squid Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3, 2007 .Το καινουριο μου workstation εχει αρθει ετοιμο με 4 Raptor 150 σε δυο Raid-0 (Gigabyte P35 DS4). 1. θα εχω αυξηση στην ταχυτητα αρκετη που να αξιζει την συγχωνευση και των 4 δισκων σε ενα μοναδικο Raid-0? 2. Aν ναι, πως θα κανω αυτη την μετατροπη ? ..... .
panoc Δεκέμβριος 3, 2007 #2 Δεκέμβριος 3, 2007 1. Ω ΝΑΙ! 2. με format μαλλιστα με το ich9 (intel matrix storage) μπορεις να κανεις το εξης για ακομα πιο γρηγορη αποκριση. θα φτιαξεις 1 raid και με τους 4 δισκους και μετα θα φτιαξεις 2 εικονικες raid συστοιχιες η πρωτη θα ειναι μικρη όσο πιο μικρη γινεται. και η δευτερη ολο το υπολοιπο. καθε μια απο αυτες ο ελεγκτης τα παραθυρα και τα προγραμματα θα τη βλεπουν ως ξεχωριστο raid array. στη μικρη θα βαλεις παραθυρα και προγραμματα. το καλο με αυτο ειναι οτι μειωνετε παρα πολυ το seek time αφου αν φτιαξεις πχ το 1ο array 40Gb στην ουσια αυτο θα ειναι απο 10GB σε καθε δισκο και ετσι ο δισκος θα χρειαζεται να κραταει διευθυνσεις και cache μονο απο αυτα τα 10 GB.
madg1442169081 Δεκέμβριος 3, 2007 #3 Δεκέμβριος 3, 2007 εχεις κανει εγκατασταση λειτουργικου στους 2 ηδη?αν ναι πρεπει να το σπασεις το raid και να το ξανακανεις με τους 4, τωρα για την ταχυτητα , κομματια θα πηγαινουν φιλε κομματια
squid Δεκέμβριος 3, 2007 Author #4 Δεκέμβριος 3, 2007 Eixα σκοπο αρχικα ετσι να κανω με το λειτουργικο και τα προγραμματα, να τα βαλω σε ενα μικρο partition του Raid αλλα ηδη μου το ειχανε εγκατεστημενο σε εναν απλο Sata (750) που εχει ακομη μεσα το PC, και λογω φορτου εργασιας ηδη εχω σιγα σιγα σεταρει την εγκατασταση αυτη στα μετρα μου (θα μου πεις "σιγα, κανε την clone στο Raid" ...) και αυτο με εβαλε και σε σκεψεις σχετικα με την ασφαλεια: το raid-0 βασικα το θελω για τα αρχεια εργασιας, τα οποια θα ειναι συγχρονισμενα με αντιγραφα τους στον απλο Sata (backup) μηπως γινει καμμια στραβη στο raid ... μια που ακουσα επισης οτι αυτου του τυπου raid ειναι software dependent/controlled , και μπορει προσωπικα να εχω εμπιστοσυνη στους δισκους σαν δισκους απο αποψη hardware αλλα αν γινει καμμια στραβη με τους drivers του raid? ... 3. Oποτε αξιζει τον κοπο η ταχυτητα που θα μου προσφερει το να εχω και το συστημα/προγραμματα στο raid-0, και αναγκαστικα ακομη ενα synchronised backup για το συστημα/προγραμματα, μια που αυτα φορτωνουν απλως μια φορα ? ....4. Προς το παρον βαζω μονο δουλειες στον Raid-0 και το pagefile (σε δικο του partition). Aληθεια ειναι ασφαλες το θεμα partitions στο Raid-0?
squid Δεκέμβριος 3, 2007 Author #5 Δεκέμβριος 3, 2007 1. Ω ΝΑΙ!2. με format μαλλιστα με το ich9 (intel matrix storage) μπορεις να κανεις το εξης για ακομα πιο γρηγορη αποκριση. θα φτιαξεις 1 raid και με τους 4 δισκους και μετα θα φτιαξεις 2 εικονικες raid συστοιχιες η πρωτη θα ειναι μικρη όσο πιο μικρη γινεται. και η δευτερη ολο το υπολοιπο. καθε μια απο αυτες ο ελεγκτης τα παραθυρα και τα προγραμματα θα τη βλεπουν ως ξεχωριστο raid array. στη μικρη θα βαλεις παραθυρα και προγραμματα. το καλο με αυτο ειναι οτι μειωνετε παρα πολυ το seek time αφου αν φτιαξεις πχ το 1ο array 40Gb στην ουσια αυτο θα ειναι απο 10GB σε καθε δισκο και ετσι ο δισκος θα χρειαζεται να κραταει διευθυνσεις και cache μονο απο αυτα τα 10 GB. 6. απο που τα κανω αυτα + γενικα διαχειριση του Raid? Βιοs+Raid bios+AHCI bios? (μαυρα μεσανυχτα ...) Βλεπω επισης στα windows οτι φορτωνει KAI Jmicron drivers KAI ICH9R drivers .... (?)
panoc Δεκέμβριος 3, 2007 #6 Δεκέμβριος 3, 2007 το raid πρεπει να το ξαναστησεις απο την αρχη μεσα απο τον ichr (στη abit πατας ctrl+I). βεβαια θα χασεις ΟΛΑ τα δεδομενα σου. τα παραθυρα φορτωνουν και jmicron driver γιατι ειναι ενεργος απο το bios και γιατι η μοναδικη IDE υποδοχη που εχεις ειναι σε αυτον
squid Δεκέμβριος 3, 2007 Author #7 Δεκέμβριος 3, 2007 το raid πρεπει να το ξαναστησεις απο την αρχη μεσα απο τον ichr (στη abit πατας ctrl+I).βεβαια θα χασεις ΟΛΑ τα δεδομενα σου. τα παραθυρα φορτωνουν και jmicron driver γιατι ειναι ενεργος απο το bios και γιατι η μοναδικη IDE υποδοχη που εχεις ειναι σε αυτον M'αρεσει που φορτωνουν και Jmicron raider driver ..... Mεσα απο το Matrix storage manager της Ιntel δε γινεται ε? ολα πρεπει να γινουν σε επιπεδο bios? ... Eσεις τι προτεινετε? να βαλω τελικα και το λειτουργικο/προγραμματα? στο Raid? ... (με ενα (acronis) image θα γινει λετε η δουλεια?) Καποιος οδηγος (guide/tutorial) μεταβολης / στησιματος raid που προτεινετε? .
squid Δεκέμβριος 6, 2007 Author #8 Δεκέμβριος 6, 2007 .ακομη δεν εχω αποφασισει ...... Τελικα τι ειναι καλυτερο (ταχυτητα), δουλειες και pagefile στο Raid και λειτουργικο και προγραμματα στον απλο SATA ή ολα στο Raid ? ..... .
MUL Δεκέμβριος 6, 2007 #9 Δεκέμβριος 6, 2007 Ολα στον RAID?? Και αμα γινει κάτι γίνονται ολα καπνος..Σώζε τις δουλείες και σε κανένα εξωτερικό καλύτερα
squid Δεκέμβριος 6, 2007 Author #10 Δεκέμβριος 6, 2007 θα ειναι ολα συγχρονισμενο backup στον απλο εσωτερικο sata
backgroundman Δεκέμβριος 7, 2007 #11 Δεκέμβριος 7, 2007 Ολα στον RAID?? Και αμα γινει κάτι γίνονται ολα καπνος..Σώζε τις δουλείες και σε κανένα εξωτερικό καλύτεραΕίναι πολύ πιο γρήγορο να έχεις το λειτουργικό μόνο του σε ένα δίσκο (ή raid0 array) και τα προγράμματα με το pagefile σε άλλο δίσκο(ή raid0-array).Όταν τρέχεις ένα πρόγραμμα γίνεται access και σε αρχεία του προγράμματος, αλλα και σε αρχεία του λειτουργικού. Αν αυτα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά αποθηκευτικά μέσα τότε μειώνεται αισθητά το response-time. Ενα raid0-array μπορεί να αποτελείται απο 2 δίσκους αλλα δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Στην ουσία είναι σα να έχεις ένα δίσκο πιο γρήγορο.
dimisd1442169115 Δεκέμβριος 7, 2007 #12 Δεκέμβριος 7, 2007 Από τη στιγμή που το photohop ανοίγει πιάνουν δουλειά οι scratch δίσκοι. Pan,zoom και όλες οι εντολές εκτελούνται από το πρόγραμμα και εφαρμόζονται στο αρχείο που έχει απλωθεί στους scratch δίσκους. Αν πατήσεις save το αρχείο μεταφέρεται στο σκληρό δίσκο που έχεις τα αρχεία σου. Από κει και πέρα συνεχίζεις να δουλεύεις πάνω στα scratch κοκ. Αν θές το απόλυτο για να δουλεύεις τα αρχεία σου καλό θα ήταν να έχεις τουλάχιστον ένα array σε 0 αποκλειστικά για scratch. Αυτό βέβαια μπορεί και να γίνει με απλούς σκληρούς 7200 και να σου βγεί σχεδόν τσάμπα χωρίς να έχεις χάσει σε επιδόσεις εν συγκρίσει με 10.000 rpm.Είναι πολύ πιο γρήγορο να έχεις το λειτουργικό μόνο του σε ένα δίσκο (ή raid0 array) και τα προγράμματα με το pagefile σε άλλο δίσκο(ή raid0-array).Όταν τρέχεις ένα πρόγραμμα γίνεται access και σε αρχεία του προγράμματος, αλλα και σε αρχεία του λειτουργικού. Αν αυτα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά αποθηκευτικά μέσα τότε μειώνεται αισθητά το response-time. Ενα raid0-array μπορεί να αποτελείται απο 2 δίσκους αλλα δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Στην ουσία είναι σα να έχεις ένα δίσκο πιο γρήγορο.Εμένα με ξεχωριστό σκληρό για προγράμματα autocad και ps cs2 τον παίρνανε κανονικά με πολλά λάθη και κάτι hardware failures.
squid Δεκέμβριος 7, 2007 Author #13 Δεκέμβριος 7, 2007 Ενα raid0-array μπορεί να αποτελείται απο 2 δίσκους αλλα δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Στην ουσία είναι σα να έχεις ένα δίσκο πιο γρήγορο. αυτο εννοειται, αναρωτιεμαι ποια απο τις υποψηφιες διαμορφωσεις θα μου προσφερει τα περισσοτερα πλεονεκτηματα απο αποψη ταχυτητας συγκριτικα, λαμβανοντας υποψην οτι καθε μια εχει τις αδυναμιες τις: κατ' αρχην εχουμε 4 raptor 150 & 1 sata WD750 και οι επιλογες μαλλον ειναι A. 1. Raid-0 (2xRaptors) - OS / Program files 2. Raid-0 (2xRaptors) - Pagefile / Works 3. Sata 750 - Backup B. 1. Raid-0 (2xRaptors) - OS / (Works) 2. Raid-0 (2xRaptors) - Pagefile / Works 3. Sata 750 - Backup / Program Files Γ. 1. Raid-0 (2xRaptors) - Program files / (Works) 2. Raid-0 (2xRaptors) - Pagefile / Works 3. Sata 750 - ΟS / Backup Δ. 1. Raid-0 (4xRaptors) - OS / Program files / Works / Page file 2. Sata 750 - Backup E. 1. Raid-0 (4xRaptors) - Program files / Works / Page file 2. Sata 750 - OS / Backup ΣΤ. 1. Raid-0 (4xRaptors) - Program files / Works / Page file 2. Sata 750 - OS / Backup Z. 1. Raid-0 (4xRaptors) - Works / Page file 2. Sata 750 - OS / Program Files / Backup E. ΚΛΠ (note, 8Gb ram. Στο Pagefile μαλλον δεν θα υπαρχουν συχνες ιδιαιτερα προσβασεις) το ερωτημα λιγο αοριστα ειναι βασικα ποια απο τις δυο κατευθυνσεις συγκριτικα προσφερει ρεαλιστικα μεγαλυτερη ταχυτητα : ο διαχωρισμος σε πολλα φυσικα drives (αλλου ΟS, αλλου Pagefile (μην ξεχνιομαστε 8G), αλλου Program Files) ή ταπλεονεκτηματα του εκτεταμενου διαχωρισμου ειναι αμελητεα οταν προκειται για ενα x4 raid-0 και ας ειναι ολα πανω στο ιδιο array ? (και σε σχεση με δυο x2 raid-0)
squid Δεκέμβριος 7, 2007 Author #14 Δεκέμβριος 7, 2007 1. Ω ΝΑΙ!2. με format μαλλιστα με το ich9 (intel matrix storage) μπορεις να κανεις το εξης για ακομα πιο γρηγορη αποκριση. θα φτιαξεις 1 raid και με τους 4 δισκους και μετα θα φτιαξεις 2 εικονικες raid συστοιχιες η πρωτη θα ειναι μικρη όσο πιο μικρη γινεται. και η δευτερη ολο το υπολοιπο. καθε μια απο αυτες ο ελεγκτης τα παραθυρα και τα προγραμματα θα τη βλεπουν ως ξεχωριστο raid array. στη μικρη θα βαλεις παραθυρα και προγραμματα. το καλο με αυτο ειναι οτι μειωνετε παρα πολυ το seek time αφου αν φτιαξεις πχ το 1ο array 40Gb στην ουσια αυτο θα ειναι απο 10GB σε καθε δισκο και ετσι ο δισκος θα χρειαζεται να κραταει διευθυνσεις και cache μονο απο αυτα τα 10 GB. - Απο το Bios του ΙCH9R τα κανω αυτα? - Μπορω δηλαδη αντι για partitions να δημιουργω εικονικα raid arrays? (εχουν πλεονεκτηματα εναντι των partitions?) Μηπως "εικονικα arrays" = partitions? Yπαρχει οριο στον αριθμο των virtual arrays (ετσι λεγονται? δε βρηκα τιποτε ακομη στο web) που μπορω να δημιουργησω? πχ μονο 2? - σε "εικονικο array" μπορουν να γινουν partitions? .
backgroundman Δεκέμβριος 8, 2007 #15 Δεκέμβριος 8, 2007 Εμένα με ξεχωριστό σκληρό για προγράμματα autocad και ps cs2 τον παίρνανε κανονικά με πολλά λάθη και κάτι hardware failures.Είμαι εδώ και 1 χρόνο με τα windows σε ένα sata απλό και το program files με όλα τα προγράμματα και τα παιχνίδια σε ένα raid-array0 και δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Τα προγράμματα μπορούν να δουλέψουν, όπου και να τα εγκαταστήσεις (τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι). Τα 2 προγράμματα που αναφέρεις δε τα δουλεύω και άρα δεν τα έχω δοκιμάσει για να σου πω. Δουλεύω αρκετά προγράμμματα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα...backgroundman added 12 Minutes and 8 Seconds later...Γ.1. Raid-0 (2xRaptors) - Program files / (Works)2. Raid-0 (2xRaptors) - Pagefile / Works3. Sata 750 - ΟS / BackupΕγώ αυτό θα επέλεγα...(note, 8Gb ram. Στο Pagefile μαλλον δεν θα υπαρχουν συχνες ιδιαιτερα προσβασεις)Μάλλον δε χρειάζεσαι καθόλου pagefile...το ερωτημα λιγο αοριστα ειναι βασικα ποια απο τις δυο κατευθυνσεις συγκριτικα προσφερει ρεαλιστικα μεγαλυτερη ταχυτητα : ο διαχωρισμος σε πολλα φυσικα drives (αλλου ΟS, αλλου Pagefile (μην ξεχνιομαστε 8G), αλλου Program Files) ή ταπλεονεκτηματα του εκτεταμενου διαχωρισμου ειναι αμελητεα οταν προκειται για ενα x4 raid-0 και ας ειναι ολα πανω στο ιδιο array ? (και σε σχεση με δυο x2 raid-0)Μπορείς να βάλεις τα windows στον SATA-750 και να μετρήσεις access-time και read/write speeds σε 1 raid-0 με 2 δίσκους και σε 1 raid-0 με 4 δίσκους.Απο εκεί και πέρα αν είναι μεγάλη η διαφορά μπορείς να αφήσεις τα windows στον SATA και όλα τα υπόλοιπα (Program files, pagefile, work files) να τα βάλεις στο 4xHDD raid-0.To να διαχωρίσεις το λειτουργικό απο τα υπόλοιπα, για μένα είναι κρίσημο, γιατι το έχω δει σε δικά μου μηχανήματα και παίζει αρκετά πιο γρήγορα...
squid Δεκέμβριος 10, 2007 Author #16 Δεκέμβριος 10, 2007 Ξεκινησα τις δοκιμες, με πρωτο σχημα το οποιο ελπισα οτι θα λειτουργησει το εξης : Λειτουργικο μενει στον IDE Sata , Σε χωριστο partition στον ιδιο ΙDE τα Program files, (για καλυτερη frag συμπεριφορα τουλαχιστο)Eκανα ενα Volume 4xRaid-0 τους Raptor με δυο εικονικα Raid-0 arrays, ενα 40Gb για τα scratch files των Photoshop και Corel και ενα array τον υπολοιπα χωρο για τις δουλειες (τον οποιο χωρισα παλι σε δυο partition για καλυτερη οργανωση για μενα και fragmentation παλι)Επισης λεω να κανω 4-6 GB της Ram ramdisk στο οποιο θα γραφουν κατα με προτεραιοτητα το scratch file τους το Photoshop και το Corel (και μετα θα περνανε στο 40αρι 4xRaid-0)Aυτο που με απασχολει ειναι οτι αρχειο δουλειας και scratch disk βρισκονται στον ιδιο φυσικο δισκο (4xRaid-0) και μηπως αυτο μπουκωνει το Ι/Ο και παει στραφι το πλεονεκτημα της ταχυτητας του Raid ..... Σε πρωτες δοκιμες που εκανα βαζοντας το scratch στο 40αρι Raid και ανοιγοντας ενα αρχειο psd 500mb (υποψην μετα απο λιγο δημιουργει ενα scratch μεγεθους 6gb ισως και περισσοτερο οσο το δουλευω) και γραφοντας το παλι, στη μια περιπτωση απο/στον τον ΙDE και στην αλλη απο/στον Raid δεν ειδα καποια παρατηρησιμη διαφορα στη ταχυτητα .... (???)1. αναμενομενο ?2. αλλες ιδεες?(καποιος ειπε ταχυτητα μεταξυ 4x και 2x raids ειναι ιδια με τους onboard controllers λογω bandwidth λεει ... Επισης μηπως καποια σχεση οτι εκανα partition τo array? )Αν ειναι να μην εχω διαφορά ταχυτητας με το Raid σε σχεση με το IDE ... x**** τοτε .... Ολη η φασαρια με αυτο το μηχανημα εγινε σχεδον για το Raptor Raid-0, για εκεινα τα πολυσελιδα αρχεια Corel γεματα bitmaps υψηλης αναλυσης και effects, που κανουν αιωνες να ανοιξουν και να γραφτουν ........ Αν ειναι ετσι καλυτερα να τους χωρισω να χωρισω και τα παντα επανω τους να τελειωνω μπορει να πηγαινει και πιο γρηγορα .... (θα ησυχασω και απο την αιωρουμενη απειλη του raid-0 failure).
panoc Δεκέμβριος 11, 2007 #17 Δεκέμβριος 11, 2007 Επισης λεω να κανω 4-6 GB της Ram ramdisk στο οποιο θα γραφουν κατα με προτεραιοτητα το scratch file τους το Photoshop και το Corel (και μετα θα περνανε στο 40αρι 4xRaid-0)ιδανικο, εαν μπορεις να το κανεις.Aυτο που με απασχολει ειναι οτι αρχειο δουλειας και scratch disk βρισκονται στον ιδιο φυσικο δισκο (4xRaid-0) και μηπως αυτο μπουκωνει το Ι/Ο και παει στραφι το πλεονεκτημα της ταχυτητας του Raid ..... υπαρχει η πιθανοτητα να διαβαζεις/ανοιγεις/αποθηλευεις ενα ή πολλα αρχεια και παραλληλα να πετας φιτλρα σε αλλο/αλλα που θα ειναι τοσο "σκληρα" που θα τρωνε συνεχεια scratch?προσωπικη μου αποψη υπερβαλλεις.Σε πρωτες δοκιμες που εκανα βαζοντας το scratch στο 40αρι Raid και ανοιγοντας ενα αρχειο psd 500mb (υποψην μετα απο λιγο δημιουργει ενα scratch μεγεθους 6gb ισως και περισσοτερο οσο το δουλευω) και γραφοντας το παλι, στη μια περιπτωση απο/στον τον ΙDE και στην αλλη απο/στον Raid δεν ειδα καποια παρατηρησιμη διαφορα στη ταχυτητα .... (???)οταν λες γραφοτνας το παλι τι εννοεις?απο ide προς τον raid και αντιστροφα?εαν ναι λογικο να μη δεις διαφορα αφου ολα θα πηγαινουν με το ρυθμο του πιο αργου, δηλαδη του ide. (καποιος ειπε ταχυτητα μεταξυ 4x και 2x raids ειναι ιδια με τους onboard controllers λογω bandwidth λεει ... Επισης μηπως καποια σχεση οτι εκανα partition τo array? )εχει μια βαση οταν μιλαμε για pci raid controller,αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι ιδια.
squid Δεκέμβριος 11, 2007 Author #18 Δεκέμβριος 11, 2007 Το τεστ μου ηταν ως εξης : εκανα ramdisk και το ορισα στο Photoshop σαν πρωτη επιλογη για το scratch disk (το ελεγξα και οντως δουλευε). Mετα ανοιξα το 500Mb αρχειο απο τον IDE και το δουλεψα λιγο και μετα το εκανα revert (read) το ξαναδουλεψα λιγο και μετα το εσωσα και το εκλεισα. Το ιδιο ακριβως επανελαβα αυτη τη φορα με το αρχειο να ανοιγει απο το raid και φυσικα να γραφεται παλι εκει. Δεν ειδα διαφορα στη ταχυτητα αναγνωσης / εγγραφης ........... Η διαμορφωση του συστηματος δηλαδη οπως την εχω δεν εχει κανενα φαουλ σωστα?
panoc Δεκέμβριος 11, 2007 #19 Δεκέμβριος 11, 2007 και εισαι σιγουρος οτι γεμισε το ramdisk και μετα δουλεψε ο δισκος ?γιατι το πιο πιθανο ειναι να μη γεμισε το ramdisk και να δουλευες απο αυτο ασχετα που ειχες το αρχειο. ετσι κι αλλιως το ramdisk ηταν κοινο οποτε θελοντας και μη ασχετα με το πιο δισκο το ορισες τα δεδομενα υπηρχαν σε αυτο.
squid Δεκέμβριος 11, 2007 Author #20 Δεκέμβριος 11, 2007 και εισαι σιγουρος οτι γεμισε το ramdisk και μετα δουλεψε ο δισκος ?γιατι το πιο πιθανο ειναι να μη γεμισε το ramdisk και να δουλευες απο αυτο ασχετα που ειχες το αρχειο. ετσι κι αλλιως το ramdisk ηταν κοινο οποτε θελοντας και μη ασχετα με το πιο δισκο το ορισες τα δεδομενα υπηρχαν σε αυτο.εβαλα το ramdisk 4gb και μετα απο λιγο πηρα μηνυμα "not enough scratch disk" και τσουπ εκανε την εμφανιση του ενα αρχειο 2gb sto 40αρι εικονικο raid. Δε με απασχολει αυτο (εκτος απο το ενοχλητικο μηνυμα, αν υπαρχει τροπος να απενεργοποιησω την ειδοποιηση ....)Αυτο που με ενδιαφερει τωρα ειναι η ταχυτητα στα Οpen / Save, που φανηκε να ειναι η ιδια ειτε το αρχειο ητανε στο Raid ειτε στον IDE. Παιζει περιπτωση 4x Raid-0 να εχει αμελητεα/αορατη διαφορα ταχυτητας στο ανοιγμα/σωσιμο αρχειων σε σχεση με τον IDE? .............. ή να εχω κατι λαθος? .............(θα δοκιμασω σε λιγο και με μεγαλα πολυσελιδα αρχεια Corel).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.