Jump to content

Βοήθεια για "ανάσταση" παλιού συστήματος.

Makis Hourdakis

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Όπως έχω ξαναπεί και σε άλλο Thread (αυτό για τους 16άριδες) προσπαθώ να "αναστήσω" ένα παλιό σύστημα βασισμένο σε ένα PII στα 266MHz για να βάλω Windows 98 και να τρέχω κάποιες παλιές εφαρμογές που θέλω. Λοιπόν σήμερα τέλειωσα σχεδόν το στήσιμο και πάτησα το μαγικό κουμπί power on. Τέσπα όλα ωραία, κάνει post κανονικά, τα βρίσκει όλα, BIOS ΟΚ αλλά όταν πάει να μπουτάρει, βγάζει ένα μήνυμα "NTDLR is missing". Ξέρει κανείς τι είναι αυτό και αν πραγματικά λείπει που το βρίσκουμε και πώς το ξαναβάζουμε;

Αυτο το μηνυμα μου εβγαλε μετα απο μια αποτυχημενη προσπαθεια να επαναφερω το δισκο με GHOST .

Δυστυχως δεν γλυτωσα το φορματ.

Φίλε το πρόβλημά σου είναι οτι το Bios δεν βρίσκει έγκυρο Boot record για να φορτώσει το σύστημά σου.

Τσέκαρε αν ο δίσκος σου είναι Primary Master και αν έχεις σωστό sequence στο boot order του bios.

Αν τα παραπάνω είναι κανονικά ψάξε για win98 missing NTLDR στο site της microsoft.

Δεν θημάμαι αν τα Win98 έχουν Fixboot ή Fixmbr απο κονσόλα όπως τα 2000 XP "αν και τα παραπάνω δεν δουλεύουν πάντα".

Τσέκαρε λοιπον την καλωδίωσή σου - τα jumperόματα - το Bios - ψάξε για καμιά πιθανή λύση στην Microsoft - και κανε και ένα check disk πριν κάνεις επανεγκατάσταση (αν καταλείξεις εκέι) .

σωστός feanorian82

Παράληψη

Αλλα θα χριαστείς σίγουρα επανεγκατάσταση αν κάνεις fdisk /mbr.

Παρόλλα αυτά αν σκέφτεσε για επανεγκατάσταση να κανεις οποσδήποτε ενα fdisk /mbr και ένα fdisk πριν το format και το chkdsk.

Καλή τύχη... και κουράγιο....!

Σε λίγο θα πάω κάτω (στο υπόγειο τον έχω) και θα τσεκάρω για τα καλώδια. Ο δίσκος έχει μόνο κάτι αρχεία μέσα (βασικά ό,τι δεν μπορούσα να σβήσω μέσω του P4, ένα αρχείο "recycled" και ένα αρχείο "restore").

Αυτό το βγάζει όταν έχει πρόβλημα το MBR. Νομίζω πως στα Windows 98 αυτό λυνόταν με fdisk/mbr αλλά δεν είμαι σίγουρος. Καλύτερα να ξαναπεράσεις το λειτουργικό απο την αρχή. Αν θέλεις να σώσεις κάποια αρχεία κάνε boot με live cd του Linux.

Τα 'χω σβήσει όλα από μέσα εκτώς από αυτά τα δυο αρχεία (φακέλους για την ακρίβεια). Βασικά δεν με άφηνε να κάνω format μέσω των win από τον P4 γιατί λέει τον χρησιμοποιούσε κάποιο πρόγραμμα οπότε λέω δεν πειράζει, θα κάνω κατευθείαν στον PII.

Υ.Γ.: Τι είναι το MBR; Αρκετούς όρους δεν ξέρω ρε γμτ... :tomato:

Τι δισκάκι είναι;;Η πρώτη δισκέτα του DOS 6.22 καμιά φορά κάνει και θαύματα (σε παρόμοια κατάσταση) όταν δεν πιάνει το fdisk!!Αν το έχεις δοκίμασε το αν δεν πετύχει τίποτα απο αυτά που ανέφεραν τα παιδιά....;)

Αρχική απάντηση από alex_000

master boot record :)

ΤΗΝΧ

Αρχική απάντηση από stamatas

κανε φορματ.

τα αρχεια που λες οτι εσβησες με ποιο τροπο τα εσβησες?

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Δεν υπάρχει λειτουργικό μέσα και το μήνυμα μου το βγάζει όταν ψάχνει από που να Bootάρει. Δεν μπορούσε καθόλου να bootάρει από πουθενά (αν και δεν έχω δοκιμάσει με floppy γιατί δεν έχω). Τα αρχεία τα έσβησα συνδέοντας το δίσκο ως slave στο κανονικό μου PC.

Τελικά κατάφερα και έκανα κάτι. Στον 1GB δίσκο ήταν ξεχασμένο ένα setup των 98 που μάλλον είχα δοκιμάσει να το κάνω για τον P4. Το θέμα είναι οτι δεν προχωρούσε πέρα από τη start up screen. Τέσπα, έκανα format αλλά πλέον μου βγάζει μήνυμα "operating system not found" και δεν μ'αφήνει να bootάρω από CD. Θα πάω κάποια στιγμή να πάρω ένα floppy και ένα combo DVD & CD-R να κάνω τις δοκιμές μου.

Σου το λέω τώρα για να μην απογοητευτείς μετά. Πριν αγοράσω Athlon64 είχα έναν Pentium 3 500MHz. Όταν αγόρασα τον Athlon64 τον παραμέλησα για περίπου 6 μήνες αλλά μετά αποφάσισα (όπως κι εσύ) να τον ξαναστήσω απλά για να τον έχω να πειραματίζομαι.

Τον έστησα λοιπόν αλλά πλέον είχα τόσο συνηθήσει την ταχύτητα του Athlon64 που ΔΕΝ μπορούσα να αντέξω στον Pentium 3, μου κουρέλιαζε τα νεύρα...

Αποτέλεσμα: σε λίγες μέρες παίρνω έναν Sempron ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Pentium 3... Να ξέρεις λοιπόν οτι πολύ πιθανόν το μόνο που θα καταφέρεις με το να ξαναστήσεις τον παλιό σου υπολογιστή είναι να σπάσεις τα νεύρα σου...

Φίλε seeker δεν πρόκειται να σπάσουν τα νεύρα μου μιας και τον θέλω για πολύ ελαφριές ακόμη και για αυτόν δουλειές και επίσης θα τον χρησιμοποιώ πολύ λίγο οπότε δε με νοιάζει. Ας πηγαίνει όσο αργά θέλει. Αρκεί να δουλεύει...

Δυστυχώς και εγώ τον ήθελα μόνο για Internet και office αλλά όπως αποδείχθηκε και εκεί δεν μπορεί να αποδόσει ότι θα περίμενα. Τώρα τουλάχιστον εσύ ξέρεις τι θα συναντήσεις όταν τελικά τον στήσεις.

Ναι αλλά εγώ δεν θέλω ούτε καν για net και office (ε τότε λέει πάρε ένα κομπιουτεράκι... :p ). Βασικά το θέλω για να αξιοποιήσω ένα παλιό MP3 player που έχω και δεν βρίσκω drivers για XP και για λίγα παιχνίδια όπως το Red Alert I που δεν έχω καταφέρει να το τρέξω με ήχο στα XP. Γενικώς για τέτοια πραγματάκια που όταν τον είχα σαν κύριο σύστημα τα έκανε μια χαρά.

Αποτι καταλαβα στον δισκο ειχεσ WInXp , τον εβαλες μετα σαν slave σε ενα μηχανημα και εσβησεσ τα παντα αλλα οχι με format ετσι? αι τωρα που τον βαζεις στον P2 δεν τον βλεπει. Μηπος ειναι φορμαρισμενος με NTFS? φτιαξε μια bootdisk, και φορμαρε τον κσανα με FAT32. μετα περνα τα ςινδοςσ 98 απο πανω

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.