι οι εξής:Dafault external clock:266PSB frequencυ:1066DRAM spec:800NEW DRAM clock:399 (DDR2:798)Multiplier factor: x10 (αυτό είναι κλειδωμένο,δεν αλλάζει..)Ο C2D λοιπόν είναι έτσι στα 2.66 Ghz...Βάζοντας εγώ τιμή 315 στο defaullt external clock (δηλαδή ο C2D πάει στα 3.15 Ghz),και βάζοντας το DRAM spec 800,το New DRAM clock ανεβαίνει στα 472 (DDR2:945) και πρακτικά εκεί είναι και το όριο που μπορούν να πάνε οι μνήμες...Αν όμως βάλω DRAM spec:667 (βάλω δηλαδή τις μνήμες να ξεκινούν ως 667άρες) και ανεβάσω το external clock στα 330,άρα τον C2D στα 3.3 Ghz,με το Νew DRAM frequency να είναι 412(DDR2:825) το PC συνεχίζει να πηγαίνει μια χαρά και δείχνει να έχει κι άλλα περιθώρια..!Ρε παιδιά,όπως το καταλαβαίνω εγώ δηλαδή,οι μνήμες στη δεύτερη περίπτωση ξεκινούν ως 667,τις πουσάρω -μέσω του external clock όμως- στα 800 που είναι και η ταχύτητά τους η κανονική,αλλά κερδίζω σε Ghz που τρέχει ο C2D...;;Κι αν είναι έτσι,τόσο απλοϊκό (που μάλλον δεν είναι),άμα τις ξεκινήσω δηλαδή από 533,που θα μπορώ να φτάσω..;Ο C2D δείχνει να έχει αντοχές στο O/C πάντως,ενώ από θερμοκρασία,και στα 3.3 Ghz,κρατιέται στους 42 βαθμούς κελσίου...Τελικά τι χάνω στη δεύτερη περίπτωση και τι αξίζει να κάνω..;Μήπως εγώ "χάνω" γενικότερα κάτι στον τρόπο σκέψης,διότι όπως το καταλαβαίνω τώρα,με συμφέρει να ξεκινάνε οι μνήμες ως 667άρες..!Σημείωση:Ρεύματα CPU και timings RAM δεν έχω πειράξει καθόλου..!
stealth1442169213 Φεβρουάριος 10, 2008 #2 Φεβρουάριος 10, 2008 Αλλαζοντας τον διαιρετη και κρατωντας της μνημες χαμηλα εχεις την δυνατοτητα να βρεις ποσο ψηλα μπορει να παει ο επεξεργαστης σε default voltage,αν κανεις ακριβως το αντιθετο θα μπορεσεις να μαθεις ποσο ψηλα μπορουν να πανε οι μνημες.Μετα μπορεις να βρεις και ποσο FSB μπορει να κανει η μητρικη.Σιγα-σιγα μπορεις να αρχισεις να πειραζεις και ρευματα σε CPU,Ram,NB κ.λ.π.Παντως ο καλλιτερος τροπος για να κανεις overclocking ειναι το Bios,βρες ενα site στο internet που να σου εξηγει τι ειναι η καθε ρυθμηση και τι ακριβως κανει.Κατι σαν και αυτα ισως:http://www.viperlair.com/reviews/cpu_mobo/abit/9xx/ab9pro/http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/abit_ab9pro/3.htmlhttp://aphnetworks.com/reviews/abit_ab9_pro/4Ξεροντας τα ορια της μητρικης,του επεξεργαστη και των μνημων μπορεις να πουσαρεις το συστημα ετσι ωστε να παρεις το καλλιτερο που μπορει να δωσει σε αποδοση.Καποιο παιδι που να εχει την ιδια μητρικη με σενα μπορει να σου πει περισσοτερα.stealth
manos426f Φεβρουάριος 10, 2008 Author #3 Φεβρουάριος 10, 2008 Φίλε stealth,καταρχήν ευχαριστώ για την απάντησή σου...Από το bios γίνοντα όλα αυτά,όπου περιλαμβάνεται και το mguru...Άρα,αν κατάλαβα καλά,εγώ τώρα έχω καταφέρει να βρω ότι οι μνήμες πάνε μέχρι περίπου 950,ο C2D 6700 ακόμη δεν έχει χτυπήσει ταβάνι,και σίγουρα με μια Scythe Ninja Rev.B που περιμένω,θα έχει και κάποια ακόμη περιθώρια...Αν λοιπόν καταφέρω να ανεβάσω το clock του στα 350 με τις μνήμες να πηγαίνουν συνεπώς παραπάνω από 825,αφού αντέχουν άνετα,καλά δεν είμαι..;Ξέχασα να πω ότι στα 3.3 Ghz που είμαι τώρα έτρεξα και 3D Mark '05 (αυτό είχα πρόχειρο μόνο δυστυχώς) και έδωσε 21053 marks με μια XFX 8600GTS XXX version....Εδώ όμως έχω μια άλλη απορία:Αφού στα π.χ 850 πάνε άνετα αρκετές μνήμες,τότε το ότι είναι ποιο ακριβές,προφανώς αφορά και μόνο τα timings τους πλέον..;Με άλλα λόγια,όλες οι 800άρες μνήμες,δε πάνε μέχρι 900 τουλάχιστον;
deadlock7 Φεβρουάριος 11, 2008 #4 Φεβρουάριος 11, 2008 Εδώ όμως έχω μια άλλη απορία:Αφού στα π.χ 850 πάνε άνετα αρκετές μνήμες,τότε το ότι είναι ποιο ακριβές,προφανώς αφορά και μόνο τα timings τους πλέον..;Με άλλα λόγια,όλες οι 800άρες μνήμες,δε πάνε μέχρι 900 τουλάχιστον;Σχρδόν όλες θα πάνε 900 με λίγο-πολύ ρεύμα και χαλαρά-σφιχτά timings.Οπότε το θέμα είναι πόσο ρεύμα έχεις δώσει εσύ (ώστε ν'ανέβουν περισσότερο) και τί timings χρησιμοποίησες?(ένα screenshot του memset θα βοηθούσε)
stealth1442169213 Φεβρουάριος 11, 2008 #5 Φεβρουάριος 11, 2008 Άρα,αν κατάλαβα καλά,εγώ τώρα έχω καταφέρει να βρω ότι οι μνήμες πάνε μέχρι περίπου 950,......Αν λοιπόν καταφέρω να ανεβάσω το clock του στα 350 με τις μνήμες να πηγαίνουν συνεπώς παραπάνω από 825,αφού αντέχουν άνετα,καλά δεν είμαι..;Ξέχασα να πω ότι στα 3.3 Ghz που είμαι τώρα έτρεξα και 3D Mark '05 (αυτό είχα πρόχειρο μόνο δυστυχώς) και έδωσε 21053 marks με μια XFX 8600GTS XXX version....Εδώ όμως έχω μια άλλη απορία:Αφού στα π.χ 850 πάνε άνετα αρκετές μνήμες,τότε το ότι είναι ποιο ακριβές,προφανώς αφορά και μόνο τα timings τους πλέον..;Το ποσο μπορουν να πανε οι μνημες δεν μπορει να στο πει κανεις μονο εσυ μπορεις να το βρεις.Ενταξει πανε 950 με default timings και voltage αλλα με παραπανω ρευμα ποσο μπορουν να ανεβουν και ποσο ρευμα μπορουν να σηκωσουν?Ισως με πιο χαλαρα timings και λιγο ρευμα παραπανω να ανεβαινουν τοσο ωστε αυτο που χανεις(απο τα πιο χαλαρα timings)να το κερδιζεις και με το παραπανω σε αποδοση απο την υψηλη ταχυτητα.Θαυμασια ειναι αλλα για πιο πραγμα,αν το θελεις για καθημερινη χρηση και παιγνιδια τοτε ειναι μια χαρα.Αν τωρα το θελεις για benchmarking τοτε θα πρεπει να πας εδω,http://www.hwbot.org/quickSearch.do?hardwareId=CPU_874&name=Core+2+E6700+%282.66Ghz%29+%284726%29 να δεις τι εχουν κανει οι αλλοι με τον ιδιο επεξεργαστη και να αποφασισεις αν ειναι καλα η οχι.Ενας C2D 6700 στα 3.3 με μια 8600GTS 21000 marks στο 3DMark05?Αυτο θελω να το δω για να το πιστεψω(μην με παρεξηγησεις δεν λεω οτι λες ψεματα,κατι αλλο συμβαινει)γιατι με επεξεργαστες στα 5.0Ghz και με πουσαρισμενη καρτα με το ζορι φτανουν τα 17000 marks.http://www.hwbot.org/quickSearch.do?hardwareId=GPU_1083&name=GeForce+8600+GTS+%28746%29Νομιζω οτι για το ποσο ακριβες ειναι οι μνημες παιζει ρολο ποσο καλα chips εχει η καθε μια με οτι αυτο συνεπαγεται(σφιχτα timings,ανοχη στο ρευμα,overclockability).Ριξε μια ματια εδω μηπως βρεις τι chip εχουν οι μνημες σου:http://ramlist.ath.cx/ddr2/stealth
manos426f Φεβρουάριος 11, 2008 Author #6 Φεβρουάριος 11, 2008 Φίλε stealth,έχεις απόλυτο δίκιο,είδες πόση διαφορά κάνει ένας αριθμός,το 3D Mark 03 έτρεξα,όχι το 05,sorry για τη στιγμιαία παραπληροφόρηση.....Εννοείται ότι για καθημερινή χρήση και παιχνίδια με ενδιαφέρει το μικρό αυτό O/C που κάνω...@ deadlock7Τα timings είναι τα default,δηλαδή 5-5-5-12 με OCZ 2gb (2x1gb) gold xtc dual channel kit
TASOS Φεβρουάριος 11, 2008 #7 Φεβρουάριος 11, 2008 Αν το θές για καθημερινή χρήση & gaming και με σκεπτικό ότι δέν θές να παιδευτείς και πολύ με overclocking... τότε μείνε στα επίπεδα των 3.33GHZ (10x333) και θα είσαι μιά χαρά με την προυπόθεση ότι είναι 100% σταθερό με αυτές τις ρυθμίσεις.
stealth1442169213 Φεβρουάριος 11, 2008 #8 Φεβρουάριος 11, 2008 Εννοείται ότι για καθημερινή χρήση και παιχνίδια με ενδιαφέρει το μικρό αυτό O/C που κάνω...Oτι ειπε ο Tasos,βαλε και την ψυκτρα που ανεφερες στο προηγουμενο post για να κρατησεις τις θερμοκρασιες χαμηλα το καλοκαιρι και θα εισαι μια χαρα.stealth
manos426f Φεβρουάριος 15, 2008 Author #9 Φεβρουάριος 15, 2008 Λοιπόν παίδες,έβαλα και την ψύκτρα που σας έλεγα,τη Ninja Scythe rev. B,με την οποία η διαφορά είναι τελικά 5-6 βαθμοί σε load (σε κατάσταση O/C μιλάω πάντα,δηλ. στα 3.3 Ghz) και 1-2 σε idle....Επειδή η αλήθεια είναι ότι περίμενα καλύτερα αποτελέσματα,σύμφωνα με όσα είχα διαβάσει στο net,την έβγαλα,την ξανάβαλα την ψύκτρα,άλλαξα πάστα,ξανάλλαξα πάστα,αλλά τελικά εκεί παίζει ο C2D 6700,δηλαδή γύρω στους 41 βαθμούς σε idle και 44 load... Mε την stock,ήμουν αντίστοιχα 43 και 50.....
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.