Jump to content

E 2160 problem...

hemlock

Recommended Posts

Χρονια πολλα παιδες...

Το προβλημα που εχω με τον εν λογω επεξεργαστη ειναι οτι δεν χρονιζεται στην default Συχνοτητα του...Απλα δουλευει στα 800/1200ΜHz...

Τα screenshots που σηκωνω ειναι απο το cpuid και δειχνουν ακριβως πως λειτουργει το συστημα.

Ο επεξεργαστης εν γνωση μου ειχε αγοραστει απο overclocker ,αλλα ειχε χρονο ζωης μονο 2 μηνες και υπεθεσα οτι δεν θα ειχε "προβλημα"...Παρολα αυτα φαινεται οτι εκανα λαθος και ειχε.

Θα ηθελα την γνωμη σας πανω στο θεμα και ειτε να μου υποδειξετε τροπο να τον φτασω στην stock συχνοτητα ειτε να μου πειτε τι φταιει...H mobo ειναι μια Msi 945gm3.

Στο δευτερο screenshot φαινεται η προσπαθεια μου να τον κανω O/C μπας και ξεκολησει ,αλλα απο οτι φαινεται μονο ο πολλαπλασιαστης να αλλαζει απο 6 σε 9 και οι συχνοτητα να "κοβει" παλι στα 1200..

post-4889-1442174885,8954_thumb.jpg

post-4889-1442174885,9695_thumb.jpg

To ότι παίζει από 6 σε 9 ο πολλαπλασιαστής είναι το Speedstep της Ιντελ μη σε αποσχολεί

το κάνει για εξοικονόμηση ενέργειας/θερμοκρασίες.

Υπάρχει επιλογή στο bios cpu features να το βγάλεις.

Αυτό που με παραξενεύει εμένα είναι ότι αλλάζει το bus speed ενώ θα έπρεπε να είναι σταθερό.

Μήπως το πείραξες εσύ αυτό;

To ότι παίζει από 6 σε 9 ο πολλαπλασιαστής είναι το Speedstep της Ιντελ μη σε αποσχολεί

το κάνει για εξοικονόμηση ενέργειας/θερμοκρασίες.

Υπάρχει επιλογή στο bios cpu features να το βγάλεις.

Αυτό που με παραξενεύει εμένα είναι ότι αλλάζει το bus speed ενώ θα έπρεπε να είναι σταθερό.

Μήπως το πείραξες εσύ αυτό;

Το παραξενο στην υποθεση ειναι οτι πριν αρχισω να σκαλιζω για O/C,το fsb ηταν κολημενο στα 200MHz(βλεπωντας το Bios) και δυστυχως η μικροτερη τιμη που δεχεται ειναι τα 200MHz...Παρολα αυτα επαιζε και τοτε μεχρι τα 1200...

Η μητρικη δεν εχει και παρα πολλα για σκαλισμα Ο/C...Τα μονα που βλεπω ειναι κατι του στυλ spead spectrum και τις τιμες τασης των μνημων.Τιποτα αλλο.

Αλλο ενα που μου περασε απο το μυαλο ειναι η εγκατασταση των Wins...Εκει υπαρχει περιπτωση να εχω πειραξει τιποτα αθελα μου και να με κοβει?

Aν τρέξεις ένα SuperPI και έχεις ανοιχτό το CPUz θα δεις ότι τρέχει στα 1.8.

Εκτός αν έχεις αλλάξει το strap - fsb.

Πρόσεχε γιατί μάλλον το 200 που έχεις δει εσύ είναι ο διαιρέτης των μνημών.

Στα 200 τρέχουν 1:1 με το fsb...έχεις screenshot από bios;

Το σωστό είναι να παίζει στα 200 fsb (800) δηλαδή όπως στην πρώτη εικόνα το δεξί cpuz που είναι διαφορετικό σαν έκδοση από το αριστερό και μήπως τελικά είναι όλα οκ και σε μπερδεύει το πρόγραμμα. Δοκίμασε και άλλο πρόγραμμα να δεις τι γράφει.

Οι μνήμες σου πρέπει να τρέχουν στα 667 ΜΗz

Aν τρέξεις ένα SuperPI και έχεις ανοιχτό το CPUz θα δεις ότι τρέχει στα 1.8.

Εκτός αν έχεις αλλάξει το strap - fsb.

Πρόσεχε γιατί μάλλον το 200 που έχεις δει εσύ είναι ο διαιρέτης των μνημών.

Στα 200 τρέχουν 1:1 με το fsb...έχεις screenshot από bios;

Το σωστό είναι να παίζει στα 200 fsb (800) δηλαδή όπως στην πρώτη εικόνα το δεξί cpuz που είναι διαφορετικό σαν έκδοση από το αριστερό και μήπως τελικά είναι όλα οκ και σε μπερδεύει το πρόγραμμα. Δοκίμασε και άλλο πρόγραμμα να δεις τι γράφει.

Οι μνήμες σου πρέπει να τρέχουν στα 667 ΜΗz

Τι ειναι το strap?

Ο επεξεργαστης εχει απλα διαφορετικο step απο τον "reference" Που σου δειχνω στο πρωτο sreenshot.

Αυτο το 1:1 τι σημαινει με τις μνημες? Οι μνημες ειναι οντως 667Mhz.

Κανοντας αυτο που μου λες (ανοιχτο S-pi και cpuz ) παλι η συχνοτητα παει στα 9*133=1200...

Οριστε και τo screenshot απο το everest.

post-4889-1442174886,0491_thumb.jpg

Eδώ σου λέει πιο bios υποστηρίζει ποιον επεξεργαστή.

Δες αν το έχεις επάνω ή νεώτερο καταρχήν.

Στο λέει και το cpuz στην καρτέλα για μητρική ... μπορεί να έχει μόνο την ημερομηνία του bios

θα καταλάβεις.

http://global.msi.com.tw/index.php?func=prodcpusupport&prod_no=1042&maincat_no=1#menu

Εδώ κατεβάζεις drivers,manual,bios κλπ...

http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloaddetail&type=manual&maincat_no=1&prod_no=1042

Λοιπόν αν ο επεξεργαστής είναι στα 200 fsb τότε με 1:1 oι μνήμες σου τρέχουν στα 200χ2 λόγω του ότι είναι DDR δηλαδή σε διπλάσια συχνότητα.

Στην περίπτωσή σου κανονικά θα έπρεπε να είναι 200 fsb και μνήμες στα 667ΜΗz δηλαδή ο διαιρέτης είναι 3:5 με το δεξί μέρος προς την μεριά των μνημών ή αλλιώς: 200x5/3=333,33 και το επί 2 που λέγαμε = 667.

Στο advance bios settings απενεργοποιειής το intel speedstep για να μην παίζει ο πολλαπλασιαστής σου αν αυτό σε ενοχλεί.

Στο cell menu είναι αυτά που λέγαμε.

Εδώ σιγουρεύσε ότι είναι το πρώτο θα σου δώσει αποτέλεσμα 1800 (ή το 200 ή το 400 αν έχει) και όχι π.χ. 266 όπως στην εικόνα ώστε πάνω να σου δείχνει 1800 θα δεις το γκρι memory frequency ίσως να αλλάζει.

Αν δεν ειναι 667 τότε παίξε με το auto από κάτω...

Πάντως αν δυσκολευεσαι κάνε cmos.

Διάβασε το μάνουαλ. Από εκεί ειναι οι εικόνες το κατέβασα και εγώ!

post-33-1442174886,1454_thumb.jpg

Eδώ σου λέει πιο bios υποστηρίζει ποιον επεξεργαστή.

Δες αν το έχεις επάνω ή νεώτερο καταρχήν.

Στο λέει και το cpuz στην καρτέλα για μητρική ... μπορεί να έχει μόνο την ημερομηνία του bios

θα καταλάβεις.

mai

ncat_no=1#menu'>http://global.msi.com.tw/index.php?func=prodcpusupport&prod_no=1042&

mai

ncat_no=1#menu

Εδώ κατεβάζεις drivers,manual,bios κλπ...

detail&type=manual&maincat_no=1&prod_no=1042'>http://global.msi.com.tw/index.php?func=download

detail&type=manual&maincat_no=1&prod_no=1042

Να τοποθετηθω λιγο καλυτερα...

Ο e2160 δεν ειναι δικος μου και το ολο ντραβαλο γινεται επειδη εξαιτιας μου αγοραστηκε για εναν φιλο και τωρα βρισκομαι εκτεθημενος-ρεζιλι...

Απο εκει ξεκινησα και εγω, για αναβαθμηση στο Bios ,αλλα απο οτι ειδα η μητρικη εχει ηδη το τελευταιο ,το 5.6, ποιο καινουργιο δεν εχω βρει πουθενα...

Στη μητρικη του παιδιου εχουν δοκιμαστει με την σειρα οι D820 (τον οποιο αντικαθιστα ο E2160) και ο δικος μου Ε6300...Ολοι αυτοι δουλευαν τελεια. Και βασικα αυτο ειναι η απορια μου...Γιατι με τους αλλους δυο να δουλευει αριστα και με τον καινουργιο να ριχνει συχνοτητα.

Λοιπόν αν ο επεξεργαστής είναι στα 200 fsb τότε με 1:1 oι μνήμες σου τρέχουν στα 200χ2 λόγω του ότι είναι DDR δηλαδή σε διπλάσια συχνότητα.

Στην περίπτωσή σου κανονικά θα έπρεπε να είναι 200 fsb και μνήμες στα 667ΜΗz δηλαδή ο διαιρέτης είναι 3:5 με το δεξί μέρος προς την μεριά των μνημών ή αλλιώς: 200x5/3=333,33 και το επί 2 που λέγαμε = 667.

Στο advance bios settings απενεργοποιειής το intel speedstep για να μην παίζει ο πολλαπλασιαστής σου αν αυτό σε ενοχλεί.

Στο cell menu είναι αυτά που λέγαμε.

Εδώ σιγουρεύσε ότι είναι το πρώτο θα σου δώσει αποτέλεσμα 1800 (ή το 200 ή το 400 αν έχει) και όχι π.χ. 266 όπως στην εικόνα ώστε πάνω να σου δείχνει 1800 θα δεις το γκρι memory frequency ίσως να αλλάζει.

Αν δεν ειναι 667 τότε παίξε με το auto από κάτω...

Πάντως αν δυσκολευεσαι κάνε cmos.

Διάβασε το μάνουαλ. Από εκεί ειναι οι εικόνες το κατέβασα και εγώ!

Εδω ακριβως κολαω...Χωρις speedstep και με ανεβασμενο μονο κατα 10 το fsb,στα 210ΜHz (ρυθμιση μεσα απο το Bios) το συστημα ναι μεν ανεβασε συχνοτητα,αλλα και παλι ο πολλαπλασιαστης ξεκιναει χ6 (6*145) και φτανει μεχρι 9*145.

Χωρις το Speedstep ειναι λογικο να τον βλεπω να αλλαζει απο 6*145 σε 9*145 το cpuz?

Οποτε ,παλι εχω προβλημα.Τα 9*145 τα βλεπει ως O/c πραμα που δεν θα επρεπε να γινεται...Ποια ειναι ηπραγματικη συχνοτητα στο bus του επεξεργαστη τελικα ,το 200MHz που βλεπω στο Bios ή το 145MHz απο το cpuz?

Cmos δοκίμασες;

Κάνε αυτό και πες μου αν άλλαξε κάτι.

Το δοκιμασα και αυτο...Τιποτα.Δεν φαινεται να αντιδρα η mobo.

Μια ακομα διευκρινηση:

Εγω ποιο νουμερο του fsb να εμπιστευτω?

Αυτο που μου δειχνει το Bios ή τα προγραμματα?

Λες να φτανε τα Wins για τα αλλα αντι αλλων νουμερα (cpuid,everest)?

Στο bios τι σου δείχνει στο cell menu πάνω πάνω που είναι γκρίζο και λέει Adjusted CPU Clock;

Λογικά πρέπει να δείχνει 1.2GHz δηλαδή να συμφωνεί με τα προγράμματα.

Ακόμα και τα windows σου το ίδιο δείχνουν στο my computer->δεξί κλικ->properties.

Δεν είναι θέμα λειτουργικού μη το πειράξεις.

Στο bios τι σου δείχνει στο cell menu πάνω πάνω που είναι γκρίζο και λέει Adjusted CPU Clock;

Λογικά πρέπει να δείχνει 1.2GHz δηλαδή να συμφωνεί με τα προγράμματα.

Ακόμα και τα windows σου το ίδιο δείχνουν στο my computer->δεξί κλικ->properties.

Δεν είναι θέμα λειτουργικού μη το πειράξεις.

Δειχνει 800 ΜHz...

Απο κατω ομως πειραζοντας το fsb (τωρα το εχω στα 215) ανεβαινει η συχνοτητα οπως φαινεται και στο screenshot... Το κολημα που ειναι για να καταλαβω και εγω δηλαδη?

Αυτο που θα κανω τωρα ειναι να φτασω τα 800MHz ενδειξη στο Cpuz πειραζοντας τον fsb απο το Bios...

post-4889-1442174889,7616_thumb.jpg

βρε σι, τρεξε ενα spi (1Μβ + 32ΜΒ) με default συχνοτητες.

θα δεις ετσι πόσο αποδιδει, εαν αποδισει τοσο οσο οι αλοι Ε2160 τοτε η μητρικη σου διαβαζει βλακειες.

βρε σι, τρεξε ενα spi (1Μβ + 32ΜΒ) με default συχνοτητες.

θα δεις ετσι πόσο αποδιδει, εαν αποδισει τοσο οσο οι αλοι Ε2160 τοτε η μητρικη σου διαβαζει βλακειες.

Την συγκριση με τι θα την κανω? Υπαρχει λιστα με Stock cpu καπου Στο Site toy SuperPi?

google κατα βαση για default γιατι όλες οι λιστες ειναι με OC αποτελσματα :)

θα παρουμε ομβς μια ιδεα, εαν οντως τρεχεισ τα 1200 τοτε θα ειναι απελπιστικα πιο κατω απο οτιδηποτε αλλο.

panoc added 3 Minutes and 27 Seconds later...

ριξε μια ματιαστην εικονα για να παρεις μια ιδεα που πρεπει να βρισκεσε.

CPU_03.png

google κατα βαση για default γιατι όλες οι λιστες ειναι με OC αποτελσματα :)

θα παρουμε ομβς μια ιδεα, εαν οντως τρεχεισ τα 1200 τοτε θα ειναι απελπιστικα πιο κατω απο οτιδηποτε αλλο.

panoc added 3 Minutes and 27 Seconds later...

ριξε μια ματιαστην εικονα για να παρεις μια ιδεα που πρεπει να βρισκεσε.

CPU_03.png

Μαζι με το Spi σου δειχνω και τι τρεχει απο πισω...Τρεχουν μονο τα βασικα.

post-4889-1442174889,8366_thumb.jpg

οντως τρεχεις στα 1200, αρα το προβλημα ειναι θεμα μητρικης.

Ξανασηκωσα την σωστη Photo...Αν δεις τωρα τρεχεις στα 1300 με ανεβασμενο απο το Bios στα 215 το fsb...

Θελω να μου πεις πως μετραμε την τελικη συχνοτητα σε μια CPU...

Ξανασηκωσα την σωστη Photo...Αν δεις τωρα τρεχεις στα 1300 με ανεβασμενο απο το Bios στα 215 το fsb...

Θελω να μου πεις πως μετραμε την τελικη συχνοτητα σε μια CPU...

πριν ειχες ανεβασει την παρακατω

attachment.php?attachmentid=18500&stc=1&d=1199455453

αυτη που ανεβασες τωρα δεν δειχνει να εχει τελειωσει το spi.

τρεξε ενα στα 215fsb και παρε την εικονα αφου τελειωσει.

η τελικη συχνοτητα του cpu ειναι FSB X mutli.

post-923-1442174889,9139_thumb.jpg

βασικο : μη σε νοιαζει τι ρυθμισεις θα αναφερει το cpuz (προς το παρον), εσυ απλα θα κοιτας τι βαζεις στο bios

με λιγα λογια εαν βαζει 215 Χ 9 = 1935 και στο spi αποδιδει σαν 1935 τοτε ειναι 1935 :) ασχετα με το τι λεει η μητρικη, εαν αποδιδει ομως συμφωνα με τη συχνοτητα που αναφερει το cpuz τοτε το cpuz ειναι αληθες και η μητρικη εχει προβλημα με το συγκεκριμενο επεξεργαστη.

Panoc εκει τερματιζει στα 1331,6...Ο χρονος του Spi ειναι 46,656sec...

Αν τα σκεφτομαι καλα το κολημα ειναι οτι η μητρικη απλα δεν τρεχει στα 200fsb παρολο που την εχω βαλει να τρεχει ακομα παραπανω...Αν φτιαξω την συχνοτητα μονος μου ,δηλαδη να δω στο cpuz bus speed 200 θα εχω προβλημα? Απλα στο Bios μαλλον θα παω πανω απο 240fsb...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.