Jump to content

Ειδική σύνθεση για motherboard και μνήμες

WAntilles

Recommended Posts

Λοιπόν καλώς ή κακώς, χρειάζομαι προτάσεις για την καρδιά ενός PC, για κάποιον τρίτο (φίλο):

Τα δεδομένα:

- προορίζεται αποκλειστικά για χρήση γραφείου και καθόλου για gaming

- θα τρέχει αποκλειστικά amd64 (64-bit) λειτουργικά

- θα τρέχει μόνιμα (σαν host) λειτουργικό, Arch Linux amd64 με kernel 2.6.23 (ή νεότερο) και natively compiz-fusion

- θα τρέχει ενίοτε σαν client λειτουργικό (μέσω του kernel KVM με native virtualization) Windows NT 5.2 Pro SP-2 x64 (ή αλλιώς Windows XP Pro SP-2 x64)

- δεν χρειάζεται wifi

- δεν πρόκειται να κλοκαριστεί ποτέ

Ως εκ τούτου, απαιτούνται:

- θα έχει τον φθηνότερο Core2ΨευτοQuad που υπάρχει (πάντα σε boxed και όχι tray)

- θα έχει 2x1 GBytes DDR-2 RAM (το συζητάμε και για 2x2 GBytes αν αξίζει οικονομικά) για τις οποίες θα ήθελα την πρότασή σας (800άρες ίσως; )

- θα τροφοδοτηθεί από ένα υπάρχον Tagan U-01 480W (πιστεύω ότι είναι αρκετό)

- μία ενσύρματη gigabit ethernet που να υποστηρίζεται από Linux 2.6.22 ή ανώτερο

- 4 κανάλια SATA-2 που να υποστηρίζουν και οπτικά drives (φυσικά και boot από αυτά)

- 1 έστω (κατά προτίμηση 2) κανάλια IDE για οπτικά drives

- ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της nVidia (σειρά 6 και κατά προτίμηση 7 ή νεότερη) που να την υποστηρίζουν οι τελευταίοι 100xx drivers και να έχει έξοδο DVI

- chipset είτε Intel είτε nVidia, αλλά με άψογη υποστήριξη και συμπεριφορά στο Linux (και να υπενθυμίσω και την ανάγκη για την ενσωματωμένη nVidia VGA)

- να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβο

- να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερο

Φυσικά όλα τα παραπάνω χωρίς θυσία σε σταθερότητα αξιοπιστία.

Ξανατονίζω ότι το εν λόγω σύστημα θα τρέχει συνεχώς natively Linux και ότι θα πρέπει να είναι αθόρυβο.

Επειδη για όλα υπαρχουν λύσεις, πριν συνεχίσουμε, εισαι σιγουρος οτι οι 100.Χ υποστηριζουν ενσωματωμενα κυκλώματα γραφικων?

Εγω ακομα το δικο μου στο σερβερ μου ακομα δεν δουλευει ουτε με τους 100.Χ.

Για μενα η καλύτερη λύση ειναι η αγορα μια φθηνιαρικης καρτας pci-e.

Για τα υπόλοιπα δεν εχεις πολλές επιλογες.

πας απευθειας σε Q6600

Εφοσον πας για ξεχωριστη vga πας απευθειας για μητρική ιντελ, που εχουν ενσωματωμνο κορυφαιο gigabit ethernet.

Επισης δε ξερω τι γινεται με τη καρτα ηχου των intel c2d μητρικων, καθοτι αναφερονται κακός ήχος στη σειρα 945 chipset και μετα.

Νομιζω ο tsif που εχει c2d συστημα με debian etch μας δωσει μια απαντηση.

Εναλλακτικά τότε, μπορείτε να προτείνετε motherboard με Intel chipset, χωρίς ενσωματωμένη VGA (αλλά να πληρεί τα υπόλοιπα από τα παραπάνω δεδομένα), και μία φθηνή PCI-e fanless nVidia 7xxx ή νεότερη (με 256 MB τουλάχιστο);

@ Panoc

Το readme του τελευταίου driver έχει τα παρακάτω από IGP:

GeForce 6150SE nForce 430 		0x03D0
GeForce 6100 nForce 405 0x03D1
GeForce 6100 nForce 400 0x03D2
GeForce 6100 nForce 420 0x03D5
GeForce 7050 PV / NVIDIA nForce 630a 0x053A
GeForce 7050 PV / NVIDIA nForce 630a 0x053B
GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a 0x053E

......Νομιζω ο tsif που εχει c2d συστημα με debian etch μας δωσει μια απαντηση.

Μια χαρά έπεζε με το 965 και τον c2d ο ήχος...

Δυστυχώς πλέον δεν μπορώ να έχω γνώμη διότι αφενός είμαι με p35 και Q6600 αφετέρου δεν έχω ΑΚΟΜΑ φτιάξει το grub για να μπω σε debian :011: :011: :011: :011:

Έχει κάποιος να προτείνει στικάκια DDR-2 των 2GB (νομίζω μόνο 800άρια υπάρχουν);

Δεν με ενδιαφέρει το κλοκάρισμα, αλλά να είναι αξιόπιστα.

Αρχικά προορίζονται για Q6600 και αργότερα για Phenom-X4.

Φυσικά όσο φθηνότερα είναι τόσο καλύτερα.

Ενδιαφέρον dellman.

Για τα παρακάτω επίσης τί λέτε;

http://www.hardshop.gr/shop/item.asp?itemid=8445&catid=28

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554189

Ειδικά για το πρώτο που είναι και φθηνότερο.

Wan σε default συχνοτητες που δουλεύεις εσυ, όλες το ίδιο σου ειναι.

Πραγματικα δε βρισκω το λόγο να δωσεις περισσότερα χρηματα (Τα οποια αξιολογουνται μονο απο το oc, χωρις αυτο να σημαινει οτι ενα φθηνοτερο κιτ δε θα κανει καλη δουλεια και σε αυτο το τομέα).

Με λίγα λόγια τις geil.

Εγω στη θέση σου αυτο θα εκανα.

...

...

- δεν πρόκειται να κλοκαριστεί ποτέ

...

...

- να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβο

- να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερο

...

Έχει κάποιος να προτείνει στικάκια DDR-2 των 2GB (νομίζω μόνο 800άρια υπάρχουν);

Δεν με ενδιαφέρει το κλοκάρισμα, αλλά να είναι αξιόπιστα.

Αρχικά προορίζονται για Q6600 και αργότερα για Phenom-X4.

Φυσικά όσο φθηνότερα είναι τόσο καλύτερα.

Με βάση τα παραπάνω γιατί να μην πας σε AMD? Με μια μητρική με nVidia chipset και μια CPU από τις EE (38W) και υπερκαλύπτεσαι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και fanless setup. Αργότερα βάζεις και τον Phenom χωρίς να αλλάξεις τπτ παρά μόνο τη CPU. Εκτός βέβαια αν καίγεσαι για 4 πυρήνες άμεσα.

Επίσης, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ψάχνεις για 2x2gb και όχι 4x1gb? Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις 8gb στο άμεσο μέλλον, πιο φθηνά θα σου έρθουν τα 4 στικάκια.

Συμφωνω, εξαλλου 4 πυρηνες για

εκτος ελαχιστον εξαιρεσεων που περιλαμβανουν εκτελεση βαριων εφαρμογων (και που δεν ανηκουν σε κλασσικες εφαρμογες γραφειου) ειναι αν μη τι αλλο σπαταλη ηλεκτρικου ρευματος. Ποσο μαλλον οταν ειναι και
Core2ΨευτοQuad
Ενας οποιοσδηποτε ΑΜ2 θα εκανε καλυτερη δουλεια και θα υποστηριζε πραγματικα τα 64bit :)

Συμφωνω, εξαλλου 4 πυρηνες για εκτος ελαχιστον εξαιρεσεων που περιλαμβανουν εκτελεση βαριων εφαρμογων (και που δεν ανηκουν σε κλασσικες εφαρμογες γραφειου) ειναι αν μη τι αλλο σπαταλη ηλεκτρικου ρευματος.

Σωστό αυτό που λες, αλλά θέλω:

- θα τρέχει μόνιμα (σαν host) λειτουργικό, Arch Linux amd64 με kernel 2.6.23 (ή νεότερο) και natively compiz-fusion

- θα τρέχει ενίοτε σαν client λειτουργικό (μέσω του kernel KVM με native virtualization) Windows NT 5.2 Pro SP-2 x64 (ή αλλιώς Windows XP Pro SP-2 x64)

Άρα να μπορώ να δίνω από 2 cores στα 2 λειτουργικά ώστε το καθένα να έχει συμπεριφορά SMP.

Με βάση τα παραπάνω γιατί να μην πας σε AMD? Με μια μητρική με nVidia chipset και μια CPU από τις EE (38W) και υπερκαλύπτεσαι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και fanless setup.

Μα σαφώς και προτιμώ AMD.

Επίσης, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ψάχνεις για 2x2gb και όχι 4x1gb? Αν δεν σκοπεύεις να βάλεις 8gb στο άμεσο μέλλον, πιο φθηνά θα σου έρθουν τα 4 στικάκια.

α. Πιθανή μελλοντική επεκτασιμότητα

β. Γενικά οι IMC των K8 (και Κ10 ίσως) είναι πιο "picky" με 4 στικ παρά με 2

Αργότερα βάζεις και τον Phenom χωρίς να αλλάξεις τπτ παρά μόνο τη CPU. Εκτός βέβαια αν καίγεσαι για 4 πυρήνες άμεσα.
Ποσο μαλλον οταν ειναι και Ενας οποιοσδηποτε ΑΜ2 θα εκανε καλυτερη δουλεια και θα υποστηριζε πραγματικα τα 64bit :)

Καμμία αντίρρηση.

Αλλά περιμένω ακόμα τις AM2+ motherboards.

Geil θα ελεγα Το μαγαζι ειναι αψογο. Supertalent και teamgroup με εχουν προδώσει 3-4 φορές

Καλο σετακι 2χ2 ειχε και η Crucial Balistic στο πλαισιο αλλα δεν τις βλέπω πιά

4χ1 ειναι high risk κάποιο στικακι να παρουσιάσει κατι

β. Γενικά οι IMC των K8 (και Κ10 ίσως) είναι πιο "picky" με 4 στικ παρά

Προς πληροφόρηση σου απλά να σου πώ, μια και έχω 4 sticks σε Κ8 (και μάλιστα Teamgroup) ότι δεν υπάρχει πρόβλημα (δουλεύω και μερικά βαριά apps σαν το 3ds max, και έχω σκηνή που δουλεύω τώρα με.. 18 εκατομύρια faces χωρίς προβλήματα).

Σημείωσε πάντως ότι λειτουργικό έχω XP.

4χ1 ειναι high risk κάποιο στικακι να παρουσιάσει κατι

Συμφωνώ πάντως ότι με 4 στικς οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιο με πρόβλημα με ένα από αυτά είναι μεγαλύτερες.

Μου προτάθηκε καί η Abit IP35 Pro.

Αλλά ύστερα από προσεκτικότερη εξέταση, τελικά θα την αποφύγω.

Διότι για μένα, δεν τόσο προσεγμένη όσο θα έπρεπε.

Διότι αν και δεν θα ασχοληθώ ποτέ με κλοκάρισμα (αλλά γνωρίζω πόσο καλές είναι όλες αυτές οι επιλογές γιατί προσφέρουν σταθερότητα, αξιοπιστία και μελλοντικές δυνατότητες αναβάθμισης πέρα από τα τυπικά specs και "χαρτιά" - έχω μία Abit του 1999 και 2 διαδοχικές DFI LANParty - αν και με τις αλητείες της Intel τα τελευταία 7 χρόνια έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας σχετικά με την αναβαθμισιμότητα των προϊόντων της), ωστόσο θεωρώ ότι έχει ανεπίτρεπτα χαμηλών προδιαγραφών ethernet interfaces.

Το gigabit ethernet Realtek 8110 (aka 8169) που είναι πάνω σε PCI bus, είναι καλό, για motherboard ΟΧΙ SMP, και του 2004.

Για SMP motherboard όμως του 2007, που υποτίθεται ότι προορίζεται και για βαρύ multitasking, κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο.

Εδώ ήδη από το 2005, σε SMP motherboards, θεωρείται standard το gigabit ethernet πάνω σε PCI-e bus (nForce4-Ultra & SLI).

Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο ένα 8111 που είναι πάνω σε PCI-e bus, ή ακόμα καλύτερα κάτι από τη σειρά 885xx της Marvell Yukon (πάλι σε PCI-e).

Μα καλά σε ποιούς νομίζει ότι απευθύνεται η Abit;

Σε 12χρονα κλοκοπαιδάκια; Που θα τρέχουν μόνο super-pi; Που δεν θα κάνουν ποτέ τους multitasking; Που δεν θα συνδεθούν ποτέ σε LAN;

Για αυτήν εδώ, τί γνώμη έχετε;

DFI LANParty UT P35-T2R

Τα specs της τα βλέπω πολύ καλά.

Και μάλιστα δεν έχει το μοναδικό μειονέκτημα που έχει η τωρινή μου "μεγάλη" DFI LANParty -> το ανεμιστηράκι στο chipset -> αλλά έχει παθητική ψύξη (καθαρά για λόγους θορύβου).

Από ότι διαβάζω, είναι μάλλον η κορυφή στο tweaking. Συν την ποιότητα DFi.

Αλλά, σύμφωνα με αυτά που μας είπες παραπάνω, είναι νομίζεις σκόπιμο να δώσεις 200+€ για μητρική? Προσωπικά νομίζω ότι δεν αξίζει. Παρόλα αυτά αν το αποφασίσεις, ψάξτο μήπως έχει καμιά περιέργεια με συγκεκριμένα τσιπάκια μνήμης.

Καθαρά από θέμα κατανάλωσης, μια μητρική με amd 690 chipset και έναν brisbane, είναι η καλύτερη επιλογή. Τα nforce, καταναλώνουν σχεδόν όσο μια μικρή cpu. Και σε λίγο καιρό, βάζετε πάνω έναν Phenom x4. Και μια σημαντική παράμετρος, που πολλοί αγνοούν, είναι ότι τον AMD μπορεί κάποιος να τον δουλεύει OC, με ενεργοποιημένο το C&Q, και να έχει μεγάλη οικονομία σε idle, και απόδοση μόνο όταν τη χρειαστεί. Επίσης, νομίζω οι Phenom θα μπορούν να το κάνουν αυτό και σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά, απλά δεν ξέρω αν γίνεται αυτό με τις τωρινές AM2 μητρικές.

edit: τώρα είδα ότι λες για nvidia με ενσωματωμένη. Προφανώς λόγω linux....

Βέβαια, αν θέλετε quad εδώ και τώρα, μόνο intel.....

'Οσο για μνήμες, έχω 3 γίγα Teamgroup elite (2x1 +2x512). Προσεγμένες μνήμες με heatspreaders, καλή συσκευασία, lifetime εγγύηση, dual-channel kit για αποφυγή ενδεχόμενης ασυμβατότητας, και σε τιμή ελάχιστα παραπάνω από bulk μνήμες "του κιλού".

Όσο για ψύξη, προτείνω την άριστη thermalright ultra 120. Μαζί με έναν αργόστροφο 12άρη ανεμιστήρα, δεν ακούς πραγματικά τίποτα. Άσε που αν βολεύει ο προσανατολισμός του socket στη μητρική, και "κοιτάζει" προς τα πίσω στον 12άρη που διώχνει από το κουτί, τον brisbane default θα τον σηκώνει σίγουρα και fanless. Φαίνεται ακριβή αγορά, αλλά την θεωρώ επένδυση, ειδικά αν κάποιος πάει σε 4πύρινο και θέλει να είναι και αθόρυβος. Άσε που συνήθως η thermalright, πουλάει και σκέτους αντάπτορες για παλιά μοντέλα, αν κάποια στιγμή στο μέλλον αλλάξει το socket, δεν θα την πετάξεις. Εδώ εγώ είχα βρει για XP-90 αντάπτορα για AM2, 2 χρόνια μετά την αγορά της.

Για μητρική, αυτό που θα πρόσεχα εγώ, είναι να έχει από bios κάποια επιλογή για δυναμική ρύθμιση στροφών όλων των ανεμιστήρων, όπως πχ το Qfan της Asus. Ξεμπλέκεις έτσι από ροοστάτες, καλώδια κλπ, και έχεις την ησυχία σου, χωρίς να ασχολείσαι αν έξω έχει 10 ή 45 βαθμούς κελσίου.

Το ξέρω ότι προσέγγισα το θέμα από λίγο διαφορετική σκοπιιά, αλλά οι παραπάνω είναι λεπτομέρειες σημαντικές για μένα. Καλή αγορά.

Από ότι διαβάζω, είναι μάλλον η κορυφή στο tweaking. Συν την ποιότητα DFi.

Καμμία αντίρρηση για το κορυφή στο tweaking, και γιατί όπως είπα ακόμα και για μένα που δεν κλοκάρω ποτέ, είναι πλέον του καλοδεχόμενου.

Απλά θεωρώ απαράδεκτα τα ethernet chipset της μητρικής.

Αλλά, σύμφωνα με αυτά που μας είπες παραπάνω, είναι νομίζεις σκόπιμο να δώσεις 200+€ για μητρική? Προσωπικά νομίζω ότι δεν αξίζει.

Γενικά τις μητρικές μου τις κρατώ πολύ καιρό (3 -> 5 -> 8 χρόνια) και απλώς "μεταπίπτουν" σε εναλλακτικούς ρόλους.

Καθαρά από θέμα κατανάλωσης, μια μητρική με amd 690 chipset και έναν brisbane, είναι η καλύτερη επιλογή. Τα nforce, καταναλώνουν σχεδόν όσο μια μικρή cpu. Και σε λίγο καιρό, βάζετε πάνω έναν Phenom x4.

Καμμία αντίρρηση αλλά:

α. Μέχρι να βγάλει η AMD (και να δοκιμαστούν) τους 8.42 VGA drivers με native υποστήριξη compositing, δεν μου κάνει.

β. Οι Phenom-X4 σε απλές AM2 έχουν ελαφρά μειωμένη λειτουργικότητα (βλ. παρακάτω).

Και μια σημαντική παράμετρος, που πολλοί αγνοούν, είναι ότι τον AMD μπορεί κάποιος να τον δουλεύει OC, με ενεργοποιημένο το C&Q, και να έχει μεγάλη οικονομία σε idle, και απόδοση μόνο όταν τη χρειαστεί.

Αυτό νομίζω ότι σε Linux πρακτικά δεν γίνεται (γίνεται πολύ δύσκολα -> απαιτεί custom patch στον kernel).

Επίσης, νομίζω οι Phenom θα μπορούν να το κάνουν αυτό και σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά, απλά δεν ξέρω αν γίνεται αυτό με τις τωρινές AM2 μητρικές.

Αυτό γίνεται μόνο σε AM2+ μητρικές, όχι σε απλές AM2.

Για μητρική, αυτό που θα πρόσεχα εγώ, είναι να έχει από bios κάποια επιλογή για δυναμική ρύθμιση στροφών όλων των ανεμιστήρων, όπως πχ το Qfan της Asus. Ξεμπλέκεις έτσι από ροοστάτες, καλώδια κλπ, και έχεις την ησυχία σου, χωρίς να ασχολείσαι αν έξω έχει 10 ή 45 βαθμούς κελσίου.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό επηρρεάζει τη λειτουργία του C&Q, ειδικά στο Linux.

Καμμία αντίρρηση για το κορυφή στο tweaking, και γιατί όπως είπα ακόμα και για μένα που δεν κλοκάρω ποτέ, είναι πλέον του καλοδεχόμενου.

Απλά θεωρώ απαράδεκτα τα ethernet chipset της μητρικής.

Για την P35-T2R λέω. Από το site της DFi είδα ότι είναι PCIe τα ethernet της πάντως...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.