Jump to content

PC crash problem

varachio

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Iσως κάποιος να έχει κάποια ιδέα για το πρόβλημα του νέου υπολογιστή που εφτιαξα μετά απο παραγγελία της αδερφής μου. το σύστημα αναλυτικά είναι ως ακολούθως:

Motherboard: GIGABYTE P31-DS3L

Processor: INTEL PENTIUM DUAL CORE E2140 1.6GHz (no o/c)

Memory: Kingston 2x512Mb Value 800Mhz (Dual channel)

Graphics card: CONNECT3D HD3850 256Mb

Power supply: TRUST 520W PRO LOW NOISE BIG FAN

hard disk: EXCELSTORE 160Gb SATAII

monitor: 17' tft 1280x1024 60Hz

Το PC φτιαχτηκε με αποστολή να παίζει παιχνίδια χωρίς ιδιαιτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα και Fps (strategy), και όσο το δυνατόν οικονομικότερα (max 400euro). Σκοπός μου όταν διάλεξα τον συγκεκριμένο επεξεργαστή και μητρική ήταν να κάνω κάποιο Ο/C ώστε να Boostάρω ανέξοδα το σύστημα (είχα διαβάσει τα καλύτερα για το o/c της μητρικής & του επεξεργαστή.

Μετά το πέρασμα WinXp Home sp2 με όλους τους νέους drivers και τα updates για όλες τις συσκευές (αυτό έγινε εις διπλούν και με προσοχή για να αποκλέισω οτι έκανα κάποιο λάθος...) το πρόβλημα εστιάζεται στο οτι προσπαθώντας να αλλάξω αναλύσεις και ρυθμίσεις μέσα απο το μενού των διάφορων games ο υπολογιστής κάνει crash & restart! Σπανιότερα το crash έγινε 2-3 φορές όταν προσπάθησε να ανοίξει κάποιο παιχνίδι ή βαρύ screensaver (earthsim). γενικά το PC δουλευει γρήγορα και σταθερά. μπορεί να τρέξει κάποιο game για 2 ώρες άψογα χωρίς να κολλήσει ή να κάνει restart. ή να παίζει μουσική για ώρες χωρίς κανένα απολύτως crash. ΙΔΕΕΣ?

να συμπληρώσω οτι όλα τα benchmark ολοκληρώνονται χωρίς πρόβλημα και με καλά σκόρ... αλλο ένα crash restart έγινε σε μια προσπάθεια αλλαγής χρήστη...???:022:

οι μνήμες σου παίρνουν αρκετό ρέυμα? αν δε παίρνουν παίζει να γίνονται τπτ τέτοια κουλά..

Τσεκαρισε μηπως εχει καποιο utility στο Bios που κανει overclocking στην καρτα γραφικων απο μονο του,διαβασε το manual και αν υπαρχει πηγαινε στο Bios και κανε το disabled.

stealth

Κατέβασε utility για τον σκληρό δισκο απο την σελίδα της εταιρίας (υπάρχουν ειδικά που ελέγχουν την κατάσταση του δίσκου )και κανε ενα check ..ποτε δεν ξέρεις...

Λοιπόν παιδιά η κατάσταση έχει ως εξής:

α. Μνήμες άλλαξα και έδωσα και +0.1 βολτ αλλά τίποτα. Άρα μνήμες δεν πρέπει να είναι.

β. Το BIOS το κοίταξα και ναί υπάρχει ρύθμιση για overclocking της κάρτας γραφικών το οποίο ήταν στην default "standard" ρύθμιση και του άλλαξα ακόμα και se "fast" & "turbo" χωρίς καμία διαφορά.

τον σκληρό δίσκο δεν τον έλενξα ακόμα...

Παρατήρησα όμως ότι αν δεν κάνει crash όταν ξεκινά μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι τότε αποκλείεται να κάνει crash κατα την διάρκεια του παιχνιδιού ή της εφαρμογής. Θα κάνω check και τον σκληρό και θα επανέλθω...

μετά νομίζω οτι αν ειναι ΟΚ ο σκληρός, το μόνο που μου μένει είναι να αλλάξω κατα σειρά τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών.

στο BIOS στο PC Health Status οι τάσεις εμφανίζονται ως "ΟΚ", βασικά εχουν την εξής μορφή:

Vcore "ok"

ddr18V "ok"

+12V "ok"

+3.3V "ok"

πολύμετρο για να είμαι ειλικρινής δεν έβαλα ακόμα... θα βάλω όμως... μια και δεν βλέπω να έχουμε πληροφορία για τα 5Volt...

Βρήκα αυτό:

http://www.tomshardware.com/forum/247580-30-ds3l-stability

οπότε λέω να δοκιμάσω BIOS update.

Η μητρική έχει το BIOS F5 και υπάρχει στον κατασκεθαστή διαθέσιμο το F8 και το F9beta. Ο τύπος παραπάνω λέει οτι με το F9beta έλυσε το πρόβλημα του ενώ με το F8 είχε πρόβλημα ξανά... Να δοκιμάσω F9beta ή το F8?

this machine gonna drive me crazy!!!:074:

Τάσεις φαίνονται να είναι ΟΚ.

Απο το bios:

12v 12,239v

3,3v 3,408v

ddr 1,920v

Με πολύμετρο:

12v 12,02v

5v 4,98v

Φλασάρισσα το Bios με την έκδοση Beta F9b και η αλήθεια φαίνεται να βελτιώθηκε κατακόρυφα η σταθερότητα. Παρ'όλα αυτά αν το ζορίσεις (ανοιγεις - κλείνεις προγράμματα γρήγορα, αλλάζεις χρήστες, log in-log out) τότε κάποια στιγμή κάνει και πάλι επανεκκίνηση...

Τον σκληρό τον έλενξα με το utility της εταιρειας του ειναι ΟΚ!

Μνήμες ΟΚ!

Απο την στιγμή που θα ανοιξει ένα προγραμμα ή παιχνίδι αποκλείεται να κάνει crash & restart. Αυτό γίνεται μόνο την στιγμή που μπαίνεις ή βγαίνεις απο το πρόγραμμα/παιχνίδι.

Το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσω άλλη κάρτα γραφικών...

Any other suggestions?

εμένα πάντως αυτό το τροφοδοτικό σαν μάρκα με προβληματίζει.. αν σου είναι εύκολο δοκίμασε και με άλλο τροφοδοτικο εκτος απο άλλη κάρτα.

Το τροφοδοτικό πρέπει να μας δώσεις μετρήσεις σε ηρεμία και σε μετάβαση από ηρεμία σε πλήρες φορτίο (με 3dmark κατά προτίμηση που ρουφάει και επεξεργαστή και κάρτα γραφικών)

Αν το τροφοδοτικό σου διατηρεί καλή 12άρα και 5άρα ανεξαρτήτως φορτίου τότε μάλλον δεν πρέπει να φταίει. Επίσης δοκίμασε να μετρήσεις τις τάσεις την ώρα που ανοίγεις κάποιο από τα προγράμματα που συνήθως κρασάρουν.

Μνήμες σκίστες με το μεμτεστ από παραθύρια. Είναι κρίμα να έχεις πρόβλημα με τις μνήμες και να χάνεις το χρόνο σου ψάχνοντας. Είναι πολύ ύπουλες οι μνήμες.

Τέλος μην ξεχνάμε τον παράγοντα ΠΑΡΑΘΥΡΙΑ

Το crash δεν συνοδεύεται απο Blue screen... τo PC κάνει restart μετά απο μια μαύρη οθόνη των 1-2 sec.

Όσο για τις μνήμες θα τις ελένξω με το memtest και θα σας πω αλλά δεν νομίζω να είναι οι μνήμες γιατί έβαλα πάνω και ένα Dimm Apacer που είχα και το σύστημα έκανε τα ίδια.

Θα κάνω Check τις μνήμες με το memtest και θα σας πώ ξανά...

Να σε ρωτήσω. Τί drivers έχεις εγκαταστήσει? Από το cd? ή από το site της ATI? Έχεις εγκατεστημένο το τελευταίο .NET Framework στον υπολογιστή σου?

Αν όχι, κάνε ένα full Windows Update και μετά βάλε τους drivers της vga.

Λοιπόν, τα νεώτερα έχουν ως εξής:

Το MEMTEST86+ ver 1.70 έδειξε μετά απο 15 περάσματα οτι οι μνήμες ΔΕΝ έχουν πρόβλημα.

Το πολύμετρο έδειξε στο 3DMark06 για τα 12V τα εξής:

Loading min:11,81V // max:11,86V

During tests min:11,80V // max:11,87 (μέγιστη απόκλιση την στιγμή που το ζωάκι βγαίνει απο το νερό στο canyon flight) γενικά στα τέστ είχε 11,85V

Το πολύμετρο έδειξε στο 3DMark06 για τα 5V τα εξής:

Loading min:5,08V // max:5,12V

During tests min:5,10V // max:5,11 γενικά στα τέστ είχε 5,11V σταθερά.

Στα windows έχει IDLE 11,97V.

Την ώρα του crash (κλίκ για έξοδο απο παιχνίδι) τα Volt ήταν 11,94 (είχα το πολύμετρο μπροστά μου).

Τα updates των winXP έχουν περαστεί όλα απο την αρχή (όλα τα NET.Frameworks). Τους drivers μητρικής και της κάρτας γραφικών κατέβασα απο την αρχή τους τελευταίους που υπάρχουν.

Πιστεύετε οτι είναι λίγη η τάση των 12βολτ? Δεν θα έπρεπε να κολλήσει τότε μέσα στο τέστ του 3dmark06 που ειχε και ta 11,80βολτ? γιατί στην έξοδο απο το παιχνιδι που είχε 11,94βολτ?

Στο σύστημα της υπογραφής μου η τάση των 12V ειναι 12,64V IDLE στα WIN και όταν ξεκινάει το 3DMark06 πέφτει μόλις στα 12,60 και μενει εκεί σταθερή. Βέβαια αυτό το έκανα απλώς για να συγκρίνω το τροφοδοτικό TRUST με ένα που θεωρείται αξιόπιστο. Αλλα πάλι γιατί να μην κάνει επαννεκίνηση μέσα στο τέστ ή στο παιχνίδι παρα μόνο όταν φορτώνει ή κάνεις κλίκ για έξοδο?

πέρα απο τις τάσεις το τροφοδοτικό έχει και άλλα χαρακτηριστικά που νομίζω δε μπορούν να μετρηθούν με απλό πολύμετρο..

πάντως να τεστάρεις το τροφοδοτικό είναι πολύ γρήγορο! 3 λεπτά να βγάλεις το δικό σου και άλλα 3 να το βάλεις στο σύστημα, απο το να παιδεύεσαι εγω δε θα το σκεφτόμουν καθόλου.. εκτος και αν είναι κόπος λόγο άλλης τοποθεσίας των 2 υπολογιστών οπότε λέω χαζομάρες..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.