Jump to content



Πρόβλημα στο boot.


melissa_virus

Recommended Posts

Λοιπόν είχα έναν δίσκο με xp και linux. Επειδή όμως ήταν σε άλλο pc, ήταν όλα διαφορετικά.

Με τα xp κάτι γινόταν. Αλλά έκανα format γιατί κόλλησα χωρίς να μπω ιντερνετ, μέσο του lan μου προφανώς ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό worm που με γονάτισε θα έλεγα, και είπα να κάνω φορματ. (συνήθως δεν έχω πρόβλημα με τους ιούς αλλά αυτό το συγκεκριμένο έχει γονατίσει ολόκληρο δίκτυο ΤΕΙ).

Μετά όμως δεν μπορούσα να κάνω log in στα xp γιατί το boot μενού από το Linux δεν την έβρισκε την εγκατάσταση τον xp επειδή άλλαξαν κάποιες παράμετροι υποθέτω… Και επειδή και τα Linux δεν παίζανε λέω ας ξαναπεράσω τα Linux να δούνε και τις αλλαγές υλικού. Αλλά μετά ούτε τα linux μπαίνανε.

******* Οπότε όποιος θέλει διαβάζει από εδώ και κάτω. *******

Στα Fedora 7 δεν φορτώνει το kernel. Έτσι νομίζω δηλαδή γιατί είμαι και λίγο noobas από Linux. Όταν πάει να μπει στα Linux σταματάει σε μαύρη οθόνη

grub> _

Πάνω λέει Minimal BASH-like line editing supported. Και λέει εκεί να πατήσω tab για να δω την λίστα με τις πιθανές εντολές. Πιθανόν να έκανα καμιά βλακεία στο install που δεν το νομίζω γιατί την άλλη φορά μια χαρά τα είχα κάνει όλα.

Επειδή βιαζόμουν, έβγαλα τον δίσκο τον έβαλα σε άλλο pc και έκανα format το partition με τα linux. Ξαναβάζω τον δίσκο σε αυτό το pc με την ελπίδα ότι θα μπει στα xp απευθείας αλλά τίποτα. Βγάζει πάλι το ίδιο.

Οπότε Βοήθειααααααα ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

Βασικά το κακό είναι ότι τώρα δεν υπάρχει πυρήνας για να φορτωθεί. Μια και το partition που είχε τα Linux το formara πάνω στην βιασύνη μου να φτιάξω τα xp για να κάνω κάτι δουλειές που ήθελα.

Απλά το μόνο που έχει μείνει είναι ένα 2ο μικρότερο partition που πρέπει να φτιαχτεί κατά την εγκατάσταση τον linux. Δεν θυμάμαι σε τι ακριβώς χρησιμεύει. Ίσως αυτό να δημιουργεί το όλο πρόβλημα και να μην με αφήνει να μπω στα xp.

Αλλά τα έκανα αυτά που μου είπες αλλά τίποτα. Πάντως και πριν φορμάρω το partition με τα Linux είχα δοκιμάσει χειροκίνητα να φορτώσω τον kernel αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Βέβαια δικούς μου συνδυασμούς εντολών έκανα… Και νομίζω είχανε κάποια βάση, και γενικά μου έβγαζε ότι δεν μπορεί να φορτωθεί ο kernel.

Link to comment
Share on other sites

Απλά το μόνο που έχει μείνει είναι ένα 2ο μικρότερο partition που πρέπει να φτιαχτεί κατά την εγκατάσταση τον linux. Δεν θυμάμαι σε τι ακριβώς χρησιμεύει. Ίσως αυτό να δημιουργεί το όλο πρόβλημα και να μην με αφήνει να μπω στα xp.

To swap μήπως εννοείς; Δεν νομίζω οτι έχει σχέση

Αν τα ΧΡ είναι μέσα και δεν μπουτάρουν τότε έχει καταστραφεί ο boot loader των win. Νομίζω μπορείς να το φτιάξεις εκκινώντας από το cd των XP και αντί για εγκατάσταση να πατήσεις R (για recovery console ή κάτι τέτοιο..)

και μετά δίνεις τις εντολές FIXMBR και FIXBOOT και να τα εκκινήσεις να κάνεις την δουλειά σου.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το swap file εννοούσα.

Χμ βασικά το έκανα ποιο πριν, στο περίπου αυτό που λες. Έκανα μόνο fixboot αλλά δεν έγινε κάτι. Fixmbr δεν έκανα γιατί θα χαλούσα και το άλλο partition που έχει κάτι δεδομένα μέσα, έβγαλε προειδοποίηση ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Οπότε αύριο θα περάσω τον δίσκο στο pc από το οποίο γράφω τώρα και θα σώσω τα data και μετά με βλέπω να σπάω όλα τα partition. Να κάνω την δουλειά από την αρχή. Γιατί προσπαθώντας να κερδίσω χρόνο έχασα πολύ περισσότερο χρόνο.

Όποιος βιάζετε σκοντάφτει!

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζει να βγάζει το grub> _

Αφού τον φόρμαρα τον δίσκο.

Thanks. Θα ξαναπεράσω και Linux μετά. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο πάλι γιατί θα τραβάω τα μαλλιά μου.

Link to comment
Share on other sites

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζει να βγάζει το grub> _

Αφού τον φόρμαρα τον δίσκο.

Όταν κάνεις εγκατάσταση τα Windows σου βάζουν το δικό τους boot-loader στο master-boot-record (mbr). Όταν κάνεις εγκατάσταση το linux και επιλέγεις να εγκατασταθεί το grub (boot-loader του linux) τότε πάει και γράφει στο mbr το grub. Απο το grub μπορεις να boot-άρεις και σε windows και σε linux. Για να επαναφέρεις τον boot-loader των windows θα πρέπει να τρέξεις την εντολή fixmbr σε recovery-console.

Όσο δε γράφεις κάτι άλλο στο mbr τότε θα παραμένει το grub...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έσωσα τα data στο 3ο partition, αποδιαμόρφωσα όλο το άλλο partition με τα Linux και το έκανα ένα. Οπότε έμεινε ένα τον xp και ένα ενιαίο.

Μπαίνω κονσόλα, πατάω τις 2 εντολές. Και μετά πάω να μπω στα xp και μου έβγαζε το κλασσικό ntdtl κάπως έτσι που είναι, is missing.

Ε ***** λέω… Και έτσι έκανα ξανά format install.

Βασικά backgroundman όπως είπα δεν ξέρω και πολλά. Αλλά όταν τα είχα πρωτοπεράσει τα linux ήταν κάπως όπως τα λες. Πατούσα F8 και μου έβγαζε επιλογή να μπω fedora ή other οπότε άμα δεν ήθελα να μπω σε Linux με το other έμπαινα xp. Δεν είχα φτιάξει boot μενού. Αλλά μετά όταν τα ξαναπέρασα όλα κάτι πήγε στραβά. Είναι αυτό που λες. Κάτι είχε γίνει με τα boot-loader. Τώρα λέω να ξαναπεράσω fedora πάλι και άμα γίνει κάτι αντίστοιχο θα επανέλθω.

Τhanks.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.