Spyrus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 29, 2007 Διαβάζοντας το παρακάτω από τον Quick Guide PSU (http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=31902):Combined power:Παρακάτω, μια και έχω εξηγήσει τι είναι το combined power, κάνω copy paste από το ανάλογο topic.Πολύς κόσμος νομίζει ότι combined power σημαίνει το άθροισμα της απόδοσης σε Watt των power rails. Όμως δεν είναι έτσι. Το сombined power είναι το μέγιστο έργο που μπορούν να αποδώσουν δύο power rails μαζί συνδυασμένα, άσχετα από την ανεξάρτητη συνολική τους θεωρητική απόδοση (συνήθως μιλάμε για τις δύο τάσεις των 5v και 3.3v. H 12βολτη δεν εμπλέκεται στα νεότερα τροφοδοτικά διότι συνήθως είναι πλήρως ανεξάρτητη γραμμή).Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό που δίνει 120w στην 5v (5v x 24A) και 99 στην 3.3 (3.3v x 30A). Σύνολο 219Watt. Όμως τα περισσότερα τροφοδοτικά λένε πάνω με επιλεγμένες τις δύο προαναφερόμενες τάσεις κάτι σαν "Combined power xxx". Όπου 'xxx' πάντα ένα νούμερο μικρότερο της μέγιστης ονομαστικής ισχύς κατά πολύ, και λιγότερο και από το άθροισμα της απόδοσης των δύο τάσεων μαζί. Στην περίπτωση μας ας πούμε ότι λέει 185W combined power. Ακόμα και αν το τροφοδοτικό έχει συνολική ονομαστική ισχύ 500w. Αυτό σημαίνει το εξής... ότι αν και θεωρητικά οι δύο γραμμές μαζί δίνουν 219w, AN ζητάμε ισχύ και από τις δύο, η συνολική τους παροχή φτάνει ΜΕΧΡΙ 185w. Δηλαδή αν και συνολικά έχουν απόδοση 24A+30A=54 Amperes, δεν γίνεται να δώσουν και τα δύο μαζί πάνω από 45 Amperes. Αυτό ακριβως είναι το combined power και έχει ιδιαίτερη σημασία στην σταθερότητα του συστήματος, κυρίως γιατί οι τάσεις αυτές αφορούν τις θύρες PCI, PCI-express (οι PCIe χρησιμοποιούν και την 12βολτη) και AGP, τον memory controller, την CPU, τις μνήμες, και άλλα ευαίσθητα για την σταθερότητα του pc μας, εξαρτήματα. Επίσης κυρίως γιατί ένας υπολογιστής ζητάει ρεύμα "άναρχα" ανάλογα τις ανάγκες οι οποίες μεταβάλλονται απότομα. Και το combined power έχει περισσότερο σημασία ακόμα και από τα συνολικά amperes που δίνει ο κάθε κατασκευαστής στην κάθε τάση ανεξάρτητα ή από το συνολικό wattage. Εκεί παίζει ρόλο το καλό τροφοδοτικό και οι ικανότητες του στα απότομα peaks της ζήτησης ρεύματος από την πλευρά του pc. Προφανώς βέβαια όσο ανεβαίνει το συνολικό wattage, ανεβαίνει και το combined power.έχω κάποια ερωτήματα:Είμαι ανάμεσα σε δύο τροφοδοτικά μιας και το Hiper Type-R 580W έπαψε να τροφοδοτεί την μητρική (ενώ ήταν κλειστό το PC και αναμμένο το λαμπάκι του τροφοδοτικού και έλειπα για να δω τι έφταιγε).1)Silverstone ST60F http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=916&product=988723&tab=marketing2)Corsair 620W HX Series http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=916&product=935638&tab=marketingΥπολογίζοντας την 5άρα και την 3άρα έχουμε:1)Silverstone: 5Vx24A + 3.3Vx33A = 228.9VA2)Corsair: 3.3Vx24A + 5Vx30A = 229.2VAΕπομένως είμαστε πάνω κάτω στα ίδια.Δεδομένου ότι και οι δύο κατασκευαστές δίνουν combined +3.3, +5V = 170W αυτό που καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου είναι πως δε θα δώσουν και τα δύο τα υποσχόμενα Amper ανά γραμμή.1)Πόσα θα δώσουν;2)Επίσης το Silverstone θα εξακολουθεί να δίνει λιγότερα στην 5αρα και το Corsair στην 3.3;3)Η θα πέσει η γραμμή με τα περισσότερα Amber ώστε να φτάσει στο combined power νούμερο;4)Να προτιμήσω καλύτερη 3άρα ή 5άρα με αυτή τη σκέψη και τι συνδέονται πάνω τους ώστε να δω τι θα διαλέξω;5)Όσον αφορά τη 12άρα το Silverstone έχει 4 γραμμές αλλά μόνο μία στα 18Α. Αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο από τις 3 γραμμές του Corsair που όμως δίνουν 18Α η κάθε μία (ισχύει αυτό στην πράξη ή όχι);Το σύστημα είναι της υπογραφής και πάνω στη μητρική έχουν συνδεθεί:1)3 ανεμιστήρες2)2 12άρες και μια 5 άρα τροφοδοσίαΕπίσης εξωτερικά έχουμε:3)2 DVD + 2 SATA + ανεμιστήραΝα πω ότι κατέληξα σε αυτά τα δύο γιατί1)Έχω πιστωτικό από το Πλαίσιο (λόγω Hiper)2)Θα παραμείνω στα ίδια Watt πάνω κάτω μιας και δε χρειάζομαι παραπάνω3)Έχω κόλλημα με modular4)Δεν διάλεξα και το Seasonic 600W M12-600 επειδή λόγω του παραπάνω ανεμιστήρα νομίζω θα είναι πιο θορυβώδες.5)Πιο είναι άραγε πιο αθόρυβο;
tacticalcube138 Σεπτέμβριος 29, 2007 #2 Σεπτέμβριος 29, 2007 Πολλά ρωτάς, το Corsair 620W φυσικά...Θα σε καλύψει πλήρως, είναι τροφοδοτικό που κάνει θαύματα.
Spyrus Σεπτέμβριος 29, 2007 Author #3 Σεπτέμβριος 29, 2007 Αυτό μπορεί να με καλύψει αλλά όχι εσύ με την απάντησή σου :021:
tacticalcube138 Σεπτέμβριος 29, 2007 #4 Σεπτέμβριος 29, 2007 Το ξέρω, αν ήξερα τις απαντήσεις θα στις έλεγα.Πάντως έχω διαβάσει review που το έβγαζε θαυματουργό.
Candyman1442169163 Σεπτέμβριος 29, 2007 #5 Σεπτέμβριος 29, 2007 1)Πόσα θα δώσουν;2)Επίσης το Silverstone θα εξακολουθεί να δίνει λιγότερα στην 5αρα και το Corsair στην 3.3;3)Η θα πέσει η γραμμή με τα περισσότερα Amber ώστε να φτάσει στο combined power νούμερο;4)Να προτιμήσω καλύτερη 3άρα ή 5άρα με αυτή τη σκέψη και τι συνδέονται πάνω τους ώστε να δω τι θα διαλέξω;5)Όσον αφορά τη 12άρα το Silverstone έχει 4 γραμμές αλλά μόνο μία στα 18Α. Αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο από τις 3γραμμές του Corsair που όμως δίνουν 18Α η κάθε μία (ισχύει αυτό στην πράξη ή όχι);Έχουμε και λέμε...1) To 620HX έχει 170w στις 3.3+5 όπως και το Silverstone.http://www.corsairmemory.com/products/hx.aspxhttp://www.silverstonetek.com/products/p_spec.php?pno=st60f&area=usa2) Θεωρητικά το Silverstone θα έχει παραπάνω amper στην 3.3 πάντού όσο δεν γίνεται combined. Όσο ανεβαίνει το combined load (άρα μειώνεται η δυνατότητα output σε combine amperage) η διαφορά θα μειώνεται.3) Όπως είπα παραπάνω, σε συνδυασμένο load (combined) θα υπάρχει απόκλιση της 3.3 του Silverstone από τα 229w (που είναι το θεωρητικό μέγιστο) μέχρι τα 170w (που είναι το πραγματικό μέγιστο amperage σε combined mode). Στα 170w combined load θα έχουν ίδιο output amperage και τα δύο.4) Εγώ θα έλεγα ότι θα προτεινα να διάλεγες το καλύτερο σε επίπεδο υλικών. Το Silverstone έχει δύο μετασχηματιστές παρειπτόντως.5) To Silverstone έχει σύμφωνα με τον κατασκευαατή combined power στα +12V=42A/504W. Το Corsair ισχυρίζεται 600 στις 12βολτες (50 amperes) αλλά σε τεστ του johnny guru δεν το τεστάρανε με περισότερο από 39 αμπέρ στις 12βολτες... http://www.jonnyguru.com/review_details.php?id=32&page_num=2To Silverstone δεν έχει τεσταριστεί από johnguru, αλλά το 750άρι Strider έβγαλε max output 762w με 54 amps combined στις 12βολτες (όσα ισχυρίζεται και η Silverstone ότι το συγκεκριμένο βγάζει).. αν σου λέει κάτι αυτό, καλώς.http://www.jonnyguru.com/review_details.php?id=43&page_num=3Να πω ότι κατέληξα σε αυτά τα δύο γιατί1)Έχω πιστωτικό από το Πλαίσιο (λόγω Hiper)2)Θα παραμείνω στα ίδια Watt πάνω κάτω μιας και δε χρειάζομαι παραπάνω3)Έχω κόλλημα με modular4)Δεν διάλεξα και το Seasonic 600W M12-600 επειδή λόγω του παραπάνω ανεμιστήρα νομίζω θα είναι πιο θορυβώδες.5)Πιο είναι άραγε πιο αθόρυβο;To πιο αθόρυβο είναι το Silverstone.
Spyrus Οκτώβριος 3, 2007 Author #6 Οκτώβριος 3, 2007 Τελικά πήρα το Corsair.Πιο αθόρυβο από το Hiper.Αλλά τα ρεύματα που δείχνει στη DFI είναι χαμηλότερα και στις 3 γραμμές από το Hyper και είναι 11.9 4.91 και 3.29 σύμφωνα με το Smartguardian.Περίεργο μου φαίνεται.
Candyman1442169163 Οκτώβριος 9, 2007 #7 Οκτώβριος 9, 2007 Τελικά πήρα το Corsair.Πιο αθόρυβο από το Hiper.Αλλά τα ρεύματα που δείχνει στη DFI είναι χαμηλότερα και στις 3 γραμμές από το Hyper και είναι 11.9 4.91 και 3.29 σύμφωνα με το Smartguardian.Περίεργο μου φαίνεται.Τσέκαρε με Speedfan να δεις αν τα νούμερα του SmartGuardian συμφωνούν. Πολλές φορές οι σένσορες του board λένε ότι νά'ναι, αλλά και τα προγράμματα monitoring συχνά λένε ότι θέλουν!Πάντως εγώ στο ποστ μου νομίζω έδειξα ξεκάθαρα την προτίμησή μου στο Silverstone. Πως και τελικά πήρες το Corsair, αν επιτρέπεται;
Spyrus Οκτώβριος 9, 2007 Author #8 Οκτώβριος 9, 2007 Μου άρεσαν περισσότερο τα καλώδια που είχε καθώς είδα πως θα είχα πολλά βύσματα στον αέρα με το άλλο. Στα υπόλοιπα μικροδιαφορές και είναι και αυτό όσο αθόρυβο θα ήθελα.
billpeppas1442169085 Οκτώβριος 9, 2007 #9 Οκτώβριος 9, 2007 Καλή επιλογή, και από ότι φαίνεται τελικά το Corsair είναι καλύτερο.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.